Kerknieuws
BEROEPEN TE
Harkema-Opeinde, Colijnsplaat: T. A. Eijsenga, kand. te Nunspeet; Polsbroek en Vlist: S. Jumelet, kand. te Zeist; Schoonhoven: M. Goudriaan te Ouderkerk a/d IJssel.
AANGENOMEN NAAR
Heerde: Tj. Sijtsema te Harhngen; Onstwedde: H. Harkema te Brakel; Avereest: J. A. Bosch, kand. te Amstelveen; Tricht: H. G. Fonteijn, kand. teZeist; Hilvarenbeek: A. Poldervaart, kand. te Heusden; Stiens: A. J. v. Binsbergen te Bolsward.
BEDANKT VOOR
Benschop, Sprang en Goedereede: J. C. Schuurman te Zalk; Domburg: F. G. Fonteijn. kand. te Zeist; Maassluis: Chr. van Andel te Bergschenhoek.
TOEGELATEN EN BEROEPBAAR
R. W. van Maurik, Berkstraat 4, Nieuwegein; J. A. H. Timmer, Dr. Kuyperlaan 4, Voorhout; D. N. Verhey, Noordzijde 97, Noordeloos (m.i.v. 1-8-84).
STUDEREN EN DE CSFR
Ga je studeren? Zonder meer een groot voorrecht, wanneer die mogelijkheid voor je open ligt. Misschien zie je al een goede baan voor je of een verantwoordelijke positie. Het zou ook kunnen zijn dat de studie voor jou een omweg naar werkloosheid betekent. Hoe optimistisch of pessimistisch je ook denkt, één ding is duidelijk: studeren is veel meer dan vakken halen, college lopen, tentamens doen, enz. Realiseer je je dat je straks midden in de dynamiek van het stadsleven zit? Misschien ver van huis, in de exclusieve studentenmaatschappij. Er zal heel wat op je afkomen, tot je vreugde, verwondering, verbazing, verbijstering. Hoe denk jij het eigenlijk vol te houden als christen-student in een stortvloed van meningen, filosofieën, religies en ga zo maar door. Alleen kun je ér nooit tegen op! Daarom een goed en dringend advies: sluit je aan bij een christelijke studentenvereniging zoals de CSFR. De Civitas Studiosorum in Fundamento Reformato (is: studentenvereniging op reformatorische grondslag) is een landelijke studentenvereniging met als grondslag de Bijbel en hierop grondend de 3 Formulieren van Enigheid. De CSFR wil studenten uit de gereformeerde gezindte op dit fundament samenbrengen. Als CSFR-lid bezoek je een bijbelkring, waar een gedeelte uit de Bijbel wordt besproken. Verder kun je kiezen uit studiekringen met als onderwerpen bijvoorbeeld: belijdenisgeschriften, de Institutie van Calvijn, literatuur, de verhouding geloof-wetenschap, enz. Ook worden er lezingen van allerlei aard gehouden door leden en gastsprekers van buiten de CSFR. In het bijzonder op weekends en conferenties, die georganiseerd worden, nemen de persoonlijke contacten en gezelligheid een grote plaats in; ook buiten de direkte studiesfeer spelen zij een belangrijke rol op deze vereniging. De CSFR heeft afdelingen in: Delft, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Wageningen en Groningen. Voor meer informatie: Landelijke Propagandacommissie van de CSFR, Postbus 288, 2600 AG Delft.
***
HERV. GEREF. EVANGELISATIE ASSEN
In Assen worden elke zondag door de Hervormd-Gereformeerde Evangelisatie diensten belegd. Voor de zomerperiode van 1984 zijn dat: - Evangelisatiediensten:
Normaal elke zondag om 10.00 uur in wijkcentrum 'De Schulp' aan de Buizerdstraat en om 17.00 uur in de hervormde kerk 'Het Anker' aan de van Heuven Goedhartlaan. - Kerkbeurten:
15 juli om 19.00 uur in 'Het Anker' 19 augustus om 19.00 uur in 'Het Anker' Als er een kerkbeurt is vervalt uiteraard op de betreffende middagen de evangelisatiedienst. - Voor inlichtingen, preekrooster vakantieperiode en routekaartjes kunt u zich wenden tot J. Hendriksen, Zuringes 79, te Assen, tel. 05920-40840.
***
8 SEPTEMBER 1984 ORGELMIDDAG IN ELBURG
Op D.V. zaterdag 8 september a.s. zal de oude hanzestad Elburg weer volop in de belangstelling staan van orgelminnend Nederland, 's Middags om 16.00 uur zal nl. tijdens een concert in de Grote-of St. Nicolaaskerk te Elburg. officieel het eerste exemplaar van het door Maarten Seijbel samengestelde boekwerk 'Orgels rond het IJsselmeer' worden aangeboden aan de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen drs. W. J. Deetman. Voor dit fraai uitgevoerde boekwerk heeft de bekende persfotograaf Aart Veldman uit Wezep allemaal nieuwe kleuren-en zwart/wit foto's gemaakt. Tijdens dit concert zal tevens het eerste exemplaar van de door de werkgroep 'Monumenta inter organa Neerlandica' uit te brengen grammofoonplaten van historische orgels worden gepresenteerd. Op deze eerste plaat zijn de orgels van Blokzijl, Hindeloopen en Hoorn te beluisteren. Voorafgaand aan de officiële uitreiking van het genoemde boek en de bijbehorende gramrhofoonplaat, zaln.m. aanvangende om 13.00 uur onder leiding van diverse gidsen een rondleiding door het historische stadje worden gehouden, gevolgd door een lezing met dia's door Maarten Seijbel over "De historische orgels in de oude IJsselmeersteden'. Ook zal een bezoek worden gebracht aan het unieke cfrgelmuseum dat sinds vorig jaar in Elburg is gevestigd. Degenen die aan de rondleiding en lezing zullen willen deelnemen en tevens het concert met de officiële presentatie van boek en plaat zullen willen bijwonen, worden verzocht e.e.a. schriftelijk kenbaar te willen maken aan de werkgroep 'Monumenta inter organa Neerlandica' p/a Wildemaetstraat 43, 8081 AH Elburg. Men dient dan om 13.00 uur aanwezig te zijn bij het Kerkelijk Centrum der Herv. Gem. te Elburg (bij de Grote Kerk). Tevens bestaat na afloop van de plechtigheid in de Grote Kerk de gelegenheid het boek 'Orgels rond het IJsselmeer' aan te schaffen, gesigneerd door de samenstellers terwijl dan ook de eerste grammofoonplaat van de werkgroep verkrijgbaar zal zijn.
***
AFSCHEID VAN DS. M. A. V. D. BERG TE AALBURG
Na vijf jaar onze gemeente gediend te hebben, nam ds. M. A. v. d. Berg op donderdag 14 juni tijdens de jaarlijkse gemeente-avond in het Kerkelijk Centrum de Burg afscheid van onze gemeente. Deze avond mocht in het teken staan van waardering en erkentelijkheid voor de familie v. d. Berg. Boven alles echter, was er de dank voor de goedertierenheden des Heeren, dat het Evangelie heeft mogen klinken voor verloren zondaren, die nooit en nimmer buiten Jezus Christus behouden kunnen worden.
De avond werd geopend door ouderling van Giessen. Hij benadrukte nog eens welke grote plaats mevr. v. d. Berg ingenomen heeft door haar hartelijke fijnbesnaarde houding in de gemeente. Ook de kinderen Monica, Susanne en Martijn, die na elke kerkdienst door vader geleid, in de consistorie kwamen zullen we missen. De avond werd gevuld met bijdragen van elke vereniging. Ieder, jong en oud, nam op zijn eigen wijze afscheid van ds. v. d. Berg. Op het eind van de avond werd een tuinset aan de fam. v. d. Berg overhandigd. Daarnaast ontvingen de kinderen ieder een leuk kado, overhandigd door kinderen van de jeugdclub en zondags school.
Tenslotte nam ds. v. d. Berg in een persoonlijk woord afscheid van de gemeente. Hij bedankte ieder voor zijn aanwezigheid en voor de kado's die men mocht ontvangen. Bovendien nodigde hij iedereen uit om in zijn nieuwe gemeente Harderwijk een bezoek te brengen aan de pastorie van de familie. De gemeente-avond werd besloten met het zingen van psalm 68 : 10 en dankgebed.
Op zondag 17 juni is de afscheidsdienst gehouden. Het oude bedehuis was overvol. Ds. v. d. Berg had als tekst voor de prediking gekozen: Hand. 4 : 12 'Geen andere Naam tot Zaligheid'.
De predikant zei dat dit zijn laatste preek was als Herder en Leraar van de gemeente Aalburg, maar hoopt in de toekomst het Woord dat blijft (dat is de grootste troost) vanaf deze plaats nog meerdere malen door te mogen geven.
" Het is de 387ste preek. Het bijzondere is de tekst waar wij hedenmiddag uit preken, die door mij ook gebruikt is toen ik voor het eerst in Aalburg als kandidaat voor mocht gaan: Geen andere Naam, gegeven tot Zaligheid. Die Naam is gegeven tot behoud en redding uit pure genade voor hopelozen in zichzelf, die in hun nood Hem mogen en moeten aanroepen. Al zijt gij een speldeknop zo klein, in Christus wordt ons de reddende hand toegestoken naar verlorenen in onszelf en de Zaligheid is in geen andere Naam. Wat is Zaligheid?
Dat is vergeving der zonden, willen wij dat? Wij dringen het u op, laat u met God verzoenen, zalig worden is mogelijk in Jezus' naam. Want buiten Hem is het omkomen, maar Hij wil u de zaligheid schenken omdat Hij het volbracht heeft. Welzalig hij die naar Zijn reine leer, in Hem hun heil, hun hoogst geluk beschouwen, die Sions vorst erkennen voor hun Heer. Welzalig zij die Vast op Hem betrouwen.
Na de dienst sprak burgemeester Boender namens B & W de dominee toe. Hij wees erop dat door hem bij de intrede gewezen is op het Evangeliewoord door de Heere Jezus tegen zijn discipelen 'Geeft gij hen te eten'. Toen de 5000 mannen met hun aanhang gespijzigd moesten worden. Maar de discipelen hadden maar 5 broodjes en 2 vissen en konden daarom niet allen te eten geven. Maar hier is openbaar gekomen de heerlijkheid en almacht van de Triomfator Jezus Christus. Zij hielden 12 volle korven voedsel over. Ook u hebt in deze gemeente, aldus Burgemeester Boender, aan die opdracht. - Geeft gij hen te eten - van uw Zender gestalte mogen geven. Ook mevr. v. d. Berg werd bedankt als steunpilaaar die zij voor haar man mocht zijn.
Hierna sprak ds. K. C. Kos uit Meeuwen namens Classis en Ring. 'Wij hebben uw bijdragen tijdens vergaderingen altijd gewaardeerd en we hopen dat u op dat terrein ook in Harderwijk uw bijdrage mag leveren. U hebt gezegd: 'Het Woord blijft, dan zal ook de Heere blijven'. Dat is de waarheid. Wij wensen u toe de onmisbare zegen des Heeren.
Als laatste sprak ouderling Van Hoeven namens de Kerkeraad en de gemeente. 'Wij moeten ons verwonderen over de goedheid en lankmoedigheid van de Heere des hemels en der Aarde dat steeds in onze gemeente heeft mogen klinken de verlossing voor verlorenen in zichzelf door die enen Naam, Jezus Christus. Het was rijk te ervaren dat die Naam, die alle eer toekomt, centraal mocht staan, dat was een rijke Christus voor een arme zondaar. Hierna werd de gemeente verzocht de fam. v. d. Berg toe te zingen Psalm 122 : 3.
***
MIDDELBURG
Het bestuur van de afd. Middelburg e.o. van de Geref. Bond in de Ned. Herv. Kerk, deelt u mede, dat in het kader van de door de Centrale Kerkeraad belegde Geref. Bondsdiensten, in het derde kwartaal van 1984, de volgende wekelijkse diensten gehouden zulten worden. De diensten vangen aan om 17.00 uur in de Nieuwe Kerk.
Wijzigingen voorbehouden 1 juli, ds. A. Schaap, Arnemuiden; 8 juli ds. J. Blom, Ridderkerk; 15 juli ds. G. K. Korporaal, Woudrichem; 22 juli ds. D. Heuvelman, Klaaswaal; 29 juli ds. J. Blom, Ridderkerk; 5 augustus ds. K. ten Klooster, Lunteren; 12 augustus Kand. J. de Rijke, Vlissingen; 19 augustus ds. J. Blom, Ridderkerk (V.H.A.); 26 augustus ds. G. K. Korporaal, Woudrichem. (H.A.); 2 september drs. J. de Koeijer, 's Gravenpolder; 9 september drs. A. de Reuver, Capelle a/d IJssel; 16 september ds. L. Wüllschleger, 's Gravenhage; 23 september ds. J. T. Cazander. Oude Tonge; 30 september ds. W. J. Gorissen, Voorthuizen.
***
GEREF. BONDSDIENSTEN IN DRIE-BERGEN-RIJSENBURG
Voor hen die hun vakantie in Driebergen-Rijsenburg zullen doorbrengen vermelden wij onderstaand de geplande diensten in de komende maanden.
8 juli 19.00 uur Morgensterkapel, ds. T. v. Delen, Veenendaal; 15 juli 19.00 uur Morgensterkapel, ds. H. Roelofsen, Zeist; 22 juli om 19.00 uur Morgensterkapel, Cand. E. V. d. Ham, Zeist; 29 juH 19.00 uur Morgensterkapel, ds. J. Nyenhuis, Cothen; 5 aug. 10.15 uur Grote Kerk, ds. J. Nijenhuijs, Cothen; 12 aug. 19.00 uur Morgensterkapel, ds. P. V. d. Kraan, Woudenberg; 19 aug. 19.00 uur Morgensterkapel, ds. A. Gooyer, Putten; 26 aug. 19.00 uur Morgensterkapel, ds. T. V. Delen, Veenendaal; 2 sept. 19.00 uur Morgensterkapel, ds. F. Luitjes, Woudenberg.
***
HARDEGARIJP
Met het oog op de vakanties worden belanghebbenden voor Hardegarijp e.o. er op attent gemaakt, dat te Hardegarijp elke zondag om 09.30 uur en 15.00 uur Herv. Ger. Diensten worden gehouden. Het gebouw van de Ned. Herv. Evang. ligt aan de rand vap het dorp. Rijksstraatweg 127.
NIEUWE FRANKEERREGELING KERKELIJKE POST
De Stichting Interkerkelijke Belangenbehartiging Afkoop (SIBA) heeft met het ministerie van Financiën en met de PTT overeenstemming bereikt met betrekking tot de regeling van de portvrijdom van de kerken. Door het verbreken van de financiële banden tussen kerk en staat zal over 10 jaar de portvrijdom die de kerken nu kennen voor hun interne postverkeer, worden afgeschaft. Deze portvrijdom hebben de kerken indertijd gekregen in ruil voor geconfisqueerde goederen in de vorige eeuw. Tot nu toe verzonden de kerken hun interne poststukken (bijvoorbeeld post van synodale organen naar plaatselijke gemeenten) in dienstenveloppen. Door de overheid zijn echter de dienstenveloppen met ingang van 1 januari 1984 afgeschaft, waarbij men er geen rekening mee had gehouden dat er nog geen regeling voor de kerken was getroffen. Door middel van een speciale dienstorder bleef het echter mogelijk dat de kerken dienstenveloppen gebruikten. Iets wat overigens hier en daar verwarring wekte, omdat niet alle postkantoren de dienstorder die op 1 april inging, goed hadden verwerkt. Inmiddels is nu de regeling getroffen dat de kerken die tot 1994 portvrijdom hebben (waaronder dus de Nederlandse Hervormde Kerk), hun post mogen verzenden in enveloppen met de opdruk 'Tijdelijke frankeerregeling kerken'. Deze maatregel gaat op 1 juli in. Dienstenveloppen mogen nog tot 15 juli gebruikt worden. Daarna moet de aanduiding 'dienst' worden doorgehaald en op de envelop een door de PTT speciaal hiervoor ter beschikking gesteld stempel worden gezet met de aanduiding 'Tijdelijke frankeerregeling kerken'. De regeling heeft overigens uitsluitend betrekking op binnenlandse en gewone poststukken. Aangetekende stukken, expressezendingen en post naar het buitenland moeten op de gebruikelijke wijze gefrankeerd worden. De tijdelijke frankeerregeling kerken wordt afgedrukt op dienstorder H.302, gedateerd 19 juni 1984, van de PTT. Met vragen over deze nieuwe regeling kan men terfecht bij de Generale Financiële Raad van de Hervormde Kerk, de heer F. Pronk, Laan Copes van Cattenburch 69, Den Haag, tel. 070-469332.
(Hervormd Persbureau)
***
HERVORMD ZUID-HOLLAND DOET VOORSTELLEN VOOR 'PERFORATIE VAN GEMEENTEGRENZEN'
De hervormde provinciale kerkvergadering van Zuid-Holland heeft bij de hervormde synode voorstellen ingediend voor kerkordelij ke wijzigingen, die moeten leiden tot een 'perforatie' van gemeentegrenzen. Op dit moment is het zo dat een lid van de Hervormde Kerk hoort bij de gemeente waarin hij of zij woont. Ook al voelt men zich in die gemeente vanwege bijvoorbeeld modaliteitsverschillen, niet thuis en bezoekt men elders de kerkdiensten, men behoudt de rechten en plichten die verbonden zijn aan het lidmaatschap van de gemeente waartoe men geografisch behoort. De afgelopen jaren heeft dit principe in de praktijk regelmatig geleid tot het ontstaan van buitengewone wijkgemeenten en deelgemeenten, waarin groepen van gelijkgezinden of behorende tot een bepaalde modaliteit, zich verenigden. Hieraan gaat vaak veel onrust en polarisatie in de gemeente vooraf. Als voor deze gevallen speciale voorzieningen in de kerkorde getroffen zouden worden, zou aldus de PKV Zuid-Holland (die zich ook regelmatig met deze poblematiek geconfronteerd ziet), veel pastorale nood voorkomen kunnen worden en zou de noodzaak tot het vormen van deelgemeenten en buitengewone wijkgemeenten minder vaak of helemaal niet bestaan. Wat de PKV Zuid-Holland nu wil, is het openen van de mogelijkheid voor mensen zich aan te sluiten bij de gemeente waar zij zich thuis voelen. De oude grenzen van de hervormde gemeente worden daarmee doorbroken of geperforeerd. Al eerder diende de PKV bij de synode een voorstel tot perforatie van gemeentegrenzen in (in 1980), maar daarop is tot nu toe naar haar mening niet adequaat gereageerd. Daarom is de PKV nu gekomen met gedetailleerde voorstellen voor kerkordelijke wijzigingen, die volgens de interpretatie die de PKV geeft aan artikel XXVIII aan de kerkorde door de synode behandeld móéten worden.
Ordinantie 2-1 en 2-10
De PKV heeft wijzigingsvoorstellen ingediend voor de ordinanties 2-1 en 2-10, waarin resp. te lezen valt wie er tot een gemeente behoren en waarin het lidmaatschap van de wijkgemeënte die valt onder een centrale gemeente, geregeld wordt. In ordinantie 2-1 wil de PKV ingevoegd zien dat binnen een bepaalde ring van gemeenten, mensen de mogelijkheid hebben zich te laten inschrijven bij een gemeente waar zij niet geografisch toe behoren. Voordat dit gebeurt, moet daartoe een besluit genomen worden door het breed moderamen van de PKV aan de hand van een schriftelijk verzoek van betrokkenen, nadat daarover de kerkeraad van de gemeente waar men woont, gehoord is en eventueel na een advies van de visitatoren-provinciaal. Het breed moderamen geeft alleen toestemming tot overschrijving naar een andere gemeente 'in het belang van de herderlijke zorg en op grond van persoonlijke redenen van pastorale aard'.
Nadat de overschrijving heeft plaatsgevonden, heeft men in de' nieuwe gemeente alle rechten en plichten die daaraan verbonden zijn en verliest men die in de oorspronkelijke gemeente. Voor ieder lid dat van de ene gemeente naar de andere overstapt, moet door de nieuwe gemeente een bepaald bedrag per jaar (men denkt daarbij aan ƒ 150, — tot ƒ 200, —) betaald worden om te voorkomen dat de gemeente die men verlaat, daar financieel nadeel van ondervindt. Het zou hier om een landelijke richtlijn moeten gaan, aldus de PKV, die deze financiële drempel wil inbouwen om het de nieuwe gemeente niet al te gemakkelijk te maken iemand van buiten te accepteren. In bijzondere gevallen zou het volgens de voorstellen ook mogelijk moeten zijn zich te laten inschrijven in een gemeente in een aangrenzende ring. Dit in overleg met de brede moderamina van de betreffende classicale vergaderingen. Deze mogelijkheid zou bijvoorbeeld open moeten staan voor mensen die zich aangetrokken voelen tot een bepaalde modaliteit die in de ring waarin zij wonen, in geen enkele gemeente gevonden wordt en waarvoor dus overschrijving naar een andere gemeente binnen dezelfde ring niet zinvol is. Verhuist men nadat men zich bij een andere gemeente heeft laten inschrijven, naar een andere gemeente binnen dezelfde of een aangrenzende ring, dan dient opnieuw een verzoek bij het breed moderamen van de PKV te worden ingediend als men bij de gemeente van zijn of haar keuze ingeschreven wil blijven.
Wijkgemeente
Voor mensen die willen behoren tot een andere wijkgemeënte dan die waar zij wonen, gelden ongeveer dezelfde regels. In dit geval moet een verzoek gericht worden aan de centrale kerkeraad waar de betreffende wijkgemeenten onder vallen. Ook hier geldt dat als men verhuist naar een andere wijk, er opnieuw een verzoek naar de CK moet gaan als men tot de gekozen wijkgemeënte wil blijven behoren. Bij het overgaan van de ene wijkgemeenten naar de andere acht de PKV Zuid-Holland een financiële regeling niet nodig, omdat het hier toch gaat om wijkgemeenten binnen één centrale gemeente waar men gezamenlijk de financiën beheert. Mocht het zo zijn dat binnen een centrale gemeente bijvoorbeeld een bepaalde modaliteit niet vertegenwoordigd is, dan kan als dat nodig is gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid die ordinantie 2-1 biedt om over te stappen naar een andere gemeente binnen dezelfde ring of een gemeente in een aangrenzende ring. Naar de mening van de PKV Zuid-Holland sluiten deze nieuwe kerkordevoorstellen aan bij de praktijk zoals die in veel hervormde gemeenten in Nedeland gegroeid is. In de afgelopen jaren heeft overigens ook secretaris-generaal dr. R. J. Mooi van de Hervormde Kerk zich over deze problematiek gebogen. De materie is echter dermate gecompliceerd dat daarover tot nu toe nog geen eindrapport kon verschijnen.
(Hervormd Persbureau)
***
LANDELIJK OVERLEGORGAAN 'PH. J. HOEDEMAKER'
Het bestuur van het Landelijk Overlegorgaan 'Ph. J. Hoedemaker', vereniging van Gereformeerde Studenten in de theologie in de Ned. Herv. Kerk, nodigt u van harte uit de vierde Ontmoetingsdag bij te wonen. Deze zal Deo Volente gehouden worden op vrijdagavond 12 oktober in de Prinsenhof, Eykmanlaan 431 te Utrecht, aanvang 19.30 uur.
Onderwerp: Pastoraat in een grote stadsgemeente
Sprekers: ds. W. Dekker uit Rotterdam-Delfshaven, ds. W. G. J. van der Sluys uit Amsterdam.
In de septemberaflevering van het Kontaktorgaan zal als achtergrond en voorbereiding voor de Ontmoetingsdag een artikel verschijnen van de hand van drs. L. Westland uit Amersfoort,
waarin m.b.t. het onderwerp enkele bijbelstheologische lijnen getrokken zullen worden.
ZOMERZANGDIENSEN 1984 BOVEN KERK KAMPEN
Op de woensdagen 1, 8 en 15 aug.
Wo. 1 augustus m.m.v. ds. G. Mulder, Hasselt.
Exelsior uit Genemuiden o.l.v. H. Schultink, sopraan: E. Steert-Riesebos; W. H. Zwart orgel.
Wo. 8 aug. m.m.v. ds. B. Oosterom, Kampen. W. H. Zwart, orgel; Herv. Wijkkoor o.l.v. J. S. Wuite; sopraan: M. Steenredeker.
Wo. 15 aug. m.m.v. ds. G. v. d. End. W. H. Zwart orgel; Herv. Wijkkoor o.l.v. J. S. Wuite; sopraan: M. Steenredeker.
Aanvang 20.00 uur, voorzang 19.45 uur. Koffie na afloop. Boekentafel aanwezig.
***
MISBRUIK VAN GODS NAAM LEGAAL?
Veenendaal - Precies binnen het jaar heeft het Gerechtshof te Amsterdam beschikt op het beklag, dat het bestuur van de Bond tegen het vloeken te Veenendaal deed over de beslissing van de Officier van Justitie om de heren Van Kooten en de Bie niet te vervolgen. Deze beide cabaretiers zongen destijds in een uitzending van de Vpro-tv hun zgn. 'wijnlied', waarin zij meenden de 'voortwoekerende exploitatie van Jezus' aan de kaak te moeten stellen. Maar de inhoud van het lied 'Het wijnjaar nul' was zo onaanvaardbaar, dat het bestuur van de Bond een strafrechterlijke aanklacht indiende. De nu bekend geworden beschikking van het Gerechtshof houdt in, dat het beklag is afgewezen. Dat is een teleurstelling voor de Bond tegen het vloeken. Vooral omdat de motivatie van het Hof zwak is en er te weinig op de door het bestuur aangedragen argumenten wordt ingegaan. Dit is een verontrustende ontwikkeling! Wordt vergroving en misbruik van Gods Naam nu gelegaliseerd? Is er bij de rechterlijke macht nog gevoel voor wat de Bond beoogt? Het bestuur overweegt een nog sterker beroep te gaan doen op alle sympathisanten om de arbeid van de organisatie te ondersteunen. Hopelijk kan een dam worden opgeworpen tegen de toenemende godslastering, wanneer iedereen steeds meer gespitst is op het misbruik van Gods heilige Naam, ook bij de media. De praktijk leert altijd nog, dat als mensen zich bewust zijn van het kwetsend karakter van hun uitlatingen, ze die best willen nalaten uit respekt voor de ander. De achterliggende bedoeling van de aanklacht van de Bond was overigens niet om te bestraffen, maar om aan te geven dat godslastering voor velen een ernstige zaak is en het nodig is paraat te blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 juli 1984
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 juli 1984
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's