Kerknieuws
BEROEPEN TE
Delft: A. W. v. d. Plas, te Bergambacht, die voor dit ber. heeft bedankt. Zetten-Andelst: J. Harteman te Moerkapelle. West-Terschelling: P. J. Eekhout, kand. te Driebergen, die dit ber. heeft aangenomen. Benthuizen: L. W. C. Ruijgrok te Bruchem-Kerkwijk. Moordrecht (deelgem.): P. J. Teeuw te Blauwkapel-Groenekan. Ouderkerk a/d IJssel: G. Hendriks te 's Grevelduin-Capelle. Stad a/h Haringvliet: J. de Rijke, kand. te Vlissingen. Boven-Hardinxveld en Lekkerkerk: A. J. Schalkoort te Streefkerk. Oud-Beijerland: G. S. A. de Knegt te Huizen. Noordwijk: G. J. Ruitenberg te Rhoon. Harlingen: A. J. de Bue te Nijverdal. Oosterend t/m Hennaard: C. P. Wijnberg te Gendringen. Maassluis: P. Vermaat te Veenendaal. Lelystad: L. A. Nell te Middelburg.
AANGENOMEN NAAR
Nunspeet: J. Gebraad te Katwijk a/d Rijn. Willige-Langerak (part-time): J. B. Alblas te Barneveld. Zeerijp t/m Westerende (part-time): J. Engelsma, kand. te Groningen. Voorst: G. J. V. Solinger te Goënga. Herveld en Slijk-Ewijk: H. P. Swets te Vroomshoop. Berkel en Rodenrijs: M. Zoeteweij, kand. te Waddinxveen.
BEDANKT VOOR
Veenendaal (Sola-Fide): Th. H. G. Hulst te Waddinxveen. Otterlo: F. Luitjes te Woudenberg. Bruinisse: Z. de Graaf te Hazerswoude. Vinkeveen: G. S. A. de Knegt te Huizen. Capelle a/d IJssel: A. W. v. d. Plas te Bergambacht en Wijk bij Heusden.
BENOEMD
Te Spijk tot bijstand i/h pastoraat: J. v. d. Born, te Nieuwe Tonge, die deze ben. heeft aangenomen.
HATTEM
Bevestiging en intrede van ds. D. M. v. d. Linde Het was zondag 29 september jl. een vreugdevolle dag voor de Hervormde Gemeente van Hattem. In de morgendienst werd ds. v. d. Linde, door ds. N. Kleermaker, emeritus predikant te Rotterdam, bevestigd als predikant van onze Hervormde Gemeente. In de bevestigingsdienst bediende ds. Kleermaker het woord uit Jeremia 1 : 10 en 12b. In dit Schriftgedeelte krijgt Jeremia de opdracht van God, om in Jeruzalem de oordelen Gods te verkondigen. Ook nu nog geeft God zijn dienaren de opdracht om door de prediking uit te rukken en af te breken en te verderven en te verstoren. In ons leven moet ook alles afgebroken en verstoord worden, omdat er anders geen plaats is voor Christus, daarna kan er pas gebouwd en geplant worden. De prediking moet de functie in zich hebben om ontdekkend en ontledigend te zijn, zodat de mens een volkomen zondaar voor Christus wordt, dit is geen aangenaam, maar wel een noodzakelijk element in de prediking. Predik een rijke Christus voor een arme zondaar. Het evangelie kan dan nooit rijk genoeg gepredikt worden. Verkondig het volk dat er heil is. Op Golgotha is het gestelde in vers 10 werkelijkheid geworden, en daarmee is de volkomen verlossing te weeg gebracht. Daarom ga met vrijmoedigheid tot de troon der genade en er is geen verdoemenis voor hen die geloven. Verder spreekt de tekst van bouwen en planten, als alles afgebroken is dan mag er ook gebouwd en geplant worden. God wil daarbij ook bemoedigen vers 12b: God waakt over Zijn Woord, is wakker, niets van Zijn Woord zal ter aarde vallen noch zijn oordeel noch Zijn belofte. Gods Woord is levend en een kracht tot behoud. Want, zegt de Heere, Ik ben met u, waar Ik u vinden zal.
's Middags deed ds. Van de Linde zijn intrede. Hij had als tekst voor de prediking gekozen Romeinen 1 : 11 en 12. Paulus verlangt er naar om de gemeente van Rome te ontmoeten, de ommekeer te zien die in hun leven heeft plaatsgevonden, die de Heere door Zijn Woord en Geest heeft gewerkt. Om enige geestelijke gaven te mogen meedelen. Want daar waar werkelijk geloof gevonden wordt heerst geen rust. De wereld valt daar op aan. De rechtvaardiging van de goddeloze, het door genade alleen, is de wereld vreemd. Er komen allerlei verdrukkingen. De duivel gaat rond als een briesende leeuw. Wanneer er echter geen oproep tot bekering klinkt, maakt de wereld het de gemeente niet lastig. Het is tot Gods glorie, als de gelovige in de verdrukkingen en aanvechtingen waardoor hij moet ingaan blijft volharden. De Heere wil daartoe ook de kracht geven om staande te blijven. Hij wil niet alleen het geloof planten maar het ook versterken.
De gemeente kan door allerlei oorzaken in het geloof verzwakken, daarom moet de verkondiging appellerend en bemoedigend zijn, niet zelfgenoegzaam, maar heilzaam en verdiepend. De gemeente in de diepte en in de breedte doen groeien om zo wervend te zijn. Ik mag weten dat het de wil van God is om tot u te mogen komen in alle openheid en kwetsbaarheid. Wilt u mij in uw gebeden gedenken, zodat ik die geestelijke gaven en dat inzicht mag ontvangen, om u tot zegen te zijn. Want ik verlang er naar om u te leren kennen, om, als een nietig mens u door Gods genade enige geestelijke gaven te mogen geven. Waardoor u versterkt moogt worden; 'dat is om mede vertroost te worden onder u, door het onderling geloof, zo het uwe als het mijne'. Volharding en geloof tot Gods glorie en daar is het om begonnen. Amen.
Als antwoord op de preek zong de gemeente Ps. 17 : 3 en 4. Na dankgebed en voorbeden wordt de nieuwe predikant hartelijk welkom geheten door burgemeester Ausma, die hem Gods zegen toewenste en hem vroeg om voort te blijven gaan om in de voorbede ook de burgerlijke overheid te gedenken. Na hem sprak ds. Hellendoorn namens classis, ring en centrale kerkeraad. Hij hoopte op een goede samenwerking met respect voor elkaars opvattingen. Als laatste sprak ouderling Henniphof namens de wijkkerkeraad en liet de nieuwe predikant de zegenbede uit Ps. 134 : 3 toezingen. Vervolgens sprak ds. V. d. Linde een dankwoord uit. Hierna zong de gemeente het slotlied en legde ds. voor de eerste keer de zegen op zijn nieuwe gemeente.
BEVESTIGING EN INTREDE VAN KAND. P. MOLENAAR TE ZALK EN VEECATEN
Na een heel korte vacaturetijd, die ontstond toen ds. J. C. Schuurman jr. op 4 aug. jl. naar Rijssen vertrok, was het zondag 29 sept. een vreugdevolle dag voor de gemeente.
In de morgendienst werd kand. P. Molenaar door zijn mentor, drs. J. Smit uit Hilversum, bevestigd tot dienaar van het Woord in de Ned. Herv. Kerk. Ds. Smit had als tekst gekozen Efeze 4 : 12: 'Tot de volmaking der heiligen, tot het werk der bediening, tot opbouwing van het lichaam van Christus'. 'Mijn hart o hemel majesteit, is tot uw dienst en lot bereid'. Dit hebben we aan het begin gezongen, en daar hadden we ook alle reden toe. Want gemeente, op deze dag ontvangt u uit de hand des Heeren een nieuwe predikant. Wat hier vandaag in de kerk te Zalk gebeurd dat is in de eerste plaats toe te schrijven aan de trouwe zorg van de Heere Jezus voor Zijn gemeente hier op aarde, aldus ds. Smit. Ds. Smit predikte de Christus, Die zo laag mogelijk afdaalde en zo hoog mogelijk verheven werd. Een Christus die gaven genomen heeft om uit te delen aan de mensen, waarvan de Geest zelf de grootste gave is. Deze verhoogde Christus heeft gegeven. Ds. zei: ontvangt deze herder en leraar, die Hij u geeft, als een geschenk uit Zijn hand. In deze indrukwekkende prediking wees ds. Smit erop waartoe, waarom, de Heere, apostelen, profeten, evangelisten en herders en leraars geeft.
Na het voorlezen van het bevestigingsformulier en als antwoord op de gestelde vragen het 'ja, ik van ganser harte', van kand. Molenaar, volgde de handoplegging, waaraan naast ds. Smit, ook deelnamen ds. J. de Lange, ds. A. v. Brummelen, ds. J. W. v. Estrik, ds. W. G. Teeuwissen en ds. J. den Besten.
In de middagdienst, die evenals de morgendienst in een overvol kerkgebouw gehouden werd, had ds. Molenaar als intredetekst Efeze 6 : 19: 'En voor mij, opdat mij het Woord gegeven worde in de opening mijns monds met vrijmoedigheid, om de verborgenheid van het Evangelie bekend te maken'.
Ds. Molenaar bepaalde in deze dienst de gemeente bij de belangrijkheid van het gebed. Paulus was altijd bezig voor de gemeenten, maar hij was er zich van bewust dat hij afhankelijk was van de Heere. Daarom vroeg hij de gemeente van Efeze ook voor hem te bidden. Welke dienaar van God zou het volhouden zonder zijn persoonlijk gebed en zonder het gebed van de gemeente? Hoe zouden de gemeente en de dienaar het volhouden zonder Hem, waarvan Paulus zegt: 'en die ook voor ons bidt'. Het is van eeuwigheidsbelang voor u dat u door Gods Woord geroepen wordt tot geloof enbekering. Ds. Molenaar wees ook op het belang van het gebed van de dienstknechten zelf. Zoals David bad: 'Heere open mijn lippen, zo zal mijn mond Uw lof verkondigen'. Want daar gaat het toch om, om de lofzang tot eer van Hem, die alle eer en aanbidding toekomt.
Na de prediking sprak ds. Molenaar woorden van dank tot verschillende personen en instanties. Wederkerig werd ds. Molenaar zelf toegesproken door burgemeester E. v. Voorden van IJsselmuiden namens de burgerlijke gemeente, door ds. G. v. d. End namens classis en ring Kampen, en namens ds. Schuurman en ds. v. d. Heyden die ook aanwezig waren en namens hemzelf. Ds. v. d. Ende gaf ds. Molenaar het Woord mee, waarmee hijzelf op de dag af 17 jaar geleden in deze zelfde kerk intrede had gedaan 1 Cor. 3:7.
Ds. V. Estrik sprak als consulent woorden van dank tot de gemeente en woorden van bemoediging tot ds. Molenaar.
Tenslotte werd het woord gevoerd door oud. v. Gelder die ds. en mevr. Molenaar met hun dochtertje van harte welkom heette. Hij liet de fam. Molenaar staande toezingen ps. 122 : 3.
APELDOORN
De Hervormde Buitengewone Wijkgemeente van Apeldoorn ontving op zondag 8 september een nieuwe predikant in de vacature ds. Hovius, die opnieuw naar Katwijk aan Zee vertrok. Het eerste uitgebrachte beroep werd door ds. M. Goudriaan van Ouderkerk aan de IJssel aangenomen, wat als een grote zegen door de snel groeiende BW werd ervaren. In de morgendienst werd ds. Goudriaan bevestigd door zijn vriend ds. J. R. Volk uit Veenendaal.
De tekstkeuze voor de beveiliging was Leviticus 8 vers 23 '...en Mozes nam van zijn bloed, en deed het op het lapje van Aärons rechteroor, en op de duim zijner rechterhand en op de grote teen van zijn rechtervoet'. De betekenis van deze ceremonie was, dat het gehele bestaan van Aäron aan de Heere gewijd diende te zijn. Dat geldt ook voor de predikanten in deze tijd. Met de oren dienen de woorden van God te worden gehoord, met de handen het werk in Gods koninkrijk te worden uitgericht, terwijl de voeten moeten wandelen in het heiligdom. Het bloed duidt op het offer van Christus, waardoor het alleen mogelijk is dat een predikant op de rechte wijze dienstbaar is aan de gemeente. Namens de wijkgemeente noemde ouderling Ruijgrok het een wonder, dat God reeds bij het eerste beroep een dienaar zond voor wie de weg naar Apeldoorn heel duidelijk werd. Hij verzocht de gemeente om ds. Goudriaan toe te zingen de laatste twee verzen van de Avondzang.
In de Grote Kerk van Apeldoorn was een omvangrijke schare bijeengekomen om de intreedienst van de nieuwe predikant bij te wonen. Ds. Goudriaan bepaalde zijn gemeente bij Handelingen 13 vers 26b: 'Tot u is het Woord dezer zaligheid gezonden'. Op een indringende wijze werd duidelijk gemaakt hoe dit Woord der zaligheid komt tot een ieder die het mag vernemen. Paulus verlangt onderdanen te winnen voor de Koning der heerlijkheid. Er werd de gemeente op gewezen, dat het Evangelie niet alleen komt tot mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. 'Gelukkig niet! Wat zou het ontmoedigend zijn als u moet zeggen: ik heb niets waardoor ik in aanmerking kom voor het Woord der zaligheid. Onze tekst legt er alle nadruk op: tot u wordt het Woord der zaligheid gezonden, wie u ook bent, hoe uw leven ook is geweest voor het aangezicht Gods. Tot u, ook als u zegt: ik heb nog nooit anders gedaan dan mij verzet tegen de Heere. Tot de jongens en meisjes met al hun vragen', aldus ds. Goudriaan.
Aan het einde van de intrededienst werd de nieuwe predikant van Apeldoorn toegesproken door de voorzitter van de Centrale kerkeraad ouderling Oskam, die hem het laatste vers van psalm 90 liet toezingen.
DIENST VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN
Op zaterdagmiddag 26 oktober a.s. wordt er D. V. in de Ned. Hervormde Kerk te Lopik een dienst gehouden voor verstandelijk gehandicapten in onze regio. Deze dienst begint om 14.30 uur. In de^e dienst hoopt voor te gaan ds. Chr. V. d. Valk, predikant alhier. Het thema voor deze dienst is 'De Goede Herder' n.a.v. Johannes 10.
Alle verstandelijk gehandicapten met hun ouders of begeleid(st)ers, als ook andere belangstellenden zijn hartelijk welkom. Na de dienst kunnen we in het verenigingsgebouw bij de kerk nog wat met elkaar napraten onder het genot van een kop koffie en fris. Iedereen is hartelijk welkom!
BERGAMBACHT
De bekende organist Piet Eilander hoopt zaterdag 19 okt. in de Hervormde Kerk een orgelbespeling te geven. Uitgevoerd zullen worden werken uit de Romantiek, nl. van Saint Saëns, Piutti, Thalben-Ball, Lefèbre-Wely, Asman, H. de Vries, Vierne, Guilmant en koraalbew. van Eilander zelf.
Peter Eilander ontving reeds op 6-jarige leeftijd orgelles en begeleidde toen hij 10 jaar was al kerkdiensten. Op het Zwols Conservatorium behaalde hij einddiploma orgel. Thans is hij organist in Apeldoorn. Tevens dirigeert hij diverse koren. Maakte zelfs tweemaal een concerttoernooi naar de Ver. Staten en Canada, deed een plaatopname en schrijft muziek voor koor en orgel.
Aanvang orgelbespeling 20.00 uur. Bij de uitgang koUekte voor de onkosten en delging restauratieschuld der kerk.
LEUSDEN
Op donderdag 17 okt. a.s. hoopt D.V. ds. M. Vroegindewey van Eemnes voor de afdeling van de Geref. Bond te Leusden, in het Trefpunt naast de Dorpskerk, een lezing te houden over: 'De zekerheid des geloofs'. Aanvang 8 uur.
GEREFORMEERDE BOND HILVERSUM
Op D.V. 17 oktober 1985 zal een bijeenkomst worden gehouden van de plaatselijke afdeling Hilversum van de Gereformeerde Bond. Ds. J. Vos uit Nijkerk zal op deze avond met ons spreken over 'Het inwonend werk van de Heilige Geest'. Aanvang 20.00 uur, in een van de zalen van de Grote Kerk, ingang Kerkbrink. U bent hartelijk uitgenodigd.
LANDELIJKE GEBEDSSAMENKOMST
Hef gebed wordt genoemd de 'adem van de gelovige', de 'hartslag van de christelijke gemeente' Bovendien nemen de noden en bijzondere uitdagingen in kerk en samenleving nog voortdurend toe. Dit is de reden waarom de Evangelische Alliantie de tijd meer dan rijp acht maandelijks een landelijke gebedssamenkomst te houden, samen met vertegenwoordigers van de 80 organisaties, die bij de Evangelische Alliantie zijn aangesloten.
Deze samenkomst voor bezinning en gebed zal elke 3e vrijdag om 18.30 uur in de Bergkerk te Amersfoort worden gehouden (tot ongeveer 20.30 uur). De Bergkerk (aan het einde van de Wilhelminalaan) is gemakkelijk vanaf het station in Amersfoort te bereiken: 5-10 minuten te voet in zuidwestelijke richting.
De Evangelische Alliantie nodigt iedere christen in Nederland dringend uit, deze oproep tot gezamenlijk gebed niet naast zich neer te leggen en deze samenkomsten, die voor ieder openstaan, te bezoeken.
N.B. De Evangelische Alliantie tracht vroegere initiatieven op dit terrein te coördineren.
BERGAMBACHT
Aan alle leden, oud-leden en belangstellenden van de jeugdvereniging 'Wees Zoekend' te Bergambacht.
Op D.V. zaterdag 2 november a.s. hoopt onze vereniging haar 50-jarig jubileum te herdenken. 's Middags om 16.00 uur hopen we u allen te mogen begroeten in het gebouw 'De Schakel'. Indien u aan de broodmaaltijd wenst deel te nemen, dan verzoeken we u een bedrag van ƒ 7, 50 p.p. over te maken op gironr. 2221420 t.n.v. G. Cammeraat, Kadijkselaan 41, Bergambacht. Wij houden dan rekening met uw komst.
Een klankbeeld met hoogtepunten uit de geschiedenis van de vereniging besluit ons middagprogramma. Het avondprogramma begint om 19.30 uur. Na diverse activiteiten hoopt ds. J. J. Poort een inleiding te verzorgen met als titel 'Jeugd en toekomst'. Tijdens de pauze is er gelegenheid een fotoherdenkingsboekje te kopen voor slechts ƒ 5, —. We rekenen op uw komst!
VERENIGING VAN CHRISTELIJKE ONDERWIJZERS
De Vereniging van Christelijke Onderwijzers, opgericht 1955 (V.C.O.) en de Vereniging van bij het Onderwijs betrokken Christen-Ouders (V.O.C.O.) hopen D.V. op zaterdag, 2 november a.s. een gezamenlijk onderwijscongres te houden in 'De Aker' te Putten (in het centrum van Putten bij de N.H. Kerk). Aanvang: 13.30 uur. Sprekers: hr. P. D. Hofland te Heemstede, pedagogiek-leraar, over het onderwerp: eranderingen in de opvoeding: oe begeleiden wij onze jongeren in hun huidige bestaanssituatie?
De jeugd van nu groeit op in een zich snel veranderende maatschappij, waarin allerlei invloeden op hen inwerken. Dat gaat natuurlijk ook niet aan 'onze' jongeren voorbij. Alle opvoeders, ouders zowel als leerkrachten bij basis- en voortgezet onderwijs krijgen met de gewijzigde bestaanssituatie van de jeugd te maken. Hoe moeten wij als christen-opvoeders daarop reageren?
Het congres zal worden opgeluisterd met muzikale bijdragen van de zusjes Rip uit Hoofddorp. Allen die bij de christelijke school betrokken zijn, zoals ouders, onderwijsgevenden, schoolbestuurders, en allen wie het christelijk onderwijs ter harte gaat, zijn hartelijk welkom!
ISRAËL-SEMINAR BEZINNINGSCOMiTÉ ISRAËL
In de jaren 1979-1983 werd door het Bezinningscomité Israël, waarvan de leden afkomstig zijn uit hervormd-gereformeerde kring een studieconferentie georganiseerd voor predikanten en studenten in de theologie. Rondom een bepaald thema vond éen intensieve ontmoeting plaats met rabbijnen en andere vertegenwoordigers van het Jodendom. Een honderdtal predikanten heeft op deze wijze deelgenomen aan de bezinning op vragen over de verhouding van kerk en Israël.
Na een onderbreking van enkele jaren heeft het Bezinningscomité nu weer het plan opgevat een soortgelijke reis te organiseren. Ditmaal in overleg met en met deelname van de christelijke gereformeerde deputaten voor Evangelieverkondiging onder Israël. Het komende seminar staat ook open voor predikanten en studenten uit de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Als thema voor deze studiereis is gekozen: 'Wie is Jezus? ' De vraagstelling van de christologie zal daarbij toegespitst worden op de ontmoeting met Israël. Bij voldoende deelname zal het seminar gehouden worden van D.V. 4-18 april 1986. De deelnemers verplichten zich, evenals voorgaande jaren, tot het volgen van 6 studiedagen ter voorbereiding, die alle in Hoevelaken gehouden zullen worden. Het gaat om bijeenkomsten op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. De eerste studiedag wordt gehouden op 26 oktober a.s. Prof. dr. C. van Leeuwen zal dan spreken over de vraag: Is de nieuwtestamentische christologie geworteld in het getuigenis van het Oude Testament? Daarnaast wordt een exegese gegeven van Daniël 7.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij ondergetekende.
Wanneer gemeenteleden of kerkeraden een bijdrage willen geven voor deze bezinning op de verhouding van kerk en Israël, het gironr. van de Rabobank te Hoevelaken is 462546, rek.nr. 30.22.42.341 t.n.v. Bez. Comité Israël. Namens het Comité,
Drs. M. van Campen, secr. Schiedamseweg 105, 3134 BE Vlaardingen, tel. 010-600282
HUIZEN
In een speciale dienst heeft ds. A. Beens op zondag 22 september jl. afscheid genomen van de Ned. Herv. gemeente te Huizen. Deze afscheidsdienst vond plaats in de Oude Kerk, waar tal van gemeenteleden en genodigden aanwezig waren.
Nadat door dhr. Heutink. een woord van welkom aan familieleden, afgevaardigden van de gemeente Huizen, vertegenwoordigers van diverse zusterkerken en verenigingen had uitgesproken, werd de dienst begonnen.
Dank
Alvorens de scheidende predikant zijn preek hield, sprak hij eerst de genodigden toe. Als eerste werd een woord van dank uitgebracht aan het college van B. en W. van Huizen, waarvan wethouder H. Rebel als afgevaardigde aanwezig was. Ds. Beens sprak de wens uit dat het college van B. en W. hun taken mogen vervullen met wijsheid en alles tot Gods eer, vooral ook voor het Christelijk volksdeel van Huizen. Ook de afgevaardigde van de zusterkerken sprak ds. Beens toe. Erkenning, verwijdering en vervreemding, zo vatte ds. Beens de verhouding tussen de zusterkerken samen.
Ook aan verenigingen, met name 'Deo Duce', de evangelisatie, gezinsverzorging, het kostersechtpaar van de Nieuwe Kerk, de organisten, diakenen, kerkvoogden en vele anderen waar de predikant de afgelopen vier jaar mee samengewerkt heeft, werden bedankt en de predikant wenste hen Gods zegen toe met hun werk en gaf hen de volgende boodschap mee: 'Zoek de kracht van uw arbeid in de Heilige Schrift en niet in allerlei nieuwigheden'.
Beloften
Na de lezing van het bijbelgedeelte 2 Korinthe 1 : 12-24 hield ds. Beens zijn afscheidspreek. Als tekst voor de preek had hij gekozen 2 Korinthe 1 : 20. Frappant hierbij is dat ds. Beens bij zijn intrede, vier jaar geleden, ook een tekst uit Korinthe had genomen, namelijk 1 Korinthe 1 : 25, zoals ds. Van Brummelen later op de avond opmerkte in zijn toespraak.
Na een inleidend gedeelte over het bezoek van de apostel Paulus aan Korinthe, die zijn belofte niet nagekomen was en de gemeente niet meer precies wist waar het aan toe was, kwamen we terecht bij Gods beloften. Er werd een reis door de Schrift gemaakt, want de Bijbel is een bundel van Gods beloften. In het nachtdonker van de zonden, boort het licht van God in de duisternis. Ook werden er lijnen getrokken van Genesis 3 naar Johannes 3, waarbij de toezeggingen, in het Oude Testament gedaan, werden vervuld in het Nieuwe Testament: 'Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren ga maar het eeuwige leven hebbe...'. En zo liet ds. Beens steeds weer naar voren komen dat Gods beloften in Jezus Christus vervuld zijn. God zegt 'ja' op Zijn beloften in Zijn Zoon Jezus Christus.
Vier jaar lang mochten in de prediking die beloften van God geklonken hebben, samengebundeld in Gods onuitsprekelijke genade, Christus. En zo kwam de prediking op een berghoogte van lofprijzingen, zoals de predikant het formuleerde in zijn afscheidspreek. Via dit alles komen we bij het einddoel. Niet de redding en verlossing van God is het einddoel; nee, het einddoel is God verheerlijken.
Ds. Beens besloot zijn preek met de volgende woorden: 'Nog één keer een belofte van God wil ik u voorhouden, een belofte die ons getroost afscheid doet nemen van elkander: "Want bergen zullen wijken en heuvelen zullen wankelen, maar Mijn goedertierenheid zal van u niet wijken en het verbond Mijns vredes zal niet wankelen, zegt de Heere, uw Ontfermer!".'
Vier jaar na de prediking richtte als eerste ds. Van Brummelen een woord tot ds. Beens en zijn vrouw. Vier jaar zijn omgevlogen. Een tijd met een veelheid van taken, de bediening van het Woord die u lief geweest is. Waarbij nu de tijd gekomen is van vertrek naar Krimpen aan den IJssel om daar het Woord van God te verkondigen. Ook dhr. Heutink, die sprak namens de wijkkerkeraad van wijkgemeente 4, liet duidelijk naar voren komen de aandacht die ds. Beens aan zijn preken besteedde. Hij bedankte ds. Beens voor de vier jaar van prediking, catechisatie, vergaderen, bezoekwerk enz. hier in Huizen. Ook ging een woord van dank uit naar mevr. Beens voor de bijstand aan haar man en ook voor het verenigingswerk dat zij hier verricht heeft. Tot slot werd ds. Beens staande door de aanwezigen toegezongen Psalm 90 : 1 en 9 in gewijzigde vorm.
SCHRIJVEN 'IKON EEN ZINKEND SCHIP'
Aan Kerkeraden van Kerken/Leidende Organen van Geloofsgemeenschappen die zijn aangesloten bij de IKON, te weten: de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Evangelisch-Lutherse Kerk, de Doopsgezinde Broederschap in Nederland, de Remonstrantse Broederschap, het Leger des Heils, de Evangelische Broedergemeente, de Oud-Katholieke Kerk.
Zwolle, herfst 1985
Broeders en zusters,
In de lente van dit jaar verzonden wij - als groep gewone gemeenteleden - een 1000-tal brieven naar mensen en instanties over onze visie op de IKON. Wij stelden daarin dat de IKON een ander Evangelie verkondigt dan het Bijbelse en dat de IKON, met steun van de Synodes en leidende organen kritiek aanhoort en arrogant op de ingeslagen weg voortgaat. Wij bestrijden het vermeende recht van de IKON slechts in theologische en maatschappijvisie te verkondigen, nl. die van de zgn. 'Christenen voor het Socialisme', de basisbeweging etc. Wij betreuren het dat de andere groeperingen te weinig tegenspel bieden.
Hoewel wij niet om reakties vroegen, zijn die wel gekomen. Vol medeleven, blijdschap, bemoediging. Daardoor voelen wij ons gedrongen tot dit vervolg.
De kerken waren zich in de oorlog zo bewust geworden van hun verantwoordelijkheid, dat ze zelf moesten spreken na 1945. Het eigen geluid van de kerk kon niet meer aan omroepverenigingen worden toevertrouwd. Het IKOR, nu IKON, werd in het leven geroepen. Zoals meer gebeurt met dit soort organisaties - geen leden, nauwelijks controle, hooguit enige kritiek van de Synodes achteraf - ging de IKON een eigen on-kerkelijke koers varen. Men wijst herhaaldelijk gerechtvaardigde en onderbouwde kritiek af.
Dr. A. H. V. d. Heuvel: 'Ik heb wel detailkritiek gehoord tot het mijn oren uitkwam' (maart '77 in 'Kleur') en prof. dr. Boendermaker: 'Het is niet gebleken dat er op brede schaal anders wordt gedacht dan in de programma's wordt verwoord en verbeeld' (brief maart '81). In 1982 hebben de Synodes - na een landelijke oproep vanuit Zwolle - er een discussie aan gewijd. Wat dat voorstelt, weten vooral zij die in een Synode zaten. Kortom, de zaak zit muurvast, en IKON blijft vrij mandaat houden. Teleurgesteld verlaten mensen het IKON-bestuur en de Synodes en legt de door de Synode ingestelde begeleidingscommissie haar taak neer, omdat niemand meer wist wat de taak van de commissie was. De Bond van Vrije Evangelische Gemeenten bedankt als participant.
Het diepverdrietige is dat IKON het heil verwacht van de moderne denk- en geloofsrichtingen in de kerk. Daarom worden Neomarxistische bevrijdingstheologie, feministische theologie en basisgemeente-politiek, om enkele dingen te noemen, uitvoerig belicht. Ooit schreven wij aan IKON: wat hebt u nog te vertellen als Zuid-Afrika zwart, de vrouw geëmancipeerd, de basisbeweging kerk en Nederland kernwapenvrij geworden is?' Wij kregen geen antwoord. Is het niet diepverdrietig dat de kerken - via de IKON - niets te zeggen hebben tegen de mens in geestelijke nood? Dat Jezus Christus, vergeving en verzoening, in feite gepasseerde stations zijn? Is het een eerlijke verdediging als IKON zegt 'in te spelen op het moderne levensgevoel' als daardoor het Evangelie krachteloos gemaakt wordt? Is het niet tekenend dat IKON - politiek gezien - onveranderlijk kiest voor de PvdA-, P.P.R.-, P.S.P.-, C.P.N.-visie? Wat een kansen laat IKON liggen om via de massamedia aan ons volk - dat in een razensnel tempo in oppervlakkigheid en geestelijke onwetendheid wegzinkt een betere weg te wijzen. Velen negeren IKON, maar is dat een oplossing? Maken wij, die mogen leven van genade, ons soms niet schuldig als wij alsmaar blijven zwijgen? Kan het zo zijn dat IKON - een bepaalde theologische en politieke visie gekozen hebbend - alle andere overtuigingen negeert? Mensen monddood maakt?
U begrijpt dat wij in deze brief niet op alles uitgebreid in kunnen gaan. Wat wij beweren kunnen we hard maken door schriftelijk bewijsmateriaal dat in ons bezit is. Dit is dan ook geen brief van een paar 'fanaten'. Wij schrijven dit uit zorg. Ons volk is bezig het grootst mogelijke verlies te lijden: zijn geestelijke basis. Uit bewogenheid: omdat ook binnen de IKON de strijd tegen de kruisraketten het geloof in Jezus Christus heeft verdrongen, deze twee zelfs identiek zijn geworden.
Een Hongaarse dominee zei, na 8 jaar strafkamp in Stalins tijd omdat hij de waarheid had gesproken: 'Als in de kerk niet meer de waarheid gezegd wordt, waar dan nog wel?' Dat is kort samengevat onze kritiek: IKON verzwijgt het levende Evangelie.
De Groep Gewone Gemeenteleden-Verklaring: Ondergetekenden zijn het principieel oneens met de koers van de IKON. Zij stellen vast dat kerkeraden, predikanten, synodeleden en anderen verzuimden te doen wat mogelijk is genoemde koers te verleggen; dezen verontschuldigen zich met de gedachte dat 'het toch niets uithaalt', elke sanctie bij voorbaat veroordelend. Ondergetekenden, leden van de Christelijke gemeente in Zwolle, vormen de zgn. 'Groep van gewone Zwolse gemeenteleden'. Zij verheffen op hun rechtmatige wijze hun stem tegen de IKON, die staat onder bescherming van de Synodes. A. J. Heideman; A. Sterken; A. Schutte; drs. J. la Roi; M. Hengéveld; K. Bosch; J. W. de Vos; A. V. Dijk-Vlastuin; A. J. Schouten; A. J. Rohaan.
NAJAARSCONFERENTIE 'EVANGELIE EN MOSLIMS'
De Stichting 'Evangelie en Moslims' houdt op zaterdag 16 november 1985 de najaarsconferentie. Naast de behandeling van een specifiek thema staan op deze conferentie ontmoeting en bemoediging centraal. Het thema is deze keer: 'Christen zijn temidden van Moslims'. De nadruk ligt op ervaringen van Christenen uit de derde wereld in hun dagelijkse omgang met Moslims. Sprekers in het morgenprogramma zijn:
- ds. J. Vroegindeweij (secretaris van 'Evangelie en Moslims'), die een bijbelstudie verzorgt;
- drs. W. H. M. Reinders (predikant in Ten Boer, voormalig zendingsarbeider in Indonesië) hij spreekt over 'Christen zijn temidden van Moslims in Indonesië;
- ds. J. W. Rosenbrand (missionair predikant in Rotterdam); hij zal iets vertellen over het Christen zijn onder etnische minderheden in Nederland (een praktijkverhaal, toegelicht met dia's).
's Middags zal drs. J. M. W. Schalkwijk vanuit zijn jarenlange ervaring onder Surinamers (in Suriname en Nederland) spreken over 'Christen zijn temidden van Moslims in Suriname'. Tenslotte zal een Surinaamse vrouw, die vanuit de Islam tot geloof in Jezus Christus is gekomen, iets vertellen over haar leven als ex-Moslim in onze samenleving.
De conferentie duurt van 10.00 tot 15.30 uur en wordt gehouden in de Chr. Geref. Ichtuskerk in Amersfoort, Grote Haag 52 (in het centrum). Deelname is kostenloos. Opgave en nadere inlichtingen bij het secretariaat van 'Evangelie en Moshms', Joh. van Oldenbarneveltlaan 10, 3818 HB Amersfoort, tel. 033-11949.
De Stichting 'Evangelie en Moslims' wordt gevormd door vier participanten: Gereformeerde Zendingsbond, Hervormde Bond voor Inwendige Zending, Christelijke Gereformeerde Kerken en de Stichting Morgenlandzending.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 1985
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 oktober 1985
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's