Shalom '85 met Lord Carrington en mr. Hans van Mierlo
Shalom'85 is uit en dat betekent dat de zevende Shalom-vredeskrant op rij er is: opnieuw in magazine-formaat en net als vorig jaar in een oplage van 100.000 exemplaren. Ook dit jaar kunnen individuen, kerken en scholen er weer mee aan de slag: in de klas, in gespreksgroepen en op studieverenigingen.
Praten
In de jongste uitgave van de Shalom-vredeskrant komt regelmatig het woord 'praten' voor. Dat woord staat bijvoorbeeld in de kop van het artikel, waarin de hoogste NAVO-baas Lord Carrington aan de tand gevoeld is. Carrington onderkent de problemen die er op dit moment zijn in de relatie tussen de Navo en het Warschau-pakt, maar toch is 'praten over wapenbeperking de enige uitweg, ook al zal dat het probleem niet onmiddellijk oplossen'.
Over praten, over meepraten gaat het ook in het openingsartikel van Shalom-junior, dat deel van de krant dat, zoals al jaren gebeurt, speciaal voor de jeugd en het gebruik op scholen geschreven is. In dat artikel, onder de kop 'Mogen we meepraten over de kruisraketten' wordt het volkspetitionnement dat het Komitee Kruisraketten Nee dit najaar organiseert gewogen en te licht bevonden.
En bovendien (om nog even bij dat woord 'praten' te blijven) is de Shalom-discussie weer terug! Was er vorig jaar sprake van een briefwisseling in plaats van het traditionele Shalom-gesprek, dit jaar is de vorm van een uitvoerige discussie van mensen met uiteenlopende visies over vrede en veiligheid terug. Dit jaar gaat die discussie over het Star Wars-plan van de Amerikaanse president Reagan, dat al zoveel opschudding heeft veroorzaakt. Aan het gesprek nemen deel de voorzitter van het IKV, professor Van Putten én mr. Janssen van Raay, voorzitter van het ICTO, beiden kritisch ondervraagd door Shalom.
Janssen van Raay staat positief tegenover de plannen van Reagan: 'Ik heb mij daarachter gesteld, om de doodeenvoudige reden dat het ethisch meer verantwoord is een raket uit te schakelen dan een stad te vernietigen'. Bovendien zijn, zo zegt Janssen van Raay, die anti-raket-raketten, zoals de Star Wars in gewoon Nederlands heten, gewoon nodig om de onevenwichtigheid die er tussen Amerika en de Sovjetunie op veel terreinen is te doorbreken.
Janssen van Raay: 'Om die onevenwichtigheid op te heffen, zijn er twee mogelijkheden. Of het Amerikaanse Congres besluit een (aan de Sovjet-Unie) gelijkwaardige militaire macht in te voeren, óf je moet de anti-raket-raketten introduceren. Dat is niet een evenwicht doorbreken, maar herstellen'. En Janssen van Raay is niet bang dat er door de Star Wars een nieuwe onevenwichtigheid groeit, alleen nu in het voordeel van Amerika: 'Zoiets wordt alleen van belang, als de Amerikanen naast een ruimteschild ook een groter aanvallend systeem opbouwen. Maar een onevenwichtigheid in verdedigingswapens is wat anders dan een onstabiliteit in aanvalswapens'. IKV-voorzitter Van Putten is sceptischer. Ook hij vindt het toe te juichen, dat er een alternatief gezocht wordt voor dat onmogelijke, dat de grote mogendheden elkaar met immense kernwapensystemen in gijzeling houden, maar of dat alternatief de Star Wars zijn, betwijfelt Van Putten. En bovendien ontstaat er door die Star Wars wel degelijk een gevaarlijke onevenwichtigheid, vindt Van Putten: 'enerzijds', zegt hij, 'is dat ontwikkelen van een verdedigingsschild er, maar anderzijds houden de Amerikanen een groter vermogen dan de Sovjets om vanaf moeilijk op te sporen onderzeeërs een aanval te kunnen uitvoeren. Zoiets is voor een land als de Sovjet-Unie een onplezierige positie. En daardoor zullen ze zich bedreigd voelen'.
Paradoxen
'Na 19 jaar is hij opnieuw de coming man van D'66. Een algemeen bewonderd oud-minister van defensie, een oorspronkelijk denker... kortom , mr. Hans van Mierio...', zó begint het interview in Shalom '85 met de nieuwe, maar tegelijkertijd oude man van D'66. In het interview (één van de weinige, die Van Mierlo gaf sinds zijn aantreden als trekpaard van D'66) zegt hij rake dingen over het hele vraagstuk van vrede en veiligheid. Hij typeert het kernwapenvraagstuk zó: 'Door je het meest verschrikkelijke voor te stellen, moet je je veilig voelen. Dat is een paradox. En wat zie je gebeuren in de politiek? Links pakt die weerzin (tegen kernwapens), rechts de preventieve werking, beide verheffen het als de enige waarheid en dan is er de zogenaamde duidelijkheid'.
Bovendien wijst hij op nieuwe dingen, die verontrusten, bijvoorbeeld het feit dat het machtscentrum van de wereld van de Atlantische naar de Stille Oceaan opschuift: Californië is de nieuwe wereld, gericht op Japan en China. En dat betekent nogal wat, vooral voor Europa; Van Mierlo: 'Voor de Europeanen is het de eerste keer dat ze aan de andere kant van de wereld leven'.
Maar ook andere dingen dan uitvoerige discussies en openhartige interviews ontbreken niet in de nieuwe uitgave van Shalom. Dr. J. Hoek schrijft uitvoerig over de zogenaamde burgerlijke ongehoorzaamheid, een verschijnsel dat ook in Nederland steeds bekender wordt. Hoek wijst burgerlijke ongehoorzaamheid zoals die zich vandaag veelvuldig openbaart (verzet tegen kernenergie, dienstplicht en ook kernwapens, ook als er op deze terreinen duidelijke beshssingen van de kant van de overheid liggen) af. En dus konkludeert Hoek: 'Als erna een uitvoerige discussie een beslissing (in het parlement) valt, dan zal die beslissing gerespecteerd moeten worden. Wie daarna onder de vlag van burgerlijke ongehoorzaamheid zo'n besluit negeert en frustreert is op onwettige wijze bezig de rechtsstaat in Nederland te ondergraven'.
Drs. Aad Kamsteeg heeft in Shalom '85 zeven bezwaren tegen het IKV op een rij gezet. Hij wijst erop dat Shalom tegenover het IKV steeds een eigen positie heeft willen innemen; een positie die het belang van het terugdringen van de bewapening onderstreepte, maar die er tegelijkertijd op wees dat 'ons niet het perspectief van een wereld zonder zwaarden voor ogen staat, want dat is een droom zolang de macht van de zonde niet definitief overwonnen is'. Kamsteeg kritiseert vervolgens vanuit verschillende invalshoeken het IKV: hij spreekt onder meer over het IKV en de Bijbel ('op deze manier kan het IKV niet doorstoten naar het bijbels analyseren van wat vrede ten diepste is. Dat begrip wordt in feite losgemaakt van de vredesvorst'), het IKV en de kerken en de parlementaire democratie.
Shalom-junior
In de Shalom-krant voor dejeugdstaan, behalve het al genoemde artikel over het volkspetitionnement artikelen als: wat zijn kruisraketten eigenlijk? Tien vragen aan de hoogste NAVO-baas (die een gebruik van het interview met Carrington in de klas mogelijk maken), Johannes wist wat vrede was en: Burgerlijke ongehoorzaamheid: iets voor ons?
Shalom '85 kan besteld worden op Postbus 3035, 1400 TK Bussum. Ook dit jaar zal er weer een kleine vergoeding voor het drukken (en het verzenden) van Shalom gevraagd worden. Wel blijft het mogelijk (en noodzakelijk) dat Shalom financieel gesteund wordt; wie dat wil doen, kan een bedrag overmaken op giro 4173827 of bankrekening 55.40.13.010, beide ten name van de Stichting Bijbel en Vredesvraagstukken. Deze giften zijn aftrekbaar.
Ook Shalom '85 tenslotte, is verkrijgbaar op een cassette van de Christelijke Blindenbibliotheek.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 1985
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 1985
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's