Kerknieuws
BEROEPEN TE:
Stolwijk (toez): A. J. W. ten Weerde te Grootebroek-Bovenkarspel — Oudewater: J. T. Cazander te Middelharnis — Utrecht (wijkgemeente Tuindorp): J. Hoekert te Spijkenisse — Bruchem, Goedereede, Meerkerk, Noordeloos, Oosterwijk-Nieuwland, Sprang en Veen: kand. W. Westland te Huizen.
AANGENOMEN NAAR:
Bussum: Th. de Haart te Wieringermeer — het beroep tot pred. bij het N. H. centr. voor geest, gehand. Bomeroord te Beesterzwaag: J. E. Wagenaar te Beesterzwaag — Zoetermeer: Iz. Kok te Baarn.
BEDANKT VOOR:
Nieuw-Amsterdam: D. Driebergen te Sellingen — Rijssen; C. v. d. Bergh te Katwijk aan Zee — Honselersdijk: R. Holwerda te Renkum — Woerden: A. van Brummelen te Hierden — Onstwedde: J. T. Cazander te Middelharnis — Balk: D. Brandhorst te Ootmarsum.
BENOEMD:
tot bijstand in het pastoraat te Ridderkerk: D. B. van Lokhorst, a.s. em. pred. te Hoogblokland (wijk Ds. W. van Gorsel).
BEROEPSBAARSTELLING:
W. M. M. Moonen, Marnixstraat 273 huis, Amsterdam, kand. R. A. Grisnigt, Krugerlaan 137, Gouda, kand. W. Westland, Baanbergenweg 10, Huizen.
PROEFPREEK
Onder voorzitting van de hoogeerwaarde hooggeleerde heer Prof. Dr. S. v. d. Linde, hoopt de heer H. Gaasbeek, cand. theol., zijn proefpreek tè houden D.V. donderdag 1 maart 1973 om 19.30 uur in de Pieterskerk (achter de Dom) te Utrecht. De paranymfen zijn: J. Neeleman, stud, theol. P. Oosterom, stud. LH (Wageningen)
VELDHOVEN
Op zondag 25 februari v.m. 10.00 uur hoopt voor te gaan ds. L. A. Klootwijk. De dienst wordt gehouden in de Immanuëlkerk, Burg. van Hoofflaan.
VOORJAARSZENDINGSWEEK
Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Zendingsbond deed in een schrijven aan de kerkeraden een klemmend beroep de inzameling voor de zending in de Voorjaarszendingsweek voor de arbeid van deze bond te bestemmen. De kosten van dit werk zijn voor 1973 begroot op ƒ3.000.000, —. Bij dit bedrag is een som van ƒ400.000, — voor uitbreiding van de arbeid en de opzet van nieuw werk o.a. in Baringo inbegrepen. Om dit bedrag te 'halen' is het zonder meer noodzakelijk, dat in iedere gemeente naast de Pinkstercollecte, de najaarsinzameling en een collecte voor de medische zending ook de voorjaarszendingscoUecte gehouden wordt. Er kan er niet één gemist worden.
Vele gemeenten hebben in de achterliggende maanden getoond begrepen te hebben, ook al zijn er principiële bezwaren tegen bepaalde acties, men niet achter mag blijven in offervaardigheid voor Gods werk in de wereld. In vele gemeenten werden spontaan extra collectes ingelast of inzamelingsacties gehouden. Maar er zijn ook gemeenten achtergebleven. Bij de voorjaarscollecte kan dat worden ingehaald.
PAPENDRECHT
Het was zondag 11 februari j.l. voor de Herv. Gemeente van Papendrecht een onvergetelijke dag. Na precies één jaar en elf maanden vacant te zijn geweest, werd de ledige plaats, ontstaan door het vertrek van ds. R. J. v. d. Hoef naar Zeist, weer door een nieuwe predikant vervuld. Ds. G. v. d. End, overgekomen uit de gemeente Zalk in Overijssel, werd door zijn vader dr. A. v. d. End uit Goudriaan-Ottoland, in de morgendienst, in een geheel gevulde kerk bevestigd. Nadat hij eerst Openb. 1 vanaf vers 9 had gelezen, koos dr. v. d. End zijn tekst uit Openbaring 2 : 1 'Schrijf aan de engel der gemeente van Efeze: Dit zegt Hij, Die de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt. Die in het midden der zeven gouden kandelaren wandelt.' Het thema was: Christus spreekt door Zijn dienaren tot Zijn gemeente. Achtereenvolgens werd gelet op: de plaats die Hij inneemt, de opdracht die Hij geeft en de steun die Hij toezegt. Gemeente en dienaar werden door bevestiger er duidelijk op gewezen dat Christus Zelf als de verheerlijkte Koning in de gemeenten aanwezig is, wiens ogen zijn als een vuurvlam, niets en niemand ontgaat Hem. Johannes moest schrijven aan de dienaar der gemeente: 'Dit zegt Hij', daar komt het gedurig op aan, dat een dienaar te spreken heeft wat 'Hij zegt'.
En dan krijgen ze de opdracht te spreken al naar de gemeente nodig heeft, dat lezen we in hoofdstuk 2 en 3, hoe de gemeenten in Klein Azië en in en door hen de gemeenten van alle tijden en alle plaatsen, worden toegesproken: troostend, bemoedigend, maar evenzeer vermanend en waarschuwend. Omdat het Evangelie niet is naar de mens, zal dedienaar tegenstand ondervinden.
In de tekst zien we echter ook, hoe de dienaren steun wordt toegezegd, omdat Hij de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt. Spr. wekte tenslotte zijn zoon op dicht bij Hem te blijven Die de dienaren deze bemoediging geeft. Tot gemeente en kerkeraad zei hij 'Bid voor hem, en doe dan met hem wat gij wilt'. Na de bevestiging werd de nieuwe predikant vers 3 van de morgenzang, gewijzigd, toegezongen, 's Middags om half drie deed ds. G. v. d. End in een overvolle kerk zijn intree.
Als tekst voor de prediking had ds. v. d. End de verzen 11 en 12 uit Jeremia 1 gekozen: 'Verder geschiedde des Heeren Woord tot mij, zeggender 'Wat ziet gij Jeremia? ' En ik zeide: 'Ik zie een amandelroede'. En de Heere zeide tot mij: 'Gij hebt wel gezien; want Ik zal wakker zijn over Mijn woord om dat te doen' Spr. begon met te zeggen, dat als de Heere roept het dan vaak anders gaat dan we ons voorstellen en we op andere plaatsen komen dan we eigenlijk willen. Kortom dat we nogal bedenkingen hebben tegen Zijn roeping, dat kunnen we b.v. ook bij Jeremia opmerken. Zijn reactie op Gods bevel was: Ach Heere Heere, zie, ik kan niet spreken, want ik ben jong. Het is ook niet zo eenvoudig om de woorden Gods te spreken, want de Heere had Jeremia gesteld over de volken en koninkrijken om uit te rukken en af te breken en te verderven en te verstoren, ook om te bouwen en te planten. Er is ook zoveel bij ons mensen om uit te rukken en af te breken, zoveel onkruid in en op onze akker. Tot bemoediging kreeg Jeremia van de Heere aanschouwelijk onderwijs, dat past Hij meerdere malen toe. Hier werd Jeremia een amandeltak of twijg getoond.
Deze boom bloeit als alle andere nog dood en in de greep van de winter zijn. Letterlijk staat er voor amandelboom 'Waakboom'. Zo zal de Heere wakker zijn over Zijn Woord omdat te doen. Het Woord is geen dode letter maar levend en altijd in beweging, als dynamiet. Mensen worden er door uit hun voegen gelicht, en in de schuld voor God geworpen. Wat zijn wij, niets, we hebben de mensen en onszelf tegen, maar God mee, want de prediking is krachtsopenbaring van de levende God. Dan staat de kansel op het grensgebied van hemel en hel, van leven en dood. Wanneer Hij met ons is in de prediking komen de krachten van Christus los.
Als antwoord op de prediking zong de gemeente ps. 89 : 4 en 8, waarna ds. v. d. End eindigde met dankgebed.
Aan het einde van de dienst werden eerst zijn vader en vervolgens verschillende vertegenwoordigde instanties toegesproken: predikanten en afgevaardigden van gemeenten in de Ring Sliedrecht en de Classis Gorinchem alsmede bevriende predikanten, de overheid, plaatselijke kerken, vrienden uit Zalk, kerkvoogdij voor de geweldige ontvangst, jongeren, catechisanten, de gemeente-organisten, koster en in het bijzonder ds. Baars die in de laatste tien jaar gedurende zes jaar alleen deze grote gemeente gediend heeft.
Na deze werd de nieuwe predikant door verschillende instanties een hartelijk welkom toegeroepen, als laatste door ds. Baars namens Classis Gorinchem, Ring Sliedrecht, kerkeraad en kerkvoogdij en werd op zijn verzoek ds. v. d. End psalm 20:1 toegezon-
ORIËNTATIEDAG OVER THEOLOGïSCHE STUDIE
Op vrijdag 13 april 1973 wordt er op het centrum 'Nieuw Ruimzicht' een oriëntatiedag belegd voor jongeren die eraan denken theologie te gaan studeren. Deze dag is georganiseerd door het bestuur van het Hervormd Opleidingscentrum te Doorn en de Commissie voor het Theologisch Wetenschappelijk Onderwijs der Ned. Hervormde Kerk. Leerlingen uit de hogere klassen van gymnasium, athenaeum, studenten van instellingen van hoger beroepsonderwijs en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Geen kosten.
Het programma:
10.30—11.00 uur kennismaking en koffie. 11.00—12.15 uur: prof. dr. F. R. J. Knetsch, hoogle raar te Groningen, spreekt over theologie studeren in deze tijd', met ruime gelegenheid voor het inwinnen van nadere informatie.
12.30—13.15 uur: gezamenlijke maaltijd, aangeboden door het H.O.C.
13.30—14.45 uur: ds. H. J. Groenewegen, predikant te Schiedam, spreekt over 'het predikantschap in deze tijd', waarbij ieder zijn eigen vragen na de inleiding ter sprake kan brengen.
15.00—16.00 uur: drs. D. van Wijk, hoofd van de studentendekanen te Utrecht, beantwoordt vragen betreffende het studentenleven, en drs. G. H. Wolfensberger, directeur van het H.O.C., vertelt over de opleiding voor niet-gymnasiasten en Nieuw Ruimzicht. Gelegenheid tot nabespreking.
'Nieuw Ruimzicht' is bereikbaar per bus vanaf de stations Driebergen, Amersfoort en Arnhem, halte Boswijklaan. Per auto of fiets: kies vanaf de rijksstraatweg tussen Driebergen en Doorn de oprijlaan tegenover de weg naar kasteel Sterkenburg.
Opgave met naam, adres, school en klas aan: Hervormd Opleidingscentrum 'Nieuw Ruimzicht', Driebergsestraatweg 44, Postbus 31, Doorn, telefoon 03438 —2548, met op enveloppe of kaart 'Oriëntatiedag'.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1973
De Waarheidsvriend | 12 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 februari 1973
De Waarheidsvriend | 12 Pagina's