Om u plaats te bereiden
"Ik ga heen om u plaats te bereiden." Joh. 14 vs. 2b
Klok terug?
In de maand mei zullen we ons in de kerk bijzonder bezighouden met de heilsfeiten van Hemelvaartsdag en van Pinksteren, we hebben de gedenkdagen genoteerd staan. En hopelijk voor meer dan voor een paar vrije dagen. Het ligt ook voor de hand dat we in onze schriftlezing en in prediking aansluiten bij deze grote gebeurtenissen voor het leven van de Kerk.
We willen dat ook doen in de meditaties in ons blad en wij menen daarvoor een geschikt hoofdstuk te vinden in Johannes 14. Wat we in deze en in de komende meditaties in mei met elkaar doen is dus eenvoudig lezen in dit hoofdstuk. Nu lijkt Johannes 14 de klok van het kerkelijk jaar helemaal terug te zetten. Gaat u maar na: we hebben gestaan bij de kribbe van Bethlehem, we stonden op de kruisheuvel Golgotha en we hebben de blijde mare van Pasen gehoord.
Nog enkele dagen en we zullen met de verbaasde discipelen in gedachten staan op de berg buiten Jeruzalem en de Heere Jezus nastaren. Zegenende handen, het laatste wat we van Hem mogen zien...
Maar dit hoofdstuk brengt ons weer in de Paaszaal waar de Heere met zijn discipelen het Pascha zal vieren. Zojuist heeft Jezus de linnen doek omgebonden en begint Hij de voeten van de discipelen te wassen. Want Hij is gekomen om te dienen. De bijzondere dienst van deze Knecht des Heeren voert via de weg van het lijden naar de dood. Maar de dood is het einde niet. Hij zal opstaan ten derde dage en daarna zal Hij naar de hemel opvaren. Hij zal alles doen wat nodig is om voor de zijnen de weg naar de Vader te openen.
Hier in de Paaszaal overziet Hij met profetische blik de weken, die komen. Hij ziet zijn discipelen in droefheid en in blijdschap. En om hen niet in het onzekere te laten verschaft Hij hen bij voorbaat deze troost: Ik ga heen om u plaats te bereiden. Een woord, dat geenszins de klok terugzet maar dat Goede Vrijdag, Pasen en Hemelvaartsdag omspant. Het doel van zijn gehele werk ligt in het vaderhuis met de vele woningen, waar Hij plaats bereidt voor de zijnen.
Ruimte genoeg
Op die laatste avond, bij de maaltijd, spreekt de Heere over het vaderhuis. Dat doet Hij terwille van zijn discipelen. Maar zou het Hemzelf ook niet bijzonder hebben aangesproken? Hij heeft een vaderhuis en daar ligt het einddoel. Hij staat nu nog voor een onmenselijk zwaar lijden. Is het niet te begrijpen, dat Hij naar de voltooiing uitziet? Daarom zegt Hij het met vreugde: er is een vaderhuis en het bevat vele woningen. Als dat niet het geval zou zijn dan zou Hij het zijn discipelen gezegd hebben. Dan zou de scheiding definitief geweest zijn. Maar nu is er plaats voor al zijn geliefden.
Als we dit wood lezen, enkele dagen voor Hemelvaartsdag zouden we denken, ja, dat is het doel van de scheiding. Hij vaart op om plaats te bereiden. Maar wat zou dat betekenen? Moet Hij dan in de hemel de plaatsen klaarmaken en voor ruimte zorgen zoals de koster in de kerk de stoelen klaar zet?
Nee, dat huis is er al lang en het is groot genoeg. Daar hoeft Jezus niets meer aan te doen. Maar hij zegt dit voor zijn heengaan om te lijden en te steven. Dat is een heengaan om plaats te bereiden in het vaderhuis. Plaatsbereiding door plaatsbekleding. Door te gaan staan op de plaats van zondaren. Begrijpt u het? Er zijn vele woningen gereed. Maar voor wie? Wie heeft er recht op? Na onze keuze voor satan wacht ons, naar recht, een plaats bij die vader der leugenen.
Toegang verschaft
Er is een wonder in dit woord. Ik ga heen om u plaats te bereiden. Plaats, niet in het verderf maar in het vaderhuis. Een plaats bij God. Hoe moet het dan met onze onmetelijke schuld? Met ons on-heilig bestaan? Wel, trekt u straks maar met de discipelen mee, de poorten van Jeruzalem uit, naar de hof der olijven. De Meester is in hun midden. Aanstonds begint de benauwdheid van zijn ziel want al de onheiligheid en de schuld van de mensen wordt op zijn schouders gelegd. Hij moet dragen, de schuld betalen. De onheiligheid moet Hij bedekken met zijn heiligheid. Steeds feller worden de aanvallen van satan.
De zweetdruppels vallen op de aarde, grote druppels bloed... Hij wordt voortgejaagd van uur tot uur. Na Gethsémané de verhoren bij de hogepriester en bij Pilatus, de bespotting bij Herodes, de verloochening van Petrus, de zware gang naar de plaats van de kruising en dan het kruislijden zelf... De discipelen zullen er getuige van zijn. Zij zullen niet begrijpen waar het heen moet. Maar Jezus zegt: gelooft in Mij, dit is de weg, die u naar het vaderhuis zal brengen.
Aan het kruis heeft hij uitgeroepen: het is volbracht. Vijanden lachten schamper, volbracht? Ja, ja. Hij sterft, het is voorbij! Maar Jezus weet wat Hij zegt. Hij heeft het werk tot een goed einde gebracht. Ga maar zien in de tempel, daar is inmiddels het voorhangsel gescheurd. De toegang tot God is vrijgemaakt. Men mag tot God gaan, door het volbrachte werk van de Middelaar. Eigenlijk is het nog rijker. Op Hemelvaartsdag wordt het opnieuw verkondigd: Ik ga heen om u plaats te bereiden. Op die dag zien wij, dat Jezus als Eersteling gaat. Hij, als het Hoofd van zijn gemeente. Daarin ligt voor de Kerk de verzekering, dat de leden van het lichaam zullen volgen.
Werd Hij binnengelaten in dat hemels heiligdom? Ja, er was toegang voor Hem en niet alleen voor Hem. Hij kan niet buiten zijn volk. Hij heeft toegang verschaft, voor allen, die in Hem geloven. Zij mogen straks altijd bij Hem zijn.
Hij werkt nog
Nu is Hij in de hemel en zijn woord blijft staan: Hij bereidt plaats. Hoe Hij dat doet? Alleen door in de hemel de grote Voorbidder te zijn. En als Hij spreekt juicht de schare van engelen. Wie Hem daar ziet en hoort, mag weten, daar staat Hij, die op aarde geroepen heeft: Volbracht. Zo is Hij de levende gerechtigheid, voor hen, die in zichzelf geen gerechtigheid hebben.
Vaak staan zij in donker. Vaak vragen zij zich af, is dit het leven met Christus? Maar de dag breekt aan, waarop het voorlopige plaats maakt voor het eeuwige. Hij neemt hen op in zijne heerlijkheid. Houd moed, godvruchte schaar!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 mei 1986
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 mei 1986
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's