KERKNIEUWS
Beroepen te: .
Wijk bij Heusden, kand. J. Maasland te Sliedrecht — Brandwijk (Z.H.), kand. W. van Gorsel te Montfoort — Gieterveen (Dr.), H. W. Doornik te Groede (Zeel)— Zuid-Beijerland, J. C. Nieuwkerken te Hattem — Lopik, Groot-Ammers, Zegveld, Brandwijk en te Benthuizen, kand. W. v. Gorsel te Montfoort — Wilsum, kand. J. Maasland te Sliedrecht — Gameren en Gouderak, kand. J. Maasland te Sliedrecht — Nieuw-Beijerland (toez.), E. S. de Lint te Lienden — Woudenberg (2e pred.pl.), J. Bos te Lunteren — Opende (Gr.), P. Datema te Suawoude — Steenbergen (N.B.) (toez.), drs. C. Evert, leraar cultuurgesch. aan het atheneum te Lochem, voordien pred. te Oldemarkt en Paaslo — Dordrecht (vak. A. L. van der Smit), G. van Estrik te Genemuiden — Waddinxveen (vak. J. R. Cuperus), J. H. Cirkel te Huizen — Amsterdam (vak. dr. G. Hartdorff) (toez.), W. Bartlema te Amsterdam (Muiderkerkgem. — Workum (vak. G. v. Zeben) (toez.), C. B. Roos te De Kaag.
Bedankt voor:
Groningen (vak. C. J. Lambour), D. Landsweer te Nichtevecht — Benthuizen, L. Trouwborst te Bleskensgraaf — v. Winsum-Obergum (toez.), M. J. Gols te Witmarsum — Hoornaar (toez.), C. G. Baart te Nieuwpoort.
Bevestiging en intrede van ds. A. J. Jorissen te Amersfoort.
Zondag 18 juni werd ds. Jorissen in de Emmakerk door ds. K. Exalto van Noordeloos bevestigd als predikant van wijkgemeente 6 te Amersfoort. De tekst was uit 2 Cor. 4 : 5. In de preek zei ds. Exalto o.a.: het criterium van de preek is: Jezus Christus als Heere. We prediken onszelf (zegt Calvijn), als de preek een ijdel vertoon is van kennis en geleerdheid en niet gelet wordt op de noden van het volk. Ook nu vinden sommigen, dat een preek mooi, modern, praktisch moet zijn. Of men wil wettische preken: en preekt wat gedaan en verbeterd moet worden in de wereld, maar niet dat we als zondaar bekeerd en behouden moeten worden. Nu is de opdracht voor de prediker vrij van dwalingen, niet onszelf, niet voornoemde dwalingen maar alleen Christus te prediken. Jongeren vinden een preek vaak mooi, als deze actueel is, maar vanuit Gods Woord wordt een preek pas actueel in het leven van jongeren en ouderen.
Als dienaren van Jezus Christus kan de een geleerd, de ander populair, een ander weer dogmatisch of praktisch zijn, maar allen zijn dienaren. Achter Jezus aan om mensen te behouden naar ziel en lichaam, dat wij ook naar de geboden en beloften Gods zouden leven en werken.
In de middagdienst deed ds. Jorissen intrede in dezelfde kerk. Vooraf werden toespraken gehouden door ds. A. C. Smit als consulent, ds. Nijdam namens de centrale kerkeraad, de heer van Ee namens het breed moderamen van de classis. Na woorden van dank aan de bevestiger en de verschillende sprekers hield ds. Jorissen zijn intrede met als tekst Efeze 3 : 14—21. In dit gedeelte bidt Paulus ons voor, opdat wij zouden nabidden, gebed om met kracht gesterkt te worden door de Geest. Wij zijn zwak en labiel in onszelf, maar wij worden met kracht gesterkt, als de Heilige Geest inwendig in een mens werkt. De Heiland schept orde in onze chaos van heel mijn leven, particulier, maar ook in de gemeente. Opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods. Geen andere volheid als happening, modem arbeidsleven, of modem vermaak dat is geen vrijheid maar slavernij.
Paulus eindigt met de lofverheffing. Als Athanasius: God zij voor alles geloofd. Calvijn herhaalde dit en dit moet ook de bede der gemeente zijn.
Ds. Joh. Kortleve nam afscheid van Klundert.
In de namiddagdienst van zondag 18 juni heeft ds. Joh. Kortleve wegens zijn vertrek naar Rotterdam-Kralingen afscheid genomen van de Herv. gemeente te Klundert. Hij deed dit naar aanleiding van Romeinen 15 : 7 deze woorden - Daarom aanvaard elkander zo als ook Christus ons aanvaard heeft tot heerlijkheid Gods. Het was niet verwonderlijk dat ds. Kortleve juist deze tekst gekozen had. In zijn ambtsperiode van bijna 8 jaar heeft hij steeds de gemeente opgeroepen de éénheid in de gemeente te bewaren. Door de verschillende modaliteiten die in de kerk te Klundert aanwezig zijn, was het niet eenvoudig het allen naar de zin te maken. In zijn afscheidspredikatie riep hij de gemeente op, elkander te aanvaarden zoals Christus ons aangenomen heeft. Hij waarschuwde met nadruk dat het geen onderlinge strijd mag worden om de macht. Het is een levensbelang dat wij ons zullen afvragen of onze verhouding tot God in orde is. De klemmende vraag werd gesteld of wij Jezus al aangenomen hebben, want genade is niet afgunstig maar mededeelzaam. Ds. was er zich van bewust, dat het niet gemakkelijk was ieder te aanvaarden, maar hij wees erop dat het mogelijk was in de kracht Gods, daar Jezus alles aan het kruis heeft volbracht.
De predikant wilde graag zijn laatste dienst beëindigen als een gewone dienst. Op zijn verzoek werd alleen gesproken door ouderling Ph. Noordijk, die namens kerkvoogdij en gemeente hem dank bracht voor het vele werk in de gemeente verricht, en mevr. Kortleve voor haar werk als leidster van meisjesvereniging en vrouwenvereniging, en voor de altijd vriendelijke ontvangst op de pastorie.
Aan het einde van de dienst werd de scheidende predikant toegezongen van de 121ste Psalm het 4de vers.
Ds. Kortleve heeft voor verschillende dingen strijd moeten voeren in de gemeente. Het verenigingsgebouw is in zijn ambtsperiode niet verwezenlijkt kunnen worden, maar alles wijst er nu op dat binnen korte tijd zijn ideaal werkelijkheid zal worden. Allen hadden wij hem dat van harte gegund, het heeft niet zo mogen zijn.
Zijn strijd voor de éénheid van de Chr. scholen is tot stand gebracht. Ook hier waren veel weerstanden te overwinnen die allen opgelost konden worden, zodat de onderlinge rivaliteit tot het verleden behoort.
Als gemeente konden wij veel in hem waarderen. Hij heeft nooit op een troon gezeten, maar heeft altijd naast ons gestaan.
De geringste van onze gemeente heeft hij nooit weggezonden, in tegendeel, hij heeft hier uren, ja dagen aan opgeofferd, zodat belangrijk gemeentewerk wel eens in de verdrukking kwam. Hierin heeft hij ook zijn taak verstaan, want onze Here en Heiland heeft ook nooit iemand weggezonden. Zeer weinigen zaten te springen tot hij van ons-weg ging, en met dankbaarheid denken wij terug aan de tijd die achter ons ligt. Het ga hem en de zijnen goed in zijn nieuwe gemeente.
Zendingslietde.
Dat de liefde tot de zending groot is onder de leden van de Herv. Evangelisatie te Rijswijk (Z.-H.) bewijst wel de opbrengst van de j.l. gehouden Pinkstercollecte die niet minder dan ƒ 1.284, — opbracht terwijl twee weken te voren een Zendingsavond was gehouden waarin de eerw. heer Van Beek vertelde over de zending en op die avond werd ook nog ƒ 400, — bijeengebracht. Wat fijn want een kerk of groep die zending bedrijft verstaat wat het zeggen wil bij voorduur onderwezen te worden in de leer die naar de Godzaligheid is.
In de samenkomsten van de Evangelisatie wordt niet alleen voor het werk van de Evangelisatie gekollekteerd want in het jaar 1966 werd ook nog ruim ƒ4.300, — voor andere doeleinden gekollekteerd zoals Zonnegloren, Sonnevanck, kweekscholen, gehandicapte kind, studiefonds Geref. Bond enz. Het is ook fijn anderen daadwerkelijk te kunnen steunen in hun arbeid.
Rijswijk (Z.-H.).
De diensten uitgaande van de Vereniging Ned. Herv. Evangelisatie op G.G. te Rijswijk (Z.-H.) worden elke zondag gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerden (Vrijgemaakt) aan de Oranjelaan 26. De diensten in dat kerkgebouw vangen aan te half elf en kwart over vijf. Per jaar worden 16 diensten gehouden in een van de Herv. kerken doch die vangen aan om 5 uur.
Tevens heeft de centrale kerkeraad 8 diensten per jaar toegewezen in het wijkgebouw Steenvoorde, doch omdat die wijk ver uit de oude kern van Rijswijk ligt, wordt met goedvinden van de Centrale kerkeraad toch ook diensten belegd door de Evangelisatie. De predikanten welke verzocht worden voor te gaan in het wijkgebouw Steenvoorde worden niet aangezocht door het bestuur van de Evangelisatie maar door de wijkkerkeraad van Steenvoorde. Mogen wij een vriendelijk beroep doen op die predikanten die voor zo'n dienst worden uitgenodigd hun volle medewerking te verlenen opdat ook in de wijk Steenvoorde de Herv. Geref. prediking kan worden beluisterd.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juni 1967
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juni 1967
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's