Boekbespreking
Dr. H. F. Kohlbrügge, Vermaning en Vertroosting, 8-tal preken over 1 Petr. 5:5-11, vertaald door D. J. Bastmeyer, geb., 96 blz., 1965. Prijs ƒ 5,75, J. P. v. d. Tol, Dordrecht.
Mr. William Perkins, Hemelse Vertroosting, met een korte levensschets door ds. J. v. d. Haar, geb., 96 blz. Prijs ƒ 4,95, 1965, J. P. van den Tol, Dordrecht.
Ziet, Hij komt! Zes preken van Joos van Laren, Willem Teelinck e.a., ingeleid door ds. J. V. d. Haar, geb., 135 blz. Prijs ƒ 5 95, J. P. van den Tol, Dordrecht.
Eros in kristal. Meditaties over verloving en huwelijk, Jac. Overeem, geb., 92 blz. Prijs ƒ 5,50, 1965, J. P. v. d. Tol, Dordrecht.
Ziehier vier uitgaven van uitgever Van den Tol. De eerste bundel is van dr. Kohlbrügge. De heer Bastmeyer uit 's Gravenhage heeft een inleiding geschreven, waarin hij bijzondere nadruk laat vallen op de prediking van de Wet bij Kohlbrügge. Het is bekend, dat de prediking van Kohlbrügge in vermanende kracht toeneemt, naarmate zijn einde nadert. Ook de wandel van de gemeente van Elberfeld is zo, dat hij bijzonder waarschuwt tegen lichtvaardig zich afmaken van de Wet en een lichtvaardig geloof zonder de Heilige Geest.
De verzen uit 1 Petrus 5 : 5-11 worden in acht preken uiteengezet en toegepast. Gaarne bevelen wij ze u aan. Het is prediking, waarin noch aan de Wet, noch aan het EJvangelie tekort wordt gedaan. Zij liggen bij Kohlbrügge stevig verankerd in de handen van Christus.
Het tweede boek is een revisie van een in 1662 uitgekomen vertaling van enkele verhandelingen van Perkins. Ds. van der Haar heeft dit werk ter hand genomen en niet alleen van een verantwoording, maar ook van een inleiding op de persoon en het werk van mr. William Perkins voorzien. Dit is voor de lezers zeer verhelderend, te meer omdat hij voor de liefhebbers naar allerlei bronnen verwijst.
In de verantwoording schuilt wellicht een belofte, dat ook de grotere traktaten en werken van Perkins worden vertaald en uitgegeven.
De inhoud bestaat uit de volgende traktaten:
1. Het geloof als een mosterdzaadje.
2. Een samenspreking tussen de satan en een christen.
3. Hoe een mens Gods Woord op zichzelf zal toepassen.
4. Vertroosting voor beangstigde gewetens van boetvaardige zondaars.
5. Een verklaring van enige geestelijke verlatingen.
Ge zult opmerken, dat dit geen preken zijn in de gewone zin van het woord, maar verhandelingen over allerlei situaties in het geestelijk leven. Dat heeft enerzijds zijn nadelen, omdat het puren direct uit de Bron door niets vervangen kan worden. Anderzijds geeft het de schrijver de gelegenheid breed en diep in te gaan op de vragen van het geestelijk leven vanuit de Bijbelse achtergrond.
Deze vragen gaan met elke generatie mee. Zij blijven aan de orde. Daarom is het verheugend, dat in deze ontkerstening dergelijke werken op de markt komen, gekocht en gelezen worden. Vergeet dit laatste niet!
In de derde bundel vinden wij preken. De eerste preek over 1 Joh. 4 : 9 is van Joos van Laren; de tweede over Jesaja 7 : 14b van Jan Taffin; de derde over Mal. 3 : 1 van Willem Teelinck; de vierde over Joh. 1 : 11, 12a van Roelof Taffin; de vijfde over Matth. 3 : 2b van Jan Pietersz; de zesde over Openb. 16 : 15 van Joos van Laren. Hartelijk aanbevolen.
Het vierde boek is van Jac. Overeem, onder ons bekend door zijn vele boeken, waarin hij het geestelijk leven in zijn praktische beleving aan de orde stelt.
Dit boekje bevat een aantal meditaties over verloving en huwelijk, die in een Veluws streekblad verschenen en druk gelezen werden. Overeem werd getroffen door de verbluffende onkunde op dit terrein en heeft deze meditaties nu gebundeld. Zijn bedoeling is niet het gehele terrein van verloving en huwelijk te verkennen, maar, zoals hij zelf schrijft, hier en daar een venster te openen, omdat één lichtstraal soms al genoeg is om een zaak te doorzien. Hij wil dit boekje via de ouders in de handen van de opgroeiende kinderen geven.
Hij wil: Eros in kristal, dat is: de liefde in het licht van God, op het hoogste plan zetten.
Wij kunnen u dit boek zeer aanbevelen. Het is duidelijk bijbels en richtinggevend! Zeer hoop ik, dat de wens van de schrijver vervuld wordt, wanneer hij uitspreekt, dat ook de predikanten b.v. met dit boekje eraan zullen werken, dat er een gaaf volk voor de toekomst mag worden behouden. Want, zo laat hij er op volgen, de zonden op dit gebied zijn hemeltergend en het verwoest de zielen der mensen.
Katwijk aan Zee, G. Boer
Dr. D. P. R. A. Bouvy, Schilderkunst, 80 blz., geb. 5,90. Uitgeversmaatschappij C. A. J. van Dishoeck, Bussum 1965.
Dit eerste deeltje van de serie Kerkelijke Kunst bespreekt vijftig schilderijen, die in Nederlandse kerkelijke musea aanwezig zijn. Het is een prachtig werk, waarin 34 bladzijden met foto's (buiten de tekst) — enige in kleurendruk — van schilderijen daterende van de middeleeuwen tot omstreeks 1800 voorkomen. In de tekst beschrijft de auteur het ontstaan van de kerkelijke musea en daarna bespreekt hij de schilderstukken, waarbij ook menig biografisch gegeven over de schilder vermeld wordt. Wat gaat door een boekwerk als dit een wereld van schoonheid voor ons open! Het is volkomen onmogelijk de schilderstukken te noemen; naast De aanbidding der herders zien wij Christus te midden van de kinderen; de wegzending van Hagar en Ismaël en daarnaast een machtig schilderij van Saenredam: het interieur van de Grote Kerk te Alkmaar.
Achterin is een lijst van termen opgenomen, waarvan een niet-deskundige graag gebruik zal maken.
Met belangstelling zien wij de volgende deeltjes van de serie o.a. De beeldhouwkunst en Handschriften en incunabelen tegemoet.
G. Nies Fletcher, Het lichtende kruis, 232 blz., geb. ƒ 9,50. Boekencentrum N.V., Den Haag, 1965.
Dit boek, dat in 1964 in Amerika uitkwam onder de titel: The fabulous Flemings of Kathmandu vertelt van het leven en werken van medische pioniers aan de voet van de Himalaya. Het was voor dr. en mevr. Fleming verre van gemakkelijk toen zij in 1956 het verlof ontvingen om met hun medische arbeid in een zeer afgelegen streek van Nepal te beginnen. Maar zij hebben de kracht ontvangen om door te zetten in zelfopofferende liefde. En het gehele boek is één getuigenis van wat liefde, die zich aan de lijdende mens geeft, vermag. Duizenden en duizenden zijn in de loop der jaren in het ziekenhuis van Kathmandu het Shanta Bhawan, dit is Huis van vrede, verpleegd, van alle rang en stand van velerlei geloof en ras. Diep komt de lezer onder de indruk van wat in weinige jaren is tot stand gebracht. Ergens wordt verteld, dat in de streek van 180.000 mensen, twee procent van deze bevolking aan de nog altijd gevreesde lepra lijdt. Het werk van de „zwijgende Samaritanen" is niet tevergeefs. Thans werkt hier een uitgebreide staf van medici en verplegend personeel.
Ik hoop, dat velen dit boek zullen lezen. Als ef een tweede uitkomt — en dat hoop ik — moest men er wat foto's in opnemen. Die mist men wel.
Redactionele verkenningen; speciaal nummer Wending, november 1965, 150 blz., ing. ƒ 3,90; Boekencentrum, Den Haag.
Wending is een hoogstaand cultureel blad, dat veel geeft. Dat blijkt ook uit dit nummer, dat uitgegeven is toen Wending 20 jaar bestond en waarin een aantal actuele vragen van deze tijd aan de orde worden gesteld; een soort tussenbalans over deze twintig jaren wordt door redactieleden opgemaakt; daarbij gaat de ene auteur in op wat de ander heeft geschreven. Deze discussie maakt het geheel erg levendig en laat zien, dat er ook nog een andere kant aan de zaak is
J. C. van Es schrijvende over menselijk samenleven in Nederland stelt de vraag, in hoeverre in ons land het verlangen uit de oorlogsjaren en vlak daarna naar een menselijke samenleving in de afgelopen twintig jaar is gerealiseerd. Zijn conclusie en die van H.M. de Lange is overwegend negatief; de noodzakelijke geestelijke vernieuwing is grotendeels achterwege gebleven. Ruitenberg geeft op dit artikel enige kritische kanttekeningen. Deze opzet vinden wij ook bij de andere artikelen. Bij het artikel van A. Th. van Leeuwen, Globaal perspectief, maakt W. P. de Gaay Fortman aantekeningen onder het hoofd profetische allure en praktische politiek.
Zeer lezenswaard is het artikel van H. M. Kuitert: Mag er vandaag meer dan gister? Hier noemt hij een paar theologische en praktische bezwaren tegen de anti-legalistische situatie-ethiek. Mij trof daarin de volgende opmerking: de regels die wij vandaag aan b.v. een jonge generatie moeten overreiken — en voorleven — zijn m.i. allereerst regels van orde, discipline en zelfbeperking. Kreykamp (O.P.) is niet overtuigd. Sperna Weiland zegt in: er is iets aan het gebeuren: zelden was de situatie in de theologie onoverzichtelijker dan zij nu is. Hij noemt enige momenten waardoor de nieuwe theologie wordt gekarakteriseerd.
Er komt nog heel wat meer aan de orde ook in Kerk en toekomst.
Alles bijeen genomen een belangrijk nummer, dat heel veel stof tot nadenken en discussie geeft.
H. J. Hofmann, Die andere Revolution, 120 blz., Quell Verlag, Stuttgart.
De schrijver heeft in opdracht van de oecumenisch diaconale actie: „Brood voor de wereld", een reis van drie maanden gemaakt door Peru, Chili, Argentinië, Urugay, Paragay en Brazilië; geen klein gebied dus. En in dit werk geeft hij nu flitsen uit het voor ons veelszins onbekende leven in Zuid-Amerika, dat een rijkdom aan contrasten te zien geeft. Hij vertelt van ontmoetingen en gesprekken met het gewone volk, van rijkdom en armoede, van de miljoenen analfabeten, van de kindersterfte in het N.O. van Brazilië, waar van de 10 pasgeboren kinderen 8 sterven voor het einde van het eerste levensjaar, in andere streken „slechts" vier of vijf.
Er is een merkwaardige toename van het aantal protestanten in Zuid-Amerika. Afgezien van de Hernhutters, die in 1738 in Nederlands-Guyana kwamen was het protestantisme in Zuid-Amerika' over het geheel taboe. Eerst in het midden van de 19e eeuw ontstonden evangelische kerken. In het begin van deze eeuw was één op de duizend inwoners van Latijns-Amerika protestant; thans is 5% van de bevolking evangelisch en dagelijks neemt dit getal met duizenden toe. Wij kunnen het ons nauwelijks voorstellen, dat in Santiago b.v. in 1952 een gemeente gesticht is met 125 leden; thans telt deze kerk meer dan 20.000 leden. Het is niet te ontkennen, dat in deze ontwikkeling ook een sociaal protest ligt. Vele communisten zijn actieve christenen geworden „zij hebben de betere revolutie gekozen". — Met vliegtuig en bandrecorder werken de taalkundigen in een oerwoud van Peru opdat de Indianen het evangelie zouden leren kennen.
Met grote belangstelling las ik dit boek, dat laat zien hoe Gods Woord zijn loop voortzet en wereldwijd van karakter is. Aanbevolen lectuur. Vele mooie foto's verluchten het boek en enige kaartjes verduidelijken de tekst.
Prinses Beatrix trouwt, 192 blz., ƒ 6,90 H. J. W. Becht’s Uitgevers Mij, Amsterdam, 1966.
In samenwerking met de Telegraaf hebben O. Kuijk en B. van 'Veen een documentaire samengesteld in verband met het huwelijk van Prinses Beatrix. Het is een prachtige uitgave met vele foto's van de huwelijksdag; maar ook uit het verleden van de Prinses en haar echtgenoot zijn vele opnamen hier bijeen gebracht. Een vlotte en met liefde geschreven tekst, kort en samenvattend, licht de foto's toe; hierbij worden ook de moeilijke dingen niet verzwegen, maar tot de juiste verhoudingen teruggebracht. In een viertal hoofdstukken is het boek ingedeeld: De dag van het huwelijk; „De verschrikkelijke verantwoordelijkheid"; De man, die het werd; Rumoer rond een romance. — 'Van de stijlvolle prediking van ds. Sillevis Smit zijn opgenomen de treffende woorden: Smal is de weg, die ten leven leidt. Heel smal is de weg, die ik u toewens. En ga die moedig en ga die consequent. Smal is die weg, waar de liefde, die alles dekt samengaat met de waarheid, die alles in het licht zet".
Het is een prachtig, niet duur uitgevoerd werk, dat een grote gebeurtenis in ons vorstenhuis vastlegt en dat als documentaire jarenlang getuigen zal van wel heel bijzondere dagen voor vorstenhuis en vaderland. Gaarne aanbevolen.
Utrecht, H. Bout.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juni 1966
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 juni 1966
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's