Korte indruk uit de Generale Synode
Van maandag tot en met woensdag 21 februari vergaderde de Generale Synode van onze Hervormde kerk, ditmaal niet, zoals andere malen, in „Hydepark", maar in het conferentieoord „Woudschoten".
Tot praeses werd herkozen dr. G. de Ru uit Rotterdam, in de plaats van ds. L. Roetman werd als assessor ds. J. H. van de Bank uit Wilnis gekozen, terwijl als tweede en derde assessor dit jaar zullen fungeren ds. M. A. Krop uit Groningen en oud. W. R. van der Heijden uit Nijmegen.
Naast allerlei benoemingen vormen deze eerste synodedag twee punten de hoofdschotel van het synodaal menu. In de eerste plaats gaat het om de inschakeling van de predikanten voor buitengewone werkzaamheden (in het bijzonder wordt dan gedacht aan de krijgsmachtpredikanten) in de classis van hun woonplaats. Deze predikanten hebben door het ontbreken van een kerkeraad altijd een leegte rondom zich gevoeld, waarin op deze manier voorzien zou kunnen worden.
Door sommige synodeleden wordt als bezwaar hiertegen aangevoerd, dat dit kan leiden tot een buitensporige vermeerdering van het aantal predikanten binnen een bepaalde classis, waardoor zelfs het „omgaan" tot een reële mogelijkheid gaat behoren.
Het ontbreken van een kerkeraad rondom deze predikanten, waardoor geen ouderling of diaken naast hen ter classicale vergadering gaat, werd aangevoeld als indruisend tegen het presbyteriale beginsel van onze kerkorde. Besloten werd deze zaak aan de classes voor te leggen.
Prof. Dr. A. J. Bronkhorst, die daar als waarnemer aanwezig was, bracht verslag uit van het pastoraal concilie van de rooms-katholieke kerk in Nederland. In een zeer duidelijk en instructief betoog schilderde hij de ontwikkelingen, vernieuwingen en tegenstellingen binnen de rooms-katholieke kerkprovincie. Deze vragen, die daar ter sprake zijn gekomen, verdienen een interkerkelijke aandacht, niet in het minst doordat vertegenwoordigers van de reformatorische kerken actief aan de besprekingen deelnemen.
De Utrechtse hoogleraar drukte de synode op het hart deze gang van zaken nauwkeurig te volgen, daar volgens hem, in vele opzichten de ontwikkeling in een richting gaat, die het protestantisme reeds eeuwen vertrouwd is. Een suggestie om ook binnen de eigen kerk tot een soort pastoraal concilie te komen ontbrak in zijn lezing niet. Ook de dinsdag werd, naast ondergeschikte onderwerpen, in hoofdzaak gekenmerkt door twee punten. Allereerst het doopvraagstuk, waaraan een commissie vijf jaar lang onder leiding van Prof. Van Niftrik haar aandacht gegeven had, wat resulteerde in een meerderheidsrapport met het voorstel om de volwassendoop volkomen gelijkwaardig naast de kinderdoop te aanvaarden. Daarnaast was er het minderheidsrapport van Prof. Bakhuizen van den Brink, die zich tegen gelijkstelling verzette.
In de wel zeer uitvoerige discussie, die over dit onderwerp gevoerd werd, bleek dat de meerderheid der synode het eerstgenoemde rapport onbevredigend vond, terwijl het minderheidsrapport door slechts enkelen als afdoende werd beschouwd.
In het bijzonder de praeses, gepromoveerd op “De kinderdoop en het Nieuwe Testament", adviseerde de vergadering wel te bedenken, dat het hier niet in eerste instantie gaat om de tegenstelling volwassendoop-kinderdoop, maar of de kinderen der gemeente gedoopt behoren te worden of niet. De synode besloot een nieuwe commissie in te stellen, die de stukken opnieuw zal bestuderen, mede uitgaande van het pastoraal advies over de doop uit 1960.
In de tweede plaats werd besloten om een conferentie te beleggen tussen het breed-moderamen der synode en de 24 predikanten, die vorig jaar in een brief hun verontrusting uitspraken over de gang van zaken in de Hervormde Kerk.
Gespreksstof zal dan zijn de „Open Brief" en een vijftal stellingen, geformuleerd door Prof. Bijlsma, met als titel: Gemeente van Christus nu!".
Was in de vorige zitting de stemming geladen in begrip en kritiek wat betreft deze brief, nu werd in een irenische stemming dit onderwerp afgehandeld.
De derde zittingsdag was gewijd aan de kerkordelijke wijzigingen en het jaarverslag van de Generale Financiële Raad.
De synode heeft opnieuw haar verontrusting uitgesproken over het gevaar, dat in de strijd in Zuid-Oost-Azië kernwapens zullen gebruikt worden. In het Interkerkelijk Vredesberaad zullen stappen genomen worden om te komen tot een gemeenschappelijke verklaring der kerken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 februari 1968
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 februari 1968
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's