In zicht
Twee weken geleden verscheen Tot lof en dank, een voornaam uitgegeven boek waarin oud-scriba Arie van Werkhoven 450 jaar kerkelijk leven in Streefkerk vastlegt (490 blz.; € 35, verkrijgbaar in de boekhandel). Een boeiende passage is die over de overgang g van de gemeente naar de Gereformeerde Bond.
Het beroepingswerk blijft voorlopig op een laag pitje staan. Tijdens de laatste vergadering onder schap van ds. Julius, waarbij ook de kerkvoogdij aanvoorzitterwezig was, is het al even ter sprake gekomen. De trekkende dominee heeft daarbij de wens uitgesproken ‘dat de kerkenraad het zo zal weten te leiden dat de ververschillende modaliteiten daarin bevredigd d zullen worden’. Hij hoeft zich geen zorgen te maken want ‘onder de broeders heerst volledige overeenstemming emming over de prediking die voor Streefkerk nodig geacht wordt. In die geest hoopt men ook te gaan beroepen.’ Welke prediking dat dan wel mag zijn, blijft tussen de regels van de notulen verborgen.
In augustus 1958 vindt een belangrijke kerkenraadsenraads-vergadering plaats. Ds. Kool (consulent ds. A. Kool uit Brandwijk, red.) adviseert de broeders een predikant van de Gereformeerde Bondsrichting te zoeken, omdat Streefkerk daar volgens hem het meest mee gediend zal zijn. Hij meent dat de rechts-confessionele gemeenteleden zich daaraan zullen conformeren zodat ook die voor de gemeente behouden zullen blijven. Er zal zodoende een flinke kern zijn die zich rond die prediking zal scharen.
Uit de bespreking blijkt dat niet alle broeders van de kerkenraad ervan overtuigd zijn dat het die kant op moet. De één meent dat met het beroepen van een bonder het confessionele deel van de gemeente niet gediend wordt en dat het door degenen die in de school samenkomen als een tegenzet ervaren zal worden. Een ander verwacht dat de confessionelen ermee zullen kunnen leven als ze merken dat het in het belang van de gemeente is en dat juist gemeenteleden die nu in de school samenkomen zullen terugkeren in de schoot van de gemeente. Als de nieuwe predikant maar een man is ‘die tactvol is in zijn optreden en zeer beslist weet wat hij wil.’ Het beroepen van een bonder zou getuigen van leiding geven aan de gemeente. Ook het wel of niet zingen van het nieuw-testamentische lied speelt op de achtergrond nog steeds een rol.
De consulent heeft de verschillende meningen aangehoord. Hij meent dat er genoeg ‘frisse bonders’ maar weinig rechts-confessionele predikanten zijn om te beroepen. Hij stelt voor er nog eens rustig over na te denken en er een week later op terug te komen. In die volgende vergadering trekken sommige broeders het in de persoonlijke sfeer. ‘Jaren ben je confessioneel geweest en voor het nieuw-testamentische lied, en nu dit.’ En: ‘Het wordt voor mijn zenuwgestel tijd dat er een beslissing genomen wordt.’ De meeste leden blijven bij hun standpunt, een enkeling gaat voorzichtig wat overhellen naar het beroepen van een bonder. Ds. Kool adviseert ook nu om een Gereformeerde Bondspredikant te beroepen. ‘Dat moet in Streefkerk kunnen, en waarom niet?’ Een stemming levert een uitslag 3-3 op... Een voorstel om de gemeente te laten spreken haalt het niet. Staande de vergadering bedanken een ouderling (M. Mourik) en een diaken (Joh. Kromhout van der Meer) die een confessionele prediking voorstaan als lid van de kerkenraad. ‘Ga gerust uw gang, wij doen niet mee.’ Ouderling Boogert wil alles nog eens rustig overdenken. Hij zal in ieder geval niet mee gaan horen, maar zal zich ook niet gaan verzetten. Hij zou liever op een achterste plaats in de kerk zitten met een hart dat luisteren wil, dan met en in een kerkenraad waar constant herrie is over de gang van zaken.
In 1959 krijgt de gemeente in ds. M. van Rennes de eerste predikant die lid is van de Gereformeerde Bond.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's