KERKNIEUWS
Beroepen te:
Hardinxveld, E. Haverkamp te Groenekan — St. Annaland, E. J. Schimmel te Oud-Beijerland — Wemeldinge (toez.), L. Boer te Haamstede — Den Haag (wijkgem. 20), J. Swijnenburg te Amersfoort — Den Haag (wijkgem. 33 in wording), E. L. Ruitenberg te Kralingen — Haarlem (wijkgem. Sohalkwijk), dr. G. Snijders te Haarlem (wijkgem. 2) — Amsterdam (jeugdzorgpred.), J. Plasman te Gieterveen — Garsteren (toez.), R. W. Steur te Doornspijk — Melknau (kanton Bern), J. P. B. Visser, vik. te Steenwijk — Haarlem (wijkgem. Schalkwijk), dr. G. Snijders te Haarlem (wijkgem. 2) — Putten (4e pred. plaats), J. van de Heuvel te Ede — door de commissie tot de zaken der Waalse Kerken als pred. voor buitengewone werkzaamheden (stichting Oudezijds 100 te Amsterdam), drs. R. G. H. Boiten, kand. (directeur der stichting Oudezijds 100 te Amsterdam), die dit beroep heeft aangenomen. (De stichting Oudezijds 100 verricht sociaal apostolaatwerk op oecumenische basis in de binnenstad van Amsterdam.)
Aangenomen naar:
Baardwijk en Drunen, J. van 't Kruis, vik. te Katwijk aan de Rijn — Nieuw Weerdinge (toez.), H. J. Trommel te Julianadorp.
Bedankt voor:
Giessendam, J. H. Cirkel te Huizen (N.H.) — rn, P. J. Bos te Sprang — Rinsumageest (toez.), R. Hengstmangers, vik. te Vlaardingen — Ridderkerk (toez.), C. Vos te Bennekom.
Overdracht grafsteen M. Bos.
Zaterdagmiddag 18 november jl. is op de begraafplaats te Oosterwolde (Gld.) de grafsteen overgedragen van de op 25 augustus 1960 overleden hulpprediker Mart. Bos. Tijdens een korte plechtigheid in tegenwoordigheid van de nabestaanden en vele vrienden van de overledene sprak ds. J. T. Cazander van Oosterwolde enkele woorden ter nagedachtenis en droeg daarbij de grafsteen over aan de weduwe A. Bos-van Hattem namens het comité.
Langs deze weg willen wij belanghebbenden wijzen op de uitgave van enkele preken van hulpprediker M. Bos, welke in druk zijn verschenen. Ingevoegd is een losse foto van de overledene. U kunt dit boekje verkrijgen tegen storting van ƒ 1, — op giro no. 955587 t.n.v. H. Verweij, Grote Woldweg, Oosterwolde, met bijschrift: „Preken M. Bos".
Amersfoort. Intrede ds. J. van der Velden.
Zondag 19 november deed ds. Van der Velden uit Dordrecht zijn intrede bij de Herv. Gemeente (wijk IV) te Amersfoort.
's Morgens werd zijn eerw. in de St. Joriskerk bevestigd door ds. C. van Dop met een preek over 2 Tim. 4 : 5m: „Doe het werk van een evangelist". Op simpathieke wijze sprak de bevestiger de opvolger van ds. Den Hartogh toe.
Ds. van der Velden is van 1939-1940 hulpprediker geweest bij ds. K. J. v. d. Berg en dus niet geheel onbekend bij de Amersfoorters.
's Middags om 3 uur had de intrede plaats in de volle St. Joriskerk. Ds. van der Velden koos als intreetekst Marcus 4 : 21-24. Zijn eerwaarde bepaalde zijn gehoor bij de overwinnende vaart van het Koninkrijk Gods, die alles aan het licht brengt en scheiding maakt onder de hoorders.
Na de predikatie sprak ds. verschillende colleges en personen toe. Ds. van Dop sprak nog een hartelijk welkomstwoord namens alle colleges, waarna ouderling Willemse sprak namens de kerkeraad van wijk IV.
Onder de aanwezigen merkten we naast de predikanten uit stad, ring en classis op, prof. dr. Severijn en ds. K. J. van den Berg. Ook vele Dordtenaren waren beide keren aanwezig.
In het wijkgebouw „Pilalethes" zal ds. Van der Velden en zijn gezin donderdagavond welkom worden geheten door de verenigingen, catechisanten, enz.
Wezep (Gld.).
Zondag 19 november 1961. Een herfstdag, zacht en met fluwelen voeten, openbaart zich aan het schone Veluwse land als een waardevol geschenk. Wreed en zeer disharmonisch trachten wel automobilisten de stilte te verscheuren, als zij gierende de bochtenrijke verkeersweg „nemen", als immer, maar de Wezepers beleven deze dag als een andere, een schonere.
De ietwat vreemdsoortige Wezeper kerk, inééngedoken met haar bescheiden spitsje, als wil zij het niet wagen de schoonheid van het land te storen, laat haar iele gelui bijna vriendelijker dan anders horen. Haar uitnodiging is niet tevergeefs. De kerk is vol als vanuit het „kamertien" de leden van de kerkeraad en drie predikanten haar betreden. Begeleid door de consulent, ds. J. T. Cazander van Oosterwolde, neemt de te bevestigen herder en leraar van Wezep, ds. Anth. Gooyer, gekomen van Sommelsdijk, plaats in de kerkeraadsbank. Even later opent de bevestiger, ds. J. Vos van Rijssen, zijn-rijzige gestalte geentourageerd door machtig kanselwerk, de dienst des Woords met votum en zegengroet. Dan stijgt het gedragen zingen van Psalm 122 : 1 en 3 als een schoon getuigenis vanuit de gemeente op.
De bevestigingstekst vond ds. Vos in Psalm 96 : 2b: „Boodschapt Zijn heil van dag tot dag". Op opmerkelijke wijze puurt ds. Vos de heerlijkheid van het evangelie uit deze tekst. Nadat ds. Gooyer het „Ja ik, van ganser harte" als antwoord op de gestelde vragen heeft laten horen, en de gemeente staande haar nieuwe herder en leraar Ps. 20:1 heeft toegezongen, besluit ds. Vos met een hartelijke toespraak tot ds. Gooyer deze dienst.
Dan is er 's middags de intrede van de nieuwe predikant. Als de dienst iets te laat begint verbergt de kerk een schare als zij sinds jaren niet binnen haar muren heeft gezien. Doodse stilte heerst er als ds. Gooyer de kansel betreedt. Na votum en zegengroet wordt als beginpsalm Ps. 100 : 3 en 4 gezongen. Op de geloofsbelijdenis vertolkt de gemeente haar „amen" door Ps. 95:2 aan te heffen. Ezechiël 34 : 11-16 en 23-31 vormt de Schriftlezing, waarna het gebed om de opening des Woords volgt. Als tijdens het zingen van Psalm 135 : 5, 9, 10 en 12 de dienst der offeranden heeft plaatsgevonden, vangt ds. Gooyer zijn intredeprediking aan. Uitgangspunt is Marcus 6 : 34a „En Jezus uitgaande, zag een grote schare, en werd innerlijk met ontferming bewogen over hen, want zij waren als schapen, die geen herder hebben".
Na een summier getuigenis van zijn overkomst, waarbij hij te kennen geeft zich vandaag niet met blijdschap aan Wezep te kunnen verbinden, omdat het verdriet van de losmaking van Sommelsdijk van weinig diepgang moet getuigen als deze nu reeds plaats maakt voor blijdschap, meldt hij dat zijn afscheid van Sommelsdijk een christelijk afscheid kon zijn omdat hij het achterliet in oneindig betere Handen.
Tweemaal vraagt ds. Gooyer op urgente wijze, nu hij wettig door de gemeente en mitsdien door God geroepen was: „waarom hebt u mij laten komen, gemeente van Wezep? " „Weest ervan verzekerd dat ik hier niet sta uit eigen bewogenheid. Driemaal neen. Priester, leviet en zelfs de barmhartige Samaritaan gingen Wezep voorbij en ook ik zou er niet aan gedacht hebben te komen. Maar... Jezus, hoort u het, Jezus werd innerlijk met ontferming bewogen".
Ds. Gooyer, die uitnemend bekend bleek te zijn met de situatie in Wezep, laat vervolgens een dringend appèl op de gemeente horen. Naar rechts en links worden diensten gehouden door hen die zich onder de geordende dienst des Woords niet meer willen begeven. Meerdere schapen gaan hun eigen gang, zoeken voedsel daar waar de steenbokken zich bevinden, gaan stompend en stotend door de gemeente, met hun harde voorhoofden, die weigeren schaamrood te worden. Ds. Gooyer roept allen op het geijkte voedsel weer te nemen, in weerwil van Het feit dat veler smaak bedorven is. Hij smeekt bewogen de gemeente in haar geheel te vallen voor het naakte Woord des Heeren. Ik mag achter de Opperherder aan, ik beloof u er alles op te zetten, u te weiden, daar waar voedsel is, misschien niet altijd naar uw smaak, maar dan toch wel naar uw behoefte".
Aan het slot van deze ingrijpende prediking, die door de gemeente ademloos wordt aangehoord, roept ds. Gooyer uit: „Met Mem voor mij uit, zal het mij gelukken".
Dan zingt de gemeente Ps. 79 : 7.
Als de nieuwe herder en leraar in de dienst der gebeden is voorgegaan, richt hij zich tot de burgemeester en wethouders, de bevestiger ds. Vos uit Rijssen, met wie hij reeds 25 jaar bevriend is, de consulent ds. J. T. Cazander, die hij dank zegt voor het vele werk, de afvaardiging van de classis Harderwijk en de ring Elburg, de deputatie van de Geref. Kerk (de Geref. Kerk onderh. art. 31 D.K.O had de uitnodiging negatief beantwoord!), de kerkeraad, het college van kerkvoogden en notabelen, kosters en organisten, bestuur en leden van Hervormde verenigingen, waarbij hij ook mede namens zijn vrouw dankt zegt voor vele welkomstgeschenken, de catechisanten en a.s. catechisanten, de afgevaardigden van de kerkeraad van Sommelsdijk en de vele Sommelsdijkers die hij vertegenwoordigers van zijn zeer geliefde gemeente noemde, wier liefde geen grenzen blijkt te kennen, vrienden uit Vaassen en familieleden en vrienden uit Huizen. Als ds. Gooyer tenslotte de gemeente van Wezep toespreekt, haar oproept tot een buigen onder het Woord, breekt voor het eerst die dag de zon in volle luister door. Haar stralen, gebroken door de prachtige glas in lood ramen waarop te lezen „Uw Woord is een lamp voor mijn voet", ronden als het ware de indrukwekkende dienst af. De toespraken worden beantwoord door de burgemeester, ds. G. Willemsen uit Hierden namens classis en ring, ds. J. T. Cazander als consulent, ds. M. Pos jr., namens de Geref. Kerk, ouderling P. J. V. d. Ree namens kerkeraad en gemeente van Sommelsdijk en tenslotte door ouderling H. Lindeboom namens kerkeraad, kerkvoogdij en gemeente van Wezep. Hij verzocht de nieuwe herder en leraar toe te zingen Ps. 121: 4 waaraan de gemeente staande gevolg geeft.
Tenslotte werd gezongen Ps. 68 : 5, waarna ds. Gooyer de hogepriesterlijke zegen uitspreekt. De twee en een half uur durende dienst is ten einde. Wezep is dankbaar (in de collecte bevond zich zelfs een bankbiljet van ƒ 1000, —).
De Heere make het voor Wezep en ds. Gooyer een gezegende tijd.
Lunteren.
Het was jl. zondag 12 november wederom een vreugdevolle dag voor de gemeente Lunteren. Immers, de vacature ontstaan door de benoeming en aanneming als zendingspredikant van ds. C. J. P. Lam, die over 3 maanden voor de arbeid der Geref. Zendingsbond naar Kenya hoopt te vertrekken, werd die dag weer vervuld door de overkomst van ds. Bos uit Wierden.
De bevestiging door de pastor-loei ds. K. V. d. Poll, vond plaats in de Oude Kerk. De dienst ving aan na votum en groet met de voorzang Ps. 33 : 2. Daarna was er de lezing van de Wet des Heeren en haar hoofdsom, en de Schriftlezing van 2 Tim. 2 : 15-26 en ging zijn eerwaarde voor in gebed voor de opening des Woords.
De tekst werd gelezen uit Handelingen 10 ; 33 b-c en luidde: „Gij hebt wèl gedaan, dat gij hier gekomen zijt. Wij zijn dan allen hier tegenwoordig voor God om te horen al hetgeen u van God bevolen, is".
Ds. V. d. Pol wilde naar aanleiding van deze woonden spreken over: Een kerkdienst ten huize van Cornelius, de Romeinse hoofdman over wie het in genoemd hoofdstuk gaat en opdat zijn hoorders hem des te gemakkelijker konden volgen, Spreken over: a. de toehoorders; b. de prediker; c. de prediking van deze godsdienstoefening en d. de vrucht op deze laatste.
In een warme, bewogen en zeer indringende prediking, toepasselijk op de situatie, waarin thans onze gemeente verkeerde en aanleiding gevende tot vele praktische wenken, stond de bevestiger bij deze 4 gedachten stil, betogende dat de toehoorders bestonden uit de leden van het gezin van Cornelius, die godzalig was en met heel zijn huis God vreesde.
Is ons gezin hieraan gelijk of kunnen wij er een voorbeeld aan nemen? zo werd gevraagd.
De prediker was niet de Engel die wel aan Cornelius was verschenen, maar een arme, van God geleerde visser: Petrus.
De prediking was een voor-onderwerpelijke, d.w.z. Christus in het middelpunt, niet verhalende uit het geloofsleven van de prediker (hoe arm is dat!), maar een betuiging, dat een iegelijk die in Hem (Christus) gelooft, vergeving van zonden ontvangen zal door Zijn Naam, en de schone en rijke vrucht op deze prediking was zoals in vers 44 staat: De Heilige Geest viel op allen, die het Woord hoorden. Was dit geen Godverheerlijkende godsdienstoefening om jaloers op te worden?
Noodzakelijk is dat prediker èn prediking in Handelingen 10 ten voorbeeld zijn voor de gemeenten in onze tijd.
Na de predikatie werd nog gezongen Ps. 134:1 en het formulier om te bevestigen: de dienaar des Woords gelezen en met heldere stem beantwoorde ds. Bos de bekende hem gestelde vragen miet het: „Ja ik, van ganser harte", waarop onmiddellijk de gemeente haar nieuwe dominee staande de schone bede van Ps. 132 : 6 toezong: Bekleed o hoogste Majesteit Uw priesters met gerechtigheid enz.
In een persoonlijke en hartelijke toesprak wendde ds. v. d. Pol zich nog tot zijn collega en mede-ambtsbroeders en besloot de dienst met psalmgezang en gebed.
's Avonds 7 uur deed ds. S. Bos zijn intrede als 2e predikant van Lunteren. Onder de vele belangstellenden merkten we o.a. op ds. C J. P. Lam, ds. E F. Vergunst namens classis Arnhem en Groot Ministerie van Ede. Ds. G. Westland uit Wierden, ds. K. Schipper van Ederveen, afgevaardigden van de Geref. Kerk, de Burgemeester en een wethouder van de gemeente Ede, vele vrienden, jongere en oudere gemeenteleden uit Wierden. wier aanwezigheid wel vertolkte de hechte banden, waarmee ds. Bos aan zijn vorige gemeente was verbonden geweest.
Het kerkgebouw was geheel gevMld, toen ds. V. d. Pol zijn ambtsbroeder naar de kansel leidde. De dienst ving aan, na votum en groet, met het zingen van Psalm 119 : 65 en 67. Vervolgens beleed de gemeente het apostolicum en werd gezongen Psalm. 2 vers 7. De Schriftlezing was Psalm 45. Hierna ging ds. Bos zijn nieuwe gemeente voor het eerst voor in gebed.
De tekst was genomen uit de voorgelezen Psalm het 4e vers en luidde: „Gord Uw zwaard aan de heup, o Held! Uwe majesteit en Uwe heerlijkheid." Na het zingen van Psalm 45 : 1, 2 en 3 ging onze nieuwe leraar — na een korte inleiding over zijn nieuwe dienstwerk, dat toch ook weer hetzelfde in Lunteren zou zijn als dit in Wierden geweest was, n.l. het Evangelie van Jezus Christus verkondigen voor verloren zondaren — zijn tekst verklaren .
Psalm 45 is de bekende psalm over de liefde van de Bruidegom tot Zijn bruid en omgekeerd. Of deze psalm nu is gedicht ter gelegenheid van Koning Salom.o, Josafat of, Joram, doet er minder toe, maar de dichter zag over dit alles heen en aanschouwde in de geest de Bruidegom van Zijn Kerk. Jezus Christus. Getuige hiervan was de uitspraak van Hebreeën 1 : 8, waar dezelfde woorden te lezen zijn als in Psalm 45 : 7. Dus is de 45ste Psalm gerekend onder de Messiaanse psalmen en het tekstvers leek zijn eerwaarde bij uitstek geschikt ter inleiding van zijn ambtswerk. Hij mag van harte bidden: Gord uw zwaard aan de heup, o Held. Bij deze bede treedt de dienaar als vanzelf terug. Het gaat niet om hem. Die Held is maar niet een held maar De Held en Hij is omgord met majesteit en heerlijkheid, de Schoonste onder de mensenkinderen. Deze Held heeft tot drie maal over de Vorst der Duisternis weerstaan in de verzoeking in de woestijn. Later zien wie weer het samentreffen van Vorst Messias en de duivel bij Zijn discipel Petrus bij het kruis, maar aan het eind van het kruislijden bracht de Held Satan de doodssteek toe, toen Hij het uitsprak: „Het is volbracht!'' Ware dit niet geschied, dan was het eeuwig mis geweest voor de Kerk van Christus van alle tijden en alle plaatsen. Noodzakelijk en zeer heilzaam, is het voor een ieder persoonlijk, indien dat zwaard van die Held, het Woord des Heeren ons eerst neerslaat ten dode, dus niet alleen maar, dat dat Woord ons schramt, waardoor we ons zelf toch weer handhaven in eigengerechtigheid en deugden en plichten. Deze uitgesproken Christo-centrische prediking, waarbij het ontdekkend element niet ontbrak in de vraag, of het zwaard van de Held ons persoonlijk reeds is onze vijandschap had getroffen, werd met stille aandacht aangehoord. Na de predikatie volgden de gebruikelijke toespraken tot diverse personen en instanties. Eerst een zeer hartelijk en persoonlijk woord tot de bevestiger ds. v. d. Pol die veel voor hem — misschien onbewust — geweest was in de dagen en bange uren der beslissing en die een bijzonder woord van dank ontving voor de bevestiging en de wijze waarop. Daarna tot de afgevaardigde van de classis Arnhem, ds. Lam, ds. Westland, afgevaardigden van de Geref. Kerk, catechisanten, gemeente, burgemeester en wethouder der gemeente Ede, tot de aanwezige gemeenteleden van Wierden. Draagt en verdraagt mij., want ik ben ook een mens. Bidt voor uw beide predikanten, opdat hun het Woord Gods gegeven moge worden in de opening huns monds.
Toespraken tot ds. Bos volgden toen nog door ds. E. F. Vergunst, een ouderling van de Geref. Kerk en ouderling D. W. Verploeg. Deze laatste verzocht tenslotte de gemeente haar nieuwe herder en leraar toe te zingen Psalm 121 : 4. Hiermee was de plechtigheid beëindigd en Lunteren was weer bevoorrecht met het bezit van een tweede dienaar des Woords, die de Volle Raads zal verkondigen.
„De Driehoek" Ermelo.
Men deelt ons mede, dat er voor de a.s. feestdagen prachtige en zinvolle geschenken te koop zijn, alle voorzien van het embleem van „De Driehoek". TJ steunt het werk van „De Driehoek" door aankoop van zulk een geschenk voor de a.s. feestdagen voor familie, vrienden en relaties.
Te verkrijgen zijn:
Fraai verzilverde theelepeltjes, per stuk ƒ2, —. Mooie alpacca lees-wijzers, per stuk ƒ2, —. Praktische sleutelring, alpacca, per stuk ƒ2, —. Doelmatige sigarettendover, alpacca, p. stuk ƒ 2, —. Enkele briefopeners, alpacca, per stuk ƒ 2, 50. Sierlijke asbakken, alpacca, per stuk ƒ 3, —.
U kunt per giro betalen op postrekening 984100 „De Driehoek" Ermelo kantoor Bennekom, waarna u uw geschenk per omgaande post krijgt toegezonden.
Gezinsverzorging. Opleiding tot gezinsverzorgster.
Begin 1962 zal aan het Hervormde internaat te Harderwijk, Smeepoortstraat 2, wederom een cursus aanvangen tot opleiding van gezinsverzorgster.
Een opleiding dus tot een kerkelijke functie waaronder verstaan wordt de daadwerkelijke, tijdelijke verzorging, zowel van huishoudelijke als van opvoedende aard, welke door speciaal daartoe opgeleide krachten gezinsverzorgsters in dienst van de instelling voor gezinsverzorging onder deskundige leiding wordt verleend, indien de huisvrouw niet in staat is haar taak in het gezin naar behoren te verrichten, met het doel een gezond gezinsleven in stand te houden of te herstellen.
De opdracht van de gezinsverzorgster is dan ook de huisvrouw tijdelijk te vervangen en/of haar hulp en voorlichting te geven bij het verrichten van haar taak. Deze opdracht moet de gezinsverzorgster kunnen vervullen in verschillende milieus en onder zeer uiteenlopende omstandigheden. De gezinsverzorgster moet derhalve in staat zijn:
* de huishouding zelfstandig te besturen;
* zorg te dragen voor de gezinsleden, speciaal de kinderen en eventueel inwonenden en bejaarden;
* een goede sfeer te bewaren of te scheppen.
Bijl dit alles zal zij de leiding moeten kunnen aanvaarden van de leidster, die haar binnen het dienstverband van de instelling voor gezinsverzorging begeleidt. De juiste vervulling van haar taak stelt eisen aan de persoonlijkheid van de gezinsverzorgster, vraagt van haar inzicht in vragen van gezin en samenleving, vakkennis en vaardigheid.
Om dit alles tot ontplooiing te brengen, resp. te verwerven is een opleiding noodzakelijk.
Zij, die interesse hebben hun krachten aan. dit stuk kerkewerk te geven, kunnen zich in verbinding stellen met de directrice (mej. O. de Ronden) van het opleidingsinternaat „Westerholt", Smeepoortstraat 2, te Harderwijk, tel. (03410) 32 48.
Men dient huishoudelijk werk verricht te hebben.
De minimum leeftijd is 19 jaar. Is men reeds als gezinshelpster werkzaam, dan kan men worden toegelaten op de leeftijd van 18 jaar en 6 maanden.
Het cursusgeld bedraagt ƒ240, —; het inschrijfgeld ƒ 80, —. Degeen die zich verbindt na 'het volgen van de cursus twee jaar in dienst van een instelling te blijven werken (in geval van huwelijk zijn uitzonderinsbepalingen te hanteren), behoeft slechts het inschrijfgeld te voldoen (hoewel ook dit weer geen wet van Meden en Perzen is).
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 november 1961
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 23 november 1961
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's