Aankondigingen
L. Laeyendekker: Bedreigde cultuur – Over moderniteit, wetenscliap en religie. Kok i.s.m. het Multidisciplinair Centrum voor Kerk en Samenleving, 211 blz., prijs ƒ 37,50.
Wordt onze cultuur niet bedreigd door een fundamentele scheefgroei, die samenhangt met de dominantie van waarden als effectiviteit, efficiëntie, groei, nut in samenhang met een eenzijdig begrepen vooruitgang? Dat is, volgens het woord vooraf, de rode draad die door dit boek heenloopt, waarin een flink aantal artikelen en bijdragen van de vroegere directeur van het MCKS voor het eerst of opnieuw zijn gebundeld. Aan de orde komen o.a. 'De wording van de moderne samenleving', 'religieuze wortels van de moderne cultuur', 'secularisatie: een omstreden verschijnsel', 'Op zoek naar spiritualiteit'. Laeyendekker is emeritus-hoogleraar sociologie.
Dan Jacobson, De Godskinderen, uitgave Boekencentrum, Zoetermeer, 160 pag., ƒ 29,90.
De Engelse schrijver, van joods-Zuidafrikaanse afkomst, heeft een uitermate boeiend geschreven verhaal geleverd in wat in de oorspronkelijke titel luidt The God-Fearer. Een mengeling van actuele problemen krijgt een plaats in dit verhaal: discriminatie, machtswellust, godsdiensthaat, schuldgevoelens en onverwerkte jeugdtrauma's. In plaats van jodenvervolging door christenen, heeft Jacobson het omgedraaid: de Kristers worden verdrukt door de Godvrezenden. Het dienstmeisje Sannie staat voor de ene groep en de heerszuchtige Malachi voor de andere groep. Daartussen staat Kobus die zichzelf een agnost acht te zijn. Zeer aanbevolen voor hen die een goed geschreven boek beminnen.
Yvonne Keuls, De tocht van het kind & Daniël Maandag, uitgave Ambo, 171 pag., ƒ 17,50.
Twee herdrukken nu in één boek opnieuw uitgegeven van een schrijfster die in verschillende van haar werken aandacht schonk aan allerlei jongerenproblemen: Jan Rap en z'n maat. De moeder van David S. en Het verrotte leven van Floortje Bloem. In de hier gebundelde twee verhalen vertelt ze over haar eigen jeugd in haar geboorteland Indonesië en terugkeer per boot naar Holland èn geeft ze herinneringen aan haar jeugd in Den Haag gedurende de oorlogsjaren waarin haar vader een belangrijke rol speelt. Yvonne Keuls weet te boeien door haar nuchtere manier van vertellen die op nauwkeurige waarneming berust.
J. Maasland
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 1994
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 december 1994
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's