KERKNIEUWS
Beroepen te:
Schelluinen, L. van der Peut te Renswoude — en Haag (voor stichting Duinoordkerk), M. L. Schoch te Heemstede — Kampen (wijkgem. II, Bovenkerk), C. Vos te Gouda — Capelle a. d. IJssel (vac. A. Kastelein; toez.), J. L. W. Koppenol te Haaften — Grijpskerk/Visvliet (toez.), S. Euverman te Warffum — Bridswerd (ca. toez.), drs. W. Meeuse te Annaveen (Dr.) — Woudenberg, (buitengw. wijkgemeente in wording; toez.), Th. E. van der Brug te Apeldoorn — Zwijndrecht (vac. G. J. Hintzbergen), J. Bos te Lunteren — Rijk-Rijssenhout, J. Visbeek te Kats (Zl).
Aangenomen naar:
Groningen (vac. C. J. Lambour), K. W. Slik te Rotterdam-Zuid — Tienhoven, G. Moen, em. pred. te Alphen a. d. Rijn — het beroep door de cl. Winschoten tot pred. btgw. werkz. (geest. verz. prot. chr. ziekenhuis “Refaja" te Stadskanaal), J. van 't Ende te Rijssen — Hoogvliet (vac. K. Verbeek; toez.), drs. C. A. ter Linden, pred. voor btgw. werkz. (legerpredikant) te Hoogerheide — Den Haag (Duinoordkerk), M. L. W. Schoch te Heemstede — Ten Post e.a. K. Beks te Noord-Oostpolder wijkgemeente Bant-Rutten — Wezep (buitengew. wijkgem. in wording), D. C. v. Wijngaarden te Hoofddorp — Zwolle (vac. G. W. Korevaar), J. Ch. Plaat te Well-Ammerzoden.
Bedankt voor:
Arnemuiden (toez.), W. van Hennekeler te Zwartebroek — Wijk bij Heusden, J. Bogaard te Emst — Heinenoord, J. N. de Ruiter te Beekbergen — Staveren, B. Fokkema te Heerjansdam — Puttershoek (toez.), G. F. Overgaauw te Leersum — Hilversum (vac. G. Wassenaar), G. Pettinga te Wageningen — Joure (vac. R. Bijl; toez.), B. Zoodsma te Wemeldinge — Genderen, kand. A. van Wijngaarden te Utrecht — Lopik (toez.), J. H. Vlijm te Krimpen a. d. IJssel — Zuid-Beijerland, W. E. Heijboer te 's Gravenmoer — Werkendam (vac. A. de Bruijn), D. C. van Wijngaarden te Hoofddorp — Hilversum (vac. G. Wassenaar), G. Pettinga te Wageningen — Luxemburg (Ned. Pr. Gemeenschap), drs. R. G. H. Boiten, pred. voor buitengew. werkz. (directeur van Stichting Oude Zijds 100 te Amsterdam) — Giessendam-Nederhardinxveld, G. Westland te Wierden (O.) — Goudswaard, J. Arendsen te Bunschoten-Spakenburg — Rotterdam-Delfshaven (wijkgem. Tussendijken), J. W. L. Koppenhol te Haaften — Huizen N.H. (vac. J. H. Cirkel), N. Kleermaker te Rotterdam.
Intrede gedaan op:
24 dec. te Meppel, dr. G. J. Paul uit Amsterdam — Op 26 dec. te Hoevelaken-Stoutenburg, J. A. Abbringh uit Arnemuiden.
Emeritaat:
Ds. J. J. Poot te Woerden heeft om gezondheidsredenen vervroegd emeritaat aangevraagd.
Benoemd tot:
voorg. te Ilpendam-Watergang, H. Plantinga, voorg. herv. kapel te Koog Zaandijk, die deze benoeming aannam.
Westbroek.
Het was voor de gemeente van Westbroek een blijde dag toen zondag 10 december ds. A. Breure zijn intrede deed in onze gemeente, na in de morgenuren bevestigd te zijn door ds. Pol, em. pred. te Woudenberg.
Ds. Breure had tot tekst Openbaringen 6 : 2 en schilderde in een gloedvol woord de ruiter op het witte paard en wat Hij deed met boog en kroon, en in een ernstig woord wees hij op de noodzakelijkheid om het eigendom te zijn van dien alles overwinnende Christus.
Na het beëindigen van deze dienst sprak ds. Breure zijn bevestiger ds. Pol hartelijk toe, de burgemeester Schuller, de afgevaardigden van de Geref. Kerk, van de classis, ring, consulent, koster, organisten, jeugdverenigingen, kerkvoogdij en kerkeraad, deze werden allen hartelijk welkom geheten en hij hoopte op een goede samenwerking.
Als eerste spreker kreeg ds. Saraber van Abcoude namens classis en ring het woord, namens de Geref. Kerk alhier sprak ouderling Manten, burgemeester mr. H. H. Schuller sprak namens de burgerlijke gemeente en daarna ds. v. d. Berg van Oud Loosdrecht, die drie weken consulent was geweest daar de vorige consulent ds. Grim vertrokken was.
De laatste spreker was ouderling Masmeijer die namens de kerkeraad en gemeente ds. en mevrouw Breure Gods zegen toewenste en de leiding des H. Geestes, en liet zingen de zegenbede uit Psalm 134.
Proefpreek cand. H. Smit.
Onder voorzitting van de hoogeerwaarde hooggeleerde heer prof. dr. H. Jonker hoopt de heer H. Smit, cand. theol., uit Middelharnis, thans wonend te Hilversum, zijn proefpreek te houden op D.V. dinsdag 2 januari 1968 des avonds om 8 uur in de Geertekerk, Geertekerkhof 22 (t.o. het Academisch Ziekenhuis) te Utrecht.
Ds. Enkelaar begraven in Werkhoven.
Onder veel belangstelling is zaterdag j.l. ds. J. Enkelaar, em. predikant te Utrecht, die 12 dec. geheel onverwachts, 74 jaar oud, overleed, begraven te Werkhoven, waar hij 4 jaar bijstand in het pastoraat verleende en zijn vrouw begraven lag.
Zijn neef ds. Enkelaar van Sluipwijk leidde de rouwdienst, liet zingen uit Psalm 91 en las uit Psalm 27 en stond stil bij het woord “Mijne genade is u genoeg", dat op de rouwbrief vermeld stond.
De eerw. heer de Redelijkheid uit Ouderkerk a. d. IJssel, sprak over de gereformeerde lijn in de prediking van de overledene en diens godzalige moeder; ds. de Lange, oud-zendingsdirektor, memoreerde zijn werk in Rijssen; ds. van Dijk van Leerdam, sprak over zijn bewogenheid en sociale arbeid in de crisisjaren met de bijzondere moeilijkheden van de werkloosheid, de oorlogsjaren en de hongerwinter; 'n ouderling uit Vreeswijk vertolkte de waardering uit die gemeente. Een arts, dr. v. Ameide, jeugdvriend, sprak afscheidswoorden, en ds. Lekkerkerker sprak namens zijn kerkeraad en gemeente van zijn trouw in het opgedragen werk, zijn blijmoedig en zachtmoedig karakter.
Op het graf sprak nog een vriend en bad ds. Enkelaar van Sluipwijk het Onze Vader. Twee kinderen liepen achter de baar; drie wonen er in de U.S.A., waar de overledene pas nog 3 maanden gelogeerd had. Zondags bediende hij steeds nog op allerlei plaatsen in ons land het Woord, j.l. zondag 10 december nog.
Memento mori.
Ingebruikname nieuw kerkorgel te St. Anthoniepolder.
Donderdag 14 december was voor de Herv. Gemeente te St. Anthoniepolder een vreugdevolle dag omdat nu voor het eerst een kerkorgel in gebruik kon worden genomen. In dit intieme kerkje dat het oudste is in de Hoekse Waard, en dateert van voor de St. Elizabethsvloed (1421) maar desondanks nog lang niet aan een grondige restauratie toe is, bouwde de Fa. B. Pels en Zn. te Alkmaar een 9 stemmen orgel volgens het reinmechanisch sleepladensysteem
De overdracht van het orgel vond plaats door de heer L. P. Roozendaal namens de kerkvoogdij. Allereerst heette hij de genodigden waaronder B. en W., vertegenwoordigers van omliggende kerkelijke gemeenten en de orgelbouwers hartelijk welkom.
Burgemeester mr. M. G. M. van Marwijk Kooy sprekend namens de burgerlijke overheid, feliciteerde de gehele gemeente met deze nieuwe aanwinst en sprak er zijn blijdschap over uit dat deze gemeente leeft. Vervolgens sprak nog de heer L. W. v. d. Perk namens de orgelcommissie. Orgelbouwer de heer Pels bedankte ieder voor het in de firma gestelde vertrouwen. Oud. Roozendaal dankte alle sprekers, ook uitte hij zijn dankbaarheid aan verenigingen, o.m. de vrouwenvereniging die zoveel gedaan heeft om de benodigde gelden te verzamelen.
Ds. T. van Delen predikte hierna met als tekst Ps. 150 : 6: Alles wat adem heeft love de Here, Halleluja!"
Na de preek werd gezongen „Dan zingen zij in God verblijd, aan Hem gewijd". Nadat de organist de vele mogelijkheden en de edele schone klank van het orgel had laten horen werd gezongen Ps. 108 : 1 en 2 waarna ds. van Delen voor ging dn dankgebed. Tot slot werden de gebeden 1, 4 en 6 van de Avondzang gezongen.
De dispositie is als volgt: prestant 8', holpijp 8', gamba 8', octaaf 4', roerfluit 4', speelfluit 2, sesquialter II, mixtuur I - II - IV verdeeld over 1 klavier, pedaal bourdon 16', tremulant en ped. koppel.
Ds. Walter Lüthi.
De bekende Zwitserse predikant Walter Lüthi heeft zich geschaard aan de zijde van de belijdenisbeweging „Geen ander Evangelie" in Duitsland. Hij sprak op de eerste „gemeente-en belijdenisdag", die deze beweging in Nedersaksen organiseerde.
Meer dan vierduizend mensen woonden deze dag bij, waaronder bisschop dr. Harms Lilje. Lüthi bestreed in zijn rede niet alleen de moderne theologie, maar waarschuwde ook de belijdenisbeweging, om „andersdenkenden niet te verketteren".
„Hoeveel is er al gezondigd onder de leus „belijden". Telkens als zich een kruistochtsmentaliteit aandient in het belijden, dreigt er verraad aan het christendom, " zei Lüthi.
„De gelovigen en belijders hebben geen reden zich te beroemen op hun rechtzinnigheid en zich te verheffen boven andersgelovenden, want tot geloof toomt men zonder verdienste of waardigheid."
Meegedeeld werd, dat de belijdenisbeweging hoopt, weer present te kunnen zijn op de komende Kerkedag in 1969 in Stuttgart. Aan de Kerkedag van dit jaar in Hannover kon men echter niet meedoen, omdat deze bedoeld was als „proeftuin" van de kerk. Een dergelijk experimenteren in de openbaarheid acht men gevaarlijk.
De Kerkedag heeft het mis, als hij meent dat de kerk groot genoeg moet zijn om uit twee monden te kunnen spreken, zei ds. Rudolf Baumer uit Eskelkamp. „Geen ander Evangelie" is niet bereid een christelijke gemeente toe te staan het valse Evangelie te verkondigen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 december 1967
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 december 1967
De Waarheidsvriend | 8 Pagina's