Kerknieuws
BEROEPEN TE:
Beerzerveld: (toez.) kand. H. Poot te Doeveren; Rotterdam-Z en Zeist: drs. A. de Reuver te Capelle a/d IJssel; Vlagtwedde (toez.): H. A. v. d. Pol te Wierden; Arnhem: J. Schipper te Winterswijk; Eist (gld.): H. Frijling te Nijmegen; Ooltgensplaat: T. J. Kamerbeek te Hoevelaken; Zeist: (toez.) G. Zonneberg te Amstelveen-Buitenveldert; Amstelveen-Buitenveldert: (toez.) P. Masmeijer te Zunderdorp; Vaassen: J. Pronk te Marken.
AANGENOMEN NAAR:
Apeldoorn: M. C. van der Meer te Sassenheim.
BEDANKT VOOR:
Dokkum: B. van 't Veld te Nunspeet; Rotterdam; Z: H. Kwakkelstein te Beverwijk-Heemskerk.
***
BRIEF AAN KERKVOOGDIJ WAGENINGEN
De uitgangspunten en aktiviteiten van het I.K.V. roepen in onze Hervormde Gemeenten steeds meer verzet op. Gemeenteleden schrijven hun kerkeraad en kerkvoogdij om te breken met het I.K.V. Zoals in deze brief, die een gemeentelid uit Wageningen schreef. We geven de lezers van de Waarheidsvriend een aantal citaten uit de brief.
Aan de Kerkvoogdij,
Laat de CK. breken met het IKV, en de Hervormde Synode haar besluit t.a.v. de kernwapens intrekken.
Allereerst het besluit van de Synode. U had als kerkvoogdij, eventueel met de CK, daartegen moeten protesteren, hetzij rechtstreeks, hetzij door toen adhesie te betuigen met de open brief van de kerkeraad van Heelsum (ds. v. d. Pol), omdat het een Synode van de Herv. Kerk niet toekomt, politieke uitspraken te doen.
Dan het IKV. Niet alleen ik, maar velen met mij hebben een dusdanige hekel gekregen aan al het gedram van het IKV t.a.v. een éénzijdige kernontwapening, samen met de linkse en radikaal linkse partijen, inclusief de CPN. Juist deze radikale progressieven hebben het in het IKV voor het zeggen. Het IKV heeft, samen met het CVS (Christenen voor het socialisme) er alles aan gedaan om in 1981 te trachten een links progressief kabinet te vormen, een kabinet dat bereid zou zijn de Russische visie over ontwapening en kernbewapening serieus te nemen.
Er zijn werkgroepen binnen het IKV, de z.g. politieke aktiekernen, die geleid worden door de voorman van het IKV de heer Mient Jan Faber. Het CVS, waarin het IKV samenwerkt, heeft vorig jaar een geschrift uitgebracht, waarin onder meer wordt gezegd: 'de verovering van de staatsmacht is een gedifferentieerd proces, en strekt zich uit van fabriek tot universiteit, van gezin tot ministerraad, van vakbond tot de Hervormde Synode...
Het IKV heeft destijds een kinderboekje uitgebracht, bestemd voor de scholen waarin wordt gevraagd het verband te beschrijven tussen het zesde gebod en diegenen die voor kernwapens zijn... een intens gemene vraag.
Het IKV tooit zich met de christelijke vlag, maar je hoort op de massabijeenkomsten geen christelijk woord, ook geen verzoenend woord tegenover hen die een ander standpunt innemen.
Het IKV is te vergelijken met de partij van de gebroken geweertjes van vóór 1940. U weet wat een ellende er door de slechte bewapening van onze militairen uit is voortgekomen.
Kortom, het IKV was indertijd: interkerkelijk vredesberaad, het is voor mij nu interkerkelijk verraad, verraad aan een vrij land, waar de Christelijke waarden nog hoog zijn aangeslagen, aan een atheïstisch systeem, waar voor christelijke waarden geen plaats meer is. In de PRAWDA van oktober 1981 staat dat de communistische leiders zich zorgen maken over de godsdienstige gevoelens in hun land en zij zeggen dan dat het atheïsme bevorderd moet worden en het godsdienstige bestreden, omdat er geen god bestaat.
De kreet 'liever rood dan dood' is dan ook ontbloot van elke realiteitszin, want een christen zal de laatste moeten zijn om dit te zeggen en te knielen voor de afgoden van de anti-christelijke leer, maar zal liever sterven om zijn geloof.
De verbannen Russische dissident Vladjmir Bolkovski heeft in The Times van 4 december 1981 gezegd, dat het de leiders van de vredesbewegingen ontbreekt aan elke logica, want zegt hij, als het westen éénzijdig ontwapent zouden de Russen hen niet aanvallen, menen de vredesbewegingen. Natuurlijk niet, zegt Bolkovski, want dan kunnen ze zo maar de grens over gaan, dat is veel gemakkelijker.
'Weg met de kernwapens' wat mij betreft - graag - , maar dan van beide kanten, Oost en West, vast staat dat het IKV thans een politieke aktiegroep is, waarmee geen enkele kerk - ook de Hervormde kerk - nog ook maar een enkele binding kan hebben, omdat de kerk staat voor de verkondiging van het Evangelie van zonde en genade, van het volbrachte werk van Gods Zoon, Jezus Christus, en daarbij de Bijbelse taak heeft, overheid en onderdanen op te roepen tot bekering en geloof, maar niet tot het uitspreken van allerlei dwaze en wereldse leuzen of politieke uitspraken.
Laat de kerk en haar Synode zich maar eens laten horen, als er Godslasterlijke cabaret voorstellingen zijn, onder de titel: 'Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen', waarin een uitroep voorkomt van de heer Leen Jongewaard 'de christenen zijn verslagen, hiep hoi'. Maar dan horen we niets van de Synode, dus niets van de kerk, en dus komt zij niet op voor Gods eer maar ziet liever, zoals uit het voorgaande blijkt, liever de mensen naar de ogen dan de eeuwige God te dienen.
Tenslotte nog het volgende: Ik ben in de zomer van 1981 op een middag naar Overloon geweest. Daar is een park, maar ook een oorlogsmuseum, waar tentoongesteld is in woord, geschrift en beeld de ellende en verschrikking van een totalitair systeem vanaf 1938. U moet met uw kerkvoogden, met de CK en met het IKV daar eens naar toe gaan, om nog weer eens te zien en in te leven, wat er allemaal gebeurd is in Nederland en in andere europese landen, met Nederlanders en anderen in die verschrikkelijke concentratiekampen, in gevangenissen, in verhoorkamers en nog zoveel meer. Dan gaan je gedachten stil staan, en ga je jezelf afvragen, wat vrijheid eigenlijk waard is nl. dat er voor geleden en gestreden is, ten koste van onnoemelijk veel leed, en, dat er zo dat nodig is weer voor geleden en gestreden moet worden om de vrijheid en zeker de Christelijke vrijheid, hoog te houden.
***
MEEUWEN
Bevestiging en intrede van Icand. K. C. Kos
Zondag 14 maart vond in de Ned. Herv. Kerk in Meeuwen de bevestiging en intrede plaats van kand. K. C. Kos uit Zeist.
In de morgendienst, die om 10.00 uur begon, trad als bevestiger op ds. R. van Kooten uit Zeist, die als tekst had gekozen Num. 21 : 4-9, waarin gesproken wordt over de ontevredenheid van de Israëliten over hun voedsel en God als straf, vurige slangen zendt, die dood en verderf zaaien. Genezing, redding is alleen mogelijk wanneer men opziet, naar de door Mozes gemaakte koperen slang. Ds. van Kooten had zijn tekst onderverdeeld in twee punten: onze ambtelijke opgave en onze ambtelijke opdracht.
Zonder enige uitnodiging heeft de Heere Zelf Zijn dienaren uitgezonden in de wereld om het evangelie te verkondigen. Niet omdat Meeuwen ds. Kos heeft uitgenodigd, beroepen, maar alleen door Gods barmhartigheid, mag ds. Kos hier vanmorgen als predikant bevestigd worden, aldus de bevestiger.
In het tekstgedeelte zien we dat Mozes het volk niet in de kou laat staan wanneer de vurige slangen hun slachtoffers eisen onder het volk Israël. De liefde tot de Heere deed Mozes tot het volk gaan en nu het volk in nood is, doet de liefde tot het volk Mozes tot de Heere gaan. Mozes smeekt de Heere het volk te verlossen van de vurige slangen ondanks dat het volk nog maar even geleden met gebalde vuisten tegenover de Heere en Mozes stond.
Ook Christus leert ons onszelf te verloochenen. Dit nu is onze opgave. De ambtelijke opdracht is: Christus verhogen in de prediking opdat aller oog op Hem mag zien. Ja, het gaat in de prediking alleen om Hem. Wij hebben Hem te prediken. Hem te onderwijzen, Hem zichtbaar te maken, aldus ds. Van Kooten.
Na het lezen van het formulier en het 'ja, ik van ganser harte' van kand. Kos, hielden de ouderlingen Bassa en Blok hem een geopende Bijbel boven het hoofd terwijl de gemeente hem Ps. 75 vers 2 en 6 toezong.
Aan de handoplegging namen deel ds. R. van Kooten te Zeist, ds. W. Altena te Eethen, ds. W. van Gorsel te Wijk en Aalburg, ds. J. den Besten te Ede, ds. T. Ouwerkerk te IJzendoorn en zong de gemeente staande haar nieuwe predikant toe Ps. 134 vers 3 en 1. Hierna sprak ds. Van Kooten nog een persoonlijk woord tot ds. Kos en zijn vrouw, kerkeraad en gemeente.
In de middagdienst die om 14.30 uur begon, deed ds. Kos zijn intrede. Voor de dienst, hoewel niet gebruikalijk zoals ds. Kos zelf al meedeelde, werden een aantal dankwoorden en begroetingen uitgesproken.
In de eerste plaats sprak ds. Kos, die zijn bevestiger ds. Van Kooten, de handopleggers en vele anderen bedankte. Vervolgens sprak burgemeester C. G. Boender die verwees naar de ambtelijke opdracht van ds. Kos en tevens de gemeente verzocht hun nieuwe predikant te ontvangen als van God gezonden. Ds. W. Altena sprak namens classis en ring. Namens de kerkeraad en gemeente sprak ouderling P. Blok enkele welkomstwoorden en verzocht hij de gemeente staande ds. Kos Ps. 132 : 6 toe te zingen.
Voor de intreepreek koos ds. K. C. Kos als tekst Ps. 121 : 1 en 2: mijn hulp is van de Heere. Ds. Kos ging in op twee punten:1. Een hulpbehoevende pelgrim en 2. De hulpvaardige Heere.
Wij zijn op reis gemeente, aldus de spreker, we zijn bezig aan een moeilijke, gevaarlijke reis. Van waar zal mijn hulp komen? Voordat we in Jeruzalem zijn moeten we nog door het Kydrondal (dal des doods). Wie helpt ons er doorheen? Zonder de Heere verkeren we in grote nood en zonder de hulp des Heeren redden we het niet, redden we het nooit. Gods hulp hangt aan het kruis en Hij helpt om zijn verkiezende liefde. Mijn hulp is van de Heere, die hemel en aarde gemaakt heeft. Het klinkt, gemeente als een belijdenis, als een persoonlijke belijdenis. Mag u het nazeggen, beamen, meebelijden. Heeft de Heere u ook in de ruimte gezet, uitgetild boven uw zorgen, opde toppen van de bergen vallen de lasten licht. Hier troost de Heer, aldus ds. Kos. De pelgrim zegt het: Mijn helper wil ook uw helper zijn en als u hem kent als uw hulp, zult u Hem anderen aanprijzen en uw hulp schenken. De zegenbede zegt: Onze hulp en verwachting is van de Heere alleen.. Wanneer we daarmee verder gaan, hoe moeilijk ons de weg ook schijnt, het eind zal zeker zalig zijn.
Na het zingen van Ps. 121 : 1 en 4 legde ds. Kos voor de eerste maal als predikant, de gemeente Meeuwen de zegen op.
Na de dienst was er gelegenheid de predikant en zijn vrouw de hand te drukken en samen, genodigden en gemeente, een kopje koffie te drinken. Zo was het een goede en gezegende dag voor ons als gemeente, daar God ons weer een nieuwe herder en leraar had gezonden.
LEZING: GEREFORMEERDE BOND, EL-BURG OOSTENDORP IN DE NED. HERV. KERK
Elburg, Op D. V. 8 april zal de laatste lezing van dit seizoen zijn, waarin ons hoopt voor te gaan: drs. J. Westland uit Ede. Drs. J. Westland zal spreken vanuit de Dordtse leerregels met als onderwerp: De kracht van de dood van Christus.
Aanvang van de lezing precies om 20.00 uur in gebouw Ëloemstraat. Iedereen is zoals altijd van
harte welkom. Het bestuur
HERV. GER. EM. PREDIKANTEN-CONTACT
Op woensdag 21 april a.s. zal er D.V. weer een samenkomst van bovengenoemd contact worden gehouden. Als naar gewoonte te Woudenberg in het gebouw Eben Haëzer (bij de Herv. Kerk). Aanvang 10.00 uur. Sluiting plm. 15.30, uur. Ds. R.C. van Putten uit Loenen aan de Vecht hoopt te refereren over: Euthanasie.
Alle Herv. Ger. Em. Predikanten, hun echtgenotes, en bijzonder ook de predikantsweduwen, worden hartelijk uitgenodigd. Gezien de fijne reaktïes op onze vorige samenkomsten hopen we opnieuw op een gezellige dag met zeer velen.
STICHTING VOOR VERBREIDING VAN HET EVANGELIE ONDER MOSLIMS IN NEDERLAND
De Stichting voor verbreiding van het Evangelie onder Moslims in Nederland heeft per 1 maart 1982 een tweede medewerker benoemd. Nadat enkele jaren geleden het werk onder leiding van drs. J. Beukema kon worden begonnen, zijn er zoveel taken bijgekomen, dat het noodzakelijk was een tweede werker aan te trekken. Deze is nu gevonden in de persoon van de heer H. J. Takken, die in dienst van de Morgenlandzending enige tijd in Libanon heeft gewerkt. Terwijl de heer Beukema voornamelijk het werk onder de Turken in ons land zal behartigen, zal de heer Takken zich richten op de Marokkanen. Ook contact met de jongerenwereld en dé vragen rond het onderwijs aan Moslimkinderen zullen zijn aandacht krijgen. De heer Takken zal op maandag 17 mei in een dienst in de Chr. Geref. Kerk te Maarssen tot zijn werk worden ingeleid. Aanvang van de dienst: 19.30 uur.
De Stichting voor verbreiding van het Evangelie onder Moslims in Nederland is tot stand gekomen door samenwerking van GZB, IZB, Morgenlandzending en Chr. Geref. Kerken. Voor meer informatie hierover kan men zich wenden tot het secretariaat van de stichting. Joh. van Oldenbarneveltlaan 10, 3818 HB Amersfoort, tel. 033-11949.
WINROOS-WEEKEND OVER EVANGELI SATIE
Evangeliseren. Dan denk je misschien aan allerlei evangelisatieacties: tentevangelisatie, verspreiding van evangelisatiebladen, koffiebaravonden met een bepaald programma, enz. Zo kun je het Evangelie doorgeven.
Toch is dat niet helemaal de bedoeling van dit Windroos-weekend. We hebben deze keer gekozen voor het thema: Doorgeven door voor-leven. Daar zit de gedachte achter datje het Evangelie het beste door kunt geven aan andere jongeren door je levenshouding. Je kent misschien het gezegde: evangeliseren is niet zozeer een programma van één week, maar eert levenshouding elke dag. Uitje hele manier van leven mag blijken dat je christen bent. Dat je vóór Christus bent. Dat je door een levend geloof met Hem verbonden bent.
Over zo' n christelijke levenshouding is vanuit de Bijbel heel wat meer te zeggen. Dat gaat dan ook op dit weekend gebeuren. Als uitgangspunt nemen we twee gedeelten uit de Colossenzenbrief, nl. hoofdstuk 3 en 4. In Col. 3 gaat het vooral over je houding ten opzichte van anderen binnen de gemeente, terwijl in Col. 4 de nadruk gelegd wordt op je manier van leven ten opzichte van 'buitenstaanders' .
Ds. M. van Campen uit Papendrecht zal op dit weekend onze wegwijzer zijn. Als je er ook bij wilt zijn, geef je dan op voor dit weekend, dat gehouden wordt op 16 en 17 april in het Zendingsdiaconessenhuis in Amerongen. We beginnen vrijdagavond om 19.30 uur en stoppen zaterdag om 16.00 uur. Alles bij elkaar kost het je maar ƒ 25, - . Opgeven voor 13 april bij: Gert v. d. Bos, Vossenakker 33, 6711 CX Ede, tel. 08380-18926.
DE DRIESTAR
op D.V. 1 april hoopt de Christelijke Opleiding voor onderwijsgevenden 'De Driestar' weer een Paaszangavond te organiseren. Verschillende schoolkoren zullen zingen onder leiding van de docenten muzikale vorming. Het orgel wordt bespeeld door Bram Beekman; verder zullen enige trompettisten hun medewerking verlenen. De meditatie wordt verzorgd door ds. A. de Reuver, hervormd predikant te Capelle aan dé IJssel. Aanvang 19.30 uur. Toegang vrij.
PROF. SMITS VERLAAT HERVORMDE KERK
Prof. dr. P. Smits heeft bekendgemaakt dat hij als lid van de Nederlandse Hervormde Kerk en als lid van de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden heeft bedankt.
Prof. Smits heeft in een brief aan het hoofdbestuur van de Vereniging van Vrijzinnige Hervormden geschreven dat zijn interne ontwikkeling hem heeft geleid tot een religieus-humanistische levensovertuiging die onverenigbaar is met een vrijzinnig christelijk 'etiket'. ; .
Prof. Smits (75 jaar) kreeg bekendheid door het artikel 'Waarvoor stierf Jezus? ' in 1959, dat toen aanleiding vormde voor een leertuchtkwestie.
BIJBELGENOOTSCHAPPEN VERSPREIDEN ACHT PROCENT MEER BIJBELS
In het afgelopen jaar verspreidden de bijbelgenootschappen acht procent meer bijbels dan in 1980. Het aantal nam toe van 9.653.508 tot 10.441.456. Dit meldde de Wereldbond van Bijbelgenootschappen de afgelopen week in Stuttgart.
In deze aantallen zijn uitgaven van commerciële bijbeluitgevers en niet-aangesloten bijbelorganisaties niet meegeteld. De verspreiding van het aantal nieuwe testamenten nam met 13 % af van 13.915.505 tot 12.085.069. Deze teruggang wordt vooral veroorzaakt door het gereedkomen van volledige bijbels. In Noord-en Zuid-Amerika is nu zowel in het Engels als in het Spaans een volledige bijbel in omgangstaal beschikbaar. Ook in Azië is sinds kort de volledige bijbel in omgangstaal verkrijgbaar in onder meer het Chinees en een aantal Indiase talen.
lii Afrika werden de meeste bijbels verspreid door het Bijbelgenootschap van Nigeria (790.000), in Azië door dat van Korea (800.747) en in Europa door dat van West-Duitsland (541.643). In Latijns-Amerika wordt de lijst aangevoerd door Brazilië met 479.426 bijbels.
Het aantal uitgaven van vertalingen voor beginnende lezers is iets gestegen tot 40.481.159.
IN HERVORMDE KERKGEBOUWEN 75 VAN DE 100 ZITPLAATSEN PER ZONDAG BEZET
Van de 100 zitplaatsen in hervormde kerkgebouwen worden er per zondag 75 bezet. De gemiddelde bezetting is het hoogst in de kerkprovincies Zuid-Holland en Gelderland en het laagst in Groningen. Dit concluderen drs. F. A. Witteman en, drs. H. F. van Zoelen in het rapport 'Het gebruik van kerkelijke accommodaties', uitgebracht door het KAS KI, het instituut voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek, studie en advies in Den Haag. (...)
Kerkgebouwen
In de statistiek van 1977 zijn 1600 gebouwen opgenomen waarin hervormde kerkdiensten gehouden worden. Daarvan zijn 1390 kerkgebouwen en 210 andere gebouwen, zoals wijkcentra en scholen. De meeste kerkgebouwen zijn te vinden in Zuid-Holland (251 kerken en 32 andere gebouwen waar kerkdiensten gehouden worden), Gelderland (238 kerken en 34 andere gebouwen) en Friesland (203 kerkgebouwen en 21 andere gebouwen). Het geringste aantal is te vinden in Drente (58 kerken en 12 andere gebouwen), Zeeland (75 kerken en 12 andere gebouwen) en Noord-Brabant en Limburg (89 kerken en 15 andere gebouwen).
Er van uitgaande dat aan de statistiek van 1977 63, 6 procent van de hervormde gemeenten heeft meegedaan, berekenen de onderzoekers dat er alles bij elkaar in Nederland zo' n 2500 hervormde kerkelijke accommodaties moeten zijn, waarvan 88 procent fungeert als kerkgebouw voor een gemeente. 12 Procent behoort tot de categorie 'andere gebouwen'.
In de 1600 gebouwen in de statistiek van 1977 waren 500.000 zitplaatsen beschikbaar. De meeste zitplaatsen zijn te vinden in Z-Holland (ruim 113.000 in de kerken en 5500 in andere gebouwen) en Gelderland (ruim 90.500 in de kerken en ruim 6300 in andere gebouwen). De minste zitplaatsen zijn te vinden in Drente (ruim 16.000 in de kerken en ruim 1400 in andere gebouwen) en N-Brabant en Limburg (ruim 20.000 in de kerken en ruim 1300 in andere gebouwen).
Het aantal zitplaatsen per kerkgebouw is gemiddeld 340. Grote kerken met veel zitplaatsen zijn vooral te vinden in de provincies Z-Holland, Utrecht en Overijssel (gem. resp. 451, 400 en 406 zitplaatsen). Kleinere kerkgebouwen zijn te vinden in Friesland, Groningen en N-Brabant en Limburg.
Er van uitgaande dat aan de statistiek van 1977 63, 3 procent van de hervormde gemeenten heeft meegewerkt, stellen de onderzoekers dat het totaal aantal zitplaatsen in hervormde kerkgebouwen in Nederland ongeveer 780.000 moet zijn. Als er van wordt uitgegaan dat de Herv. Kerk 2.650.000 geregistreerde leden heeft van 13 jaar en ouder, dan betekent dat, dat er per 100 geregistreerden 29 a 30 zitplaatsen beschikbaar zijn.
In het rapport wordt verder geen onderverdeling gemaakt naar type kerkgebouw. De 1200 monumentale kerkgebouwen, dikwijls te vinden in de centra van de grote steden waar het kerkbezoek laag is, zijn dus in het rapport ook meegeteld.
Kerkdiensten
In totaal worden in Nederland per zondag 2700 hervormde kerkdiensten gehouden. Daarvan vindt 70 procent plaats op de zondagochtend en 30 procent 's middags of 's avonds.
Het aantal hervormde kerkdiensten is per jaar het grootst in Z-Holland (12.883 's ochtends en 7.691 's middags of 's avonds) en Gelderland (12.332 's ochtends en 4.363 's middags of 's avonds). Het kleinste aantal wordt gehouden in Drente (2.726 's ochtends en 555 's middags).
In het rapport is geen onderverdeling gemaakt naar verschillende soorten gemeenten. In grote-stadsgemeenten bijvoorbeeld ligt het aantal kerkdiensten vaak lager dan in plattelandsgemeenten.
Aan de hand van de cijfers over 1977, 1978 en 1979 hebben de onderzoekers getracht een beeld te geven van de gemiddelde bezetting van de kerkgebouwen per zondag. Het totaal aantal kerkgangers per zondag bedroeg in 1977 in 63, 6 procent van alle hervormde gemeenten bijna 373.000, het aantal beschikbare plaatsen was bijna 500.000. Dat betekent dat per zondag in 1977 75 van de 100 zitplaatsen in hervormde kerkgebouwen bezet waren.
Getniddeld per kerkdienst is de verhouding 55 van de 100 zitplaatsen. De ochtenddiensten zijn vrijwel overal beter bezet dan de avonddiensten, waardoor het gemiddelde per kerkdienst omlaag getrokken wordt.
De gemiddelde kerkbezetting is het hoogste in Z-Holland, waar in 1977 ruim 116.000 van de ruim 118.600 plaatsen bezet waren en in Gelderland (ruim 85.000 van de bijna 97.000). Het laagst is de bezetting in Drente (ruim 9.000 van de ruim^ 17.000 plaatsen), Groningen (ruim 12.500 van de bijna 31.000 plaatsen) en Zeeland (ruim 13.400 van de ruim 25.000 plaatsen).
Het gemiddelde aantal kerkgangers bedraagt per zondagse dienst in Z-Holland 293, in Gelderland 265, in Drente 147, in Groningen 117 en in Zeeland 143.
Deze cijfers zijn niet onderverdeeld naar bijvoorbeeld stad, platteland of modaliteit.
Conclusies
Aan het slot van hun rapport zeggen de onderzoekers dat al deze gegevens van belang kunnen zijn voor het beleid van de kerk. Strikt geredeneerd, zo zeggen zij, is er sprake van een overcapaciteit aan kerkgebouwen. Bij beleidsbeslissingen kunnen deze cijfers dan ook niet buiten beschouwing gelaten worden, dit alleen al in verband met de hoge kosten die de verwarming van al deze kerkgebouwen met zich meebrengt. De mogelijkheden om het gebnjik van de beschikbare capaciteit te verbeteren zijn echter niet groot, voegen zij hieraan toe. Het aantal terkdiensten verminderen is naar hun mening geen realistisch alternatief. Een vermindering van het aantal diensten kan zelfs leiden tot een verlaging van het kerkbezoek, en dat juist op het moment dat de kerkgang van hervormden zich aan het stabiliseren is. Inkrimping van het aantal kerkgebouwen zal hier en daar noodzakelijk zijn, zo concluderen de onderzoekers, die er verder op wijzen dat van een slecht bezette kerk weleens nadelige invloed op het verdere kerkbezoek zou kunnen uitgaan.
De beide onderzoekers achten hun rapport voornamelijk van belang voor de planning van nieuwe kerkgebouwen. 'De gegevens over de huidige overcapaciteit kunnen worden benut om een meer realistische capaciteit van toekomstige accommodaties te verwezenlijken', aldus drs. Witteman en drs. Van Zoelen.
Het rapport is tot stand gekomen op eigen initiatief van de onderzoekers. De Ned. Herv. Kerk heeft hiervoor geen opdracht gegeven.
REGIONALE INFORMATIEDAG OVER E'82 IN HOOGEVEEN
Driebergen/Hoogeveen: Sinds de startdag van het Evangelisatorisch Jaar 1982 (E '82) op23 jan. jl. in de Rotterdamse Doelen, is de Evangelische Alliantie druk bezig met nieuwe aktiviteiten. Als vervolg op die algemene startdag organiseert de E.A. op zaterdag 15 mei a.s. een regionale informatiedag over E'82 voor het noorden in Hoogeveen. Het doel van deze dag is mensen te stimuleren tot evangelisatiewerk, daarom zal het accent van deze dag liggen op de keuzeprogramma' s in de middag.' s Morgens hoopt de Apeldoornse hoogleraar dr. J. P. - Versteeg zicht te geven op de maatschappij waarin de boodschap van Jezus Christus gebracht dient te worden.
Aan de dag, die in de Hoogeveense Oosterkerk gehouden zal worden, zullen verder meewerken ds. J. Bouritius (Baptistenpredikant te Hoogeveen) en ds. F. H. Veenhuizen (Geref. Evangelisatiepred. te Apeldoorn). De algehele leiding van deze dag zal in handen zijn van ds. W. J. Bouw (secr. van de E.A. en de NH-pred. voor de IZB). De Groningse gospelgroep 'HODOS' zal deze E.A.-dag muzikaal omlijsten.
Het keuzeprogramma voor de middag vermeldt onderwerpen als: de missionaire gemeente, christelijke levensstijl, lektuurevangelisatie, jongeren-en kinderevangelisatie, muziek en voortzetting contacten en nazorg. De bezoekers zullen die middag uit twee keuzeprogramma's kunnen kiezen.
De E.A.-dag vindt plaats in het gebouw van de Geref. Oosterkerk, hoek Buizertlaan/Leeuweriklaan te Hoogeveen, aanvang 10.00 uur, toegang gratis.
De Evangelisatiekrant 'De Andere Weg' welke door de E.A. is uitgegeven i.v.m. het Evangelisatorisch Jaar kunt u bij het secretariaat bestellen, tevens zal de krant ruimschoots voorradig zijn op 15 mei. Verdere inlicfttingen kunt u verkrijgen bij het secretariaat van de Evangelische Alliantie, Hoofdstraat 55, 3971 KB Driebergen, tel. 03438-13693.
GEREFORMEERDE BONDSKERKDIENSTEN
Tilburg, Min. Mutaerstr. 22 bij de Pellikaankunstijshal, in het kerkgebouw 'Elim'.
4 April 10.00 uur drs. J. v. Eek, 15.00 uur ds. A. Rijken; 9april 19.30uurcand.T. Wegman; llapril 10.00 en 15.00 uur eerw. heer B. Klootwijk; 18 april 10.30 uur (Pauluskerk) 15.00 uur (Elim) ds. M. Goudriaan; 25 april 10.00 en 15.00 uur ds. T. Guyt; 2meil0.00uurds.J.H.v. Daalen, 15.00uur ds. M. A. v. d. Berg; 9 mei 10.00 en 15.00 uur eerw. heer A. D. Goyert; 16 mei 10.00 uur ds. Teeuw, 15.00 uur ds. W. Roos; 20 mei 9.30 uur cand. V. d. Berg; 23 mei 10.00 en 15.00 uur ds. P. v. Bergenbravenboer; 30 mei 10.00 en 15.00 uur eerw. heer B. Klootwijk; 6 juni 10.00 en 15.00 uur ds. D. C. Floor; 13 jurji 10.00 en 15.00 uur ds. A. v. d. Vlist; 20juni lO.OOen 15.00uurdrs. J. v. Eek; 27 juni 10.30 uur (Pauluskerk), 15.00 uur (Elim) ds. P. Kolijn.
Kinderoppas aanwezig. Nadere inlichtingen worden u gaarne verstrekt door de heer D. v. Belzen, tel. 013-671745 en de heer J. Vis, tel. 013-432319.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1982
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 april 1982
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's