Kerk, School, Vereeniging
beroepingswerk e.d.
Nederlandsche Hervormde Kerk.
Beroepen te Ee (Fr.) J. Hoogenkamp te Hindeloopen — te Westbroek P. de Looze te IJsselmuiden — te Gameren J. van den Heuvel te Poortvliet — te Wartena J. Visser te Midsland (Terschelling) — te Kollum (Evang.) cand. J. Kaastra te Leeuwarden — te Beetgum B. Péysel te IJhorst-de Wijk.
Aangenomen naar Bolsward (Evang.) als voorganger, cand. K. G. Jansma, tijdelijk huippred. aldaar — naar Eethen—Drongelen cand. J. Boezer te Utrecht — naar Birdaard (Fr.) cand. J. F. Wiersma te Rijs (Fr.) — naar Bennekom B. N. B. Bouthoorn te Harderwijk.
Bedankt voor Wagenborgen K. Jansma, pred. Evang. te Bolsward.
Gereformeerde Kerken.
Tweetal te Elst (Geld.) : cand. A. H. Leenhouts te Amsterdam en cand. Z. J. Potjer te Winschoten.
Beroepen te Harlingen O. W. Bouwsma te IJsselmuidenGrafhorst — te Groningen (vac. Van 't Veer) B. Holwerda te Amersfoort — te Grootegast Joh. Ribberink te Borger — te Haarlem Js. van der Linden te Ten Post (Gr.) — te Vlagtwedde cand. A. Leenhouts te Amsterdam-West.
Aangenomen naar Vlagtwedde cand. A. A. Leenhouts te Amsterdam, die voor Geersdijk (gemeente Wissekerke) bedankt
Christelijke Gereformeerde Kerk
Tweetal te Den Haag-Oost: D. Hemstra te Haarlem-N. en H. Velema.te 's-Gravenzande.
Bedankt voor Driebergen C. Smits te Sliedrecht — voor Werkendam J. G. van Minnen te Huizen (N.H.).
Ds. B. G. C. Steijbeek
Ds B. G. C. Steenbeek, Ned. Herv. pred. te Oldebroek, is ernstig ongesteld. Hem is algeheele rust voorgeschreven.
Jubileum Ds D. van Luttervelt.
Ds D. van Luttervelt hoopt 3 Maart in alle stilte te herdenken dat het dien datum 40 jaar geleden is dat Z. Eerw. tot zijn dienstwerk werd ingeleid in zijn eerste gemeente Sprang. Daarna diende hij de gemeenten Otterlo, Bergschenhoek, Wezep, Wierden, Driesum, Tholen, Blauwkapel, Dussen en Schalkwijk. 1 Nov. 1939, na verkregen eervol emeritaat, vestigde hij zich metterwoon in Utrecht: Wittevrouwensingel 56.
Jubileum Ds W. L. Mulder.
Onder groote belangstelling heeft Ds W. L. Mulder, Ned. Herv. pred. te Veenendaal, zijn zilveren ambtsjubileum gevierd. In „Eltheto" was een samenkomst belegd. Ds J. Bakker heeft daar den jubilaris en zijn familie toegesproken, waarna een dameskoor hem een zegenbede toezong.
Voorts hebben Ds Mulder gehuldigd burgemeester Van Kuyk, de heer T. Hiensch; namens den Kerkeraad de heer Van Wakeren, namens den Geref. Bond de heer Van Spankeren, namens den Herv. Bond voor Herv. Zending op Geref. grondslag, namens de collega's uit Veenendaal Ds R. Kok, Ds Van Enk, als jongste collega, de heer Gaasbeek, de heer A. Verbeek, namens den Kerkeraad van Renswoude, de heer J. Verhoef, lid van de Jubileumcommissie ; afgevaardigden van: de lidmaten, die door Ds Mulder bevestigd zijn; van de catechisanten; van de Zondagsscholen; van de Jongelingsvereenigingen „Onderzoekt de Schriften" en „Prediker 12 : la" ; van de Knapenvereeniging en de afgevaardigde van den Bond van Chr. Prot. Spoorwegpersoneel.
De meeste toespraken gingen vergezeld van een cadeau. Ds Mulder heeft tenslotte allen hartelijk dank gezegd.
Predikanten vrij van loonbelasting.
Naar Prof. Dr H. H. Kuyper in „De Heraut'' mededeelt, heeft het Departement van Financiën aan de inspecteurs een lijst gezonden van ambten, die vrij zijn van de loonbelasting, waaronder ook het ambt van predikant wordt genoemd.
Giften en legaten.
Wijlen mevr. Pluim v. Radeck heeft aan de Ned. Herv. Gemeente te Deventer een som van ƒ 1000.— vermaakt, welk bedrag door baar voor de Diaconie werd bestemd.
De Ned. Herv. Gemeente van Hiilegersberg ontving een bedrag van ƒ 1000.— voor de restauratie van de Hillegondakerk. Bijbels voor blinden.
Wij lezen in het maandbericht van het Ned. Bijbelgenootschap :
Reeds zeer spoedig hebben de Bijbelgenootschappen er zich op toegelegd om den Bijbel ook voor blinden toegankelijk te maken. In 1833 zocht het Amerikaansche Bijbelgenootschap al naar wegen om een Nieuw Testament voor blinden uit te geven. Met de groote verspreiding van het blindenschrift kwam ook voor de Bijbelgenootschapperw de gelegenheid om meer bijbelgedeelten in blindenschrift uit te geven, waarvan gretig gebruik werd gemaakt.
Thans is het zoover, dat reeds in 55 verschillende talen bijbelgedeelten in blindenschrift zijn uitgegeven. Twee en twintig van deze talen worden in Europa gesproken en 23 in Azië. Zes van deze uitgaven omvatten den geheelen Bijbel en 6 andere het Nieuwe Testament en gedeelten van 't Oude Testament, terwijl in de overige talen meestal de EvangeKën gegeven worden met sommige andere boeken of bloemlezingen.
In het Nederlandsch zijn alleen de boeken Leviticus, Numeri, Kronieken, Ezra, Neliemia en Esther nog niet uitgegeven. Overigens is de geheele Bijbel in brailleschrift in het Bijbelhuis verkrijgbaar. Zooals men weet, neemt het brailleschrift veel meer plaats in, dan gewone druk. Vandaar: dan ook, dat deze braillebijbel vijf en dertig deelen beslaat.
Gedurende de laatste vijfjaren werden er gemiddeld per jaar, door het Nederlandsch Bijbelgenootschap ongeveer honderdzestig deelen in brailledruk afgeleverd.
In sommige gindere landen wordt ten behoeve van de blinden naast het brailleschrift de bijbel ook uitgegeven ; als gesproken boek, dus opgenomen op gramofoonplaten, waardoor de blinde zich de bijbel kan laten voorlezen. In het laatste verslag van het Amerikaansche bijbelgenootschap, dat sedert 1935 deze gesproken platen verstrekt, wordt vermeld, dat na een paar jaren van proefnemingen, waarin werden verstrekt in 1935 28 exemplaren, in 1936 90 en in 1937 38, in de beide laatste jaren het gesproken boek op grooter schaal verkrijgbaar werd gesteld, zoodat in 1938 1923 exemplaren werden afgeleverd en in 1939 2024.
Het merkwaardige hierbij is, dat deze groote aflevering van gesproken boeken geen vermindering van het aantal afgeleverde brailleboeken ten gevolge had, want dit aantal was bij het Amerikaansche bijbelgenootschap in den, loop der laatste jaren in 1935 : 3858, in 1934: 3849, in 1937 : 3370, in 1938 : 3532 en in 1939: 4085. Blijkbaar wordt het gesproken boek dus gebruikt, door blinden, die geen braille lezen kunnen, of ook men gebruikt het naast de brailleboeken, zoodat men deze niet minder koopt dan voorheen.
Het Bijbelhuis.
In het vierde kwartaal 1940 werden door het Bijbelhuis te Amsterdam afgeleverd 17.244 bijbels, 11.800 nieuwe testamenten, 112 oude testamenten en 2889 evangeliën en andere bijbelgedeelten, totaal 32.045 exemplaren. In het eerste kwartaal waren dit 57.649 exemplaren, in het tweede 19.054 en in het derde 23.237, zoodat de totale verspreiding door het Bijbelgenootschap in Nederland 131.985 exemplaren was.
Behalve de bovengenoemde exemplaren werden er in 1940 nog naar Indië verscheept in het eerste kwartaal 14.199 exemplaren en in het tweede kwartaal 18.556, totaal 32.755. Waar er echter over den verkoop in Indië in het geheel geen berichten ontvangen zijn, moeten ditmaal de Indische cijfers weggelaten worden.
Van de nieuwe vertaling; van het nieuwe testament werden er in het vierde kwartaal weder afgeleverd 467 exemplaren van de groote en 636000 van de kleine uitgaaf, samen 6827 exemplaren. Over het geheele jaar 1940 Varen het 11.660 exemplaren van de groote en 44.387 van de kleine uitgaaf, samen 56.047 exemplaren. In het totaal zijn er vanaf het verschijnen in November 1939 tot aan het eind van 1940 geleverd 21.970 exemplaren van de groote en 61.277 van de kleine uitgaaf, samen 83.247 exemplaren.
Prediker en Zender.
Wij ontleenen aan het Gereformeerd Weekblad: „Calvijn maakt de predikers geen moment los van hun Zender. Wanneer de Heere wil, dat wij hem gehoorzaam zijn, zegt Hij niet alleen : die niet hoort naar mij en mijn Woord, maar ook : die niet zal hooren naar de profeten, die ik gezonden heb. Calvijn ziet deze verbondenheid van Zender aan gezanten zoo nauw, dat hij de predikers organen van den Heiligen Geest noemt. Hij verklaart voorts, dat ons geloof afhangt van den prediker.
Hij aarzelt zelfs niet te verklaren, dat de predikers de kanalen zijn, waarlangs het levend water uit de goddelijke bron ons overvloedig toegevoerd wordt. En in dezelfde lijn ligt de uitspraak, dat de kerk Gods niet alleen voortgebracht wordt door het werk van heilige en godvruchtige leeraars, maar ook op die wijze wordt gekoesterd, gevoed en versterkt".
Kerk en Vrijheid.
Dr W. Banning schrijft in het (officieele) Weekblad der Ned. Hervormde Kerk in de artikelenserie ter toelichting van de kerkelijke boodschap, over „De Kerk en de Vrijheid". Wij nemen hier het slot van zijn betoog over :
De Kerk heeft eenerzijds haar woord te spreken in de concrete nooden van den tijd; anderzijds blijft haar boodschap voor alle eeuwen dezelfde. Voor het bedreigde goed der geestelijke vrijheid mag en moet zij het als Kerk opnemen. Zij moet uitspreken — en waarlijk naar meer dan één kant, óók naar binnen — : dat voorwaarde voor alle geestesvrijheid is het vinden van de rechte verhouding tot God, door het geloof; dat diepste vrijheid groeit, waar de heilige liefde Gods haar genade werkt en de mensch deel heeft aan het onwankelbaar Koninkrijk; dat „heihg" is het werk Gods in een menschenziel, en dat in dingen van deze sfeer en orde elke dwang uit den booze is (dit vooral gelde voor de Kerk óók naar binnen!)
Maar daaruit volgt tevens, dat de Kerk het opneemt voor de gewetensvrijheid van hen, wier geweten niet door het geloof in het Evangelie wordt bepaald. Voor haar zelve eischt zij, niet uit machtsbegeerte of uit politieke motieven, maar eenvoudig omdat het haar opdracht is, de onbeperkte vrijheid der geloofsverkondiging. De eerbied voor het heilige, die zij aan de burgerlijke overheid heeft voor te houden als grens waar menschelijk en aardsch recht ophoudt, en Gods recht inzet, voert er haar toe om elken gewetensdwang te veroordeelen. Wij kunnen en mogen niet vergeten, hoezeer de geschiedenis van dit volk der lage landen gestempeld is door den strijd om Evangelisch, Protestantsch geloof en vrijheid (nationale en burgerlijke). De Kerk als geheel kan en mag niet vergeten, dat zij is gegroeid uit het zaad der martelaren, die de trouw aan Gods Evangelie bewezen met hun leven. Zou het „Te deum" geen leeg versiersel worden, als de geestelijke vrijheid en de Evangelische liefde stierven?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 1941
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 februari 1941
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's