KERK,SCHOOL,VEREENIGING
NEDERLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Beroepen te Lutten a. d. Dedemsvaart O. S. Cazemier te Stavoren - te Rotterdam W. S. van Leeuwen te Velzen -- te Scherpenisse E. van Asch te Arnemuiden — te Vinkeveen C. J. van der Graaf te Nijkerk o.d. Veluwe — te Jaarsveld E. V. J. Japchen te Maartensdijk — te Linschoten T. Lekkerkerker te Delft — te Giessendam H. A. Leenmans te Delft — te Ooltgensplaat P.A.. Binsbergen te Muiden.
Bedankt voor Steggerda G. C. H. Bos te Roodeschooi — voor Bergschenhoek G. C. Severijn te Waarder — voor Kampen D. J. van de Graaf te Ede — voor den Bommel, Genemuiden en Hoornaar W, . Rijnsburger te Polsbroek — voor 's Heerenhoek-Nieuwdorp J. Koopmans te Elkerzee - voor Klundert P.C. de Groot te Zuilen.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen te Kampen G. C. Berkouwer te Oudehorne — te Leidschendam M. Boukema, cand. te Apeldoorn - te Dwingelo R. Bakker, cand. te Enschede.
Aangenomen naar West-Terschelling W. J. Hoek, cand. te Soestdijk.
Bedankt voor Achlum W. J. Hoek, cand. te Soestdijk —; voor Schildwolde R. Bouma te Dirkshorn — voor Nieuw-Weerdinge J. Wiepkema te Neede.
CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK.
Bedankt voor Broek op Langendijk J. Tolsma te Zaamslag.
Afscheid, bevestiging en intrede.
Ds. H. H. van Ameide hoopt Pinksterzondag 8 Juni a.s. van de Ned. Hervormde Gemeente te Sommelsdijk afscheid te nemen en Zondag 15 Juni d.a.v. te Ouddorp (Z.-: H.) intrede te doen, na bevestiging door ds. C. van der Wal, van Dirksland.
— Ds. D. J. van Brummen hoopt, wegens vertrek naar Bergeijk (N.-Br.), Zondag 11 Mei a.s. van de Ned. Hervormde Gemeente te Hardinxveld afscheid te nemen.
— Cand. J. Fokkema, van Utrecht, die Zondag 11 Mei a.s. als predikant der Ned. Hervormde Gemeente van Sprang bevestigd zal worden door ds. J. Goslinga, van Utrecht, za! niet des avonds, maar op den middag van denzelfden dag zijn intrede doen.
— Ds. J. G. Woelderink, predikant der Ned. Hervormde Gemeente te Hoornaar, hoopt D.V. Zondag 8 Juni a.s. afscheid te nemen van zijn Gemeente en Zondag 15 Juni intrede te doen te Vreeswijk, na vooraf bevestigd te zijn door ds. H. A. de Geus, van Huizen (N.-H.).
— Ds. A. Meijers nam Zondagavond j.I. na een verblijf van een viertal jaren in deze Gemeente, afscheid van de Ned. Hervormde Gemeente te Hoogeveen. Hij had tot tekst gekozen Hebr. 13 vers 20 en 21. Z.Eerw. sprak over:1. den grond van deze volmaking, waarom wordt gebeden ; 2. haar karakter ; en 3. haar einddoel. Toespraken werden gehouden tot de Gemeente, catechisanten en jeugd en den Kerkeraad, waarbij spreker memoreerde het overlijden van de ouderlingen Engels, Boer en Westerling. Namens de Classis Meppel en den Ring sprak ds. J. Kooiman en ds. J. G. R. Langhout namens den Kerkeraad en de Gemeente. In het dienstgebouw werd een druk gebruik gemaakt van de gelegenheid van den scheidenden leeraar persoonlijk afscheid te nemen.
— Ds. J..C. van Apeldoorn hoopt Pinkster-Maandag 9 Juni a.s., des. morgens te half tien, afscheid te preeken voor de Ned. Hervormde Gemeente te Bennekom en Zondag 15 Juni d.a.v. te Leiden intrede te doen, , na bevestiging door ds. K. J. van den Berg, van Amersfoort.
— Ds. A. F. P. Pop hoopt Zondag 29 Juni a.s. afscheid te nemen van Vaassen en Zondag 6 Juli d.a.v. intrede te doen bij de Ned. Hervormde Gemeente van Monster, na des morgens bevestigd te zijn door ds. K. J. van den Berg, van Amersfoort.
Candidaten tot den Heiligen Dienst. Het Provinciaal Kerkbestuur van Zeeland heeft tot de Evangeliebediening in de Ned. Hervormde Kerk toegelaten de candidaten J. D. Kleyne te Bodegraven, Meije 90, en C. J. Laarman te Eindhoven.
— Het Provinciaal Kerkbestuur van Drenthe heeft tot de Evangeliebediening in de Ned. Hervormde Kerk toegelaten den heer B. C. Visser, Theol. cand. aan de Rijksuniversiteit te Utrecht, wonende te Amersfoort, Utrechtscheweg 249.
J. L. van Hasselt. Na een korte ongesteldheid is te Hilversum de heer J. L. van Hasselt, oud-zendeling der Utrechtsche Zending-Vereeniging, overleden. Het vorige jaar heeft de heer Van Hasselt nog met groote opgewektheid zijn 90en verjaardag gevierd.
Hij was de eerste zendeling, die in 1862 door de Utrechtsche Zending-Vereeniging werd afgevaardigd, en wel naar Nieuw Guinea, waar het zendingswerk in 1855 door de zendeling-werklieden Ottow en Geissler was aangevangen. De heer van Hasselt behoorde destijds niet tot de sterksten ; toch heeft hij het in het ongunstig klimaat van Nieuw-Guinea meer dan 40 jaren uitgehouden. Na de verschrikkelijke aardbeving van 1865, die het geheele werk in duigen wierp, moest hij eenigen tijd naar Ternate om herstel van gezondheid te zoeken. Op Nieuw-Guinea teruggekeerd, ontviel zijn vrouw hem door den dood.
Enkele jaren later trad hij in 't huwelijk met de weduwe van zendeling Mosche. Dit huwelijk werd van groote beteekenis voor het werk op Nieuw-Guinea.Het gezin te Mansinam, tegenover het tegenwoordige Manokwari, werd het centrale punt voor dit arbeidsveld. Daar werden de nieuwe zendelingen welkom geheeten en tot den arbeid voorbereid. Daar vonden de beproefden een vriendelijk tehuis. Hier werd een christen-gemeente gevormd, die als een „vuurhaard" warmte en licht verspreidde. De heer Van Hasselt stond er overdag in de school; in de vrije uren deed hij huisbezoek of gaf hij catechisatie. Des Zondags ging hij voor in de godsdienstoefening. Mevrouw van Hasselt zorgde voor de pleegkinderen en leidde het vereenigingswerk.
In 1907 met verlof naar Nederland gaande, is mevrouw van Hasselt, „de moeder van Papoea", aan boord der Paketboot overleden en ergens op de Zuidkust van Celebes begraven. De heer van Hasselt kwam in 1908 naar Nederland, waar hij een welverdienden rusttijd doorbracht.
— Te Rijssen heeft onder veel belangstelling de eerste steenlegging plaats gehad van de tweede Ned. Hervormde Kerk aldaar. De plechtigheid werd verricht door ds. A. H. J. G. van Voorthuizen.
— Te Vlissingen zijn de gelden, benoodigd voor den grond voor den bouw van een nieuwe Ned. Hervormde Kerk in het zich steeds uitbreidende westelijk stadsgedeelte thans bijeen.
Chr. Lyceum te Arnhem. Woensdagmiddag 30 April werd de Algemeene vergadering gehouden en het 64ste Jaarverslag besproken. In gevoelvolle, waardeerende woorden, herdacht de voorzitter, de heer D. Lijberse, het verlies van de heeren G. Veldhorst, bestuurslid, en dr. M. A. Brants, eere-curator. Het Bestuur werd aangevuld door de verkiezing van de heeren jhr. J. Beelaerts van Blokland (Oosterbeek), mr. J. J. de Waal Malefijt (Arnhem) en dr. Joh. Ronda (Wolfhezen).
Het Lyceum mag zich in bloei verheugen. Dit jaar begon de nieuwe cursus met 240 leerlingen, waarvan 61 in de eerste klasse, zoodat die is gesplitst in drie parallel-afdeelingen.
Eerste steenlegging van de tweede Hervormde Kerk te Rijssen. Een sobere, indrukwekkende plechtigheid. Zaterdagmiddag om 3 uur werd door den weleerw. heer ds, A. H. J. G. van Voorthuizen de eerste steen gelegd van de tweede Hervormde Kerk te Rijssen. Ter gelegenheid hiervan hield Z.Eerw. de volgende rede, waarbij hij als tekst koos : „Want ieder huis wordt van iemand gebouwd, maar die dit alles gebouwd heeft is God. (Hebreen 4 vérs 4).
Met dit woord — aldus spreker — wenschen wij het feit van de eerste steenlegging onzer tweede Hervormde Kerk te sanctioneeren.
Want ieder huis wordt van iemand gebouwd, maar die dit alles gebouwd heeft is God.
Dit woord is toch een woord van verklaring. Wij leven in een tijd, waarin er vaak verklaringen worden afgelegd. De talloos vele conferenties, die gehouden worden, eindigen alle met het afleggen van een verklaring. Ook wordt menige bijeenkomst of samenspreking voor overleg met een verklaring begonnen.
Wij mogen thans aanschouwen, dat onze tweede Hervormde Kerk in haar omtrekken zichtbaar is en in haar beginselen boven den grond is verrezen, en wij hebben ook grond en reden om een verklaring af te leggen. En de verklaring die wij afleggen is deze : die dit alles gebouwd heeft is God. Alet onze verklaring doen wij op geenerlei wijze tekort aan het menschelijke overleg, dat aan de stichting van dit gebouw is voorafgegaan.
Met deze verklaring doen wij op geenerlei wijze tekort aan de eendrachtige samenwerking die de stichting van dit Godsgebouw heeft mogelijk gemaakt.
Door deze verklaring doen wij ook allerminst teniet de lofwaardige offervaardigheid van de gemeente, die in anderhalf jaar tijds meer dan ƒ 15.000.— voor dit doel heeft afgestaan.
Maar wie heeft dit alles bewerkt? Wie heeft de samenwerking tot stand gebracht ? Wie heeft het menschelijk overleg met een gunstigen uitslag willen bekronen ? Wie heeft er altijd weer als met een onzichtbare hand tot dit werk aangegord ? Dan moeten wij zeggen : dat is God geweest. De verklaring die wij dan ook thans mogen afleggen is geen verzonnen, geen opgesmukte, geen naar de omstandigheden pasklaar gemaakte verklaring, maar zij is echt als goud, louter als zilver. Wij verklaren hierbij plechtig : die dit alles gebouwd heeft is God. Dat woord is ook een woord van verwachting. Wij staan pas aan het begin. De muren moeten nog worden opgetrokken, de kap moet nog worden aangebracht, de afwerking moet nog plaatsgrijpen, de meubileering moet nog geïnstalleerd worden. Zoover is 't nu nog niet. Als dit jaar zijn omgang mag hebben bereikt, dan zal naar wij hopen, dit gebouw voltooid zijn geworden. Dit gebouw zal dus in een jaar tijds tot stand zijn gebracht. Dat is dus veel voorspoediger dan de tempel van Salomo, want daaraan is ruim 7 jaar gebouwd geworden Dat is dus oneindig veel voorspoediger dan de tweede tempel. Ongeveer 22 jaren is daaraan gebouwd geworden met een tusschentijdsche onderbreking van 15 jaar.
Doch hebben wij gegronde verwachting dat op den in uitzicht gestelden tijd de voltooiing werkelijkheid zal worden? Ja en zeker. God zal dat doen. Wij zullen ons opmaken en bouwen, en God zal het ons doen gelukken.
Als de stichting van dit gebouw der Godsvereering een werk Gods is — en dat is het — dan zal de Heere er voor zorgen dat waar nu de grondsteen is gelegd, ook de hoofdsteen en de sluitsteen zal worden aangebracht. God voltooit wat Hij begint. Wat uit God is, kan daarom nooit verbroken worden. God is de Beginner en Voleinder van al Zijne werken en daarom wordt Hij verheerlijkt in Zijn eigen werken. Dat woord is ook een woord van verplichting. God heeft dit alles gebouwd. God heeft dit alles gebouwd voor Zijn dienst. God heeft dit alles gebouwd, opdat het Woord Gods — het Woord Gods alleen — het Woord Gods geheel — worde uitgedragen en de Sacramenten worden 'bediend naar de instelling van Christus. En voor wie heeft God dit dan gebouwd ? God heeft dit alles gebouwd voor de menschen, voor u en voor uwe kinderen, tot in navolgende geslachten. En als God dit huis voor u gebouwd heeft, dan staat gij onder de verplichting om naar Zijn Woord te hooren. God heeft een boodschap aan u, een blijde boodschap. Nu moogt gij de onderlinge bijeenkomsten niet nalaten, maar gij moet zeggen : Ik zal hooren wat de Heere spreken zal, Hij zal Zijn volk en gunstgenooten van vrede spreken, maar dat zij niet weer tot dwaasheid zich keeren. Als God dit huis voor u gebouwd heeft, dan staat gij onder de verplichting dit Woord te bewaren. Gij moet niet alleen met zachtmoedigheid ontvangen het woord, dat in u geplant wordt, hetwelk uwe zielen kan zaligmaken, maar gij moet het ook bewaren. Dan valt 't zaad des Woords in de goede aarde.
Als God dit huis gebouwd heeft, dan staat gij ook onder de verplichting dat Woord te betrachten. Zijt daders des Woords en niet alleen hoorders. Zoo gij toch deze dingen weet, zalig zijt gij, zoo gij dezelve doet. Want die dat Woord hoort en hetzelve doet, dien zal Ik vergelijken bij een voorzichtig man, die zijn huis op een steenrots gebouwd heeft.
Dat woord is ook een woord van erkenning. God heeft dit alles gebouwd. Daarom moet God daarvoor erkend worden en moeten wij alles overdenkende besluiten met 't bekende woord : Gode alleen zij de eere.
God heeft dit alles gebouwd — aldus vervolgde spreker. Daarom zal in dit huis nooit anders gepredikt mogen worden dan datgene, dat in overeenstemming is met en ter bevordering dient tot de eere en de verheerlijking Gods. De korte hoofdsom van de prediking, die in dit huis alleen gebracht zal mogen worden, is dit : De mensch niets en God alles. De mensch zal op het diepst vernederd en God op het hoogst verheerlijkt moeten worden.
God heeft dit alles gebouwd. God heeft dit alles gebouwd op aarde. Hij bouwt de zichtbare Kerk om daar Zijns Naams gedachtenis te stichten en Zijne beloften te vervullen. Maar God bouwt ook op aarde eene onzichtbare Kerk. En dit geestelijk huis, die onzichtbare Kerk bouwt Hij op het eenige fundament Jezus Christus, den Gekruisigde, en door het cement des Geestes voegt Hij de levende steenen in en doet alzoo dit geestelijk huis naar Zijn gemaakt bestek in eeuwigheid verrijzen. In dit geestelijk huis wordt geen andere klank vernomen en geen ander danklied aangeheven dan dit: Niet ons, o Heere, maar Uwen Naam geef eere om Uwer goedertierenheid en om Uwer waarheid wil. Alle aardsche Godsgebouwen zijn slechts steigerwerk. En steigerwerk, hoe nuttig en onmisbaar ook, wordt tenslotte weggenomen. Alle aardsche Godsgebouwen zullen dan ook bij den brand der elementen versmelten. Doch het geestelijke huis der onzichtbare Kerk, het gebouw van Gods gunstbewijzen, zal bestaan tot in eeuwigheid.
Als straks dit Godsgebouw klaar zal zijn — besloot ds. van V. — dan zal in een van de voorportalen een gedenksteen worden aangebracht. En op den gedenksteen zal bij den datum van heden gegraveerd worden het woord, dat wij overdachten : Want ieder huis wordt van iemand gebouwd, maar die dit alles gebouwd heeft is God. Ik hoop dat gij het moogt beleven en dat gij het moogt aanschouwen. Ik hoop, dat gij, bij het binnentreden van dezen tempel menigmaal er op moogt letten. Ik hoop dat wanneer gij dat zult lezen, daaraan de bede moogt paren : Heere, bouw ook mij als een levenden steen in Uw geestelijk huis.
Hiermede was deze sobere, doch indrukwekkende plechtigheid, die door tal van personen werd bijgewoond, geëindigd.
„Aanpakken". Het Fonds „Aanpakken" ter verbetering der predikantstractementen in de Ned. Hervormde Kerk, heeft thans een kapitaal van ruim ƒ727000.—, zoodat aan 't gewenschte millioen nog ƒ273000.— ontbreekt.
Rechts en links. Een bekend rechtzinnig Ned. Hervormd predikant moest dezer dagen een vacaturebeurt vervullen op een dorp in de omgeving van Alkmaar, waar de gemeente vrijzinnig is. De dienst kon niet doorgaan, daar alleen de koster en organist aanwezig waren. Dus zelfs niemand van den kerkeraad ! Men behoeft niets te vragen.
De Ned. Hervormde gemeente te Stolwijk.
De afdeeling van de Vereeniging van Vrijzinnig Hervormden te Stolwijk, heeft in haar vergadering van 25 April in een motie haar afkeuring uitgesproken over het feit, dat de kerkeraad der Ned. Hervormde gemeente aldaar ds. Kanis onrechtmatig tracht te ontslaan als administrateur der Diaconie.
Christelijk Nationaal Zendingsfeest. op het Christelijk Nationaal Zendingsfeest, op Woensdag 2 Juli op "Raaphorst" onder Wassenaar, zal de openingsrede gehouden worden door dr. P. Stegenga, Luth. pred. te Amsterdam, en de slotrede door prof. dr. J. R. Slotemaker de Bruine te Den Haag.
Giften en legaten. Ds. J. A. L. Hovy, Ned. Herv. pred. te Wijk aan Zee en Duin, mocht een gift van ƒ1000.— ontvangen, waarvan ƒ 500.— voor de nieuwe consistoriekamer bij de kerk te Wijk aan Zee en ƒ500.— voor het Vereenigingsgebouw te Wijk aan Duin.
— De heer J. L. O. van der Roest van de Utrechtsche Zendingsvereeniging, ontving van een oud Zendingsvriend 3 pandbrieven van ƒ 1000.— Utr. Hypotheek Bank.
Zitplaatsenverhuring. Te Barneveld bestond — naar het „Utr. Dagblad" meldt — vorige week voor de publieke verhuring van zitplaatsen in de Ned. Hervormde Kerk buitengewoon veel animo. Ten één uur, toen de verhuring een aanvang nam. hadden zich honderden adspiranthuurders naar het kerkgebouw opgemaakt en aangezien de wensch om een goede plaats te bezitten bij velen groot was, sprak het wel vanzelf dat er hooge prijzen werden besteed. Tal van plaatsen brachten dan ook ƒ 40.— a ƒ 50.— per stuk op, terwijl voor één plaats zelfs tot ƒ 60.— moest worden geboden, alvorens was uitgemaakt wie gedurende 12 maanden het recht zou hebben tijdens de kerkdiensten dezen zetel in te nemen. En hoewel de verhuring onafgebroken van 's middags één uur tot 's avonds half tien werd voortgezet, waren nog lang niet alle plaatsen verhuurd, zoodat men den volgenden middag hiermede weer is voortgegaan.
Déze verhuring geldt slechts voor den tijd van één jaar, waarna de huurders het recht hebben hun plaatsen in huur te houden tegen thans reeds vastgestelde prijzen, die over het algemeen heel wat lager zullen zijn dan thans bij de publieke verhuring zijn besteed. De hoogste prijs zal voortaan ƒ 20.— per plaats bedragen, terwijl verder de prijzen variëeren van ƒ 18.— tot ƒ4.— per zetel.
Protestanten in Zuid-Slavië.
De koning heeft de wet, die den Lutherschen en Gereformeerden Kerken in Zuid-Slavië dezelfde rechten toekent, als aan de andere erkende confessies, onderteekend.
Calvinistische Studenten-beweging.
Het 13e Gereformeerd Studentencongres zal D.V. in de tweede week van September te Lunteren worden gehouden. De eerste week van September, die eerst voor dit congres was bestemd, bleek om verschillende redenen niet wenschelijk. Mei de sprekers wordt nog gecorrespondeerd. Zoodra de sprekerslijst eenigszins volledig is, zaï deze worden gepubliceerd.
Naar Palestina.
Naar wij vernemen, zijn een aantal predikanten en een hoogleeraar 2 Mei j.l. op reis gegaan voor een bezoek aan Palestina, waarbij dr. G. P. Marang, Ned. Herv. pred. te Utrecht, die reeds vroeger het Heilige Land bezocht, als reisleider zal optreden.
Deelnemers aan de reis zijn de Hervormde predikanten : dr. J. D. de Lind van Wijngaarden te De Bilt ; ds. Steenbeek te Oudewater ; ds. Anth. C. Enkelaar te Hasselt ; ds. Th. Hettinga te Dantumawoude ; ds. F. W. j. van den Kieboom te Bergen (N.-H.) ; ds. D. van Krevelen te Lichtenvoorde ; ds. A. Verwaal te Alkmaar en dr. J. Weener. te Haarlem ; de Gereformeerde predikanten : ds. j. D. Boerkool te Watergraafsmeer (Amsterdam - Oost) ; ds. D Hoek te Enkhuizen en dr. S. O. Los te Den Haag ; en de hoogleeraar prof. dr. Tj. Hoekstra, van Kampen..
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 9 mei 1930
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's
