Kerknieuws
GORINCHEM
Verslag van de afscheidsdienst van ds. J. E. de Groot van de Ned. Herv. Gemeente van Gorinchem op 9 oktober jl.
Na de gemeente ruim 8 jaar gediend te hebben, nam ds. De Groot afscheid in een dienst die gehouden werd in de Grote Kerk. Jan Bonefaas bespeelde ook nu het orgel. De tekst van de prediking was Jeremia 17 : 16: 'Ik heb toch niet aangedrongen meer dan een herder achter U betaamde; ook heb ik de dodelijke dag niet begeerd; Gij weet het, wat uit mijn lippen is gegaan, is voor Uw aangezicht geweest'.
Deze tekst was gekozen omdat ds. De Groot in Gorinchem was bevestigd met de tekst: 'Weidt de kudde van God', 1 Petrus 5. Eerst werd het leven van Jeremia getekend: hij was als een herder bewogen over zijn volk dat steeds verder van God afdwaalde. Zo was vooral de Heere Jezus, de goede Herder, innerlijk bewogen over het verlorene. Vandaag is de herderlijke zorg toevertrouwd aan de voorgangers. Maar heel de gemeente is hierbij betrokken: we dienen oog en hart te hebben voor elkaar. Dat we vooral letten op het afgedwaalde, het gebrokene, de lammeren, de gehandicapten.
Aandringen als een herder: we mogen áándringen, niet òpdringen; de liefde van Christus dringt ons!
Ik heb Uw dodelijke dag niet begeerd. Dat gold van Jeremia, maar vooral van de Heere Jezus: Hij weende over Jeruzalem. God wil niet onze dood, maar ons leven. De dodelijke dag is ten diepste de dag waarop Christus Zichzelf ten offer gaf, de Goede Vrijdag. Zijn dood brengt mij het leven. De predikant zei dat hij positief begeerde dat de gemeente zou leven bij de Schrift, in toewijding en onderlinge liefde, in getuigenis en dienstbetoon; en dat hij bepaald niet begeerde dat er terugval zou zijn en slordigheid in het geloofs- en gebedsleven.
Gij weet het, wat uit mijn lippen is gegaan, is voor Uw aangezicht geweest. Jeremia roept God tot Getuige, hij legt heel zijn bezig-zijn voor Hem neer. Dat deed de Heere Jezus ook in Zijn gebedsworsteling met de Vader. Wij mogen de Heere God in ons hart laten kijken, als we de prediking voorbereiden en als we knielen aan de voet van de kansel en ons onzeker voelen.
Wat uit mijn lippen ging, ligt voor Uw aangezicht. Al onze woorden en gebeden zijn bij God bekend. Soms hadden we dingen beter niet kunnen zeggen, maar vaak ook werden de woorden door de Geest meegenomen en in de harten van de mensen gebracht.
Vooral gaat het om Hem, van Wiens lippen altijd de Waarheid kwam: Jezus Christus. Hij spreekt woorden van eeuwig leven. Het geloof hangt aan de lippen van Christus. 'Spreek tot mijn hart, o God.' Dan horen we de stem van de goede Herder. Dan zijn we aan de beste herderlijke zorg toevertrouwd.
Na de collecte zong een hele groep verstandelijk-gehandicapten ds. De Groot toe. Met deze vrienden was er een sterke band gekomen. Een zevental van hen deed in 1991 belijdenis in een onvergetelijke dienst. De predikant bedankte verschillende instanties; er waren vele diepe contacten gekomen met gemeenteleden. Er waren een aantal getuigende sterfbedden. Ook waren er verrassende ontmoetingen met mensen in de stad die de weg terug naar God zochten. God werkt nog steeds, op Zijn wijze. Hij zoekt naar het verlorene. Geprezen zij Zijn Naam! Ds. De Groot noemde ook de Peruaanse vrienden die 8 jaar lang elke dinsdagavond in hun bidstonden voor hem, zijn gezin en bediening hadden gebeden.
Vervolgens sprak ds. Prins, als consulent en vriend. Hij memoreerde dat ds. De Groot vaak vanuit de Schriften zijn collega's iets wilde aanreiken, het liefst een aantal bouwstenen voor de prediking. Oud. Sterrenburg benadrukte dat er door de voorganger en zijn vrouw heel veel voor de gemeente gebeden is.
Na de lofzang gezongen te hebben, werd de zegen uitgesproken. Zo kwam er een einde aan deze dienst en aan deze bediening van ruim 8 jaar. We weten gelukkig dat de bediening van Christus nooit eindigt. Hij staat in voor Zijn kudde, niemand rukt ze uit Zijn hand.
SCHOONREWOERD
Woensdag 12 oktober was het voor de Hervormde Gemeente van Schoonrewoerd een blijde dag. Na een vacaturetijd van ruim 15 maanden wegens het vertrek van ds. J. de Jong naar Nijkerk werd deze vacature weer vervuld door de bevestiging van kandidaat L. M. Jongejan uit Nieuw-Lekkerland.
Deze dienst werd geleid door ds. C. v. d. Berg te Nieuw-Lekkerland. De tekst voor de prediking was 1 Petrus 5 vs. 2. De preek werd verdeeld in drie gedachten: 1) Een bevel waar tedere liefde schuilgaat; 2) Een verzoeking waar een wortel van bitterheid achterschuilt; 3) Een belofte waar Koninklijke heerlijkheid achterschuilt.
In de prediking sprak ds. Van den Berg over de God Die leeft en daarom opnieuw een herder heeft afgezonden naar Schoonrewoerd, opdat Zijn stem in uw midden mag klinken en dat u ontwaakt wordt uit uw zondeslaap. ledere zondag zal het klinken tot uw gemeente: 'Ontwaakt gij die slaapt en staat op uit de doden en Christus zal over u lichten'.
Kandidaat Jongejan werd vermaand om samen met de medeouderlingen de kudde te weiden. Ds. Van den Berg vroeg de gemeente veel te bidden voor de nieuwe dominee en niet boos te worden als er eerlijke vragen worden gesteld. Kandidaat Jongejan heeft te waken over uw ziel en straks zal het bloed van de gemeente van zijn hand geëist worden, maar ook zal aan de gemeente voor de rechterstoel gevraagd worden hoe u met uw nieuwe herder en leraar bent omgegaan. Ds. Van den Berg waarschuwde voor de duivel, die als hij een gemeente stuk wil hebben, begint in de kerkeraad. Hij zorgt dan voor een wortel van bitterheid, waar verdeeldheid gezaaid wordt en waar de één zich rechtzinniger of belangrijker acht dan de ander. Bidt er om dat dit niet gebeurt en dat er vrede in uw vesting mag zijn. Christus zal verkondigd worden als de overste Herder, die het pad alleen gegaan is. Hij zal voorgesteld worden en kreupelen vanwege de zonde zullen opspringen als een hert als ze Hem mogen zien door het geloof en dorstigen zullen mogen drinken uit de fontein van het Levende Water tot in het eeuwige leven.
Na de bevestiging en de handoplegging, waaraan door 10 predikanten en 1 ouderling werd deelgenomen, werd de nieuwe predikant staande toegezongen uit Psalm 134 : 3.
's Avonds deed ds. L. M. Jongejan intrede. De tekst was Openbaring 3 : 20. De preek handelde over Christus' dringende roepstem, hetwelk werd onderverdeeld in 1) Een ernstige kwaal; 2) Een uitnemend geneesmiddel; 3) Een heerlijke belofte. In de gemeente van Laodicea waren twee kwalen: 1. de gemeente was lauw, niet verfrissend als het Levende Water en niet warm als de bruid in het Hooglied; 2. de gemeente bedriegt zichzelf en denkt dat ze rijk is en verrijkt geworden, maar is ellendig, jammerlijk, blind en naakt. Het is een wonder dat de Heere de kwalen bekend maakt. Hij heeft Zijn handen nog niet afgetrokken en wil dat de gemeente ontdekt wordt aan de zonde en zal vluchten tot het Lam dat de zonde wegdraagt. Ds. Jongejan hield de gemeente voor dat Christus' hart klopt van liefde. Als u verloren gaat, ligt dat niet aan de Heere. Hij heeft er alles aan gedaan. De gemeente werd opgeroepen nergens anders op te steunen dan alleen op Christus. Christus biedt de zaligheid aan en wil avondmaal houden met zondaren, die het niet verdiend hebben, de kreupelen, de blinden, het verachte. Zij zullen dit in verwondering aanschouwen.
Na de avonddienst volgden toespraken van wethouder J. Beumer van Leerdam, ds. J. Vis namens de classis, consulent ds. A. J. Sonneveld en ouderling W. de Jong.
AFSCHEIDSDIENST DS. T. C. GUYT TE LUNTEREN 16 OKTOBER 1994
Na een verblijf van 9 jaar nam ds. T. C. Guyt afscheid van de hervormde gemeente van Lunteren. Hij bediende het Woord voor de laatste keer uit de brief van Judas vs. 24 en 25. 'Hem nu. Die machtig is u van struikelen te bewaren en onstraffelijk te stellen voor Zijn heerlijkheid in vreugde, den alleen wijze God onze Zaligmaker, zij heerlijkheid en majesteit, kracht en macht, beide nu en in alle eeuwigheid. Amen.'
De brief van Judas bevat een klemmende waarschuwing aan het adres van dwaalleraars, die met een beroep op Gods genade hun eigen losbandig leven wilden voortzetten. De brief eindigt met een machtige lofprijzing en een stralende belofte. Bij zijn afscheid signaleerde ds. Guyt een aantal gevaren, die ons ook vandaag bedreigen. We kunnen struikelen in de leer door enerzijds alles te zetten op de kaart van onze keuze voor Jezus en anderzijds ons te verstoppen achter de valse lijdelijkheid.
We moeten de beide lijnen van verkiezing en verbond vasthouden.
Met dankbaarheid memoreerde hij in dat opzicht de prediking van wijlen ds. G. Boer, die ook in Lunteren een spoor heeft achtergelaten. Maar we kunnen ook struikelen in het leven. Veel verdriet is er vanwege ontwrichte gezinssituaties. We kunnen ontsporen in het leven, als de godsdienst slechts een vemisje is zonder dat we ons laten leiden door het Woord.
Temidden van alle verwarring en ontwrichting is onze tekst een machtige belofte. God alleen is machtig ons voor struikelen te bewaren. Dat vraagt om een leven met God.
De Heere werkt aan op de dag van Zijn wederkomst. Hij wil ons eenmaal onstraffelijk in heerlijkheid voor Zich stellen. Dat ziet uiteindelijk op glorie van de wederkomst van Christus.
Beslissend is dan ook, dat we hier Christus mogen ontmoeten in de heerlijkheid van Zijn volbrachte werk als onze Middelaar. De heerlijkheid van Christus gaan we zien, als we met al onze schamelheid en verlorenheid tot Hem mogen vluchten.
Een van de rijkste momenten in onze ambtsbediening is geweest, als mensen bij Christus terecht zijn gekomen. God heeft Zijn Woord daartoe willen gebruiken.
Tenslotte komt alle eer en lof toe aan de alleen wijze God onze Zaligmaker. Gemeente van Lunteren, wij hebben u 9 jaar geleden uit Gods hand ontvangen en nu geven wij u terug in Gods hand.
Hierna sprak ds. Guyt een woord van dank uit aan diverse personen en instanties. Door de jaren heen is er een hartelijke band gevallen met velen vanuit het Woord. Dankbaarheid mag er zijn voor de kracht, die de Heere mij gaf om Lunteren te dienen. Hierna sprak ds. L. Kruijmer een dankwoord namens de classis Ede en de ring Lunteren en namens de gemeente. Hij vertolkte gevoelens van dankbaarheid voor het werk van ds. Guyt. Het is een bijzondere genade van God om in deze tijd van polarisatie eensgezind op te trekken. Alleen de Naam van Christus moet voor deze periode eeuwig eer ontvangen.
Tenslotte zong de gemeente de familie Guyt Psalm 134 : 1 en 3 toe.
GEDENKDAGEN VAN PREDIKANTEN IN DE MAAND NOVEMBER 1994
Op 5 november 1914 werd ds. J. van Dijk, nu wonend in Onstwedde. Hij wordt 80 jaar. Tange Alteveer was zijn laatste standplaats. Ds. A. J. Jorissen, te Nunspeet wordt op die dag 70 jaar.
7 november zal het 40 jaar geleden zijn dat ds. J. J. Poort tot predikant bevestigd werd. Ds. B. Oosterom hoopt op 29 november zijn 25-jarig ambtsjubileum te vieren. Hij werd na zijn bevestiging in 1969 uitgezonden als zendingspredikant.
REFORMATIEHERDENKING IN DE NICOLAIKERK TE UTRECHT
Op D.V. zaterdag 29 oktober a.s. zal er in de Nicolaikerk te Utrecht, Nicolaaskerkhof 9, een reformatieherdenking worden gehouden. Ds. A. B. van der Heiden, predikant van de Gereformeerde Gemeente te Utrecht hoopt op deze avond de leiding te hebben en tevens de meditatie te verzorgen. Muzikale medewerking zal worden verleend door:
– het regionaal jongerenkoor 'Cantate Domino' uit Zoetermeer o.l.v. Henri Adema, koorbegeleiding Hans Pors;
– Annemieke Krieger, dwarsfluit;
– Frank van Basten, begeleiding samenzang en orgelsolo.
De avond begint om 19.30 uur (deuren open vanaf 19.00 uur) en de toegang is gratis. De collecte is, na aftrek van de gemaakte onkosten, bestemd voor de stichting 'Ontmoeting'. Tevens zal van deze stichting foldermateriaal aanwezig zijn. U wordt hierbij allen hartelijk uitgenodigd deze herdenkingsavond in deze historische kerk bij te wonen.
HERVORMINGSDAG – MET RECHT GEVIERD
Zo luidt dit jaar het thema, waarmee de Reformatie herdenkingscommissie Eemsmond, de Reformatie hoopt te gedenken in de Hervormde kerk te Siddeburen.
Reformatie, oftewel Hervormingsdag, wordt jaarlijks op 31 oktober herdacht in Siddeburen en Wagenborgen. Gelet op de naam van de voorbereidingscommissie wil men graag het gehele Eemsmondgebied hier in betrekken.
Wat wordt er herdacht? Wij herdenken dat Maarten Luther 477 jaar geleden zijn 95 stellingen aan de deur van de Slotkerk te Wittenberg spijkerde. Hiermee kwam hij in opstand tegen de aflaathandel. Wij herdenken dit gebeuren en vooral dan ook Luthers reformatorische getuigenis: 'Niet door geode werken wordt de mens rechtvaardig voor God, maar door het geloof alleen'.
Korte meditaties zullen worden verzorgd door: ds. G. D. Hoff, Ned. Herv. predikant te Wagenborgen/Siddeburen en ds. J. P. Strietman, Gereformeerd predikant te Wagenborgen. Naast samenzang, wordt medewerking verleent door het Christelijk Mannenkoor uit Appingedam, o.l.v. Nico Dijkman. De avond begint om 19.30 uur.
HERDENING KERKHERVORMING
Zaterdag 29 oktober a.s. zal om 20.00 uur in de Grote of Stephanuskerk te Hasselt de traditionele herdenking van de Reformatie plaatsvinden. Medewerking wordt verleend door ds. A. van Herk, leiding en meditatie, het Christelijk Genemuider Mannenkoor 'Stereo' o.l.v. Peter Bos, de solist Henk de Boer en de organist Cor Ploeg. De toegang voor deze avond is gratis. Wel zal er een collecte gehouden worden voor de Stichting Hulp Oost Europa.
U wordt vriendelijk verzocht aan het bovenstaande bekendheid te willen geven.
Vriendelijk dank! Namens de commissie,
J. C. ten Klooster
REFORMATIEHERDENKING
Op zaterdag 29 oktober a.s. in de Ned. hervormde Oude Kerk te Zeist. Spreker ds. P. den Butter. Aanvang 19.30 uur.
WINTER-AVONDLEZING, afz. E. B. Elburg
Op D.V. donderdagavond 10 november nodigen wij u uit voor onze maandelijkse lezingsavond. Deze avond is als predikant in ons midden ds. R. v. Kooten, uit Soest. Het onderwerp voor deze avond is: 'Huwelijk of samenwonen'.
Na de pauze krijgt u gelegenheid tot het stellen van vragen over het gehouden onderwerp (schriftelijk).
Graag nodigen wij alle leden en belangstellenden, en met name de jongeren, van harte voor deze avond uit.
Van de lezingen wordt een cassettebandopname gemaakt, die u kunt bestellen via tel. 05250-82052.
Plaats: Elburg, H. K. C. (Hervormd kerkelijk centrum), aanvang om 19.45 uur.
INFORMATIEDAG VOOR DIAKENEN OP DE PIETERSBERG
In het voorjaar werden diakonieën die zich verbonden weten met het Missionair diakonaal Centrum 'De Herberg' (van IZB/GDR) uitgenodigd naar 'De Pietersberg' in Oosterbeek te komen om de locatie te bekijken en nader kennis te maken met het werk dat daar gebeurt. Die dag was snel volgeboekt, zodat er nu opnieuw een informatiedag gehouden wordt en wel op zaterdag 12 november a.s., van 9.45-13.00 uur.
De dag wordt geopend door mevr. mr. D. E. de Bruijn, hoofd binnenlands diakonaat van de Generale Diakonale Raad. Daarna zal dhr. A. van Laar, evangelist-directeur van 'De Herberg' het een en ander over het werk vertellen en is er gelegenheid om vragen te stellen. Mevr. T. J. Zeefat-Otter geeft informatie over het functioneren van de Herberg-aanspreekpunten in de gemeente. Via die aanspreekpunten komen mensen in 'De Herberg' en een aanspreekpunt zorgt ook voor de nodige begeleiding wanneer mensen die in 'De Herberg' zijn geweest weer in de eigen gemeente terug zijn. Om 12.30 uur wordt de bijeenkomst van diakenen op in het Koetshuis van 'De Pietersberg' besloten met een broodmaaltijd.
Opgave voor deze dag bij het bureau van de IZB, tel. 033-611949.
WINDROOS-WEEKEND 'DOOR ZIJN HAND'
Op vrijdagavond en zaterdag 18/19 november 1994 is er weer een Windroos-weekend voor jongeren vanaf 17 jaar. Het thema is: 'Delen in de zegen'. We zeggen vaak: 'Gezegende zondag' of 'Gezegend nieuwjaar'. Je vraagt een zegen voor je eten en je ontvangt de zegen in de kerk. Er wordt heel wat gebeden om zegen en we wensen elkaar vaak zegen toe.
Maar wat betekent zegen precies? Zegen is niet hetzelfde als succes. Het is een door en door bijbels woord. Op dit weekend hopen we studerend in de Bijbel en samen biddend de diepe betekenis van 'zegen' op het spoor te komen. En we hopen samen te delen in de zegen van God.
Ook op dit weekend hebben we weer een afwisselend en inspirerend programma. Muziek en samenzingen zijn daar belangrijke onderdelen van en er is voldoende tijd om met elkaar te praten.
Het weekend wordt gehouden in het Zendingsdiaconessenhuis te Amerongen van vrijdagavond tot zaterdagmiddag en kost je ƒ 35,–. Aanmelding bij: 'De Windroos', Joh. van Oldenbarneveltlaan 14, 3818 HB Amersfoort, tel. 033-622802 (tijdens kantooruren) of bij Gert van den Bos, tel. 08380-18926.
REEUWIJK
Op D.V. vrijdag 28 oktober organiseert het orgelfonds een samenzangavond in de Ned. hervormde kerk te Sluipwijk, ten bate van het nieuwe orgel. Aanvang 20.00 uur.
Medewerking zal worden verleend door het jeugdkoor Vox Jubilans o.l.v. dirigent/organist Jan Mulder. Het wordt een afwisselende avond, met samenzang, orgelspel en koorzang. Het orgel wordt bespeeld door Jan Mulder. De toegang is gratis.
Bij de uitgang zal er een collecte gehouden worden ten bate van het nieuwe orgel. Ook is er bij de uitgang gelegenheid om cd's te kopen van het koor en van de organist Jan Mulder.
J.V . EBEN HAËZER, 100 JAAR
Dit jaar bestaat J.V. Eben Haëzer uit Barneveld 100 jaar. Dit feit willen wij niet onopgemerkt voorbij laten gaan en daarom organiseren wij een reünie. Wij nodigen u, als (oud-)bestuursleden en (oud-)leden van harte uit deze dag bij te wonen.
De reünie zal op D.V. zaterdag 3 december 1994 worden gehouden in Kerkelijk Centrum Rehoboth te Barneveld. De aanvang zal zijn om 10.00 uur. Als u deze dag bij wilt wonen, graag uw opgave voor 19 november a.s. opsturen naar: J.V. Eben Haëzer, p/a Churchillstraat 39, 3772 KV Barneveld, onder vermelding van naam, adres, geboortedatum en met hoeveel personen u deze dag verwacht bij te wonen.
STICHTING SHAARE ZEDEK SCHRIJFT KERKERADEN
Geachte broeders, hierbij ontvangt u opnieuw onze jaarlijkse brief om het werk van de Stichting Shaare Zedek onder uw aandacht te brengen. Wellicht is dat overbodig, omdat u onze stichting en onze arbeid wel kent en – naar wij hopen – een goed hart toedraagt. Toch willen wij ook op deze wijze het contact met de gemeenten, die ons werk steunen, onderhouden. Met dankbaarheid mogen wij u meedelen, dat ons werk door Gods zegen voortgang heeft gevonden. Daarin gaat het immers niet om onze arbeid op zichzelf, maar om de hulp, die wij aan Israël mogen geven. Hulp, die niet alleen gericht is op het lichamelijk of sociaal welzijn, maar die het totale heil van Israël op het oog heeft. Daarin weten wij ons geroepen. Zolang de Heere nog niet met Zijn volk klaar is, zijn wij het als christenen ook niet. En zolang God Zijn liefde voor de beminden om der vaderen wil niet doet ophouden, kunnen wij onze handen niet van dit volk aftrekken.
Hoe de politieke situatie zich verder zal ontwikkelen, is ons onbekend. Telkens opnieuw staan wij voor verrassingen, maar dat deze situatie zich zal toespitsen op Jeruzalem, is zonder meer duidelijk. Daarover laat Gods Woord ons trouwens niet in het ongewisse. De heilige stad blijft niet alleen het aangelegen punt in de controverse van joden en Arabieren, maar zal ook in het centrum van de wereldpolitiek komen te staan. Intussen laat de profetie ons evenmin in het onzekere over de uitkomst. God Zelf zal het voor Zijn volk opnemen en Zijn hand ten goede naar Jeruzalem uitstrekken en het zegenen met vrede. En dat zal alles te maken hebben met het werk van de Geest der genade en der gebeden, die God tot rouwklacht over Jeruzalem zal uitstorten.
Zo zal de dag aanbreken, waarop Israël zich tot Jezus wenden zal. 'Geloof het en laat de bekering der joden – zegt Boston – een onderwerp in onze gebeden zijn'. Wat zal immers die bekering der joden de glorie van Christus verhogen!
Wie het geheimenis van Israël heeft ontdekt en in heimwee uitziet naar die dag, waarop Gods genade overmachtig geopenbaard zal worden, zal ook zijn roeping ten aanzien van het volk van God blijvend verstaan. Mogen wij vanuit dit oogpunt ons werk ook voor het kojnende jaar dringend bij u aanbevelen? De nood in de wereld is ontstellend groot en op velerlei wijze horen wij de roep om hulp. Wij zullen ook oren en ogen niet mogen en kunnen sluiten voor de nood van andere volken, die veelal onvoorstelbaar is. Dat mag echter geen belemmering zijn om Israël te gedenken. Zal wat Christus gesproken heeft over de bijstand en de zorg aan 'één van Zijn minste broeders' niet óók voor Israël gelden?
Zoals u wellicht weet, is dit jaar in mei de tiende verdieping van het ziekenhuis in Jeruzalem in gebruik genomen en werd het hart-centrum geopend. Eindelijk kon daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan, waardoor nu ook meer mensen geholpen en levens gered kunnen worden. Door de toename van immigranten werd de ingebruikname ook steeds urgenter. Wij zijn dankbaar, dat wij aan de realisering van dit plan hebben mogen bijdragen door de nieuwe Intensive-Care-kamer voor onze rekening te nemen. Dit alles spreekt te meer aan, als wij weten, dat hart- en vaatziekten in Israël boven aan de lijst van doodsoorzaken staan.
Het is u wellicht ook het komende jaar mogelijk ons werk te steunen. Allereerst in uw – ook ambtelijk – gebed en in de prediking, maar daarnaast ook in uw financiële hulp.
Graag attenderen wij u ook nu op de mogelijkheid om voor de verzorging van bejaardenmiddagen, gemeente-avonden, project-weken, e.d. een beroep op ons te doen. U kunt daarvoor contact opnemen met onze propagandiste mevr. drs. S. E. Kramer, Heemsteedse Dreef 122, 2102 KP Heemstede, tel. 023-293215. Persoonlijk en ambtelijk bidden wij u van harte Gods zegen toe.
Met vriendelijke groet en hoogachting, namens het bestuur.
Ds. E. F. Vergunst
HET HERVORMD STREEKCENTRUM ORGANISEERT 25-PLUS THEMADAG 5 NOVEMBER IN DRACHTEN
Het Hervormd Streekcentrum Sebaldeburen organiseert zaterdag 5 november een 25-plus themadag in Drachten. Een dag van bezinning, ontmoeting en samenzang. Het thema is: 'Als ik de gave van evangeliseren niet heb…?' Dit zal worden ingeleid door ds. D. Ph. C. Looijen uit Oostwold. Vragen als 'Wat zijn geven?', 'Hoe ontdek en waardeer ik de mij gegeven gaven?' en 'Hoe kan ik ze gebruiken?' zullen uitvoerig aan bod komen.
De dag duurt van 10.00 tot 15.00 uur. Vanaf 9.30 uur staat de koffie voor u klaar. Op de kinderen wordt gerekend met een kinderprogramma voor kinderen tot en met groep 8 van de basisschool. Voor de kleintjes is er oppas.
Wilt u zelf brood meenemen, voor drinken wordt gezorgd.
Deze dag biedt een goede gelegenheid tot nodige bezinning en een 'bijtanken' op de weg van het geloof in de Heere Christus. Wellicht iets voor jouw, of voor de kring of studiekring, die je met elkaar hebt. Kom zelf en stimuleer ook anderen mee te gaan!
Plaats: Gebouw de Rank bij de Kapelkerk, Berglaan 10 in Drachten, tel. 05120-30191. Kosten ƒ 7,50 per volwassene; vrije gift voor kinderen (richtbedrag ƒ 2,50 per kind). Informatie en opgave (vóór 31 oktober a.s.) bij: Hervormd Streekcentrum Sebaldeburen, Kerkweg 2b, 9862 TJ Sebaldeburen, tel. 05946-14264.
'DIAKONALE AANDACHT VOOR VLUCHTELINGEN' PROVINCIALE DIAKONALE VERGADERING UTRECHT
Op D.V. donderdag 17 november organiseert de Provinciale Diakonale Commissie van Utrecht haar jaarlijkse Provinciale Diakonale Vergadering. Thema: 'Diakonale aandacht voor vluchtelingen'. Op deze avond zal de ontmoeting met vluchtelingen zelf en vrijwilligers, die zich voor hen inzetten centraal staan. De vergadering is bedoeld voor diakenen uit de provincie Utrecht.
De gegevens op een rijtje:
Datum: donderdag 17 november 1994
Tijden: 19.30 tot 22.10 uur
Plaats: De Voorhof, Burg. De Withstraat 29a te De Bilt
Informatie: Provinciaal kerkelijk bureau, Pr. Hendriklaan 97 te Utrecht, tel. 030-510345.
DE RESTAURATIE VAN HET FLAES-ORGEL IN DE NEDERLANDS HERVORMDE KERK TE GOUDERAK
In 1888 vervaardigde Pieter Flaes uit Amsterdam het fraaie orgel voor ƒ 3.500,–. De aankoop werd mogelijk gemaakt door een schenking van de familie Smits, welke eigenaar was van een steenbakkerij in Gouderak. Het instrument werd destijds per zeilschip vanuit Amsterdam naar Gouderak vervoerd.
Het instrument kreeg een plaats op de galerij, die toen in samenspraak met de plaatselijke timmerman Willem Ooms is gebouwd. Het front van het orgel is naar gebruik van die tijd in de balustrade geplaatst. Op de middelbare frontpijp staat op de achterzijde gegraveerd: 'F. van Schieveen, President Kerkvoogd te Gouderak, heeft de eerste pijp gezet den 18de Juni 1888'. Tijdens een kerkdienst op zondag 5 augustus 1888 werd het orgel in gebruik genomen.
Pieter Flaes werd geboren op 21 mei 1812 te Rotterdam en overleed 10 juni 1889 op 77-jarige leeftijd te Amsterdam. Hieruit kunnen we vaststellen, dat het Gouderakse orgel het laatste was van zijn hand in zowel het ontwerp, de bouw en oplevering.
Het instrument wordt gekenmerkt door zijn bijzonder degelijke bouw.
De jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden werden na het overlijden van Flaes door de kerkvoogden opgedragen aan de Goudse orgelmaker Gabiy, wiens werklijst nog steeds de binnenzijde van de orgelkast 'siert' en in potlood is geschreven. Dit onderhoud deed Gabry tot aan het begin van deze eeuw, waarna de naam van orgelmaker De Koff wordt genoemd. Verder vermelden de archieven nog de orgelmakers Slooff uit Ouderkerk aan den IJssel en Van den Heuvel uit Dordrecht.
Op onverklaarbare wijze is in 1960 het orgel ontdaan van z'n fraaie Cornet om plaats te maken voor een Mixtuur, die over het gehele onderklavier moest spreken.
In 1974 werd het orgel gerepareerd door orgelmaker Van den Heuvel te Dordrecht. De geplaatste Mixtuur uit 1960 werd verwijderd om weer plaats te maken voor een aan de diskant sprekende Cornet. De klaviermechaniek van Flaes werd verwijderd om plaats te maken voor eigen makelij, welke beter bestand zou zijn tegen de verwarming.
Eind zeventiger en begin tachtiger jaren ging de toestand van het orgel snel achteruit en tekende de noodzaak van een algehele restauratie zich af. Het overleg hieromtrent startte 1 december 1987 en dit resulteerde in een inschrijving in het landelijk monumentenregister en een restauratie-opdracht aan Flentrop Orgelbouw B.V. te Zaandam, welk bedrijf het orgel sinds 1984 in onderhoud had.
Demontage van het orgel vond plaats in september 1991, mede vanwege de kerkrestauratie die zou plaatsvinden. Het werd opgeslagen bij de orgelmaker. Met de restauratie werd 1 januari 1994 gestart voor wat betreft de onderdelen, terwijl de kast in eigen beheer is gerestaureerd. Eind maart is men begonnen met de montage van de onderdelen, terwijl een totale intonatie plaatsvond in augustus/september. De Cornet uit 1974 heeft plaats moeten maken voor een Cornet, waarvan 25% historisch is en oorspronkelijk in het orgel heeft gestaan, terwijl 75% is gereconstrueerd. Ook de klaviermechaniek is voor 100% gereconstrueerd en uitgevoerd met winkelhaken van orgelmetaal.
Het orgel is qua aantal registers beperkt van opzet, echter met een juist gebruik zijn vele mogelijkheden te creëren. De opzet was in 1888 een orgel aan te schaffen als begeleidingsinstrument. We kunnen nu, na ruim een eeuw, deze opzet met recht geslaagd noemen. De klank, welke het orgel nu bezet, is teruggebracht in het oorspronkelijke Flaes-concept: rustig, beheerst, voornaam, deftig en lieflijker. Het brute en grove van weleer is er uit.
In vergelijking met de overige Nederlandse orgelmakers van omstreeks 1888 heeft het werk van Flaes in zowel artistiek als technisch opzicht een eigen karakter, waarin toch ook herkenning te zien is van zijn leermeester Bätz uit Utrecht. De orkestrale 19e eeuwse klank die het instrument na de uitgebreide restauratie weer bezit, zal in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de bruikbaarheid tijdens de eredienst en het daarmee verband houdende literatuurspel.
Moge het instrument daaraan tot in lengte van jaren dienstbaar zijn.
BRITSE EA PLEIT VOOR INVOERING AUTOVRIJE ZONDAG
'Als je op zondagochtend wordt overreden door een christen op skateboard, geef de Evangelische Alliantie dan maar de schuld', zo opende het dagblad The Guardian onlangs een artikel over invoering van de autovrije zondag. Met name de Britse EA maakt zich er sterk voor. De autovrije zondag moet de enorme luchtvervuiling in de grote steden terugdringen. En om zelf het goede voorbeeld te geven, heeft de EA 26 juni uitgeroepen tot nationale 'Car Free Sunday'. Christenen worden opgeroepen om op deze dag de auto bewust te laten staan en lopend, fietsend of – zoals The Guardian vermoedt – skateboardend naar de kerk te gaan. In Groot-Brittannië heeft één op de zeven kinderen last van astma en overlijden jaarlijks 10.000 mensen voortijdig ten gevolge van luchtvervuiling. De voorgestelde autovrije zondag volgt op een brochure die de EA onlangs heeft uitgegeven, getiteld 'Zorg en Milieu'. Vanuit het bjbelse principe van rentmeesterschap worden christenen opgeroepen bewust met het milieu om te gaan. In milieukringen in positief op het EA-initiatief gereageerd (ea-pers).
GETUIGENIS GEEN GEPASSEERD STATION VOOR RAAD VAN DE ZENDING
Bekering van moslims is voor de Raad voor de Zending van de Nederlandse Hervormde Kerk geen verkeerde zaak. De Raad ziet zending duidelijk als 'het getuigen van Jezus Christus' naar mensen met een ander geloof. Dat is gebleken uit een gesprek van de raad met de Confessionele Vereniging binnen de hervormde kerk. Deze vereniging was bezorgd over het zendingsgehalte van het werk van de Raad voor de Zending. 'Wij dachten dat het getuigenis voor de raad een gepasseerd station was, en dat er uitsluitend sprake was van een vrijblijvende dialoog met de islam. Maar dat bleek niet zo te zijn', zei ds. Th. Pol van de Confessionele Vereniging na het gesprek. In een zendingsmanifest had een groep confessionele predikanten enkele indringende vragen over de relatie tussen christendom en Islam aan de raad voorgelegd. Ze wilden met name weten of dit orgaan bij zijn werk wel uitging van de uniciteit van Jezus Christus en het christelijk geloof wel op moslims wil overbrengen. De visie van de predikanten blijkt uiteindelijk niet zoveel af te wijken van die van de raad als verondersteld. De Raad voor de Zending heeft de confessionelen voorgesteld een gezamenlijke studiecommissie te vormen om een notitie te schrijven over de relatie tussen christendom en islam. Deze zal worden aangeboden aan de generale synode van de Nederlandse Hervormde Kerk, die dat onderwerp voor maart 1995 op haar agenda heeft gezet.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's