KERK, SCHOOL, VEREENIGING
NEDERLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Beroepen te Nieuwe-Pekela (vac.-M. D. Gijsman) C. J. Laarman te Musselkanaal (Tweede Exloërmond) — te Steggerda (toez.) J. van der Touw te Terkaple — te Anjum J. G. H. Vermaat te Ommelanderwijk — te Elburg (toez.) H. Bout te Genemuiden.
Bedankt voor Lage Vuursche en Zuid-Beijerland W. Vroegindeweij te Zegveld (bij Woerden) — voor Otterloo D. Th. Keek te Staphorst — voor Steggerda (toez.) H. W. Cazemier te Gieterveen — voor Enter H. Mondt te Zelhem — voor Dinteloord J. Ch. W. Kruishoop te Bodegraven.
GEREFORMEERDE KERKEN.
Zestal te Arnhem (3e pred.plaats) J. van Herksen te Ermelo, P. N. Kruyswijk te Hilversum, J. C. J. Kuiper te Oost-en West-Souburg, S. J. Popma te Amersfoort, mr. W. S. de Vries te Voorburg, M. B. in 't Veer te Zevenbergen.
Tweetal te Middelburg R. J. van der Meulen te IJmuiden en M. B. van 't Veer te Zevenbergen — te Gorinchem G. van Duinen, lagerpredikant te Magelang (Java) en H. Th. van Munster te Drachten.
Aangenomen naar Amsterdam-Zuid (3de pred. plaats) dr. K. Sietsma te Eindhoven.
Bedankt voor Groningen (vac.-H. van de Elskamp) W. H. van der Vegt te Goes — voor Hazerswoude E. T. van den Born te Oud-Loosdrecht.
CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK.
Tweetal te Amersfoort L. S. den Boer te Leerdam en J. Tamminga te Harderwijk - te Sliedrecht C. Smits te Nieuwpoort en L. S. den Boer te Leerdam.
Beroepen te Steenwijk J. B. G. Croes te Gouda — te Werkendam C. Smits te Nieuwpoort.
Bedankt voor 's Gravenzande C. Smits te Nieuwpoort.
GEREFORMEERDE GEMEENTEN.
Drietal te Scheveningen J. Fraanje te Barneveld, W. C. Lamain te Rotterdam-Zuid en A. Verhagen te Middelburg.
Beroepen te Dordrecht A. de Blois te Dirksland.
Intrede ds. E. Warmolts. Na des morgens bevestigd te zijn door zijn zoon, ds. C. Warmolts, van Stavoren, met een predikatie over 2 Cor. 12 vers 9, deed ds. E. Warmolts, overgekomen van Scherpenzeel (Gld.), Zondag 11 Febr. j.l. zijn intrede bij de Ned. Hervormde Gemeente te Katwijk a/d Rijn met een leerrede over Joh. 10 : 9: a deze predikatie werd ds. Warmolts toegesproken door den consulent, ds. N. J. Cupédo, van Noordwijk a/Zee, die den Morgenzang, vers 3 (gewijzigd) liet toezingen; vervolgens nog door ds. T. J. Jansen Schoonhoven, van Oegstgeest, namens den Ring Noordwijk; door ouderling C. Vooys, namens de Gemeente, en door een afgevaardigde uit Scherpenzeel. Benevens de vele Ringpredikanten waren o. m. onder de groote schare Baron van Wassenaar van Catwijck, van Den Haag ; mr. W. J. Woldringh van der Hoop, burgemeester van Katwijk, en ds. B. Bollée, emer. pred. te Oegstgeest, die de Hervormde Gemeente van Katwijk langen tijd diende.
Ds. J. J. Creutzberg, pred. der Duinoordkerk te Den Haag, is Donderdagavond 22 Febr. in de Oude Kerk te Scheveningen als predikant bij de Ned. Hervormde Gemeente aldaar bevestigd door ds. L. Boer, en heeft daarna intrede gedaan met een korte toespraak.
Inspectie der Gymnasia. Zevenenvijftig hoogleeraren en oud-hoogleeraren der Leidsche Universiteit hebben zich aangesloten bij het door Utrechtsche professoren aan den Minister van Onderwijs gezonden verzoekschrift om het afzonderlijke inspectoraat der Gymnasia niet op te heffen.
Kudde en Herder. Van Ameide meldt men ons : Zondagavond maakte ds. E. Schimmel, predikant der Ned. Hervormde Gemeente aldaar, van den kansel bekend, dat voortaan - eens per maand Zondagsavonds een leesdienst moet worden gehouden, in verband met de vele vacatures in den Ring. Nu zal getracht worden voor die diensten een predikant van elders te doen optreden. Men krijgt dus dit, dat ds. Schimmel dan op zijn beurt in den Ring moet preeken en een ander predikant in Ameide. Een en ander houdt natuurlijk verband daarmee, dat ds. Schimmel predikant is van Ameide en Tienhoven en ééns per maand in Tienhoven moet optreden. Het wordt dus zóó, dat een Gemeente die geen predikant heeft (soms zelfs geheel niet beroept), een predikant krijgt, en een Gemeente, die een eigen herder heeft, extra kosten moet maken om een predikant te hebben.
Godsdienstonderwijs. Te Aalsmeerderweg (Rijk Haarlemmermeer) is tot godsdienstonderwijzer der Ned. Hervormde Gemeente benoemd de heer H. Koudstaal te Rotterdam..
— Te Gouderak is tot het geven van godsdienstonderwijs bij de Ned. Hervormde Gemeente benoemd de heer G. Mouw, Hoofd der Chr. School
Schenkingen. De heer J. Hadders Hzn. te Valthermond heeft aan de Ned. Hervormde gemeente aldaar ƒ 10.000.— vermaakt, waarvan de jaarlijksche opbrengst ten goede zal komen aan de instandhouding van een predikantsplaats aldaar.
— Door den heer J. de Vries te Zuidhorn werd een bedrag van ƒ 500.— gelegateerd aan de Vereeniging „Effatha", vrij van rechten en kosten.
— Wijlen de heer J. Uitenbroek te Alphen aan den Rijn, legateerde aan de Diaconie der Ned. Hervormde gemeente aldaar een bedrag van ƒ 1000.—; aan het N. H. Tehuis en aan de vereeniging „Ziekenzorg" aldaar elk ƒ 1000.—.
WOMMELS. De uitslag der gehouden stemming voor het kiescollege alhier was beslissend voor rechts.
Aantal stemgerechtigden 432, waarvan 30 (9 van rechts en 21 van links) niet waren opgekomen.
De rechtsche candidaten E. Jellema, S. Jorritsma, K. Lanting en A. Tuinstra zijn resp. gekozen met 235, 233, 235 en 237 stemmen.
De 4 linksche candidaten behaalden 193, 193, 192 en 193 stemmen.
Het kiescollege bestaat thans uit 11 van rechts en 10 van links. De kerkeraad zal nu zeker ook den invloed van deze stemming ondergaan.
(Herv. Zondagsblad).
De Wieringermeer. Het Weekblad voor Christendom en Cultuur herinnert aan de uitspraak van het Provinciaal Kerkbestuur van Noord-Holland, inzake de protesten tegen de gehouden stemming in de Wieringermeer en vervolgt dan:
Het is de moeite waard de argumentatie te hooren. Ze luidde zoo : „dat het blijkens de discussie in de Synode wél de bedoeling geweest is om te bepalen, dat de gemeente zelf een beslissing moest nemen over de manier, waarop zij haar beheer wenschte geregeld te zien, maar dat deze bedoeling in de letter van het reglement niet duidelijk aangegeven is". Het Prov. Kerkbestuur erkent dus dat de klagers gelijk hebben en dat tegen de bedoeling van het Reglement is gehandeld. Maar ze hebben de letter gesteld boven de, ook door hen erkende bedoeling van de kerkelijke bepalingen. Déze overwinning is voor het Classicaal Bestuur vernederender dan de nederlaag betreffende de tienjaarlijksche stemming. Maar vermoedelijk zullen de klagers dit merkwaardig specimen van kerkelijke rechtspraak niet zoomaar aanvaarden. En als de Synodale Commissie straks de houding van het Prov. Kerkbestuur mocht goedkeuren, dan staan we voor de merkwaardige figuur dat van de Synodale tafel wordt erkend dat ze daar wetten maken die niet voor toepassing geschikt zijn.
Hendrik de Cock, Ned. Herv. predikant te Ulrum, een van de Vaders der Afscheiding, heeft vele werkjes geschreven, waaruit we zijn gevoelens kunnen te weten komen ten opzichte van godsdienst en kerk ; we noemen zijn werk tegen de predikanten Brouwer en Reddingius „wolven in schaapskleeren", zijn verklaring van de Nederl. Geloofsbelijdenis en zijn uitgave van de Vijf Leerregels van Dordt, in 1833 uitgegeven bij T. E. Mulder te Veendam.
De teksten, die hij voor en achter op het titelblad plaatste, leeren ons duidelijk, waartegen de Cock zich richtte en wat hij wilde leeren.
Wat hij bestreed, wordt uitgedrukt in Jer. 5 vers 30, 31 :
Eene schrikkelijke en afschuwelijke zaak geschiedt er in den lande. De Profeten profeteeren valschelijk, en de priesters heerschen. Jer. 5 vs. 30, 31.
Want zij overtreden de wetten, zij veranderen de inzettingen, zij vernietigen het eeuwig verbond. Jez. 24 VS. 5.
Die daar zeggen tot de zieners en ziet ons niet, en tot de schouwers schouwt ons niet wat regt is, spreekt tot ons zachte dingen. Jez. 30 vs. 10.
Daarom is het regt achterwaarts geweken en de geregtigheid staat van verre ; want de waarheid struikelt op de straten, en dat regt is kan er niet ingaan ; ja de waarheid ontbreekt er. Jez. 59 VS. 14, 15a.
Op de binnenzijde van het titelblad plaatst hij de volgende teksten:
Strijdt voor het geloof, dat eenmaal den Heiligen overgeleverd is. Jud. vs. 3. En wordt niet omgevoerd met verscheidene en vreemde leeringen. Hebr. 13 vs. 9.
Houdt aan, tijdelijk, ontijdelijk; wederlegt, bestraft, vermaant, in alle langmoedigheid en leere. Want daar zal een tijd zijn, wanneer zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar ketelachtig zijnde van gehoor, zullen zij zich zelven leeraars opgaderen naar hunne eigene begeerlijkheden. 2 Tim. 4 VS. 2, 3.
Wetende, dat in het laatste der dagen spotters komen zullen. 2 Petri 3 vs. 3.
En ook alle die Godzaliglijk willen leven in Christus Jezus, die zullen vervolgd worden. Doch de booze menschen en bedriegers zullen tot erger voortgaan, verleidende en wordende verleid; maar blijft gij in hetgene gij geleerd hebt, en daarvan u verzekering gedaan is, wetende van wien gij het geleerd heibt. 2 Tim. 3 vs. 12—14. Spreekt dit, en vermaant, en bestraft met allen ernst. Tit. 2 vs. 15.
Uit deze schriftuurplaatsen blijkt duidelijk, wat ds. de Cock bewoog, om de Canones van Dordt opnieuw uit te geven en wat hij daarmede bedoelde (Gron. Kerkbode).
Onze beginselen inzake de Schoolwetgeving. Mee met 't oog op een komende nieuwe Schoolwetgeving heeft de „Vereen, van Chr. Onderwijzers enz." een ondenzoek ingesteld bij de plaatselijke afdeelingen, hoe de gedachten zijn in betrekking tot het Gewijzigd Unie-Rapport. (G. U. R.).
Uit de ingekomen antwoorden op de vragen en de daarbij gevoegde opmerkingen mag worden geconcludeerd, dat de vereeniging nog „ongeschokt" staat in haar overtuiging :
Ie. Dat de opvoeding van en het geven van onderwijs aan de kinderen primair de taak der ouders is en niet van de overheid ;
2e. dat de overheid, uit het oogpunt van staats-en maatschappijbelang, daarbij een secundaire taak heeft te vervullen; 3e. dat de overheid slechts dan, wanneer het particulier initiatief in gebreke blijft, zelf tot de oprichting van scholen mag overgaan en alles in het werk dient te stellen, om dat particulier initiatief te prikkelen, teneinde zich zoo spoedig doenlijk zelf van dit terrein terug te trekken ; 4e. dat dus de bijzondere school regel en de openbare aanvulling moet zijn ; 5e. dat bij zulk een stelsel de geestelijke vrijheid het best gewaarborgd is; 6e. dat derhalve de L. O. wet 1920 niet het einde van den politie ken schoolstrijd heeft gebracht, maar als een stap nader tot het doel moet worden beschouwd (als een phase in den strijd) ; 7e. dat in het G.U.R. nog de richtlijnen zijn aangegeven, volgens welke naar het einddoel moet worden gestreefd en verder:
a. dat in den voorslag van punt 11 van de vragenlijst, al of niet op een enkel punt gewijzigd, het doel is aangewezen, waarop onze verdere actie moet worden gericht; (punt 11 van de vragenlijst luidt: Hoe denkt gij 'over den van zekere zijde voorgestelden weg, dat het rijk, onder bepaalde voorwaarden van salarieering, pensionneering, enz. aan vereenigingen of oudercommissies, die een school stichten, of instandhouden, de kosten betaalt van een eenvoudig ingerichte lagere school, terwijl alles, i^at meer zou worden gewenscht — grooter aantal onderwijzers, meer luxe enz. — uit particuliere middelen zou moeten worden betaald ? ) ; b. dat het gewenscht is, met de Unie een School met den Bijbel en andere groote onderwijsorganisaties hierover in overleg te treden, teneinde bij een eventueele wijziging van de onderwijswet de oplossing van het schoolvraagstuk in deze richting te zoeken. Het volledige rapport over de ingekomen antwoorden is te vinden in het Correspondentieblad der Vereeniging van Chr. Onderwijzers van 15 Februari 1.1.
Kerkelijke catastrophe m Rusland. De Sovjetregeering maakt van de internationale critiek op de Duitsche toestanden gebruik door zoo krachtig mogelijk thans de laatste resten van geordend kerkelijk leven in Rusland te vernietigen. Wij vernemen, dat in de laatste weken reeds alleen te Leningrad 40 Russische geestelijken gevangen zijn genomen. In de Oekraïne hebben de Sovjets 5 Protestantsche en 3 Roomsch-Katholieke Duitsche geestelijken gevangen genomen, onder wie de Evangelische leider van het werk in Zuid-Rusland. Voorzoover nog predikanten in Rusland het uithouden, is hun arbeid in de ver uiteenliggende gemeenten nagenoeg onmogelijk gemaakt door allerlei chicaneerende geboden en verboden. Het aantal voor kerkelijke diensten beschikbare gebouwen neemt door allerlei dwangmaatregelen en inbeslagneming gestadig af. In vele gebieden is thans het godsdienstonderwijs aan personen ouder dan 18 jaar verboden; het godsdienstonderwijs aan kinderen was reeds eerder verboden.
Predikanten voor Ned. Oost-Indië gevraagd. Ds. C. B. Boere, O.-I. predikant met verlof te Delft, schrijft: „De Protestantsche Kerk in Indië tobt met een tekort aan voorgangers. Meer dan 10 ressorten (provincies) zijn momenteel vacant. Er is bij ons een onrustbarend tekort aan predikanten, wat ons nog méér aangrijpt, wanneer wij letten op het vruchtbaar terrein dat braak ligt. Daarom vraag ik : „Zijn er nu geen collega's, die als candidaat ergens gekomen zijn en een paar jaar gewerkt hebben en die lust hebben naar Indië te gaan ? Indië zal u met liefde ontvangen met de verkondiging van het Evangelie van Gods genade ons geopenbaard in Jezus Christus tot vergeving van zonden". „Als er collega's zijn, die niet los zijn van Indië, maar door de een of andere oorzaak tot nu toe werden tegengehouden om den groeten stap te doen, laten zij zich dan eens met mij in verbinding stellen, 'k Ben ten allen tijde tot elke inlichting bereid." Men ziet: Indië wacht op dienaren van Jezus Christus om te brengen het Evangelie ter zaligheid !
Niet opgaan. Dr. C. Bouma plaatste in het „Haagsche Kerkblad" een vers van een reeds lang gestorven peedikant, speciaal gericht tot hen, die niet kunnen opgaan tot de bediening des Woords. Hier is het:
Gij kunt niet mee naar 't Huis van God, Zoo lieflijk, zoo vol heilgenot Dat kruis geeft u de Heer te dragen. Maar wij, die opgaan met elkaar. Wij zullen den Alzegenaar, , Voor u een Sabbathzegen vragen. Heb 't goed in uwe eerzaamheid ! Heb Jezus bij u ! Hij bereidt . Den Zijnen spijz' ook in woestijnen 1) Met Hem is 't nergens leeg en stil. En wie Hem zoekt, dien zal en wil Hij op zijn Patmos Zelf verschijnen. 2) Gij kunt niet mee ! Toch gaat gij mee Naar 't land van eeuwige rust en vree, Naar Sions tempelhof daarboven; Daar wordt het hoofd nooit zwak, nooit moe, Kom! dat die hoop u leven doe. En in het eenzaam God doe loven.
B. 17 Oct. 1869.
1) 1 Kon. 12 : 5. — 2) Openb. 1 : 9.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1934
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1934
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's