‘Slechts’ een voorbijganger
Prop. H. van Dam is sinds eind vorige maand beroepbaar. Hij is 63 jaar en woont met zijn vrouw en jongste twee kinderen in Leusden. Kerkelijk is hij betrokken bij de hervormde gemeente in Woudenberg. In deze gemeente geeft hij catechisatie.
Ruim veertig jaar werkt Van Dam inmiddels in het middelbaar onderwijs, eerst in Gouda (Driestar College), nu in Amersoort (Van Lodensteincollege). Hij begon als docent wis- en natuurkunde en geeft, na een studie theologie, de laatste twintig jaar ook godsdienst.
Wat betekent het voor u dat u proponent bent?
Dat ik, tot mijn verwondering, op mijn leeftijd proponent geworden ben, betekent dat ik nog een gemeente zou kunnen dienen, zeker gezien het feit dat de kerkorde toestaat om na de pensioenleeftijd nog een aantal jaren door te gaan. Ik leg het biddend in de handen van de Heere: als ik tot mijn pensioen in het onderwijs blijf, gecombineerd met het voorgaan in diensten op zondag, is het goed. Als de Heere nog een andere taak voor me heeft, dan zal Hij dat duidelijk maken. ‘Wat de toekomst brengen moge, mij geleidt des Heeren hand.’
Hoe kijkt u terug op de studie theologie? Wat hebt u er vooral geleerd?
In de verschillende stageperiodes heb ik veel geleerd: voorgaan in de erediensten (ik heb nu ongeveer twee jaar preekconsent), voeren van pastorale gesprekken, kennismaken met een buurtproject, leidinggeven etc. In de colleges werd een stevige theoretische basis gelegd voor al deze activiteiten.
Wat betreft identiteit merk je op de PThU heel goed dat je deel uitmaakt van een brede kerk, waar verschillende, soms tegengestelde meningen mogen zijn. Ik heb ervaren dat dat soms best heftig is, maar dat het ook goed en leerzaam is om met elkaar op een respectvolle manier in gesprek te gaan. Voor jezelf is dat opscherpend – waar sta ik zelf? – en vormend.
Hoe kijkt u naar de gemeenten, waarvan u er hopelijk binnenkort één mag gaan dienen? En naar uw taak in de gemeente?
Ik besef dat er veel verschil is tussen gemeenten. Er zijn plattelandsgemeenten en stadsgemeenten, gemeenten met veel jeugd en vergrijsde gemeenten, gemeenten waar je als predikant de enige bent en gemeenten waarin je met andere predikanten samenwerkt. Gemeenschappelijke deler is dat al deze gemeenten het Evangelie van Jezus Christus nodig hebben.
Wat betreft mijn taak, vind ik het belangrijk om te beseffen dat je ‘slechts’ voorbijganger bent. Ik zou me graag willen focussen op wat ik zie als de kerntaken van een predikant: prediking, pastoraat en catechese.
Wat ziet u vooral als de roeping van een christen, vandaag in ons land?
Mozes riep het volk Israël ooit op om Gods geboden te houden opdat de andere volken zouden zeggen: ‘Werkelijk, dit grote volk is een wijs en verstandig volk!’ Laten ook wij voor anderen tot een voorbeeld zijn, niet uit de hoogte, maar in het besef dat we elke dag genade nodig hebben en mogen ontvangen, wetend dat de Heere, onze God, bij ons is, altijd als wij tot Hem roepen. (Deut.4:6,7)
De kring van de Gereformeerde Bond kent een aantal proponenten. Wie zijn ze eigenlijk? En wat beweegt hen om predikant te willen worden? In deze rubriek valt van tijd tot tijd de schijnwerper op een proponent.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 december 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 december 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's