KERK, SCHOOL, VEREENIGING
NEDERLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Drietal te Amsterdam (vac.-G. Mansvelt) : W. M. A. Kalkman te Katwijk aan Zee, T. Kloosterman te Leeuwarden en N. Luyendijk te Hoek van Holland — te Haarlem (vac-L. D. Poot): W. M. A. Kalkman te Katwijk aan Zee ; J. H. F. H. .Rappard te Dinteloord en , H. W. te Winkel te Sneek.
Beroepen te Lekkerkerk J. van Dijk te Schagen — te Doesburg dr. O. Ph. van Itterzon te Alblasserdam — te Wilsum (bij Kampen) J. G. Abbringh te Groningen — te Moercapelle J. E. Uitman, cand. te Zeist — te Domburg (toez.) H. W. Lovink te Gramsbergen —te Schalkwijk D. E. J. Hupkes te Oosterwolde (Gr.) — te Rijssen J. H. van Schuppen te Lunteren — te Vaassen G. Lans te Suawoude — te Bergambacht en te Brandwijk H. A. de Geus te Huizen (N.-H.) — te Bergschenhoek J. E. Uitman, cand. te Zeist — te Langweer (Fr.) J. W. Noteboom te Aagtekerke — te Wehl (toez.) C. M. van Endt, cand. — te Enter (Ov.) E. Schimmel te Ameide en Tienhoven — te Gelselaar (Geld.) H. G. Groenewoud, cand. te Vriezenveen — te Linschoten j. E. Uitman, cand. te Zeist.
Aangenomen naar Nes en Wierum J. H. F. Engel, cand. te Groningen — naar Bemmel Th. J. H. Israël te Angerlo (verb, ber.)
Bedankt voor Groot-Ammers W. L. MuIder te Voorthuizen — voor Den Bommel (Flakkee) J. Enkelaar te Ouderkerk a.d. IJssel — voor Renswoude W. Rijnsburger te Polsbroek en Vlist — voor Velsen C. E. A. J. Gerrits te 's-Gravendeel — voor Genemuiden G. J. Koolhaas te Charlois ((Rotterdam) — voor Purmerland S. R. Hermanides te Valkenburg (Z.-H.) — voor Drachten (Evangelisatie) A. Keuzenkamp te Uithuizermeeden — voor Vierhuizen-Zoutkamp K. G. Kwint te Terkaple — voor Midlum J. H. F. Engel, cand. te Groningen — voor Engelberts G. Nuis te Drempt — voor Hollandsche Veld (Z.-JQ.) J. F. Th. van der Linde te Heeg — voor Opheusden J. van Amstel te Putten (Geld.) — voor Sommelsdijk J. Enklaar te Ouderkerk a.d. IJssel — voor Gouderak B. Batelaan te Barneveld — voor Putten (toez.) B. ü. C. Steenbeek te Wierden — voor Bergschenhoek C. .van der Wal te Dirksland.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Tweetal te Schiedam (vac.-C. van der Woude) : A. J. Bouma te Heerenveen en J. van der Meulen te Soest — te Duurswoude C. Boon, cand. te Amsterdam en G. J. Sybesma, cand. te Dedernsvaart.
Beroepen te Willemstad en te Mijdrecht S. Hoekstra, cand. te 's-Gravenhage — te Oosten West-Soutourg J. C. j. Kuiper, cand. te Haarlem — te Grijpskerk (Gr.) J. Velsink te Musselkanaal.
Aangenomen naar Ter Aar (Z.-H.) D. Warnink, cand. te Amsterdam — naar Hoornsterzwaag H. Retel, cand. aldaar, als Evang. predikant — naar Ommen W. de Graaf te Hoogersmilde.
Bedankt voor Klaaswaal-Numansdorp S. Hoekstra, cand. te 's-Gravenhage.
GEREF. GEMEENTEN.
Beroepen te Giessendam W. C. Lamain te Leiden.
Afscheid, Bevestiging, Intrede.
Ds. Joh. H. H. van Beem., van Breda gekomen, werd Zondag bevestigd als predikant bij de Ned. Hervormde Gemeente van Vreewijk (Rotterdam), wier eerste herder en leeraar hij is, en voor wie het dus een ware feestdag was.
De bevestiging had onder groote belangstelling plaats in de Vredeskerk aan de Leede door den consulent der Gemeente, ds. W. H. Kelder, van Charlois, die tot tekst had Jesaja 6 vers 8.
Des middags deed ds. van Beem intrede met Zach. 6 vers 6. Bij de behandeling van zijn Schriftwoord beantwoordde hij de vragen : 1. wie is Hij ? 2. wat zal Hij doen ? en 3. waartoe maakt Hij ons ? Aan het einde werden vele toespraken gehouden, waarin ds. van Beem op allerhartelijkste wijze werd verwelkomd. Des morgens toonde burgemeester mr. F. Drooglever Fortuyn door zijn aanwezigheid belangstelling.
— Ds. A. J. Westra Hoekzema, overgekomen van Zegveld, werd Zondag j.l. bij de Ned. Herv. Gemeente te Mijnsheerenland bevestigd door zijn studievriend ds. J. D. van Hof, van Oud-Beijerland. De bevestiger had als tekst 1 Cor. 3 vers 9a.
Des namiddags deed ds. A. J. Westra Hoekzema intrede, sprekende over Jesaja 51 vers 10. 'In 't inleidend woord sprak hij over de liefde zijner vorige Gemeente, hoe het hem verwonderlijk was hier te zijn gekomen, zóó kwam hij dan ook tot zijn tekstkeuze. Vastgeloopen scheen de weg, óók in M. na 5-jarige vacature, en zie : een gebaande weg.
Ds. Bogers, van Klaaswaal, sprak als consulent en verzocht te zingen Psalm 134 vers 3. Ds. ten Bokkel Huinink sprak namens den Ring en de heer Wint, hoofd der Chr. School sprak een woord van welkom. Mede was aanwezig ds. v. Griethuysen, van Zuid-Beijerland, alsook een 22-tal Zegveldsche vrienden, namens wie de heer Leenheer een woord van warme vriendschap sprak, waarvoor ds. Westra Hoekzema dankte.
— Ds. B. N. B. Bouthoorn hoopt Zondag 28 September a.s. te Putten (G.) zijn afscheidsrede te houden en Zondag 5 October d.a.v. des middags te half drie zijn intrede te doen bij de Ned. Hervormde gemeente van Renkum, na des morgens bevestigd te zijn door zijn vader, ds. C. Bouthoorn, emer. pred. te Zeist.
— Ds. J. Baarslag nam Zondagavond afscheid van de Ned. Hervormde gemeente te Lage Zwaluwe met een predikatie over Jesaja 50 vers 10. Aan het eind van zijn afscheidsrede richtte de naar Krabbendijke vertrekkende leeraar zich tot zijn ambtsbroeders ds. Vermeulen, van Moerdijk, ds. Rijs, van Hooge Zwaluwe, en ds. Prins van Wijngaarden, van Drimmelen, tot kerkvoogden, ouderlingen, diakenen, onderwijzend personeel en verschillende kerkelijke personen en jeugdvereenigingen. Ds. Baarslag werd toegesproken dor den consulent, ds. Vermeulen, ouderling Ruijsenaers en den heer G. de Visser namens de leden der Ghr. Jongelingsvereeniging. Op verzoek van ouderling Ruijsenaars werd den vertrekkenden leeraar staande toegezongen Psalm 121 vers 4.
Het kerkgebouw was geheel bezet.
Ds. Baarslag hoopt a.s. Zondag zijn intree te doen in Krabbendijke, na des morgens bevestigd te zijn door zijn zwager, ds. N. van der Snoek, van Veenendaal.
KAMPEN. Men schrijft ons : Zondagavond 1.1. hield ds. A. van der Kooij alhier in de stampvolle Broederkerk zijn afscheidsrede naar aanleiding van Prediker 12 vers 13 en 14. In de voorafspraak werd opgemerkt, hoe hij bij voorgaande beroepen wel eens meende, dat het uur van scheiden weldra zou slaan en dat hij nu, denkende te zullen blijven, juist moest henengaan.
Boven de preek werd gezet: Kort begrip van den godsdienst. Alle ding heeft zijn slotsom, ook de arbeid van een predikant in een gemeente, doch het komt aan op de vreeze Gods. En de Godskennis voert tot zelfkennis, en omgekeerd. De machtige drangreden tot de vreeze Gods ligt opgesloten in vers 14 : 't gericht Gods, dat geen menschenkind zal ontgaan.
Hierop volgden de gebruikelijke toespraken tot de beide ambtsbroeders : ds. Van Schaick en ds. Hielkema, den kerkeraad enz.
Na den dienst sprak de dienstdoende ouderling Van Willigen nog een enkel woord tot afscheid, den scheidenden leeraar dankzeggend voor al hetgeen hij in een achttal jaren door Gods genade voor Kampen heeft mogen zijn. Op zijn verzoek werd den vertrekkenden leeraar het reislied uit Psalm 121 vers 4 toegezongen. Met enkele hartelijke woorden dankte hij voor de hem toegevoegde worden. Menigeen ziet hem met leedwezen gaan.
GIESSEINDAM-NEDERHARDINXVELD. Heden was dan Zondag 21 September eindelijk aangebroken, waarop ds. Haring, overgekomen zijnde van Benthuizen, zijn intrede zou doen bij de Ned. Hervormde gemeente alhier. Door de overkomst van ds. Haring is een einde gemaakt aan de zeven jaren lange vacature.
Als bevestiger van Z.Eerw. trad op de consulent, ds. A. J. Rennes, Ned. Herv. pred. te Giessen-Oudekerk, naar aanleiding van 1 Cor. 4 vers 1 en 2 : „Alzoo houde ons een ieder mensch als dienaars van Christus en uitdeelers der verborgenheden Gods. En voorts wordt in de uitdeelers vereischt, dat elk getrouw bevonden worde".
Na op gloedvolle wijze dezen tekst behandeld te hebben, ging Z.Eerw. over tot de bevestiging van ds. Haring. Hierna werd deze op hartelijke wijze toegesproken door zijn bevestiger, waarbij Z.Ew. de gemeente gelukwenschte met haren nieuwen herder en leeraar. Hij hoopte dat op alles Gods zegen moge rusten.
Was des morgens het kerkgebouw goed bezet, des avonds om 6.30 uur was de kerk zoo stampvol, dat een groote menigte naar huis moest terugkeeren wegens plaatsgebrek.
Onder het zingen van Psalm 123 vers 1 beklom ds. Haring, de nieuwe herder en leeraar, den kansel. Na het lezen van de 12 Artikelen des Geloofs en Ezeohiël 3, deed Z.Eerw. zijn intrede naar aanleiding van Jeremia 21 vers 8 : „En tot dit volk zult gij zeggen : Zoo zegt de Heere : Ziet, Ik stel voor ulieder aangezicht den weg des levens en den weg des doods".
Op zeer duidelijke en ernstige wijze werd deze rede door Z.Eerw. behandeld en onder ademlooze stilte aangehoord door de groote menigte.
Na het eindigen der prediking richtte Z.Eerw. zich met zeer hartelijke woorden tot B. en W. van Giessendam, tot B. en W. van Hardinxveld, tot den Kerkeraad, waarmede Z.Eerw. in broederlijke liefde hoopt samen te werken ; tot Kiescollege, Kerkvoogden en Notabelen ; tot den consulent, ds. Rennes, tot ds. Nugteren en tot de gemeente.
De nieuwe herder en leeraar werd toegesproken door den consulent en vervolgens door den ouderling v. d. Rooij, welke de gemeente wees op de groote genade die zij van God heeft mogen ontvangen, door een eigen herder en leeraar. Hij verzocht de gemeente ds. Haring toe te zingen Psalm 132 vers 6. Ook waren er zeer velen uit de eerste standplaats van ds. Haring (Bleskensgraaf) overgekomen.
Gezongen werden : Psalm 72 vers 13 en 14 ; Psalm 89 vers 1 en Psalm 122 vers 1, 2 en 3.
Onder de talrijke schare werden opgemerkt behalve de burgemeester van Giessendam, de secretaris en de wethouders en al de leden van den Raad der beide gemeenten Giessendam en Hardinxveld.
Te ruim negen uur verliet de groote schare het kerkgebouw.
Moge Gods zegen op den arbeid van ds. Haring, welke hem wacht in onze zoo moeilijke gemeente, rusten.
MOORDRECHT. Men schrijft ons : Te Moordrecht, van ouds modern, had zich een Comité gevormd uit personen, die geen vrede hadden met de bestaande kerkelijke toestanden. Boven verwachting bleek dat er nog een groot aantal personen was, die zoo gaarne zagen dat er een ander Evangelie in Moordrecht gebracht werd. Een voorloopig Bestuur was aangewezen en tegen Woensdagavond 17 Sept. l.I. een vergadering uitgeschreven in de School met den Bijbel, daartoe welwillend afgestaan.
Het was wel een voldoening voor het voorloopig Bestuur ; het lokaal was vol belangstellenden. De heer K. Asmus, godsdienstonderwijzer te Keeten (gem. Capelle a.d. IJssel) was uitgenoodigd een opwekkend woord te spreken. Nadat de voorzitter de vergadering had geopend, sprak de heer Asmus over de noodzakelijkheid tot oprichting van een Evangelisatie. En wel vanwege den invloed die de Kerk op het volksleven heeft. Vanwege den toestand waarin de Kerk zich bevindt. Met het oog op de kinderen, aan wie de Kerk wordt achtergelaten.
Al de aanwezigen waren van meening dat overgegaan moest worden tot oprichting van een Hervormd (Geref.) Vereeniging voor Evangelisatie.
Het voorloopig Bestuur werd opgedragen Statuten en Reglement te ontwerpen. Reeds was een geschikte ruimte om te vergaderen gevonden. En men zag niets liever, dan dat de opgerichte Evangelisatie zich aansloot bij de Evangelisatie-Commissie van den Gereform. Bond.
Op de gebruikelijke wijze werd de bijeenkomst gesloten.
Het was een avond van groote beteekenis voor Moordrecht. En een lang gekoesterde wensch van velen ging in vervulling.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 september 1930
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 september 1930
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's