KERK, SCHOOL VEREENIGING
NEDEBLANDSCHE HERVORMDE KERK.
Beroepen :
te Aalsum ca. en te Nigtevecht (toez.) cand. J. Swijnenburg te Zeist — te Opwierda (toez.) G. Jansma te Makkum — te Westbroek ca., A. G. Oosterhuis te Daarle — te Kerkrade J. B. Groenewegen te Welsum (O.) — te Schiermonnikoog A. T. S. Bakker te Bakkeveen — te Velp (vac Keymens Visser), H. C. Valeton te Maastricht.
Aangenomen :
naar Domburg F. G. H. Nicolai te Jutphaas — naar 's-Hertogenbosch J. Douwes te Oostermeer (Fr.) — naar Beekbergen (toez.) L. M. J. S. Herfkens te Assen — naar Heusden F. L. van Duykeren, hulppred. te Leeuwarden — naar Bruinisse G. H. J. Marsman te Urk.
Bedankt:
voor Westerhaar (Ov.) F. L. van Duykeren, hulppred. te Leeuwarden — voor Kerkrade H. Boersma te Angerlo — voor Arnhem Ohr. Eerhard te Hillegom
GEREFORMEERDE KERKEN.
Beroepen : te Ooster-Nijkerk ca; M. M. Wildschut te Rotterdam.
Aangenomen :
naar Harkstede (Gr.) cand. J. van Harmelen te 's-Gravenhage.
Bedankt:
voor Opperdoes cand. J. van Harmelen te 's-Gravenhage — voor Holten W. v. d. Bos te Oude en Nieuwe Wetering — voor Uithuizen W. Scheele te Hoogersmilde.
CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK.
Tweetal:
te Nieuw-Vennep F. Zwier te Schiedam en W. F. Laman te Middelharnis — te Noordeloos cand. I. de Bruyne te Zwolle en cand. P. H. van Marrum, te Franeker.
Beroepen :
te Amersfoort A. Dubois te Oud-Beijerland — te Urk L. S. den Boer te Arnhem — te Boskoop C. Smits te Sliedrecht.
Bedankt:
voor Bussum-Naarden C. Smits te Sliedrecht.
GEREFORMEERDE GEMEENTEN.
Bedankt:
voor Amsterdam-N., M. Heikoop te Utrecht.
Afscheid, bevestiging en intrede.
Ds. W. Vroegindewey, van Zegveld, hoopt 27 September afscheid te nemen van de Ned. Herv. Gemeente aldaar en 4 October zijn intrede te doen te Hoogeveen.
Zondag 6 September hoopt Cand. H, K. van Wingerden, cand. te Gorinchem, bij de Ned. Hervormde Kerk te Melissant zijn intrede te doen, na bevestigd te zijn door den oud-predikant van Melissant, ds. P. Bouw, thans pred. te Benschop.
Candidaat B. Baks, (hulpprediker te Rotterdam-Vreewijk, hoopt Zondag 6 September a.s. afscheid te nemen van de Ned. Herv. Gemeente aldaar, en Zondag 20 September intrede te doen te Zwijndrecht—Groote Lindt, na bevestigd te zijn door ds. J. H. H. van Beem, van Rotterdam— Vreewijk.
Prof. dr. A. van Veldhuizen.
De gezondheidstoestand van prof. dr. A. van Veldhuizen, kerkelijk hoogleeraar aan de Universiteit te Groningen, mag voor het oogenblik, dank zij de bestraling, naar omstandigheden redelijk wel genoemd worden. Meer is er thans niet van te zeggen ; er is een kans op herstel, maar hoe klein of groot die is, kunnen ook de medici niet zeggen.
Beroepbaar.
De heer J. F. N. van Harrevelt, candidaat tot den Heiligen Dienst bij de Ned. Hervormde Kerk, toegelaten door het Provinciaal Kerkbestuur van Overijssel, stelt zich beroepbaar. Adres: Verhulststraat 2, Den Haag.
Dr. G. Oorthuys.
Aan dr. G. Oorthuys, te Amsterdam, is door zijn dokter eenigen tijd absolute rust voorgeschreven.
De zaak-dr. Snethlage en de Synode.
Door dr. Weeda (orth.) en ds. Winkel (mod.) is namens de Commissie, die deze zaak in studie heeft genomen, een uitvoerig rapport opgesteld.
Op de vraag, of het verband tusschen Communisme en Atheïsme bijkomstig dan wel essentieel of wezenlijk is, wordt door de grootst mogelijke meerderheid geantwoord : essentieel, en niet accidenteel. Communisme en Atheïsme zijn maar niet toevallig, maar wezenlijk met elkaar verbonden !
De rapporteerende Commissie had aan de Synode het volgende voorgesteld :
1. De zaak-Snethlage—Boers ter behandeling naar een lager bestuur te verwijzen (allen voor!)
2. deze verwijzing te doen plaats hebben naar het Provinciaal Kerkbestuur, waaronder zij ressorteeren (zes vóór, drie tegen, die verwijzing naar het classicaal Bestuur voorstonden) ;
3. een motie aan te nemen en algemeene bekendheid te geven van den volgenden inhoud : „De Algemeene Synode der Nederlandsche Hervormde Kerk, in haar vergadering van 1936, gevoelende haar groote verantwoordelijkheid in deze donkere en verwarde tijden, spreekt als haar stellige overtuiging uit, dat het Communisme, zooals het zich met name In Rusland en ook elders in denzelfden geest openbaart, niet slechts toevallig, maar noodzakelijik met een atheïstische wereld-en levensbeschouwing verbonden zijnde, met de kerkelijke belijdenis strijdt (acht voor en één tegen).
De voorzitter stelt ten slotte in de volle vergadering de stemming aan de orde.
Conclusie I wordt aangenomen. (Voor : prof. De Vrijer, dr. Den Breems en de leden Bokma, Barbas, Sneep, Van Reeuwijk, v. d. Bosch, Weeda, Hondius, De Bruyn, Ter Stal, Wlnkel, Oosterhoff. Van Zwet, Addink, Brandligt, Smit; tegen : prof. Korff en de leden Tammens, Cremer. Boonstra, Tijssens).
Conclusie II wordt verworpen. (Voor : de leden Sneep, Van Reeuwijk, v. .d. Bosch, Hondius, De Bruyn, Ter Stal, Addink; tegen : prof. Korff, prof. De Vrijer, ds. Den Breems en de leden Bokma, Barbas, dr. Weeda, Winkel, Oosterhoff, Van Zwet, Tammens, Cremer, Boonstra, Brandligt, Tijssens en Smit).
De zaak-Snethlage —Boers zal dus verwezen worden naar de Classicale Besturen waaronder zij resp. ressorteeren.
Ten slotte wordt gestemd over Conclusie III. Ze wordt aangenomen. (Voor ds. Den Breems en de leden : Bokma, Barbas, Sneep, Van Reeuwijk, V. d. Bosch, Weeda, Hondius, De Bruyn, Ter Stal, Van Zwet, Addink, Brandligt; en tegen: prof. Korff, prof. De Vrijer en de leden Winkel, Oosterhof, Tammens, Cremer, Boonstra, Tijssens en Smit).
Deze verklaring van de Synode zal worden gepubliceerd : de Communistische predikanten zijn dus met de kerkelijke belijdenis (die er is) in strijd!
Zal 't geweten van de heeren spreken ?
De Synode en de oude predikanten.
Door de Classicale vergaderingen van Leiden, Breda en Zierikzee was een motie aangenomen, waarin wordt aangedrongen op verplicht ontslag voor predikanten met 40 dienstjaren of van 65-jarigen leeftijd. Er werd daarbij gewezen op den nood der proponenten, die geen plaats kunnen krijgen. Bij de moties was gevoegd een schrijven van ds. Bouwers van Dantumawoude, die meent, dat 65-jarige predikanten, die zich naar hun geweten geroepen achten nog voort te werken in den wijngaard des Heeren, het recht moeten houden, te blijven in het ambt. De meerderheid der rapporteerende commissie stelt voor niet op de gedachte der moties in te gaan. Aldus besloten.
Waar er geen verplicht ontslag is, hopen wij dat zij, die zoolang gewerkt hebben, indien eenigszlns mogelijk vrijwillig emeritaat zullen nemen. Wij gelooven, dat het goed is voor de predikanten, goed voor de gemeenten en goed voor de candldaten en jonge dominees. Voor alles is een bestemde tijd !
De Synode en de belijdenis-onderteekening door predikanten.
We lezen in het Synodaal-verslag :
De heer Ter Stal rapporteert namens dezelfde commissie over een schrijven van de classicale vergadering van Amersfoort, om het belijdend karakter der Kerk beter te doen uitkomen. Het wil dat doen, door b.v. te eischen van de bedienaren des Woords onderteekening van het apostolicum. Het schrijven is overigens een herhaling van een soortgelijk schrijven aan de Synode van 1935, waarop toen niet is ingegaan in afwachting van de resultaten van de besprekingen van Kerkopbouw en Kerkherstel. De meerderheid der commissie ziet door de onderteekening van het apostolicum geen verandering komen en adviseert buitendien, nu Kerkopbouw en Kerkherstel voor een zeer groot deel tot overeenstemming zijn gekomen, nu de ontwikkeling der reorganisatieverlangens en pogingen af te wachten en dus geen stappen in de richting van het onderhavig schrijven te doen. Aldus besloten.
De Synode en weigerachtige gemeenten.
De kwestie van de gemeenten die weigeren de verplichtingen ten opzichte van het Reglement op de predikantstractementen is in de Synode besproken. Een circulaire is opgesteld cm verzonden te worden aan betrokken Classicale Besturen om maatregelen te nemen, waardoor weigerachtige of nalatige gemeenten ten opzichte van het Reglement op de predikantstractementen tot andere gedachten zouden kunnen komen. Men wil dus trachten door samenspreking verder te komen. Wij hopen, dat deze pogingen succes mogen hebben in 't belang van vele gemeenten, die nu al jaren en jaren vacant zijn. Zelf lijden zij groote schade en andere gemeenten, die een predikant hebben, brengen zij door de gedwongen vacature-beurten in de grootste ongelegenheid !
Het verslag van den Pensioenraad in de Ned. Hervormde Kerk.
Sinds door wijziging van artikel 66 van het Reglement op de Vacaturen de approbatie of goedkeuring van het beroep verbonden is aan de premiebetaling aan het pensioenfonds door den predikant, zijn er 106 predikanten tot betaling overgegaan.
In 1935 kwamen 72 predikanten aan, (waarvan 8 terugkeerden tot het ambt). Over 1935 werden 148 nieuwe polissen uitgereikt, waaronder 80 aan tevoren nalatigen. 1:2 deelnemers werden wegens overlijden of afkoop van de polis afgevoerd. Het aantal deelnemers bedraagt thans 1325. Het aantal in gebreke blijvend en beneden 55 jaar bedraagt thans nog 34; bovendien zijn 54 predikanten die na 1 Januari 1936 55 jaar geworden zijn eveneens in gebreke, totaal. 88.
Eigenlijke emeritaatspensioenen zijn er nog niet. Een gewoon emeritaatspensioen zal eerst dit jaar ingaan. Aan premies werd ontvangen totaal ƒ 293.781.55. Het kapitaal van het fonds groeide in de 10 jaar van zijn bestaan van ƒ 189.704.69 tot 2 miljoen 452.519.67 gulden.
Het saldo beschikbaar ter voldoening aan pensioenverplichtingen ƒ 2.440.494.01 is gesplitst in een wetenschappelijke premie-reserve van ƒ 2.092.753 en ƒ 347.741.01 als extra reserve. Deze extra-reserve is in de huidige omstandigheden nog een zekerstelling temeer. Terzake van de doodehandsbelasiting wacht de fiscus de wetenschappelijke balans af om te beoordeelen of en in hoeverre de Pensioenraad deze belasting schuldig is.
De premie reserve is berekend door den actuaris van den Pensioenraad, prof. mr. M. M. v. Haaften, hoogleeraar aan de Vrije Universiteit.
Die Synode nam met belangstelling van dit verslag kennis en keurde het onder dank aan den Pensioenraad voor zijn belangrijken arbeid goed.
Het Britsche Bijbelgenootschap.
Het Britsche Bijbelgenootschap heeft in het afgeloopen jaar 14 nieuwe bijbelvertalingen het licht doen zien. In 1910 had het bijbelgenootschap op haar lijst van uitgaven bijbels en bijbelgedeelten in 424 talen staan, nu zijn het er 692. Het Amerikaansche bijbelgenootschap heeft uitgaven in 639 verschillende talen en dialecten. In de geheele wereld werden 10.970.000 bijbels en gedeelten van bijbels verkocht. In Duitschland was de verkoop 19.000 exemplaren meer dan het jaar te voren. In Spanje bedroeg de verkoop ongeveer 14.000 exemplaren; in China steeg de verkoop van 3.902.000 tot 4.296, 000 exemplaren. De inkomsten van het bijbelgenootschap bedroegen in totaal 2.708.400 gulden, de totale uitgaven waren 2.693.600 gulden.
Giften en legaten.
Voor den arbeid in Suriname ontving het Zendelinggenootschap van de Ev. Broedergemeente te Zeist een gift van ƒ 3000.— van een onbekenden gever.
— Wijlen mr. F. F. Beukema te Groningen heeft gelegateerd aan de Diaconie der Ned. Hervormde Gemeente te Hoogezand (Gron.) een bedrag van ƒ 2000.—.
— De Diaconie van de Ned. Hervormde gemeente te Alkmaar ontving van wijlen mej. R. Crefeld de som van ƒ 500.—, vrij van rechten en kosten.
Ned. Hervormde Gemeente te Den Haag.
De kerkeraad te Den Haag besloot om met ingang van 1 October a.s. de Zuiderkerk Zondagsavonds te sluiten, de Nieuwe Kerk van 1 Nov. tot 1 April te sluiten behalve voor de jeugddiensten en de doopbeurten op Zondagmiddag in de Groote Kerk te doen vervallen.
Ds. B. ter Haar Romeny uit Indië teruggekeerd.
Ds. B. ter Haar Romeny, Ned. Herv. pred. te Ginneken, die 9 maanden geleden op uitnoodiging der Indische Kerken een inspectiereis maakte naar 't district Siantar, op Sumatra, en daar vele malen in den dienst des Woords voorging, is te Ginneken teruggekeerd en leidde j.l. Zondag voor het eerst weer de godsdienstoefening.
Voor die gelegenheid was. het kerkgebouw op smaakvolle wijze met palmen en bloemen versierd en tot in de uiterste hoeken met gemeenteleden bezet.
Na de predikatie (1 Cor. 12 vers 11) sprak ds. ter Haar Romeny de gemeente toe, waarbij hij den waarnemenden predikant, mr. Th. Stevens, dankte voor de voortreffelijke wijze, waarop deze het predikambt had waargenomen.
Ook ds. J. C. Fontein, van Chaam, die tijdens de afwezigheid van ds. ter Haar Romeny als consulent optrad, dankte spreker.
Hierna riep de waarnemende predikant, mr. ds. Th. Stevens, ds. ter Haar Romeny een hartelijk welkom toe. Hij achtte het een groot voorrecht de plaats van ds. ter Ter Haar Romeny te hebben mogen innemen om mede te helpen diens werk voort te zetten en wel in een gemeente, met zulk een rijk geestelijk leven. Vervolgens sprak ds. J. C. Fontein, die als consulent officieel van Ginneken afscheid nam. Spreker prees de sympathaeke wijze, waarop kerkeraad en predikant hier samen werkten, hetgeen voor andere gemeenten een prachtig voorbeeld is. Zichtbaar geroerd dankte ds. ter Haar Romeny de diverse sprekers. Hij wees op de groote tegenstellingen tusschen de kerkelijke gemeenten hier en in Indië.
Predikant in Ned.-Indië.
De heer V. E. Schaefer, candidaat tot den H. Dienst, wonende te Losser, is beroepen tot predikant bij de Protesitantsche Kerk in Ned.-Indië.
De concentratie bij het Bijzonder Onderwijs.
De Minister van Onderwijs heeft geantwoord op vragen van den heer Droogleever Fortuyn betreffende den stand van de werkzaamheden der Staatscommissie, benoemd bij Kon. Besluit van 11 Februari 1936 :
De werkzaamheden der Staatscommissie zijn nog niet zoó ver gevorderd, dat zij haar standpunt omtrent de materie, behandeld in par. 12 van het destijds aan de orde geweest zijnde wetsontwerp tot verlaging van de openbare uitgaven en in de wet van 4 Augustus 1933 reeds heeft kunnen bepalen.
In verbande hiermede kan de vraag, welke houding de regeering zal moeten aannemen, nog niet worden beantwoord.
Zendingsdag te Oldebroek.
Begunstigd door vrij góéd zomerweer, werd Woensdag j.l. alhier op het Iandgoed „Zwaluwenburg" een goed geslaagde Zendingsmiddag gehouden, uitgaande van dé Classicale Zendings commissie van den Gereform. Zendingsbond.
Ds. Vroegindewey, van Reeuwijk, sprak een openingswoord naar aanleiding van het door hem voorgelezen Schriftgedeelte uit Lukas 5 vers 1—11. Allereerst kreeg hierop het woord ds. A. H. J. G. van Voorthuizen, van Wezep, met het onderwerp : „De poorten van Jeruzalem". Ds. H. Bout, van Genemuiden, sprak hierna over Zach. 4 vers 6—9. Na de pauze kreeg nog het woord ds. A. Luteijn, van Nijkerk, met het onderwerp : „De Zending in Crisistijd", terwijl het slotwoord werd uitgesproken door ds. J. C. W. Kruishoop, van Ermelo, die sprak naar aanleiding van Jes. 42 vers 6 en 7.
De landdag werd door laatstgenoemden spreker gesloten met dankgebed en het zingen van Psalm 86 vers 5.
,, Dubbele" Zending.
„De Locomotief" van 1 Aug. j.l. deelt mede, dat van Zendingszijde ernstig bezwaar wordt gemaakt tegen het optreden van den resident Haga, van Nieuw-Guinee. Deze is een tegenstander van de beslissing der regeering, welke de „dubbele" Zending toelaat en wil Nieuw-Guinee in stukken verdeelen, welke dan de Roomsch Katholieke missie of de Protestantsche Zending worden toegewezen, doch in geen geval aan beiden. Dit is — aldus het bericht — lijnrecht in strijd met het regeeringsbeginsel.
De oecumenische beweging.
De Duitsche Evangelische Kerk zal aan de oecumenische wereldconferentie te Oxford en Edinburg in 1937 officieel deelnemen. De voorzitter van de Rijkskerkcommissie heeft een voorbereidend comité benoemd.
Het aantal Joden ter wereld.
Uit een pas verschenen statistiek betreffende hot aantal Joden op de geheele wereld op 1 Jan. 1936, blijkt, dat dit getal 16.291.000 bedraagt. Europa heeft daarvan het leeuwendeel, namelijk 9.736.000. In Amerika wonen er 5.O31.0O0, in Azië en Australië slechts weinig: esp. 936.000 en 560.000. Het laagste cijfer heeft Australië : 28.000. In het Joodsche land zelf, Palestina, wonen 395, 000 Joden. Ons land telt er 115.000. En in Duitschland zijn nog ± 400.000 Joden te vinden.
Neutraal is anti-Confessioneel.
Ons Kerkelijk Reglement.
De kerkelijke saambindende band kan niet zijn een kerkelijk reglement , maar de kerkelijke belijdenis.
De Synodale besturenorganisatie is door de Overheid aan onze Kerk opgelegd, om alles te neutraliseeren , en is in wezen anti-confessioneel. De reglementen hebben een anti-confessioneele strekking; ook waar ze van de confessie spreken willen ze nog alles doen om de kracht en het recht van de Confessie te breken of tegen te houden. Zoo kunnen ook onder het besturen-regime geen Confessiegeschillen tot oplossing worden gebracht.
„De rechte band van kerkelijk saamwonen" — zegt dr. J. Ch. Kromsigt in de Gereformeerde Kerk — „kan slechts zijn de Confessie, maar deze dan in levende samenhang met het Goddelijk Woord".
Herinnerd wordt dan aan 't geen dr. de Vos op de buitengewone Classicale Vergadering te Dokkum zei : dat het evangelie de band moest zijn. Maar dan komt het aan op de inhoud van het Evangelie, waarover wel de belijdenis wil spreken, maar waarover de reglementen liefst zooveel mogelijk zwijgen.
En „hoe kunnen wij door het evangelie worden saamgebonden, die bij hun saamwonen van alle gemeenschappelijke inhouds-bepaling van dit evangelie afzien ? Hoe kan een „Evangelie" samenbinden, dat men verlaagt tot een inhoudloos woord, een „tabula rasa", een schoongeveegd bord, waarop ieder „evangelie" prediker alles wat hij wil mag schrijven, onder beding, dat hij het door een anderen „evangelie" prediker weer geheel uitwisschen laat en hem "de vrijheid geeft „om een ander evangelie te prediken" (een recht, dat Paulus aan niemand gaf; vgl. Gal. 1).
Atheïstische radiozender.
De Centrale Raad der „Goddeloozen" heeft besloten, een inzameling te houden voor het oprichten van een eigen atheïstischen radiozender. Hiervoor moet 4.3 millioen roebel worden bijeengebracht. De zender moet uitsluitend op de korte golf werken, en door zijn sterkte in alle landen ter wereld hoorbaar zijn. Er zal met richtstralen worden gewerkt, gericht naar het Oosten, naar Midden-en West-Europa, naar Afrika, naar Noord-en Zuid-Amerika en naar Australië. De Sovjet-regeering heeft besloten, aan den Centralen Raad toestemming te verleenen voor de oprichting van deze zenders op gelijke basis als de zenders van de vakvereenigingen. Indien een regeering van een buitenlandschen staat zich over de uitzendingen beklaagt, zal Moskou verklaren, dat het een „particulieren zender" betreft, die volgens de Sovjetgrondwet in de Sovjetunie is veroorloofd. De nieuwe zender zal aanstaand jaar in werking worden gesteld en zal zich van alle wereldtalen, het Nederlandsch inbegrepen, bedienen.
Een nieuwe Zendingsfilm.: Papoealand.
Het Zendingsbureau te Oegstgeest heeft voor de komende wintercampagne een nieuwe zendingsfilm getiteld: Papoealand, het zendingswerk op Noord Nieuw-Guinee, laten samenstellen.
Daar juist Nieuw-Guinee in het middelpunt van de algemeene belangstelling staat, zal deze film zeer actueel zijn. De rolprent geeft prachtige beelden van het primitieve stamleven der Papoea's. In drie deelen, tezamen een opname van ongeveer 2000 meter (opname N.I.F.M. productie „Polygoon-Haarlem") maken de toeschouwers een reis door de schitterende tropennatuur van de Molukken, van Makassar tot het laatste bootstation op Nederl. Nieuw-Guinee, Hollandia in de Humboldtsbaai. Daarna gaat de reis per prauw en maken we interessante tochten door de paaldorpen dezer primitieve samenleving. Wij zien de Papoea's in hun strijd om het bestaan (sagokloppen — visschen — jagen enz.) Boeiend is vooral de derde afdeeling, waar wij den strijd van het evangelie tegen het heidendom zien. Wat de projectie van deze film bijzonder onderscheidt is, dat dit werk is vastgelegd op brandvrije „safetyfilm", in iedere localiteit zonder gevaar te vertoonen. Bovendien zal deze film door zendeling A. J. de Neef, die jaren lang onder de Papoea's arbeidde, worden vertoond, en toegelicht. Ieder die zendeling De Neef van zijn werk hoorde spreken, weet, dat hij van de Papoea's vertellen kan. Voor aanvrage van een filmvoorstelling wende men zich tot het Zendingsbureau te Oegstgeest.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1936
De Waarheidsvriend | 10 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 augustus 1936
De Waarheidsvriend | 10 Pagina's