Staat en Maatschappij.
Een protest.
De Sociaal Democratische Arbeiderspartij heeft met het Ned. Verbond van Vakvereenigingen Zondag te Amsterdam gedemonstreerd.
De demonstratie zelf laten wij voorshands onbesproken.
Er komt binnenkort wel gelegenheid om daarvan iets te zeggen.
Voor het oogenblik bepalen wij ons tot het maken van slechts ééne opmerking, waarbij een beginsel-kwestie betrokken is.
Naar de bladen berichten, hebben er op Zondag 40 extra treinen geloopen.
Daartegen gaat onzerzijds een protest. Niet alleen omdat de Dag des Heeren in ernstige mate werd ontheiligd, maar ook omdat de Spoorweg-Maatschappijen diegenen van het personeel, welke een vrijen Zondag hadden, tot arbeiden dwong.
Ons dunkt dat het Kabinet en bijzonder de Minister van Waterstaat tegen een dergelijke handeling der Maatschappijen had behooren op te komen.
Wij hopen dat onze mannen in de Kamer niet zullen nalaten bij de behandeling van de Spoorweg-begrooting naast ons protest óók het hunne te doen hooren.
*
Het vrije onderwijs. Dezer dagen verscheen het 63ste jaarverslag van de Vereeniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Amsterdam, van welke vereeniging onze hoofdredacteur vice-voorzitter is.
De korte rede, die de voorzitter, ds. B. van Schelven, op de jaarvergadering van 20 September 1922 hield, lijkt ons van belang genoeg om ze hieronder op te nemen.
Wij lezen daarvan in het verslag :
Het is — zegt spreker — nog zeker niet vaak gebeurd, dat onze vereeniging samenkomt een dag na de opening der Staten-Generaal.
Spreker had gehoopt, dat de openingsrede ons zou gegeven hebben een richtingslijn waarlangs het Christelijk onderwijs zich in de toekomst zal ontwikkelen.
Dat dit niet is geschied, valt te betreuren, waar we nu, gelijk in de vorige jaren, in de mist blijven ronddolen.
Vele vragen blijven onbeantwoord. Dit valt niet te verwonderen, daar men niet volkomen schijnt overzien te hebben de gevolgen van de getroffen regelingen.
Spreker herinnert zich de aanbieding van het petitionnement. waarbij tevens een aantal regelingen werden aangegeven. O.a. was daarbij de weg van restitutie, die voor velen aanlokkelijk was. De gekozen weg schijnt dood te loopen en 't is alsof de schipper, die naar rechts zeilde, thans naar links. moet, wenden om den wind op te vangen. Daarbij komen we in een koers, die de onze niet kan en niet mag zijn. Inplaats van ons te hebben ontworsteld aan 't bovenschoolmeesterschap van den Staat, zijn we er weer onder geraakt.
Dit is nog erger dan de kwestie van de financiëele-voorziening.
Als de liefde er is, kan steeds geld worden gevonden.
Intusschen blijven we in het onzekere. Gelukkig hebben we in de Staten-Generaal mannen, die staan voor het beginsel en de artikelen in „De Standaard" bewijzen, dat voor de vrijheid zal gestreden worden.
Wij verkeeren in Gods hand, Die met Zijn oordeelen op aarde is. doch machtig is deze van ons af te wenden.
Zelfs in de oordeelen Gods steekt voor het geloof een steunsel. Met dit steunsel in de hand gaan we het pad weer bemoedigd op. Onze vereeniging. die vandaag de 60ste jaarvergadering houdt, ga in het gebed Gods voort het Christelijk Nationaal Onderwijs te dienen.
Wij onderschrijven de klacht, die hier uitgesproken werd, ten volle.
Eén ding geeft ons daarbij goede hoop, n.l. dat de hoofdredacteur van „D e S t a n d a a r d", die van hetzelfde gevoelen is als de voorzitter van Christelijk Nationaal, thans deel uitmaakt van het Kabinet.
*
Een vordering.
Wij hebben nog een kleine vordering op de Hervormd Gereformeerde Staatspartij, die wij haar zeer tot onzen spijt niet kunnen schenken.
De lezers van „De Waarheidsvriend" zullen zich herinneren, dat in ons nummer van 20 Juli een ingezonden stuk voorkwam van den heer G. Nieuwenhuijsen, voorzitter van de Haagsche afdeeling der Hervormd-Gereformeerde Staatspartij.
Hoewel de inhoud van dat stuk op' het beleedigende af was, hebben wij het toch geplaatst. Wij kregen daardoor tevens een goede gelegenheid om door een onderschrift het gebeurde met de beide Raadsleden van deze partij inzake een saamspreking met de rechtsche partijen — ook met de Roomschen — over de verdeeling van de.wethouderszetels in het juiste licht te stellen.
Uit wat wij toen schreven, bleek, dat de voorstelling, die van de zijde der Hervormd Gereformeerde Staatspartij over het geval was gegeven, kant noch wal raakte.
Aan het slot van het onderschrift verzochten wij den heer Nieuwenhuijsen, om zoo goed te willen zijn de lezing, die wij van de zaak gaven, onverkort in „Staat en Kerk" te doen opnemen.
Goede persmanieren hadden den voorzitter van de Haagsche afdeeling der Hervormd Gereformeerde Staatspartij er toe moeten brengen om onmiddellijk aan het verzoek te voldoen.
Maar hoe wij in de nummers van „Staat en Kerk" na onze vacantie ook snuffelden, het is ons niet gelukt om wat wij zochten, te vinden.
Wel trof ons in het nummer van „Staat en Kerk" van 17 Augustus een stukje van iemand uit Rotterdam, die tevens lezer van „D e W a a r-h e i d s V r i e n d" is, waarin de schrijver zegt benieuwd te zijn om te vernemen, wie de waarheid aan zijn zijde heeft óf de heer Nieuwenhuijsen óf „De Waarheidsvriend."
Doch ook deze ontboezeming van een der voormannen van de Hervormd Gereformeerde Staatspartij heeft de redactie van het blad, die gewoon is minutieus van den inhoud van „De Waarheidsvriend" kennis te nemen, er niet toe kunnen brengen zijn lezers naast het „hoor" ook het „wederhoor" te doen vernemen.
Intusschen zet de heef Nieuwenhuijsen zijn onwaardig spel voort met wat ons blad over het optreden van de beide Haagsche Raadsleden schreef, verdacht voor te stellen en daarbij de waarheid te verdraaien.
Wij zullen verder over het geval niets meer zeggen.
Een zaak, die zóó behandeld wordt als „Staat en Kerk" het doet, staat zwak.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1923
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1923
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's