KERK, SCHOOL, VEREENIGING
NEDERLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Beroepen te Slijk-Ewijk (toez.) J. F. L. A. de Jagher te Delden — te Schraard G. C. van Niftrik, cand. te Arnhem — te Bergschenhoek A. H. J. G. van Voorthuizen te Lage Vuursche — te Hierden J. E. Klomp te Ede (G.) — te Rijnsaterwoude C. Warmolts Ezn., cand. te Scherpenzeel (G.) — te Kesteren C. J. van der Graaf te Nijkerk (G.) — te Eethen en Drongelen L. Nugteren te Giessen-Nieuwkerk — te Ridderkerk W. Deur te Schoonhoven — te Lathum (toez.) S. Warmolts, cand. te Scherpenzeel (G.).
Aangenomen naar Schalkwijk D. van Luttervelt, em.-pred. te Zeist. Bedankt voor Workum A. W. M. Odé te Koudekerk a.d. Rijn.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen te Beetgum E. I. F. Nawijn te Geesteren-Gelselaar — te Voorthuizen J. H. Jager te Jutrijp-Hommerts. Aangenomen naar Zalk (O.) J. J. Verleur, cand. te . Amsterdam - naar Gees (Dr.) J. ten Hove, cand. te Zalk (O.) — naar Marum (Gr.) S. van Wouwe te Arum (Fr.) — naar Bellingwolde-Nieuweschans D. K. Wielenga te Franeker — naar Koudum A. J. van Dijk, cand. te Rotterdam. Bedankt voor Zuilichem en Neede A. J. van Dijk, cand. te Rotterdam —-voor Scheveningen (5de pred. plaats) D. Scheele te Middelburg — voor Meppel (vac. B. Hagenaar) L. Oranje Czn. te Laren (N.-H.) — voor Pijnacker-Nootdorp en Giessen-Rijswijk (N.-Br.) J. ten Hóve, cand. te Zalk (Ov.).
CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK
Beroepen te Broek (onder Akkerwoude) J. Drenth te Broek op Langendijk — te Den Haag-West G. Salomons te 's-Gravenzande.
GEREFORMEERDE GEMEENTEN.
Beroepen te Vlaardingen M. Heijkoop te Utrecht.
Bedankt voor lerseke J. D. Barth te Borssele — voor Moercapelle M. Hofman te Krabbendijke.
Afscheid, bevestiging en intrede. Cand. P. Hakkesteegt van Hoornaar, werd Zondagmorgen door ds. J. G. Woelderink van Vreeswijk (vroeger te Hoornaar) bevestigd als predikant bij de Ned. Hervormde gemeente te Kortenhoef. Deze had tot tekst gekozen 1 Cor. 4 vers 20 : „Het koninkrijk Gods is niet gelegen in woorden, maar in kracht". De nieuwe predikant deed intrede met een predikatie over 1 Cor. 2 vers 2 : „Alleen Jezus Christus en Dien gekruisigd". Hij stond stil bij de volgende gedachten : 1. Hoe Paulus tot dit voornemen kwam ; 2. Waarom een kruis blijvende beteekenis kan hebben, en 3. Wij wenschen onder u van niets anders te mogen weten.
Aanwezig waren de collega's ds. J. Kuylman van Vreeland, ds. Hoen van Bussum, ds. J. van Veen van Muiderberg en dr. F. W. C. L. Schulte, emer. pred. van Hilversum. Hij werd toegesproken door den consulent ds. H. P. Stegenga, van Nederhorst den Berg, door ds. J. van Bruggen te Hilversum, emer. pred. van Kortenhoef, als vorig predikant; door ds. N. P. E. G. van Uchelen van Hilversum als praeses van den ring, en door ouderling Vissers.
Afgevaardigden waren aanwezig van den kerkeraad van 's-Graveland, terwijl mede het geheele Theologische Studentengezelschap „Zekor Dabar" uit Utrecht tegenwoordig was.
— Te Tolbert (Gr.) was het Zondag j.l. voor de Hervormd Gereformeerde Evangelisatie „Bidt en Werkt" een blijde dag. De heer M. Vroon, van Barendrecht, werd in de morgenbeurt ingeleid door ds. E. Broekema, van Opende (Gr.), die sprak over Markus 16 vers 15j en wel over de kracht van het Evangelie.
Des middags deed de heer Vroon intrede met Rom. 1 vers 16. Op treffende wijze werd de kracht van het Evangelie naar voren gebracht. Hierop volgden de gebruikelijke toespraken.
Er was veel belangstelling.
WADDINGSVEEN. De door de fa. J. Cramer te 's-Gravenhage in ons kerkgebouw aangelegde centrale voetverwarming werd Zondag in gebruik genomen. Zij voldeed uitstekend en deze nieuwe verwarming werd door de gemeente zeer op prijs gesteld. Geen wonder, want vele jaren had men getobd met eene onvoldoende verwarming. Het kerkbezoek, dat in onze gemeente zeer te prijzen is, zal door deze verwarming gedurende de wintermaanden zeker nog toenemen !
Het is zeker verblijdend, dat de vrij hooge kosten (ruim ƒ 8000.—) binnen enkele dagen werden gedekt door aandeden van ƒ 1000.— en meer, tegen 4% rente. Tot notabelen onzer gemeente werden herkozen de heeren G. Zijdeman en B. van der Oest, met groote meerderheid van stemmen.
Gekozen werd tot kerkvoogd de heer T. Brouwer.
Samensmelting ? „Bakkerianen" voor een beslissing. — Vereeniging met de Boone-Kerken ? — In een moeilijk parket. Het is nu circa twee jaren geleden, dat in de kolommen van dit blad een serie uitvoerige schetsen verscheen over de verschillende oud-Gereformeerde richtingen, n.l. de Bakkerianen, Van Dijkianen en de Boonianen. In deze artikelen werd toen betoogd, dat sommige groepen wel eens in moeilijkheden zouden kunnen komen.
Zulk een moeilijkheid' rijpt er thans aan het firmament van den „Bakkeriaanschen" hemel. Deze groep heeft momenteel een elftal kerken in Nederland, n.l. te Nisse, 's-Gravenpolder, Opheusden, Terneuzen, St. Maartensdijk, Oosterland, Oud Beijerland, Rhenen, Melissant, Oude Tonge en Stad aan het Haringvliet. De kerk van Herkingen, die in de toekomst reeds moeilijkheden voorzag, ging, evenals een groot deel der kerk van 's-Gravenpolder, over naar de Groep Kersten, die men tot hiertoe altijd angstvallig ontweken had.
Maar wat zal er in de toekomst met de Bakkeriaansche gemeenten gebeuren, „als haar eenige leeraar, ds. v. d. Garde te Opheusden er niet meer zijn zal ? " Deze vraag werd aan het slot van het artikel gesteld, maar nimmer beantwoord. Wij zijn thans eenige jaren verder en thans moet die vraag tot een oplossing komen. Zij (de Bakkeriaansche kerken), staan thans aan den vooravond eener gewichtige beslissing, daar hun eenige dominé, ds. v. d. Garde, thans niet meer in staat is zijn dienst naar behooren te vervullen, wat gezien zijn bijna 80-jarigen leeftijd, begrijpelijk is. Dus practisch gesproken, zitten deze elf gemeenten dus zonder de bediening der Sacramenten.
Zal het nu weer gaan als een tijdje geleden, toen twee ouderlingen in dien kring opstonden en elkaar als Leeraar bevestigden ? Of zal er thans een vereenigen zijn met de Van Dijkianen ? Het laatste gelooven wij niet, dat gebeuren zal, want dan zou men onder leiding van ds. Kersten komen, en dat willen velen niet.
Naar men ons uit oud-Gereformeerden kring mededeelde, wil men een anderen weg gaan bewandelen, teneinde uit de komende moeilijkheden te geraken. Want er moet toch iets gebeuren. Kinderen kunnen toch niet ongedoopt blijven. Wat een begrafenis betreft, deze kan desnoods door ouderlingen worden geleid, maar de doop natuurlijk door hen niet bediend.
Nu bestaat er — volgens onze bron — een strooming om zich bij de Kerkengroep van ds. L. Boone van St. Philipsland te voegen. Deze leeraar staat met zijn 22 gemeenten ook geheel apart. Gaat die vereeniging door — er worden reeds besprekingen gevoerd — dan is men voorloopig weer uit den brand en heeft men ds. Kersten niet van noode, die men het liefst wil mijden. Tevens zal dan ds. L. Boone wel het record hebben van alle Nederlandsche domino's, die de meeste gemeenten heeft te verzorgen, n.l. 33.
Ds. L. Boone, die de 70 jaar ook al gepasseerd is, en ook den ouderdom begint te gevoelen, wordt nu momenteel terzijde gestaan door zekeren heer W. Blaak, die men tot leerend ouderling heeft geordend en nu als „zaakwaarnemer" voor ds. Boone optreedt, op plaatsen die te ver van St. Philipsland liggen, waar hij de gemeenten sticht met oefeningen. Dat er weinig kerkelijk besef is, blijkt wel hieruit, dat leden van de Gereformeerde Gemeente (richting ds. Kersten) genoemden Blaak uitnoodigen om op te treden, wat ook weer verwarring werkt.
Waar zal dit alles op uitloopen ? In den grond der zaak is het niets anders dan persoonlijke eer die gezocht wordt en die deze groepen van elkaar afhoudt. Dit heeft men nu pas weer gezien bij de intrede van ds. Baaij te Tholen, die door de leiders der Kerstengroep en ds. L. Boone niet als geroepen erkend wordt, terwijl het volk — blijkens den toeloop — diens roeping wel degelijk erkent.
Ziende op deze situatie, zal de bede, dat zij allen één zijn, nog wel niet spoedig in vervulling gaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1931
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 november 1931
De Waarheidsvriend | 4 Pagina's