RONDOM DE LEESTAFEL
BI] DE OLYMPISCHE SPELEN. Uitgave van J. N. Voorhoeve te Den Haag.
BIJ DE OLYMPISCHE SPELEN. Uitgave van J. N. Voorhoeve te Den Haag.
Een viertal pakkende traktaatjes, met het oog op en in aansluiting met de Olympische spelen. „Wie zal 't winnen? ", „De Sterkste"; enz. Ook een paar keurig uitgevoerde boekjes in 't Hollandsch, Fransch, Duitsch en Engelsch, waarin den bezoekers van de Olympische spelen wordt toegeroepen, met het woord van de Koningin, „Christus vóór alles!" (Christ avant tout!) De uitgaven van Voorhoeve in Den Haag waardeeren we zeer.
JOODSCHE RITEN EN SYMBOLEN, door S.Ph. de Vries Mzn. Rabbijn te Haarlem. Uitgave: W.J. Thieme en Cie te Zutphen. 1928.
In „de Oprechte Haarlemsche Courant" verscheen gedurende langen tijd, om de veertien daag, een„Joodsche Kroniek", geschreven door den heer de Vries, rabbijn te Haarlem. Deze artikelen hebben de aandacht en belangstelling van velen getrokken en een deel van die Opstellen is nu gebundeld en door Thieme te Zutphen keurig uitgegeven. Schrijver en Uitgevers beloven een vervolg te zullen geven, wanneer de belangstelling in het boek, dat nu verscheen, niet tegenvalt. Met groote belangstelling — zou een Christen geen belang stellen in Joodsche Riten en Symbolen? — hebben we dit boek opgeslagen en hier en daar stukken gelezen, die ons buitengewoon vasthielden. Over de Synagoge, den Sabbath, de Feesten, de Vastendagen enz. wordt uitvoerig en onderhoudend geschreven en wij twijfelen niet, of velen zullen dit mooie boek, dat met tal van fraaie afbeeldingen voorzien is, in bezit willen hebben.
't Is voor ons, Christenen, zoo'n andere wereld, dan waarin wij leven, maar 't ligt ons tegelijk zoo na aan het hart. Daarom is deze lectuur ons, Christenen, ten hoogste welkom en door een deskundige zóó te worden ingeleid in deze wereld is veel waard!
LICHT EN KRUIS door A.K. Straatsma. Uitgeversmaatschappij Amsterdam 1928. „Holland".
Bij het zien en het ter hand nemen van dit boek zegt men dadelijk: wat keurig uitgegeven! Band, papier, letter, alles even fijn. En wat ds. Straatsma van Zandvoort hier geeft, zonder eenig voorbericht, ook zonder eenige pretentie, is ook fijn. Wat zijn de Bijbelsche figuren fijn geteekend en wat zijn de 22 hoofdstukken vol fijne opmerkingen. Begin maar met „Het opkamertje" en met „Het brandend braambosch" en ge bemerkt het dadelijk, dat het een fijn boek is.
BESCHOUWINGEN OVER MERIJNTJE GIJZEN'S JEUGD door ds. P. Stegenga Azn. Bredée's Uitg. Mij. Rotterdam.
De boeken van De Jongh over Merijntje Gijzen hebben veel opgang gemaakt. Het zijn andere boeken dan andere boeken. En dat trekt. Die pastoor is zoo bizonder geteekend en dan de Kruik, en Flierefluiter. Maar Merijntje is de hoofdpersoon. Jammer dat de Jongh, een socialistisch man als we ons niet vergissen, zóó realistisch schrijft, dat de vloeken van onze zuidelijke buren schering en inslag zijn en ook het zedelijk leven er niet al te mooi in uit komt. Maar daar is 't de Jongh, die de werkelijkheid van het volksleven daar beschrijven wil, juist om te doen, om 't te teekenen zooals het is. Dat spijt ons. Men behoeft niet als voorwerp van z'n kunst het realistische te nemen. Vloeken en vuiligheid behoeft men niet op die manier vleesch en bloed te geven in de lectuur.
Maar — dat gaat over de boeken van De Jongh, over „Het Verraad", „Flierefluiter's Oponthoud" enz. en daarover is door niemand ons oordeel gevraagd. Toch deed het verschijnen van het boek van ds. Stegenga van Amsterdam over Merijntje, ons die opmerkingen uit de pen vloeien. Wij kunnen die boeken van De Jongh geenszins aanprijzen! Integendeel! Vuile gemeene dingen, met vuile gemeene vloeken, moeten we niet! En dan gaat ds. Stegenga over Merijntje, dat jongske door de Jongh als hoofdpersoon gekozen, schrijven, om allerlei opmerkingen te maken over opvoeding, christelijke opvoeding enz. Fijn teekent ds. Stegenga Merijntje en z'n opvoeders en geeft vele behartenswaardige opmerkingen. Maar de sympathie van ds. Stegenga ligt niet altijd bij de christelijke school, christelijke ouders, christelijke gezinnen enz. We kunnen begrijpen, dat er wel aanmerkingen te maken zijn, wellicht méér dan één, wellicht zéér gegronde aanmerkingen. Toch willen we het niet verheelen, dat ds. Stegenga ons hier meer dan eens geërgerd heeft, juist om die opmerkingen. Hij heeft de gelegenheid eens willen waarnemen en de karwats meegebracht! Dat was ons in dit mooie boek het hinderlijke en die ergernis verbergen we niet. Waarom hebben „de christelijken" het altijd gedaan?
SCHETS DER GEREF. GELOOFSLEER door ds. Js. Bootsma. 3de druk. Uitgave: „De Mercuur", Scheveningen.
Dit boek hebben we vroeger veel gebruikt. Toen was het veel kleiner, maar in wezen hetzelfde. Wie een mooi, begrijpelijk, degelijk boek wil hebben voor „geloofsleer" kan hier terecht. Natuurlijk heeft ieder boek z'n eigen stempel. Maar boeken worden ook niet voor papegaaien geschreven. Wij, voor ons, vinden dit een voortreffelijk boek en de jongens en meisjes van onze Kweekscholen, of zij die voor de na-acte studeeren, of die op vereenigingen wat willen weten en geven, zullen goed doen dit boek zich aan te schaffen. Wat konden en wat moesten in onze gezinnen veel, veel meer boeken zijn! Goede boeken.
De Uitgeversmaatschappij „De Mercuur" te Scheveningen gaf aan dezen 3den druk een geheel nieuwen vorm, waarvoor we gaarne een woord van lof hier neerschrijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 juni 1928
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 juni 1928
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's