Kerknieuws
BEROEPEN TE:
IJsselstein, (toez.) A. J. Timmer te Woudenberg — Oude Tonge (toez.), A. van Brummelen te Hierden — Katwijk aan Zee, J. Catsburg te St. Maartensdijk — Achterberg, B. Havekamp te Nijkerkeveen — Hoornaar, G. F. Smaling te Bussum — Harderwijk en te Krimpen a.d. IJssel, C. van den Bergh te Katwijk a. Zee.— Hoevelaken, J. C. Stelwagen te Delft — Sprang, H. J. de Bie te Wierden — Doetinchem, R. E. J. Stellwag, kand. te Epse-Gorssel — Voorthuizen, J. Kooien te Werkendam — door provinciale kerkvergadering van Gelderland (vormingswerk classis Doetinchem en Zutphen), mej. J. Ch. ten Have, Kerk en Wereld, wonende te Amersfoort — Hedel, J. Catsburg te St. Maartensdijk — Goudswaard, R. W. Steur te Garderen — Heemstede, M. H. Boogert te Hellendoorn — Zevenhuizen (Gr. toez.), W. Kruidenier te Surhuizum.
AANGENOMEN NAAR:
Scherpenzeel (Friesl.) ca. kand. J. J. v. d. Heiden te Zeist — Terneuzen (toez.), G. C. Vijzelaar te Veenendaal (buiteng. wijkg. in wording) — Doetinchem, kand. R. E. J. Stellwag te Epse/Gorssel — Scherpenisse, A. G. Haring te Nieuwland — Dirksland, M. van der Linden te St. Philipsland — Scheveningen, J. D. Wuister te Nieuwleusen — Boven-Betuwe (Lent), P. S. A. Lefeber, kand. te Leiden die bedankte voor Brouwershaven en voor Opperdoes — Steenderen, J. G. Eelderink te Nieuw Amsterdam.
BEDANKT VOOR:
Driebergen, drs. S. Meijers te Ermelo — Bolsward, A. Griffioen te Heeg — Huizen, A. J. de Jong te Leiden — Oudewater, H. A. van Slooten te Nijkerk — Zoetermeer, A. van Brummelen te Hierden — Meerkerk, W. Verboom te Benschop.
BEROEPBAAR:
L. J. Huisman, pred. te Paramaribo, p.a. Zendingshuis, Leidse Straatweg 11 te Oegstgeest — kand. J. G. Bos, Heiligenlaan 2 te Zuidbroek — J. D. van Roest, zendingspred. in dienst van de geref. zendingsbond, Jupiterstraat 7, Hardinxveld-Giessendam (per 19 juni).
MEDEDELING BETREFFENDE Ds. J. D. VAN ROEST
Omdat één van de gezinsleden van de familie ds. J. D. van Roest bij een herkeuring voor dienst in de tropen is afgekeurd, zal ds. Van Roest niet meervoor een tweede termijn als zendingspredikant uitgaan naar Indonesië. Daarom stelt ds. Van Roest zich beroepbaar met ingang van 19 juni 1972.
ZWIJNDRECHT
Ds. P. P. J. Monster is verhuisd naar Rotterdamseweg 179a; telefoon 01850—28646.
NIEUWE TONGE — MONTFOORT
Ds. J. P. Verkade hoopt in verband met zijn vertrek naar Montfoort D.V. op zondag 18 juni a.s. n.m. 2.30 uur afscheid te nemen van de Herv. gemeente van Nieuwe Tonge en op zaterdag 24 juni n.m. 7 uur intrede te doen in de Herv. gemeente van Montfoort na 's middags om 1.45 uur bevestigd te zijn door de weleerw. heer ds. G. Boer te Zoetermeer. Zijn adres is vanaf 20 juni: Hofstraat 9, Montfoort, tel. 03484-2255.
DORDRECHT
Zendingsavond: classis Dordrecht, G.Z.B. Op D.V. woensdag 14 juni 1972 zal een zendingsavond gehouden worden in de Boezemkerk aan de Generaal Smutsstraat in Bolnes, aanvang 19.45 uur. Opening door ds. J. Wieman, Alblasserdam Sprekers: ds. L. Blok, Aalburg, onderwerp: 'De zaak des Konings heeft haast' ds. W. L. Tukker, Groot-Ammers, onderwerp: 'Kracht tot getuigen'
Sluiting door ds. H. Koudstaal, Bolnes. In de pauze kan men consumptie en souvenirs kopen eveneens ten bate van de G.Z.B.
ONDERDENDAM
Op dinsdagavond 9 mei mocht de hervormde kerk van Onderdendam haar geheel gerestaureerde kerk weer in gebruik nemen.
Het was een bijzonder fijne avond, daar in een geheel gevulde kerk. De kerk die door de nieuwe banken en de frisse kleuren tot een bijzonder stijlvol en sfeervol geheel was herschapen. Deze avond stond onder leiding van de weleerwaarde heer A. Groeneveld die een welkomstwoord sprak tot de genodigden en gemeente. Daarna werd het kerkgebouw overgedragen aan de president-kerkvoogd S. Elsinga. Hij haalde enkele herinneringen uit het verleden op:
De kerkelijke gemeente Onderdendam werd gesticht in 1828. De kerkdorpen Onderwierum en Menkeweer hielden toen op te bestaan.
De kerk van Menkeweer werd in 1828 afgebroken, terwijl in 1840 hetzelfde gebeurde met de kerk van Onderwierum, waar eens de bekende predikant A. P. A. de Cloux heeft gestaan.
Op 17 mei 1829 werd de eerste predikant van Onderdendam ds. Pieter Damsté bevestigd. Men kerkte eerst nog in het schoolgebouw. In 1840 werd de kerk gebouwd voor de som van ƒ 8120, —, waaraan in 1882 nog voor ƒ 1000, — werd vertimmerd. Het is niet waarschijnlijk dat er nadien nog iets van omvang aan de kerk is gebeurd. Het interieur verkeerde in een zeer verwaarloosde toestand. Alleen de preekstoel is blijven staan verder is alles vernieuwd.
Er is veel met vrijwillige krachten gedaan. De heer Elsinga sprak de hoop uit dat velen de weg naar de kerk zouden vinden.
De heer J. P. Kooman aanvaardde namens de kerkeraad met blijdschap en dankbaarheid dit kerkgebouw. Hij besloot zijn dankwoord met de woorden van 1 Kon. 8 : 29. De heer J. W. Pier, presidentkerkvoogd bracht namens de hervormde gemeente van Bedum zijn gelukwensen over.
Hij wilde graag Ps. 127 van toepassing brengen. Uit ervaring wist hij wat er allemaal aan de restauratie van de kerk vastzit. Maar vanavond aldus spreker is zichtbaar geworden wat door een kleine groep in eensgezindheid is gedaan. Door de jeugd werden de kanselbijbel en de bijbels voor de kerkeraad binnengedragen. Ouderling Kooman las uit de kanselbijbel Jes. 40:1—9 voor. Daarna werd het doopvont en Avondmaalstel binnen gebracht, terwijl de gemeente achtereenvolgens zong uit Ps. 119 : 53, Ps, 105 : 5 en Ps. 116 : 7. Door onze voorganger werden toepasselijke teksten uitgesproken. Daarna beklom de weleerwaarde heer A. Groeneveld de preekstoel en bepaalde zijn gehoor bij Haggai 2 : 10b.
Na de dienst was er een ontvangst voor de genodigden in het Dorpshuis.
Naschrift: Als voorganger van de herv. gemeente van Bedum en Onderdendam wil ik graag het volgende onder uw aandacht brengen. U hebt het verslag van de heropening van de kerk in Onderdendam kunnen lezen. Dit plaatsje ligt ongeveer 15 km ten noorden van Groningen.
Van oudsher is de gemeente vrijzinnig, maar door de import is er veel veranderd doordat de laatste jaren de gereformeerde prediking er gebracht mocht worden. Dit is vooral zichtbaar geworden door de stijging van de kerkgangers. Nu ik sinds vorig jaar in beide gemeenten ben benoemd als hulpprediker hopen we samen als kerkeraad de gemeente ook pastoraal te begeleiden. U begrijpt vermoedelijk wel dat deze restauratie voor de kleine meelevende kern een behoorlijk bedrag is. Vele giften zijn binnen gekomen en renteloze leningen zijn aangeboden. Maar... er is nog een tekort. Graag zou ik u, die vermoedelijk in een meelevende gemeente woont, willen vragen of u ook een steentje zou willen bijdragen voor deze diaspora-gemeente. Met veel vreugde vervullen wij deze soms moeilijke taak en vragen vooral ook om uw voorbede. Mocht de Here ook uw hart willen neigen tot een stoffelijk meeleven dan wil ik daar graag mijn postrekeningnummer voor openstellen: postrek. 116 3819 t.n.v. A. Groeneveld, Wilhelminalaan 48, Bedum, met vermelding voor de Restauratie van de Ned. Herv. Kerk in Onderdendam. Bij voorbaat mijn oprechte dank.
LEGAAT
De Hervormde gemeente te Hoornaar ontving uit de nalatenschap van mevr. Donk-de Jong een legaat van ƒ 5000, — en een stuk land.
PROVINCIAAL JEUGDWERKLEIDER VAN DE HGJB
Het centraal bestuur van de Herv. Geref. Jeugdbonden heeft, in overleg met zijn provinciale kommissie, de heer A. J. Terlouw te Sommelsdijk benoemd tot provinciaal jeugdwerkleider in Zuid-Holland met ingang van 1 september 1972. Hoewel thans nog geen rijkssubsidie beschikbaar is gesteld, is deze benoeming mogelijk geworden doordat wel provinciale subsidie is toegezegd en vooral ook doordat vele kerkeraden in het betreffende gebied financiële steun verlenen.
De heer Terlouw is bijna 6 jaar werkzaam geweest in dienst van de Stichting Jeugdwerk op Goeree-Overflakkee, een regionaal samenwerkings-orgaan van de Herv. Jeugdraad, de HGJB en het breedministerie Sommelsdijk.
Hij zal straks met een veel omvangrijker taak belast worden, waarbij het zwaartepunt van zijn werkzaamheden zal komen te liggen in het gebied van de classes Gorinchem en Gouda, waar al jarenlang is uitgezien naar een intensievere begeleiding van het jeugdwerk.
Op het eiland Goeree-Overflakkee ziet men de heer Terlouw, die door zijn wijze van werken veel vertrouwen en grote waardering heeft verworven, node gaan. Inmiddels worden per advertentie sollicitanten opgeroepen ter vervulling van de ontstane vakature.
G.T.S.V. VOETIUS
Het bestuur der G.T.S.V. 'Voetius' is voor het studiejaar 1972—1973 als volgt samengesteld: B. Plaisier: praeses J. R. Volk: ab actis A. J. Zoutendijk: fiscus A. Terlouw: vice praeses H. de Leede: assessor I R. Visser: assessor II H. W. Riphagen: assessor III Het ab-actiaat is gevestigd: Provincialeweg 43, Bunnik.
VERGADERING HERVORMDE SYNODE
De hervormde synode zal op 19, 20 en 21 juni a.s. in Hydepark voor de zomervergadering bijeenkomen.
Maandag 19 juni komen kerkordelijke zaken aan de orde alsmede een organisatorische structuurnota. Dinsdagochtend 20 juni zal de hervormde synode de behandeling van het onderwerp 'Sexualiteit en nieuwe moraal' voortzetten, zoals werd besloten in de februarivergadering van de synode. Als uitgangspunt voor de vervolgbehandeling zal dienen het minderheidsrapport van de commissie, dat in februari naast het grote rapport werd ingediend, maar nog niet in behandeling is genomen.
Het minderheidsrapport, ook wel alternatief rapport genoemd, is van de hand van prof. dr. P. J. Roscam Abbing. Voor de behandeling van dit onderwerp is tijd uitgetrokken van 9.15 uur tot 16 uur. Daarna tot de avondmaaltijd nog enkele diverse zaken.
In de avondvergadering van dinsdag 20 juni zal een beleidsnota van het instituut Kerk en Wereld aan de orde komen. Woensdagochtend 21 juni is gereserveerd voor financiële zaken (budgetrecht voor synode) en kerkordelijke aangelegenheden. 's Middags komen aan de orde: de rechtspositie van de predikanten en het jaarverslag van de Raad voor de zending. Voor de slotavond, woensdagavond 21 juni staat het onderwerp: 'lidmaatschap van een andere wijkgemeente dan die van de woonplaats' op de agenda.
(Hervormd Persbureau)
NEDERLANDSE KERKDIENSTEN IN ZWITSERLAND
Ook deze zomer worden op verschillende plaatsen in Zwitserland kerkdiensten in het nederlands gehouden. Ten dienste van vakantiegangers volgt hier een overzicht.
Voor het Berner Oberland van 25 juni t.m. 6 augustus om 18.00 uur in de Reformierte Kirche Unterseen (Interlaken). Bovendien zangdiensten in vier talen, w.o. nederlands, op woensdagavonden om 20.00 uur van 28 juni t.m. 2 augustus. Inlichtingen: ds. J. C. Remijn, Hauptstrasse 1, 3800 Unterseen, tel. 036—22 20 00.
Rond het Meer van Geneve in Geneve iedere zondag van 25 juni t.m. 13 augustus (en verder iedere tweede, vierde en vijfde zondag van de maand) om 9.30 uur in het Auditoire de Calvin (naast St. Pierre);
in Lausanne iedere eerste en derde zondag van de maand om 10.30 uur in de Chapelle de Béthusy, Avenue Secrétan 2. Inlichtingen: ds. G. F. H. Kelling. Route Alphonse-Ferrand 2, Lully, 1232 Confignon, tel. 022—57 23 56.
Verder in Basel in het Kirchgemeindehaus Kleinhüningen; in Bern in de Münsterkapelle; in Davos in het Nederlands Sanatorium, in Melide (Tessin) in de Reformierte Kirche; in Olten in de kapel van de Friedenskirche; in Walchwil (Zugersee) in de Reformierte Kirche, en in Zurich in de Kirche Fluntern. Doordat de predikantsplaats vakant is, ontbreken nadere gegevens. Men informere ter plaatse.
(Hervormd Persbureau)
STICHTING EVANGELISCH ONTWAKEN
De laatste tijd is duidelijk gebleken dat een vruchtbare samenwerking mogelijk is tussen Schriftgelovige christenen van allerlei kerken. De Evangelische Omroep is daarvan een voorbeeld.
Om deze samenwerking nog meer te bevorderen is dezer dagen opgericht de stichting 'Evangelisch Ontwaken' (afgekort SEVO).
Hieronder volgt de doelstelling van deze SEVO, zoals die in de statuten van de stichting is vastgelegd:
Doel
Het doel der stichting is de bevordering in de ruimste zin des woords van de verkondiging van het Koninkrijk Gods. Daar het Koninkrijk Gods niet van deze wereld is, en men dit Koninkrijk slechts kan binnengaan langs, de weg van geloof en wedergeboorte, zal dit bepalend zijn voor alle aktiviteiten van de stichting. Naast deze algemene doelstelling beoogt de stichting in het bijzonder:
a. de bevordering van een evangelisch ontwaken van hen die het Evangelie reeds kennen,
b. de bevordering van de bijbelse eenheid onder alle christgelovigen, die het Evangelie verstaan overeenkomstig de in artikel 2 vermelde grondslag,
c. de verbreiding van het Evangelie onder hen, die deze blijde boodschap niet of nauwelijks gehoord hebben,
d. de bevordering van de stoffelijke en morele steun aan personen en volkeren die in nood verkeren, ongeacht ras of kleur, met als norm en inspiratiebron de evangelische gerechtigheid en de barmhartige liefde van Christus.
Zoals u ziet, is de doelstelling van de stichting zeer ruim. Het bestuur is echter van oordeel dat het zich in zijn aktiviteiten moet laten leiden door de gelegenheden, die de Here biedt.
Als eerste aktiviteit staat de SEVO voor ogen de bevordering van een intensere beleving van het Evangelie, zoals die in de opwekking in Canada tot uiting is gekomen. Enkele Nederlandse emigranten, onder de leiding van de heer G. H. Beuker te Saskatoon, willen de overkomst van het team ds. W. Boldt en dr. R. Bennett, die ook aan de opwekkingscampagne in Vancouver hebben deelgenomen, voorbereiden.
Wij zijn overtuigd dat een waarachtige opwekking slechts bewerkt kan worden door de Heilige Geest. Wij gebruiken echter de term 'opwekkingscampagne' om aan te geven dat het hier niet gaat over een evangelisatiecampagne voor mensen die niet of nauwelijks van het Evangelie gehoord hebben. Deze campagne richt zich tot kerkmensen om hen aan te sporen te leven overeenkomstig de geestelijke rijkdommen, die de Here ons in Jezus Christus wil schenken.
Om de komst van dit team voor te bereiden verspreidt de SEVO een folder (hierbij ingesloten), waarin de christenen van Nederland worden opgeroepen tot gebed en verootmoediging (overeenkomstig 2 Kron. 7 : 14), opdat het de Here behagen moge onder de werking van Zijn Geest een nieuw reveil tot stand te brengen in ons land. Deze folders kunnen aangevraagd worden bij 'Stichting Evangelisch Ontwaken', Torckstraat 19, Velp G. Tel. 08302-^965.
Interkerkelijk
Art. 4 van de statuten bevat deze bepaling: 'Er zal naar gestreefd worden dat de christgelovigen van allerlei kerken en kringen zoveel mogelijk naar evenredigheid in het bestuur vertegenwoordigd zijn. De praktische uitwerking daarvan in en een eventuele verdeelsleutel zal vastgelegd worden in een huishoudelijk reglement'. Op het moment van de oprichting was het bestuur aldus samengesteld: ds. W. Glashouwer (Ned. Herv.), ds. H. J. Hegger (geref. syn.), J. K. Maris (geref. gem.), J. Kits (broedergem.), H. H. Blok (baptist).
JAARBOEK 1972: DALENDE GROEI VAN HET AANTAL GEREFORMEERDEN
Uit het pas verschenen, weer veel gegevens handzaam bijeen biedende. Jaarboek 1972 van de Gereformeerde kerken in Nederland blijkt, dat de afnemende groei in ledental ook deze kerken niet is voorbijgegaan.
In enkele cijfers: eind 1971 waren er totaal 874.806 ned. gereformeerden, nl. door een toename met 4.427 of 0, 51 pct; hele ned. bevolking in 1971; plus 1, 13 pct.
In 1969: 7.701 of 0, 89 pct. geref. erbij; ned. bevolking; toename 1, 29 pct. In 1966: 10.405 of 1, 26 pct. geref. erbij; ned. bevolking: toename 1, 28 pct. In 1964: 12.139 of 1, 49 pct. geref. erbij; ned. bevolking: toename 1, 41 pct. Nadere gegevens in het praktische geref. Jaarboek 1972 met een schat aan informatie; uitgave Oosterbaan & Le Cointre te Goes; 525 blz., prijs ƒ7, 45.
(Hervormd Persbureau)
BIJBELS VOOR HONGARIJE
In Hongarije kwamen opnieuw 25.000 zakbijbels gereed. Ze konden gedrukt worden op papier dat door de bijbelgenootschappen werd gekocht. Bovendien kwamen 5.000 huisbijbels gereed.
Terwijl in de meeste Oosteuropese landen voor 1968 geen bijbels gedrukt of ingevoerd konden worden, ging de produktie van bijbels in Hongarije altijd gewoon door. Tussen 1949 en 1968 werden in dat land niet minder dan 220.000 bijbels gedrukt.
Sindsdien was het mogelijk de produktie aanmerkelijk op te voeren. De Wereldbond van Bijbelgenootschappen moet wel het papier betalen en ook invoerrechten.
Hongarije is nu in staat ook Hongaars sprekende christenen in andere Oosteuropese landen van bijbels te voorzien. Driemaal kon een partij van 5.000 bijbels naar Slowakije verzonden worden, terwijl 10.000 bijbels beschikbaar werden gesteld voor de Hongaars sprekende hervormden in Roemenië. Een zending van 1.500 bijbels staat gereed om vervoerd te worden naar Joegoslavië. Op het ogenblik wordt een onlangs gereedgekomen geheel nieuwe vertaling van de bijbel nog eens herzien. De Wereldbond van Bijbelgenootschappen heeft reeds het papier gekocht waarop deze vertaling gedrukt zal worden.
NIEUWE VERTALING VOOR BULGARIJE
Voor het eerst sedert 1948 kunnen de bijbelgenootschappen Bulgarije helpen. Het ziet ernaar uit dat zeer binnenkort een nieuwe vertaling in het land zelf ter perse zal kunnen gaan. Het papier moet geleverd worden door de bijbelgenootschappen. Tien jaar geleden begonnen Bulgaars-orthodoxe theologen de bijbel opnieuw te vertalen. Sedert 1948 was in het land geen enkele oplage meer gedrukt en de vertalers hadden ook allerminst de zekerheid dat hun werk ooit in druk zou verschijnen. Ze begonnen in geloof.
Na enige jaren ontdekten zij dat ook rooms-katholieke en protestantse christenen geïnteresseerd waren in hun werk. Zij legden hen de resultaten van het werk voor en zo ontstond door gezamenlijke inspanning een vertaling van het nieuwe testament met de psalmen die aanvaardbaar is voor alle kerken van dat land.
De Europese secretaris, Sverre Smaadahl begon onderhandelingen met de kerken en de staat om de vertaling gedrukt te krijgen. Hij ondervond overal positieve medewerking, mits het drukken geen deviezen zou kosten. Daarom besloten de bijbelgenootschappen voor het papier te zorgen. De nieuwe uitgave wordt nog dit jaar verwacht.
LEERGANG IN DE PASTORALE PSYCHOLOGIE
De bedoeling van de Leergang Pastorale Psychologie aan de Rijks Universiteit te Utrecht is: het geven van de door vele pastores dringend gewenste bijscholing betreffende de knelpunten van het pastorale werk in de moderne wereld. Naast een aantal op de praktijk van de zielszorg gerichte informatieve colleges wordt vooral aandacht geschonken aan de trainingsaspecten als gespreksvoering met bijbehorende, gespreksanalyse, groepsdynamiek en groepsleiding (vergadertechniek) en aan de verhouding van het pastorale werk tot de psychotherapie en de geestelijke gezondheidszorg.
Er is in de zeer oecumenisch samengestelde groep van deelnemers veel gelegenheid tot onderlinge gedachtenwisseling, terwijl persoonlijke pastorale gesprekken met de leiding een volle kans krijgen. Duur: twaalf maal twee dagen per academisch jaar, gedurende twee jaar. Plaats: Theologisch Instituut, Heidelberglaan 2, Utrecht. Leiding: drs. C. Aalders. Docenten:
drs. C. Aalders: pastorale theologie
prof. dr. N. Beets: psychologie van de adolescent
ds. B. van Ginkel: enkele dieptepsychologische aspecten van de pastorale relatie en gespreksanalyse
aalm. H. C. de Graaf: gespreksanalyse
dr. C. Graafland: pastorale gespreksvoering
prof. dr. H. Jonker: systematiek
prof. dr. H. Plokker: pastorale psychologie
ds. S. J. Popma: godsdienst-psychologie
prof. dr. C. Sanders: algemene psychologie met het oog op het pastoraat
mej. dr. J. C. Schreuder: pastoraat aan bejaarden
drs. O. C. A. Vergouwen: gespreksanalyse
drs. C. F. Wieringa: sociale psychologie, groepsdynamica
ds. A. O. Zijlstra: gespreksanalyse en groepsdynamica.
De kosten voor deze leergang vormen nog een punt van overleg tussen de Universiteit en 'het Departement van Onderwijs. Het resultaat van dit overleg zal t.z.t. maar in ieder geval zo spoedig mogelijk worden doorgegeven aan de voorlopig ingeschreven deelnemers.
Toelatingseisen: candidaatsexamen theologie met een daaropvolgend academisdh of kerkelijk examen, alsmede enige tijd pastorale praktijk. Testimonium: na voltooiing van de Leergang kan na goedkeuring door de Commissie van Begeleiding een desbetreffend testimonium worden uitgereikt. Aanvangsconferentie: beide cursusjaren worden begonnen met een (tweedaagse) conferentie ter bevordering van de groepsvorming. Pastorale contacten: tussen leiding en deelnemers groeien veelal sterke contacten, die soms het karakter aannemen van een pastorale begeleiding, ook buiten de leergang zelf.
Inlichtingen bij mejuffrouw W. Bakker, secretaresse Theologisch Instituut, Heidelberglaan 2 te Utrecht (schriftelijk); tel. 030—53 18 53. Het aantal plaatsen is beperkt!
COLLOQUIUM TOT TOELATING AAN DE UNIVERSITEIT OM THEOLOGIE TE STUDEREN
Toen de regering het mogelijk maakte, dat ook jonge mannen, die de leeftijd van 30 jaren bereikt hebben colloquium tot toelating aan de theologische studie mochten doen, ben ik onmiddellijk begonnen met de opleiding van jonge mensen in de vakken Latijn, Grieks, Frans, Duits en Engels. Sedert ik daarmee een begin heb gemaakt, mochten er 17 jonge mensen voor dit colloquium slagen. Thans geef ik te mijnen huize les op verschillende uren aan een 25-tal jonge mensen.
Ik geef den Heere alleen de eer, dat ik dit werk nog mag doen. Gezien mijn leeftijd, ik ben 3 mei 83 jaar geworden, is het een wonder Gods, dat ik dat nog doen kan. Ik hoop, dat de Heere mij nog wat draagt en spaart, opdat ik ook deze 25 jonge mensen nog student aan de hoge school mag zien worden. Moge dit werk gedragen worden door allen, die bidden hebben geleerd; moge het gedragen worden in biddend opzien tot Hem aan wiens zegen alles gelegen is. Wat voor jonge mensen het zijn, die ik opleid? Het zijn onderwijzers, mensen die over het diploma A of B HBS beschikken. Er zijn ook jonge mensen onder, die alleen maar lager onderwijs hebben genoten.
Sommige cursisten kunnen er al hun tijd aan besteden. Anderen, de meesten, doen het alleen in de avonduren, omdat ze overdag op school, op het kantoor, of anderszins werkzaam zijn. Ik hoop deze zomer DV nog weer een cursus te beginnen. Zijn er in den lande jonge mensen, die er wat voor voelen, laten ze zich in verbinding met mij stellen. Tenslotte kan ik u meedelen, dat ik ook nog een cursus Hebreeuws leidt. Een aantal studenten mocht ik ook dit jaar Hebr. lessen geven. Ook in augustus, zo de Heere wil en wij leven hoop ik die nieuwe cursus Hebr. voor studenten weer te beginnen.
Ds. J. J. Timmer
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juni 1972
De Waarheidsvriend | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 8 juni 1972
De Waarheidsvriend | 14 Pagina's