Kerk, School, Vereeniging.
NEDERLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Drietal te Rotterdam : P. G. de Veij Mestdash te Wassenaar ; H. W. J. C. Hanselaar te Heerjansdam en F. M. van Oosten te Capella a. d. IJssel.
Drietal te Zeist : G. H. Beekenkamp te Leiden ; B. N. B. .Bouthoorn te Wapenveld en W. .1. van Lokhorst te Bennekam.
Beroepen te Montfoort H. J. van Sohuppen te Groot-Amraers — te Abcoude G. J. J. Bleeker te Uithuizermeeden — te Mijnsheerenland H. W. .1. C. Hanselaar te Heerjansdam — te Feijenoord F. H. van Oosten te Capelle a.d. IJssel — te Maassluis P.G. de Veij Mestdagih te Wassenaar — te Oene L. G. Bruijn-te Ameide — te Linschoten A. M. den Oudsten te Dinteloord — te Goudriaan-Ottoland M. B. Verkerk te Gouderak — te Dalfsen E. Groeneveld te Herveld — te Middelharnis J. H. Koster te Wouterswoude.
Aangenomen naar Leimuiden G. J. van der Flier te Ootmarsum — naar Zalk R. F. van Noort te Everdingen.
Bedankt voor Staphorst P. Zandt te Delit — voor West Terschelling W. S. van Leeuwen te Ellewoutsdijk.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen te Hellevoetsluis en Nieuw Helvoet F. H. van Loon te Bergum — te Brouwershaven J. H. Kroeze, cand. te Middelburg — te IJsselmonde A. Sahippeis te Sliedrecht — te Zuid Beijerland A. Boekenoogen te Tienhoven — te Grijpskerke T. L. Kroes te Workum — te Oostkapelle S. van Dijken te Zweeloo , — te Maassluis dr. S. P. Dee te Dwingelo — te Heerenveen G. Kruijswijk te Oudeaa — te Laren J. Visscher te Hijlaard.
Bedankt voor Uithuizen H. Meulink te Enschedé — voor Ter Aar J. Dekker te Ambt Vollenihove.
CHRISTELIJK GEREFORMEERDE KERK.
Beroepen te Amsterdam J. Jongeleen te Maarssen —te Meppel A. Gruppen te Steenwijk.
Aangenomen naar Papendrecht P. Zwier, cand te Zaandam.
Bedankt voor Ulrum, Zutphen, De Kriim, Noordeloos, Nieuwe Pekela en Hoogeveen P. Zwier, cand. te Zaandam.
Afscheid, bevestiging en intrede. Ds. S. Konner, van Oene gekomen, deed Zondag, na des morgens bevesitigd te zijn door ds. D. Plantinga, van Elburg, met eene predikatie over Handel. 8 vers 35, zijn intrede bij de Ned. Hervormde gemeente te Doornspijk, sprekende over Matth. 1 vers 21b.
De nieuwe leeraar werd toegesproken door den consulent, ds. Plantinga van Elburg en den heer J. Janssen, hoofd der Christelijke School op het Harde.
— Na des morgens bevestigd te zijn door ds. W. G. G. Beerekamp, van Zwammerdam, met eene predikatie over Lukas 24 vers 27, deed Zondag 1.1. ds. G. Elzinga, gekomen van Nijega en Elahuizen, zijn intrede bij de Ned. Hervormde gemeente te Nieuwkoop, sprekende naar aanleiding van Exodus 20 vers 24b. De nieuwe leeraar werd toegesproken door den consulent ds. H. A. Leenmans, van Bodegraven.
AMSTERDAM. Men schrijft ons :
Maandag 18 September jl. kwam het kiescollege .ijeen tot verkiezing van twee drietallen voor predikanten der Hervormde Gemeente, verkiezing van 1 ouderling en 2 diakenen. Candidaten waren gesteld door „Het Evangelie" en door „De gezamenlijke Vriendenkringen." .
De candidaten van „Het Evangelie" werden allen gekozen, n.l. Ihet eerste drietal: ds. Van Bruggen te Delfshaven ; ds. Roose, van Groningen en ds. Ter Haar Romeny, van Ginneken. Voor het tweede drietal: ds. De Vrijer, van Bloemendaal ; ds. Petri, van Eck en Wiel en ds. Van Empel, van Middelburg.
Tot ouderling werd gekozen de heer Van der Wilde en tot diakenen de heeren Van Ginkel en Hobbelman. -
De drietallen der „Vriendenkringen" waren samengesteld als volgt : eerste drietal : ds-Nauta, Workum ; ds. O. de Vries, Stedura en ds. Veldhoen, Alphen aan den Rijn. Tweede drietal ; ds. J. van Duijvenbooden, Rotterdam ; ds. C. B. Holland, Kampen en ds Rijnders, Rotterdam.
— Woensdag 6 September 1.1. werd door het Provinciaal Kerkbestuw van Noord-Brabant en Limburg tot de Evangeliebedientog toegelaten de heer W. H. A. Nelok, cand. tot den H. D., Noorderhaven 9a, Groningen,
Godsdienstonderwijs. De heer K Asmus te Alteveer, gemeente Onstwedde, Gron., ! is benoemd tot godsdienstonderwijzer bij de Nederl. Hervormde Evangelisatie te Capelle aan den IJssel.
Openbaar en Bijzonder Onderwijs. De Raad van Zwollerkarspel heeft besloten de Openbare Solrool te Mastenbroek over te dragen aan de Ned. Hervormde gemeente.
Jubilea. Ds. N. de Ligt, Ned. Hervormd predikant, te Middelburg, die zijn 40-jardg ambtsjubileum viert, werd Maandagavond j.l. met zijn familie in de Bogaardzaal feestelijk ontvangen. Hem werd o.m. aangeboden een bureau ministre met stoel, en wel bij monde van den heer L. Deker. Voorts spraken nog afgevaardigden van den kerkeraad, van het Classicaal Bestuur, van de Colleges van Ouderlingen en Diakenen, van de Vereeniging „Kinderzorg", van de Vereen, tot Chr. verzorging van Krankzinnigen in Zeeland, van de Zeeuwsche Herv. Diaconesseninrichting, van Schoolbesturen en van het Militair Tehuis, die alle de groote werkzaamheid van ds. De Ligt op het geestelijk en maatsdhappelijk terrein schetsten.
Kinderen van „Kinderzorg" zongen een tweetal liederen; ook de gemeente zong en eindigde met Gezang 93 '
Vrouwen blootshoofd in de kerk. „Is het eerbiedig, wanneer vrouwen en volwassen meisjes met den hoed af in de kerk zitten ; is dit geoorloofd volgens het Woord onzes Gods — 1 Cor. 11 vers 5—6 ? " Zoo wordt gevraagd in de Amerikaansche „Wachter."
Als antwoord daarop schrijft ds. J. Manni, van Sheboygan, als volgt :
Zulke vragen komen in onzen tijd gedurig op. Al meer en meer krijgt de gewoonte de overhand om met ongedekten hoofde te verschijnen. Jongedochters doen dit, vrouwen doen het en ook manspersonen loopen langs de straat met ongedekten hoofde ; ja, ook leeraars. Zoodra men van een vaste gewoonte afwijkt dan trekt men de aandacht tot zich, de een vindt het belachelijk en een ander ergert er zich aan, en dit des temeer, wanneer het in verband gebracht wordt met ons godsdienstig leven.
Nu hebben wij in hetgeen Paulus schrijft aan de Gemeente van Corinthe wel degelijk met de gewoonte der Grieken te rekenen. Deze waren onderscheiden van die der Joden. In een Joodsohe godsdienstige vergadering zal een man niet niet ongedekten hoofde verschijnen. Maar een Griek verscheen in een publieke vergadering ongedekt. En Paulus brengt den Griek niet tot de gewoonte der Joden terug. „Een iegelijk man die bidt; of profeteert, hebbende iets op het hoofd, die onteert zijn eigen hoofd, " Ook nu, als in de oogen der Grieken, een man, die bij openbare plechtigheden iets op zijn hoofd had, zijn eer als een man zou hebben verloochend, zoo zou 't ook zijn met een Christelijken Griek. Hij zou een teeken hebben aangenomen als was hij niet het zichtbare hoofd zijner vrouw.
Daartegenover onteerde een vrouw haar hoofd als zij ongedekt of eigenlijk ongesluierd zich in het openbaar vertoonde. Dit zou zijn alsof zij zich in het openbaar tot een hoofd over haar man opwierp, en zich uitwendig gelijk stelde met de liederlijke vrouwspersonen, die men ten teeken harer onbeschaamdheid en ongebondenheid het hoofd beschoor.
De apostel werd dus den Griek een Griek door zich op hun standpunt en wijze van beschouwing te plaatsen.
Zoo maakt ook de Geest Gods zich meester van de gewoonte des volks, waar zij overigens geen omkeering maar uitdrukking is der oorspronkelijke orde der natuur, en wijst dus hun onderlinge roeping aan. De man mag zich niet vernederen voor het aangezicht Gods door zijn eigen hoofd te onteeren ; de vrouw mag zich niet verheffen door ongedekt te verschijnen voor het aangezicht Gods, alsof zij daardoor de macht in den man boven haar staande zou willen afwerpen. Zulks zou het gevolg geweest zijn naar de beschouwing der Grieken.
Nu verstaan wij dat wij onder geheel andere omstandigheden leven. Niemand ziet in het ongedekte hoofd der vrouw een bedoeling om zich daardoor te willen verheffen boven den man, of hare positie te willen verloochenen. Wij leven nu eenmaal niet onder zulke gewoonten. Onze vrouwen komen niet gesluierd ter vergadering. En ofschoon nu wel altijd de gewoonte was dat onze vrouwen het hoofd gedekt hadden'met een soort hoed, zoo is het toch geen dekken van het hoofd zooals de Grieksche vrouwen deden.
Toch zullen onze vrouwen toezien en ook onze jongedochters, om niet al te lichtvaardig de dwaze gewoonten na te volgen, die tot wuftheid leiden. Temeer zullen zij dit doen, omdat dit de uitdrukking is der oorspronkelijke orde. Vooral behooren zij zich daarom te hoeden voor de dwaze gewoonten van onzen tijd, wanneer het betreft het verschijnen in de godsdienstige vergaderingen, inzonderheid de gemeentelijke samenkomsten.
Toch denk ik niet dat wij zoo krampachtig aan dit woord moeten vasthouden als wijlen Paul Krüger, toen hij te Kampen het Schoolfeest bijwoonde. Aan den disoh gezeten met vele feestgenooten, zoo venhaalde mij later een der aanzittenden, werd hij verzocht om een zegen te vragen over het gebruik der spijzen. Hij wilde dit niet doen, voordat eerst de aanwezige dames het hoofd dekten."
Ziekenhuis-godsdienstoefeningen Op initiatief van den Minister dr. J. Th. de Visser zijn op den Zondag godsdienstoefeningen georganiseerd in het Academisch Ziekenhuis te Leiden. De eerste oefening zal door den Minister zelf op Zondag 24 September te half elf worden waargenomen.
Zending en Conferentie. Een conferentie voor In-en Uitwendige Zending zal van 16—18 October te Leeuwarden worden gehouden. Sprekers zullen zijn : dr. O. Norel, dr. H. T. Oberman, ds. D. K. Wielenga, J. H. Blinde en dr. W. L. Slot.
Rusthuis voor dames. Vermoedelijk half October zal "Vredeheim" haar tweede tehuis openen te Zuilen, voor 10 tot 14 dames, die uit eigen middelen niwt meer dan f 700; — per jaar kunmen betalen.
Betalen. De kerkvoogdij der Ned. Hervormde gemeente te Laren, Gld., die aanvankelijk een afwachtende houding aannam tegenover het nieuwe Reglement op de Predikantstractementen heeft besloten alsnog haar aanslag bij den Raad van Beheer te voldoen.
Dr. V. Hepp, benoemd hoogleeraar aan de Viije Universiteit te Amsterdam, hoopt Zondag 24 September a.s. van de Geref. Kerk te Watergraafsmeer afscheid te nemen. Zijn inaugureele oratie ter aanvaarding, van het hoogleeraars; ambt is bepaald op Vrijdag 27 October a.s.
— De Christelijke H.B.S. te Stadskanaal, die thans voor het eerst volledig met 5 klassen werkt, is dezer dagen den nieuwen cursus met 121 leerlingen begonnen, waarbij de Ie en 2e klasse in parallelklassen gesplitst zijn.'
Over de zeven millioen. Het bevolkingscijfer van ons land bedroeg op 1 Juni 7.002.697 zielen tegen 6.879.129 een jaar te voren, dus een vermeerdering met 123.568 zielen in een jaar tijds, of 1.80 percent. De bevolking heeft daarmede de 7 millioen overschreden, en is sedert ulto 1911, dus 10 1/2 jaar, met een millioen zielen toegenomen.
Roomsch Bureau. Er is te Amsterdam, Heerengracht 415, door de Roomsch Katholieken een Bureau ter oriënteering op het gebied van de Roomsch Katholieke wetenschap opgericht. Leeraars, schrijvers en sprekers van alle gezindten kunnen er kosteloos gewensohte inlichtingen ontvangen op godsdienstig en wetenschappelijk gebied.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 september 1922
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 22 september 1922
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's