Aankondigingen
A. Zijlstra en R. J. A. Doornenbal (red.), Christelijke filosofie in beweging, uitgave Buijten en Schipperheijn, Amsterdam, 136 pag., ƒ 24,90.
Geselecteerde bijdragen uit het blad Beweging, het christelijk wijsgerig tijdschrift uit de kring van filosofen, die zich sterk verbonden voelen met de traditie van de reformatorische wijsbegeerte. In 1993 bestond dit blad 20 jaar. Van bijdragen noemen we Ideologie en evangelie' (B. Goudswaard), 'Religieus-wijsgerige achtergronden van het milieuprobleem' (E. Schuurman), 'Calvijn over de wijsbegeerte: oefening in ootmoedigheid', 'Geloof en mystiek' (G. Groenewoud).
Meint R. van den Berg, Uitkijken voor het raam, uitgave Van den Berg, Kampen, 79 pag., ƒ 17,90.
Een weduwnaar bewoont in 'Avondlicht' een kamer van vier bij vijf meter. Hij heeft weinig contact met zijn omgeving, het meest nog met de meeuw Kasper, die van tijd tot tijd aan zijn raam voorbij vliegt. Overpeinzingen van een bejaarde, emeritus predikant van de Nederlands Gereformeerde Kerken in de vorm van dagboekstukjes, beginnend dinsdag 23 november en eindigend maandag 20 december.
A. Kamsteeg, Een breuk te ver, uitgave Van den Berg, Kampen, 75 pag., ƒ 17,50.
De vrijgemaakte journalist Kamsteeg blikt bij 50 jaar Vrijmaking terug op de breuk, die aan het eind van de zestiger jaren binnen de Gereformeerde Kerken (vrijg) optrad, waardoor de Nederlands Gereformeerde Kerken ontstonden. De titel spreekt voor zichzelf Kamsteeg meent dat er schuld beleden behoort te worden. Een gedocumenteerd, informatief maar vooral bezinnend en eerlijk boekje.
Wiesje de Lange, Lepelen in de linzensoep, uitgave Kok/Voorhoeve, Kampen, in samenwerking met 'Christenen voor Israël', 112 pag., ƒ 19,90.
Pe Koelewijn typeert dit boek in een Ten Geleide als 'een aanklacht tegen de Verenigde Naties en een aanklacht tegen een weke, wankele Israëlische regering die zich laat gezeggen'. Een boek geschreven met het oog op het vredesproces in het Midden-Oosten. Wie Wiesje de Lange kent uit haar brieven in het blad Christenen voor Israël weet uit welke hoek in dit boek de wind waait. Een uiterst rechts geluid van een havik in Israël.
Matie C. Romein-Vroegindewey en Diny Schipaanboord (red.), Het wonder van Kerstfeest, uitgave De Groot, Goudriaan/Kampen, 96 pag., ƒ 17,50.
Een kerstverhalenboek, uitgegeven in samenwerking met de Nederlandse Hervormde Zondagsscholenbond, met bijdragen van W. A. J. Jansen, P. G. J. Kardol, E. Noorlander-van der Laan, Hans van Holten, Roel Bartels, Gerrit ten Berg, Gerrit Kraa en J. C. Pronk.
Norman Vincent Peale, Mijn kerstgeschenk, uitgave Tirion, Baarn, 140 pag., ƒ 24,50.
'Dierbare verhalen, gedichtjes en liederen', die de in 1993 overleden wereldwijd bekende amerikaanse predikant-schrijver verzamelde. Alle verzamelde stukken zijn gericht op Kerst, van Charles Wesley tot Charles Dickens, van Maarten Luther tot William Shakespeare, van de Groot Nieuws Bijbel tot Paus Johannes XXIII. Vertaling uit het engels door B. van Rijswijk.
Filippus Dagboek 1995, uitgave Kok, Kampen, in samenwerking met het tractaatgenootschap 'Filippus', ƒ 12,90.
Met bijdragen van o.a. drs. J. Staat, ds. C. van der Velde, drs. L. Kats.
Dorothee Sölle, Niet wennen aan geweld, uitgave Ten Have, Baarn, 104 pag., ƒ 19,90.
Een 'strijdschrift' van de moderne theologe Sölle, waarmee ze oproept los te komen uit de kringloop van het geweld, in navolging van 'de geweldloze kleine man uit Nazareth'. Het boek is geschreven vanwege steeds verder om zich heen grijpend geweld (asielzoekerscentra in Duitsland, Bosnië, thuislanden in Zuid-Afrika). Ook wie de theologie van Sölle verwerpt wordt in dit boek met de neus op harde feiten gedrukt.
H. E. S. Woldring, Vriendschap door de eeuwen heen, uitgave Ambo, Baarn, 221 pag., ƒ 39,90.
'Wijsgerige beschouwingen over vriendschap als gave en opgave', van de hand van de hoogleraar politieke filosofie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Aristoteles en Cicero beschouwden vriendschap al als 'een relatie die belangnjk is voor het instandhouden van de samenleving'. Een fraai uitgegeven boek over een niet alledaags thema. Achterin een zeer uitgebreide (wereld)literatuurlijst. Enkele fraaie gedichten (Gorter, Gezelle, Marsman) over vriendschap markeren het geheel. Een prachtig boek.
Dr. mr. P. W. Huizenga, Grondslagen van christelijk maatschappelijk handelen, uitgave Buijten en Schipperheijn, Amsterdam, 47 pag., ƒ 13,50.
'Deze studie behelst een appèl op allen die verantwoordelijkheid willen dragen in de samenleving vanuit het christelijk geloof. Zich aansluitend bij de reformatorische wijsbegeerte betoogt de auteur dat er rijke perspectieven zijn voor wie leven wil bij de Schrift en leren uit de geschiedenis.'
Dr. M. C. Blok en dr. ir. H. Paul (red.), Biotechnologie in de landbouw, uitgave Buijten en Schipperheijn, Amsterdam, 80 pag., ƒ 14,90.
Een studie in opdracht van de sectie Landbouw en Visserij van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie.
'In deze studie gaat het om de ethische beoordeling van de moderne biotechnoglogie in de landbouw. Gekeken wordt naar de technieken die worden toegepast op dieren, planten en micro-organismen. Zwart-wit antwoorden doen aan de complexe vragen rond biotechnologie geen recht. In een genuanceerde benadering, waarbij grote aandacht is gegeven aan bijbelse uitgangspunten, is gepoogd handvatten aan te reiken voor een verantwoorde standpuntbepaling.'
Marc Buelens, Management, uitgave Tirion, Baarn, 182 pag., ƒ 34,50.
In twaalf hoofdstukken wordt op niet-technische wijze een overzicht gegeven van wat een moderne manager moet weten over management: het nieuwe leiderschap, beoordelingsfouten, time-management, culturele verschillen, verschillende visies op management. De auteur is docent management en organisatie aan de Vlerick School voor Management van de Universiteit Gent.
Andries Knevel, Geloven doet pijn, uitgave Kok/Voorhoeve, Kampen, 111 pag., ƒ 17,50.
In enkele kernachtige hoofdstukken gaat Knevel in op thema's als 'jongeren in de kerk', 'bestaat de hel?', 'de verborgenheid van het evangelie', 'welke krant leest u?', 'toneelspelen op de kansel?' Een boekje recht-toe-recht-aan geschreven over de plaats van de mens en de kerk in de samenleving.
v. d. G.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 oktober 1994
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's