Kerk, School, Vereeniging.
NEDERLANDSCH HERVORMDE KERK
Beroepen te Woubrugge en te Workum Joh. Kijne te Zevenhuizen ; te Tholen J. W. Verschoor te Poortvliet ; te Rouveen D, Th. Keek, em. pred. te Woerden ; te Polsbroek D. Plantinga te Elburg ; te Angeren E. A. Lazonder te Trlcht ; te Gorinchem R. Bartlema te Hoogeveen ; te Raamsdonk U. A. Leenmans te Bodegraven ; te IJzendoorn S. A. C. Pijnenberg te Genderen (N.-Br.) Aangenomen naar Baarn A. Adriani, em. pred. te Utrecht ; naar Oud-Roodkerk H. A. Enklaar te Almelo.
Bedankt voor Biervliet W. Reus te Westkapelle ; voor Hemelum H. Marra te Gaast; voor Aalburg P. Zandt te Delft ; voor Wierden J. H. van der Wal te Papendrecht.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen te Apeldoorn en te Vlaardingen D. J. Couvée te Meppel ; te Katendrecht A. G. Wolff te Loenen-Vreeland ; te Axel D. de Wit te Berlikum ; te Gramsbergen H. v. d. Elskamp, cand. te Kampen.
Aangenomen naar Nederhorst den Berg J. Schelhaas, cand. te Hoogeveen.
Bedankt voor Spijk H. van der Zande te Wapenveld ; voor Alblasserdam H. Moolhuizen te Krommenie ; voor Gees, Bierum en Jutrijp-Hommerts J. Schelhaas, cand. te Hoogeveen.
CHRISTELIJK GEREFORMEERDE KERK.
Beroepen te Maarssen L. H. van der Meiden te Dordrecht ; te Biezelinge A. M. Berkhoff te Utrecht ; te Vlissingen A. Gruppen te Steenwijk.
Afscheid en Intrede. De bevestiging en intrede van candidaat Mr. F. Dijkstra, van 's-Gravenhage te Hendrik-Ido-Ambacht, is bepaald op Zondag 30 Sept. a.s. Als bevestiger zal optreden Ds. Drs. D. Jacobs, van Hoogmade.
— Ds. Joh. Stehouwer, Ned. Herv. pred. te IJsselmonde, hoopt D.V. Zondag. 21 Oct. a.s. afscheid te nemen van de Ned. Herv. Gem. aldaar, en Zondag 28 October zijn intrede te doen bij de Ned. Herv. Gem. te Weesp, na bevestigd te zijn cloor zijn zwager, Ds. J. Vermeulen, te Noordwijk aan Zee.
— Het afscheid van Ds. D. J. v. Dijk van de Ned. Herv. Gem. te Steenwijkerwold is bepaald op Zondag 7 October en zijn bevestiging en intrede te Zuidwolde (Dr.) op Zondag 14 October. Bevestiger is Ds. H. van Dijk, van Gieterveen (Dr.)
-Ds. J. Ph. Eggink te Velsen, hoopt Zondag 30 Sept. a.s. afscheid te nemen van de Ned. Herv. gemeente te Velsen en Zondag 7 Oct. d.a.v. zijn intrede te doen bij de Ned. Herv. gem. te Delfshaven, na bevestigd te zijn door ds. H. W. Creutzberg van VGravenhage.
LINSCHOTEN. Men schrijft ons :
De op den avond van 6 Sept. in de Ned. Herv. Kerk alhier gehouden gedachtenisure, was voor onze Gemeente van dubbele beteekenis. Allereerst gewijd aan het zilveren Regeeringsjubileum onzer Koningin ; werd tevens in deze gedachtenisure de electrische verlichting van het kerkgebouw in gebruik genomen. Deze verlichting, bestaande uit een drietal-geel koperen kronen, naar oud-Hollandsch model, verspreiden een zee van licht (1700 kaarsen) door het oude kerkgebouw. Naar aanleiding van Ex. 10:23b: maar bij al de kinderen Israels was het licht in hunne woningen ; wees Ds. van Wijngaarden in een drietal gedachten op de groote beteekenis dezer ure : 1° ten opzichte van ons land ; 2° van onze Gemeente, en 3°. van ons zelven. Voor het aanschaffen dezer schoone verlichting was door de gemeente door middel van het lichtfonds in het afgeloopen jaar ongeveer f 1000 bijeen gebracht, en ook nog een gift van f 200 als vrijwillige bijdrage in de kosten der pastorieverlichting. Waar uit de gewone collecten blijkt dat de offervaardigheid der gemeente steeds toeneemt, daar is er goede hope dat de rentelooze leening ad f 10.000, dienende voor restauratie onzer zeer oude kerk wel zal slagen. Reeds enkelen teekenden voor f 1000. Deze restauratie, welke reeds is aangevangen vordert goed. De kap is aan de N.W.-zijde geheel vernieuwd en ook de muur. Verder worden de houten ramen verwijderd, en de gothische ramen weer aangebracht, voorzien van oud-HoIlandsch glas in lood, gedeeltelijk gebrandschilderd. Een en ander wordt uitgevoerd volgens de adviezen van den heer H. V. d. Kloot-Mijburg, architect te Voorburg. Terwijl de licht-commissie besloten heeft, wanneer haar arbeid ten opzichte van de lichtinstallatie geëindigd is, zulks voort te zetten voor uitbouw van ons kerkorgel. Moge het onder den zegen des Heeren gelijk tot hiertoe daarin slagen en diene al het ontwakend leven in onze gemeente tot uitbreiding van Gods Koninkrijk.
VIANEN. Men schrijft ons :
J.I. Zaterdag 8 Sept. werd onze gemeente opgeschrikt door het bericht dat de herder en leeraar, Ds. J. Steenbeek alhier, het tijdelijke met het eeuwige had verwisseld. Een schok was het. Juist gisteravond was het tweedaagsche feest afgeloopen en nu dit. Zoo dicht kon de dood niet nabij zijn. Woensdagochtend was hij, de geliefde leeraar nog voorgegaan om te spreken over het voorrecht dat de Koningin 25 jaar voor ons was gespaard. Toen had hij nog gesproken over Ps. 118 vs. 24 : Dit is de dag dien de Heere gemaakt heeft : laat ons op denzelven ons verheugen en verblijd zijn. In verband met deze woorden wees hij nog op den ernst des levens en maande tot voorzichtigheid op het naderende feest. En nu was hij heengegaan, het was maar al te waar. Ruim 30 jaar had hij de gemeente gediend en door zijn vriendelijkheid gezien bij alle rangen en standen. Steeds was hij bereid een ieder met raad en daad ter zijde te staan. Hij was voorzitter van de Jongel.en Knapenvereeniging. Voorzitter van de Ver. „De School met den Bijbel" Ook buiten, de gemeente was hij een geziene persoonlijkheid. Vele jaren lid van de Synode, lid van de Indische commissie, secr. van het provinciaal kerkbestuur van Zuid-Holland, een van de beste examinatoren, zeer bekend met kerkrecht. 30 September 1883 deed hij zijn intrede te Nieuw-Leusden en vertrok toen naar Vianen om daar 5 April 1891 zijn intrede te doen. Hij laat een ledige plaats in ons midden, die zeer moeilijk vervuld zal worden. Woensdagmiddag 12 uur werd de lijkdienst gehouden in de Ned. Herv. Kerk alhier, waaruit de begrafenis plaats had.
Ds. M. Lindenborn, (t)Na een korte doch hevige ongesteldheid is te Rotterdam, 46 jaar oud, overleden ds. M. Lindenborn, sedert enkele jaren directeur van de Samenwerkende Zendingscorporaties te Oegstgeest. Vroeger was de overledene directeur van de Nederl. Zendingsvereeniging, te Rotterdam gevestigd.
Ds. Lindenborn was een zeer actief man, die zich speciaal toelegde op de actie voor de binnenlandsche zending. Kort voor zijn benoeming tot directeur van de Samenwerkende Zendingscorporaties heeft hij nog een reis gemaakt naar Nederl.-Indië, tot het brengen van een bezoek aan de zendingsposten.
Met den overledene is heel veel kennis ten opzichte van het zendingswerk verloren gegaan, vooral wat betreft het Mohammedanisme en den Islam.
Ook bij de pogingen het werk der Zending meer in kerkelijke banen te leiden was Ds. Lindenborn een groot voorstander en in deze richting was hij, vooral den laatsten tijd, ijverig werkzaam.
Toegelaten tot de Evangeliebediening.
Het provinciaal kerkbestuur van Overijsel heeft tot den dienst in de Ned. Herv. kerk toegelaten den heer A. Kardolus, cand. te Utrecht
Jeugdkerk te Zeist. Te Zeist had zich een comité gevormd tot stichting van een „Jeugdkerk".
Deze „Jeugdkerk" stelt zich tot doel en streven, om de jonge menschen tegemoet te komen in de behoeften, en vragen die het jonge leven bewegen, ook in het godsdienstig samenkomen des Zondagsmorgens.
Zij houdt geenerlei verband met eenige kerkelijke partijgroepeering maar wortelt in de positief Christelijke levensbeschouwing, welke haar inhoud en richtsnoer aan den Bijbel ontleent.
Tot de godsdienstoefeningen, welke geregeld zullen worden gehouden in de Aula van het Christelijk Lyceum, daartoe welwillend door het Curatorium der Vereeniging voor Christelijk Hooger en Middelbaar onderwijs te Zeist afgestaan, hebben toegang allen die den leeftijd van twaalf jaar hebben bereikt, tot en met dien van omstreeks twintig jaar
Zondagvoormiddag had de eerste prediking in voornoemde aula om tien uur plaats door ds. P. Veen, predikant der Hervormde Gemeente te Utrecht, voorzitter van het Nederlandsch Jongelingsverbond.
Kerkgebouwen. Te Rijsoord heeft de Ned. Herv. Gem. haar vernieuwd kerkgebouw in gebruik genomen. De restauratie duurde bijna een half jaar. Ook het orgel is geheel gerestaureerd. Ds. J. G. Brouwer hield een toepasselijke predikatie over 1 Kon. 9 vs. 3, sprekende over : bouwen, bidden en heiligen.
Kerkbouw. De bouw van het tweede Ned. Herv. kerkgebouw te Huizen (N.-H.), zal eerstdaags worden aanbesteed naar een ont werp van den heer Hoogevest, van Amersfoort. De kerk zal gebouwd worden in het zuidelijk deel der gemeente.
Aangesloten. In verband met de aanstaan de predikants-vacature heeft de kerkvoogdij der Ned. Herv. gemeente te Apeldoorn en Het Loo, tot heden niet aangesloten, zich in verbinding gesteld met den raad van beheer.
Kerkelijke goederen. De Najaarsvergadering van het Algemeen College van Toezicht op het beheer der goederen en fondsen der Herv. Gemeenten in Nederland, zal worden gehouden te Den Haag, in het gebouw der Algemeene Synode, Javastraat 100, op Dinsdag 25 dezer, onder voorzitting van Mr. G. W. baron van der Feltz.
Chr. Gymnasium te Den Haag. In het versierde gymnastieklokaal had Zaterdagmiddag onder warme belangstelling de ingebruikneming plaats van het vernieuwde gebouw van het Chr. Gymnasium te Den Haag
Vele autoriteiten waren aanwezig en achtereenvolgens werd 't woord gevoerd door baron Van Lijnden, president-curator ; Dr. Feith, secretaris-generaal van het Departement van Onderwijs ; Dr. Vinkensteyn, inspecteur van het Middelbaar en Gymnasiaal Onderwijs ; Dr. van der Meulen, Wethouder van Onderwijs ; baron Van Boetzelaer, president-curator van het Utrechtsche Chr. Gymnasium ; Dr. Cannegieter, rector van het eerste stedelijk gymnasium ; Mr. Lisman, curator zoowel van het Chr. als van de Openbare Gymnasia ; Dr. M. M. den Hertog, namens den Kerkeraad der Ned. Herv. Kerk ; Mr. Rutgers, als voorzitter van den Bond van Chr. Gymnasia en H. B. S. en ten slotte Dr. Renkema, rector van het Gymnasium. Van Minister de 'Visser was een brief van verhindering met gelukwensch ingekomen.
Alle sprekers verdienen den lof, dat ze in korte, klare redevoeringen het hunne zeiden : elk woord was op zijn pas.
Baron van Lijnden gaf in een keurig gesteld openingswoord, na lezing van Psalm 127 en gebed, een kort overzicht van de geschiedenis.
Thans heeft men, wat noodig is, ruimte en rust.
Op 3 Sept. 1908 werd in de Daendelstraat het Chr. Gymnasium geopend met 40 leerlingen in 3 klassen. 3 Sept. 1914 ging men naar de daartoe ingerichte villa van Mr. N. G. Pierson aan de Groot-Hertoginnelaan. Er waren toen 92 leerlingen.
Ook deze bleek te klein en nu werd dit mooi gelegen patriciërshuis zoodanig verbouwd, dat er in de 10 groote en 2 hulplokalen, benevens de noodige lokalen voor gymnastiek en natuurkunde overvloedig ruimte is voor de 160 leerlingen en aanwas nog mogelijk blijft.
De lokalen, zoo bleek bij den ommegang, zijn verschillend van grootte. Het aantal een-persoonsbanken varieert tusschen de 20 en 28. De afwerking is keurig. Geen overtollige weelde, maar comfortabel en „van alle gemakken voorzien, "
Wat de Vereeniging betreft, deelde de voorzitter mee, dat het gymnasium oorspron keiijk uitging van de Vereeniging voor Chr. Voorbereidend Universitair Onderwijs te Utrecht, die in verschillende gemeenten scho len stichtte (vandaar ook de aanwezigheid van baron Van Boetzelaer) ; maar dat sedert Sept. 1919 een Haagsche Vereeniging de school beheert.
Vervolgens sprak de voorzitter de verschillende autoriteiten toe, benevens den architect Kuyk en den aannemer Kerseboom Op fijn historische wijze memoreerde hij, dat in onze maatschappij en ook bij den bouw eener school samenwerking en saamhoorigheid noodig is, „hoe elke heilige zijn kaars moet hebben" en dat niet alleen deskundigheid, .maar ook raenschenkennis noodig is.
Ten slotte werd het woord gericht tot den rector Dr. Renkema, de drijvende kracht, en tot de leeraren en leeraressen, van wie verwacht wordt, dat zij, door den geest van Christus bezield, onderwijs in waarlijk Christelijken zin zullen geven ; wier werk niet, gelijk het gebouw, af kan zijn, doch die juist daarom God moeten laten bouwen, dan zal het gebouw der opvoeding waarlijk mooi worden.
Van de verschillende gelukwenschen, die we niet afzonderlijk nagaan, releveeren we de gloedvolle redevoering van Dr. Vinkesteyn, die vol lof was over onderwijs en opvoeding en er op wees, dat het Openbaar Onderwijs niet achteruitging door de stichting van het Chr. Gymnasium (het tweede in Den Haag), want binnenkort wordt het zesde, zoo niet het zevende geopend. Van concurrentie is geen sprake, wel van waardeering.
Allen roemden de doelmatigheid van het gebouw, dat met de beste kan wedijveren en het superieure van het Onderwijs.
Dr. Renkema, de rector, dankte namens heel het personeel voor die hulde en wees er op, dat het Chr. Gymnasium waarlijk Chr. Onderwijs wil geven, dus niet alleen Onderwijs met gebed en Bijbellezen, maar geheel doortrokken van den geest des Bijbels. Van vorming voor een bepaalde Kerk of politieke partij is natuurlijk geen sprake. Hij en zijn mede-arbeiders hopen, gedreven door liefde voor het werk en voor de kinderen, maar bovenal voor Christus, het onderwijs zoo te geven, dat het Gode tot eer, den leerlingen tot heil en de maatschappij tot zegen mag zijn.
Nadat de voorzitter allen bedankt en Ds. Posthumus Meyes .met dankzegging gesloten had, werd het gebouw bezichtigd. De opening was geschied.
Rott.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1923
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1923
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's