Kerknieuws
BEROEPEN TE:
Wapenveld, J. Kooien te Werkendam — Sprang, W. van Gorsel te Oude Tonge — Amersfoort, G. Biesbroek te Oudewater — Heteren, G. Bos te Hoornaar — Scherpenisse, J. E. de Groot, kand. te Zeist — Meerkerk en te Neerlangbrpek, kand. J. E. de Groot te Zeist — Oostvoorne (toez.), A. de Vos te Berkenwoude — Ouderkerk a.d. IJssel, A. Muilwijk te Opheusden — Havelte, H. E. K. Vegter te Surhuisterveen — Aalst, te Noordeloos en te Bruchem-Kerkwijk, kand. J. E. de Groot te Zeist — Ede, W. van Gorsel te Oude Tonge — Ede, J. Kooien te Werkendam — Dirksland en Hedel, J. E. de Groot, kand. te Zeist.
AANGENOMEN NAAR:
Groningen, A. Corbijn van Willemswaard te Hoogland — Vlissingen, R. E. R. van Buiren te Deurne o.a. — Stockholm (Zweden), A. C. J. van der Poel, hoofdluchtmachtpred. te Den Haag — Noordoostpolder, L. J. Prins te Zuidwolde (Dr.) — Sexbierum, P. Kloosterman, leraar godsdienstonderwijs te Goes — Rijnsburg, H. van Niel te Scheveningen.
BEDANKT VOOR:
Augustinusga, S. J. S. de Vries, kand. te Groningen — Schoonhoven, A. v. Brummelen te Hierden - Hoogeveen, L. J. Bloemsma te Ommen — Ede, T. van 't Veld te Waddinxveen — Barneveld, Nieuwerkerk a.d. IJssel en IJsselmuiden, W. van Gorsel te Oude Tonge — Huizen, H. A. van Slooten te Nijkerk — Hoogeveen, J. Verburg te Wageningen — Maarssen, N. Kleermaker te Rotterdam.
BENOEMD TOT:
bijstand in het past. te Venray-Blitterswijk, E. J. Beens te Delft, secr. prov. kerkverg. Zuid-Holland, die met emeritaat gaat op 1 mei 1972.
PREEKBEVOEGDHEID:
H. Nap, kand., Jan Roeckplantsoen 32 II te Veenendaal.
VERHUISD
Joh. A. de Waard, G.O. verhuist per 29 februari 1972 van Rotterdam naar: Tannhauserstraat 345, Apeldoorn, tel. 05760—61221.
EMERITAAT
Met ingang van 1 maart is emeritaat verleend aan ds. W. A. S. Laurense, predikant van Hedel (G.). Zijn adres is nu: Schubertlaan 255, Leiden, tel. 01710—41368. Wegens ziekte zal hij echter geen preekverzoeken kunnnen aannemen.
VERHUISD
Dhr. G. V. d. Kamp, voorheen te Urk, deelt u mee, dat zijn adres per 18-2-'72 wordt Rietzangerstraat 95, Amersfoort, tel. 03490—27951. Voor predikbeurten na 1-9-72 en voor 1973 stelt hij zich gaarne beschikbaar.
VEEL ONDERWERPEN IN FEBRUARI.
ZITTING SYNODE HERVORMDE KERK
Op 21, 22 en 23 februari 1972 komt de generale synode der Ned. hervormde kerk in vergadering bijeen. De agenda voor deze synodebijeenkomst in het centrum Hydepark te Driebergen bevat een groot aantal punten, waardoor drie dagen en avonden intensief vergaderd zal moeten worden.
Op maandag 21 februari begint de synode om 11 uur met kerkordelijke zaken. Voor de middagvergadering staat een boodschap van de synode ter voorlichting en bemoediging aan de gemeenten op de agenda. Bij de behandeling van het Getuigenis in de november synode 1971 werd hiertoe besloten. Het is nog niet geheel zeker of dit agendapunt kan doorgaan. Dat hangt er van af of de voorbereidingscommissie tijdig met haar werk gereed komt.
In de avondvergadering staat een rapport 'Leven en sterven met verwachting' op de agenda. Het is een rapport van de raad van kerk en theologie, in eerste instantie opgesteld door prof. dr. H. Berkhof naar aanleiding van de discussie over 'dood is dood' en de vragen die daarover in de kerk zijn gerezen. In de ochtendvergadering van dinsdag 22 februari 1972 zal de synode enkele rapporten behandelen inzake de nieuwe moraal.
In 1967 werd door het moderamen van de hervormde synode een commissie ad hoc ingesteld omdat naar het oordeel van het moderamen in brede kring behoefte bestaat aan een nieuwe bezinning in het licht van het Evangelie over een aantal problemen, dat zich in onze samenleving voordoet op het trerein van de sexuele ethiek. Uit de studies van de commissie is een verkort rapport alsmede — eveneens verkort — minderheidsrapport opgesteld. Het grote rapport zal als achtergrondinformatie in de synode dienen.
In de middagvergadering behandelt de synode een rapport van de raad voor kerk en theologie inzake het vraagstuk van de euthanasie.
In 1968 besloot deze raad tot een studie over dit moeilijke vraagstuk, teneinde vanuit het Evangelie mee te denken met degenen die bij de gezondheidszorg zijn betrokken en door het voortschrijden van de medische wetenschap voor steeds gecompliceerder ethische problemen worden geplaatst. In verband met het specifieke karakter van het onderwerp heeft het moderamen van de synode aan enkele deskundigen, t.w. prof. dr. C. v. d. Meer, prof. dr. J. de Graaf, dr. J. de Roos en dr. A. Verkuyl, gevraagd afzonderlijk rapport uit te brengen. Deze rapporten worden bij de stukken gevoegd.
In de avondvergadering komen aan de orde de ontwerpbeginselverklaring van de Raad van kerken in Nederland, alsmede resoluties van de A.K.V., de algemene hervormde kerkvergadering.
Woensdag 23 februari behandelt de synode 's ochtends een interim-rapport van de gezamenlijke hervormd-gereformeerde commissie 'Samen op weg', 's Middags komen aan de orde de sectie internationale hulpverlening van de generale diakonale raad, en daarna een beleidsnota van het Interkerkelijk Vredesberaad I.K.V.
In de avondvergadering zal de synode deze driedaagse vergadering afsluiten met de behandeling van een rapport over de pastorale en administratieve aspecten van het vraagstuk van de z.g. geboorteleden in de hervormde kerk.
(Hervormd Persbureau)
HILVERSUM: UITSPRAAK BELEIDSCOMMISSIE HERBOUW OP PLAATS VERWOESTE OUDE KERK
Een beleidscommissie van vijf man heeft de centrale kerkeraad van de hervormde gemeente te Hilversum geadviseerd over eventuele bouw op de plaats van de historische Oude Kerk op de Kerkbrink die op 3 december 1971 door brand werd verwoest.
Gezien het stijgend kerkbezoek in de centrum-wijkgemeente adviseert de commissie tot een kerkgebouw voor 800 a 1000 personen, maar met een zodanige inrichting en indeling, dat het gebouw ook zal kunnen worden gebruikt voor muziekuitvoeringen en door splitsing van de ruimte in twee of'meer delen, voor kleinere samenkomsten, zoals gemeente-avonden, vergaderingen van verenigingen en dergelijke.
Met deze opzet beoogt de commissie een aanzienlijke beperking van het aantal bij lokalen, het kunnen afzien van een afzonderlijke grote wijkzaal en het de deelruimten mede ten nutte kunnen laten komen van bredere lagen van de bevolking: 'wat weer als bijkomend voordeel ten gevolge zou kimnen hebben een grotere offervaardigheid van de zijde van niet-gemeenteleden en wellicht ook de mogelijkheid van overheidssubsidie', aldus een verslag. De centrale kerkeraad stelde zich unaniem achter de ideeën en hun uitwerking van zijn beleids-of planningscommissie, waarvan de suggesties en voorstellen zullen worden ingebracht bij het college van kerkvoogden. Dat ziet zich op zijn beurt gesteld tegenover veel onzekerheden op financieel gebied, o.a. wegens onzekerheid over de hoogte van de uitkering van de verzekering. De schade-experts zijn het namelijk nog lang niet eens over de al of niet bruikbaarheid en houdbaarheid van de muurgedeelten, die bij de brand in de Oude Kerk overeind zijn gebleven. (Hervormd Persbureau)
GEREF. BOND HILVERSUM
Donderdag 3 februari jl. hield de afdeling Hilversum van de Ger. Bond haar eerste openbare vergadering in het wijkgebouw van de Nieuwe Kerk. Ds. R. J. van de Hoef uit Zeist sprak deze avond over het onderwerp: 'Wet en Evangelie’.
Na eerst enkele uitspraken van dr. Berkhof, ds. Blok en Calvijn geciteerd te hebben wees spreker op het gevaar om wet en evangelie als twee grootheden te beschouwen los van elkaar. Wanneer we de wet laten opgaan in het evangelie komen we terecht bij de antinomianen of wetsverachters. Laten we het evangelie opgaan in de wet dan doen we tekort aan de genade Gods in Christus en belanden bij het farizeïsme, dat zegt: wij hebben een wet, waarnaar geleefd moet worden. De wet moet ons zijn, naar Gods bedoeling, een tuchtmeester tot Christus. Luther beschouwde de voornaamste taak der wet om de mens zijn onschuld voor God te ontnemen. Aan het kruis kwam de toorn Gods op de overtreding van zijn wet ten diepste openbaar maar tevens de genade Gods in Christus Jezus. Calvijn legt meer nadruk op de wet als regel voor het leven der dankbaarheid, waartoe de Heilige Geest de mens door het geloof in Christus bekwaam maakt: 'hoe lief heb ik uw wet, zij is mijn betrachting de ganse dag'. Hoe wij de wet Gods verstaan moeten heeft Christus door zijn leven ten volle en ten diepste bewezen. Daarom zal er bij een prediking der genade Gods zonder de wet ook niets gebeuren of veranderen bij een mens. Ook bij de kleine profeten komt in hun prediking der wet de beledigde liefde Gods tot uiting. Ds. v. d. Hoef wees de beschuldiging van dr. Berkhof, dat wetsprediking een voorwaardelijk evangelie veronderstelt, als een verkeerde opvatting van de hand. Ook de opvatting van Barth, die de wet Gods ziet als een openbaring van het evangelie, kon de spreker niet delen. We hebben ons, aldus ds. Van de Hoef, in de prediking te houden aan de regel zoals Gods Woord ons dat leert, hetgeen niet wil zeggen, dat de Heilige Geest er een systeem op nahoudt. Zo zal de een tot genade komen door de trekking der wet, een ander door de boodschap van het evangelie of anders gezegd langs een wettische of een evangelische weg. Aan het slot van zijn rede haalde spreker ook nog een uitspraak van Kohlbrugge aan, waarin ook diens waardering voor de wet zo duidelijk uitkomt nl.: 'Het evangelie is tijdelijk maar de wet Gods is eeuwig’.
KERKERAAD SCHRIJFT CLASSIS
De kerkeraad der Hervormde Gemeente te Goudswaard richtte een brief met de volgende inhoud tot de classicale vergadering van Dordrecht.
Weleerwaarde en eerwaarde heren,
In aansluiting op het gesprek in de vergadering van 10 november jl., aangaande de 2 pct. bestemd voor de zogenaamde ontwikkelingssamenwerking het volgende:
Door onze afgevaardigde is er op deze vergadering reeds gewezen op het feit, dat de zending in de eerste plaats de aangewezen instantie is, om de wereld in nood te helpen, daar de Koning der Kerk een duidelijke opdracht gegeven heeft, namelijk: 'Gaat heen, verkondigt het Evangelie aan alle creaturen', terwijl Hij ons ook 'de armen' heeft nagelaten.
Ingaande op het gesprek, bovenvermeld, deelt de kerkeraad der Hervormde Gemeente te Goudswaard u mede, de bewuste 2 pct., in ieder geval van de diaconieinkomsten (en indien enigszins mogelijk ook van de kerk-ontvangsten) af te dragen aan de G.Z.B., opdat deze instelling die door de jaren zeer veel en goed werk verricht heeft, gesteund wordt in haar diaconale taak, zodat Gods Koninkrijk lütgebreid moge worden over het ganse rond der aarde.
Hopende dat ook andere gemeenten deze weg zullen volgen.
Met heilbede en groet,
R. Huisman, adm. diaken
B. D. Roos, scriba
HARMELEN
De kerkvoogdij van de Hervormde gemeente Harmelen ontving vorige week een gift van ƒ11.000, — voor het Bouwfonds. Begin vorig jaar is in deze gemeente de nieuwe pastorie klaargekomen, terwijl in december '71 een nieuw hervormd gemeentecentrum 't Trefpunt is geopend. Tevens hoopt men over 4 jaar aan de restauratie van de kerk te beginnen, waarvan de kosten voorlopig zijn geraamd op 1 miljoen gulden. Dat de kerkvoogdij bijzonder dankbaar is voor deze gift is uit bovenstaande wel te begrijpen.
UTRECHT GEREF. BOND
Het schijnt nog al eens voor te komen dat men bij vestiging in Utrecht het spoor bijster raakt. Enerzijds zoekt men tevergeefs naar enig contact, anderzijds kan men moeilijk acclimatiseren. In sommige gevallen leidt dit tot overgang naar een andere kerkgemeenschap. Om deze moeilijkheden te voorkomen wil het contactorgaan van de Geref. Bond te Utrecht zoveel mogelijk deze personen opvangen. Daartoe kan men zich in verbinding stellen met de heer C. Mackaay, Koningsbergerstraat 5, Utrecht. Ds. J. J. Timmer wil te allen tijde gewenste inlichtingen verstrekken. Verder delen wij mede dat D.V. op dinsdag 29 februari a.s. een avond zal worden gehouden rond het Getuigenis'. Sprekers: prof. G. C. van Niftrik en ir. J. van der Graaf. Deze avond vangt aan 8 uur en wordt gehouden in de aula van het Dr. F. H. de Bruijne Lyceum, Koningsbergerstraat 2.
RINGSAMENKOMST TE HARSKAMP
Op d.v. 11 maart 1972 organiseert de Ring Ede van de Herv. Geref. Jeugdbond een ringmiddag en - avond te Harskamp in het ver.-gebouw 't Anker'. Een gevarieerd programma is als volgt samengesteld:
middagprogramma: 15.00 uur ontvangst met thee 15.45 uur ontspanningsprogramma verzorgt door de Herv. jeugdver. van Harskamp 18.00 uur broodmaaltijd
avondprogramma: 19.30 uur thema: 'Vragen rondom leven en dood' m.m.v. een forum. Forumleden: ds. W. Chr. Hovius, Ede, ds. J. Vroegindeweij. Harskamp, een arts, een hoofdverpleegster. 21.45 uur sluiting. De kosten voor de broodmaaltijd zijn ƒ 3 p.p. Komen jullie ook?
Je kunt je tot 4 maart opgeven bij: mevr. A. C. Vroegindeweij-Voskuilen, Julianastraat 5, Harskamp, tel. 08383-394.
URK
Om teleurstellingen te voorkomen geeft het bestuur der Evangelisatie der Geref. Bond in Urk kennis dat hun secretaris niet meer is dhr. J. H. Eertink maar dhr. C. v. Eerde. Het telf.nr. blijft ongewijzigd. Gaarne alle correspondentie aan dit adres: C. v. Eerde, Wijk 7—50a, Urk, tel. 05277-1203.
AMSTERDAM-WEST
Op 24 februari spreekt ds. L. Treure, van Katwijk aan Zee.
Onderwerp: Enkele aantekeningen over het werk van de Heilige Geest. Een goede opkomst gend gewenst.
SOLA SCRIPTURA
Voor het studentendispuut 'Sola Scriptura', uitgaande van de 'Civitas Studiosorura in Fundamento Reformato', hoopt D.V. 23 februari a.s. om 19.30 uur n.m. in gebouw Cunera, Nieuwe Gracht 32, te Utrecht mevr. mr. J. A. van Ruler-Hamelink te Utrecht, te spreken over het onderwerp 'De idee van een Christelijke cultuur, de theocratische gedachte en het maatschappelijk leven'. Belangstellenden zijn van harte welkom.
ROTTERDAM
Op vrijdag 3 maart a.s. hoopt de Herv. Mannenver. op G.G. een streekvergadering te beleggen in de welbekende 'Paulus'-kerk aan de Mauritsweg/Westersingel te Rotterdam. Dan wil D.V. de voorzitter, ds. P. P. J. Monster van Zwijndrecht, een referaat houden onder de titel: 'Verzoening'. Ieder is welkom en breng gerust de dames mee! Aanvang 8 uur.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 februari 1972
De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 februari 1972
De Waarheidsvriend | 12 Pagina's