Kerknieuws
BEROEPEN TE
Bussum: J. C. Delbeek te O-Flevoland, die dit ber. aannam.
Rotterdam-Kralingen: H. A. van Til, kand. te Haarlem, die dit ber. aannam.
Vroomshoop: J. W. Arendshorst te Rijssen.
Nieuw Leusen: G. Hoekstra te Ternaard.
BENOEMD
Oldebroek: bijst. i/h pastoraat dhr. P Vinke te Spakenburg, die deze ben. heeft aangenomen. Lage Vuursche: bijst. i/h pastoraat M. v. d. Linden te Dirksland, die deze ben. heeft aangenomen.
AANGENOMEN
Heinkenszand: E. J. Rietveld, kand. te Goes. Huizen: G. v. d. End te Kampen. Venlo: T. A. W. Aris te Ammerstol.
BEDANKT VOOR
Veenendaal: G. v. d. End te Kampen. Otterlo: T. Ouwerkerk te Ijzendoorn. PoortvHet: W. J. op 't Hof te Ouddorp. Voorburg: A. Carstens te Middelharnis.
BEVESTIGING EN INTREDE VAN DS. TEEUW IN MOORDRECHT
Tweede kerstdag was het dan zover, dat ds. Teeuw intrede deed in de gemeente 'Beth-El' te Moordrecht. Het was de eerste keer voor deze deelgemeente. De bevestigingsdienst werd geleid door ds. J. C. Schuurman te Barneveld. De tekst koos hij uit 1 Timotheüs 4:6: 'Heb acht op uzelven en op de leer; volhard daarin; want dat doende, zult gij en uzelven behouden, en die u horen'. Deze brief is geschreven voor de orde die in de eerste christelijke gemeente nodig was. Paulus wilde graag dat Timotheüs een goede herder zou zijn.
Hebt acht op uzelven, dat betekent zelfkritiek; het is moeilijk maar onmisbaar. Wie is hiertoe bekwaam? De bede 'Doorgrond mij o God! en ken mijn hart; beproef mij en ken mijn gedachten'. Hebt acht op uzelven en op de leer. Dit is wat collega Teeuw nodig heeft. U staat niet voor een klein beetje koren tussen het kaf, of voor een gemeente die enkel uit zaligen bestaat. Het woord komt tot ons hart en wordt aanvaard in geloof of verworpen tot onze ondergang. Als mensen u de baas willen zijn, volhard daarin en acht gevende op uzelven. Looft, looft den HEER, gij Zijne legerscharen, wier lust het is, op Zijnen wenk te staren (Ps. 103). Het heerlijke bevrijdende verrassende. Wij hoeven het niet te doen! Ploegen op rotsen, ander niet. De grootste verrassing is: Mijn God, ze gaan dus toch horen. Gemeente, draag hem op, die in de naam des Heeren tot u gezonden is. Heb hem hartelijk lief. De lippen die tot u spreken zijn van Christus. De verkondiging des Heiligen Evangelies gaat over de sleutels van het Hemelrijk (Zondag 31). Daar juichen de kleinste en de grootste op hun wijze voor God op de troon en voor het Lam. Daarna ging dominee Schuurman over tot de bevestiging van dominee Teeuw. Hij sprak hem met een enkel persoonlijk woord toe en wenste hem, zijn vrouw en vrienden, Gods zegen toe.
Intrede van ds. Teeuw
De dienst werd begonnen door het zingen van psalm 84 : 1 en 2: Hoe lief' lijk, hoe vol heilgenot, O HEER der legerscharen God, Zijn mij uw huis en tempelzangen. Daarna las ds. Teeuw Jesaja 55 voor. Hij nam de tekst uit het zesde vers: 'Zoekt de Heere terwijl Hij te vinden is, roept Hem aan, terwijl Hij nabij is'. Drie punten, die de aandacht vroegen waren:
1. de nood achter deze aansporing
2. de mogelijkheid in deze aansporing
3. het gehoor geven aan deze aansporing.
1. Jesaja leefde voor de ballingschap, maar hij spreekt alsof hij in de ballingschap verkeert. De Joden verkeerden in Babel in grote nood. Dat was de schuld van Nebucadnezar. Ze hadden in Jeruzalem alles om God te dienen, maar ze zijn van het heilspoor afgegaan, het was hun eigen schuld, ze hebben niet geluisterd. Zij misten nu de stad en het centrum van het volk, dat was vernietigd; de band was doorgesneden. En nu waren ze ver van de stad. Jesaja 55 vers 1 gaat over dorstigen. De Joden leiden daar een kommervol bestaan. Ze proberen een bestaan op te bouwen, maar dit is een schijnbevrediging. Als ze geld hebben geven ze het verkeerd uit. Het is een aansporing voor ons, de nood van ons eigen leven. Want wij zijn ook verdreven, nl. uit het paradijs. We moeten niet hetzelfde antwoord geven. We leven in een onverzoende betrekking. We geven geld uit voor iets wat geen brood is, voor vermaak en geluk. Zoek Hem terwijl Hij nabij is. De Heere weet de nood veel beter dan dat wij die weten.
2. De mogelijkheid in deze aansporing. Ik zou je aan kunnen sporen tot iets wat niet mogelijk is. Tegen een jongen in de kerk zou ik kunnen zeggen: 'Er ligt 100.000 gulden in de kerk'. Hij zou direct weten dat het niet waar was. Zegt de Heere: Ik ben toch niet nabij? Nee, juist terwijl Hij te vinden is, is Hij nabij en wij zijn onmachtig. Hij is het, omdat het van zijn kant mogelijk is. Ik bèn te vinden.
De duivel kan je iets moois voorspiegelen. De duivel zei tegen Adam en Eva: 'Als je daarvan eet, word je als God'. We zijn verder afgedwaald, om in een mooi huis het geluk te vinden. Maar de satan spoort je aan tot het onmogelijke. De Heere is de grootste in Jesaja 40. Hij werpt de eilanden heen als een stofje. Wie kan in Zijn nabijheid verkeren? Waar is Hij? Vrees niet. Ik verkondig u grote blijdschap, die al de volken wezen zal, namelijk dat heden geboren is de Zaligmaker, welke is Christus Jezus in de stad Davids en dit zal u een teken zijn: gij zult het kindeke vinden in doeken gewonden een liggende in de kribbe. Waar is God in de stal van Bethlehem? Het kind in de kribbe is Immanuël: 'God is met ons'. Het is in onze natuur gekomen. Door dit kind is de weg tot de vader weer mogelijk. Hij werd verlaten opdat wij nimmermeer verlaten zouden zijn.
3. Het gehoor geven aan de aansporing. We preken niet om een beschouwing te geven, maar om er gehoor aan te geven. We moeten niet vluchtig zoeken, dat deed de vrouw in de gelijkenis van de verloren penning ook niet. Ze keerde het huis met bezemen. In het aanroepen en worstelen voor Zijn Heilig aangezicht ligt het leven van je hart. In de onderlinge samenkomsten kan dat. Want wie de Heere zoekt heeft de belofte van het vinden. Zoek de Heere in je jonge jaren. Want die Mij vroeg zoeken, zullen Mij vinden. Ik ben gevonden door hen die Mij niet zochten. Kohlbrugge zei: Als je denkt: Nog een paar stappen lopen en dan ben ik er, loop je Hem zeker mis.. Als afsluiting van de preek liet ds. Teeuw zingen ps. 3 : 2: Vraagt naar de Heere en Zijne sterkte.
Ds. Teeuw richtte zich vervolgens tot ds. Schuurman, die de bevestigingsdienst had geleid, ds. Van Gorsel, die als tijdelijk consulent gefunctioneerd heeft, ds. Zaal, die enorm veelwerk heeft verricht in Moordrecht als emerituspredikant. Verder bedankte hij de kerkeraad van de Gereformeerde Kerk voor het gebruiken van hun kerkgebouw en sprak hij nog toe ds. De Boer, als predikant van de Dorpskerk aanwezig, tegen wie hij zei, dat hij hoopte op een goede samenwerking ondanks de gebrokenheid, de burgerlijke overheid in de persoon van burgemeester Bandell, de vrienden en bekenden uit Groenekan, de vorige gemeente, en de kerkeraad en kerkvoogdij en allen die meegeholpen hadden aan het vele werk, dat de laatste tijd voor de pastorie is verricht. Verder werden de kosters en de organisten bedankt.
Burgemeester Bandell sprak daarna ds. Teeuw toe, en zei dat hij hoopte op een goede samenwerking met de leider van één van de kerken in het zo pluriforme Moordrecht. Ds. Van Gorsel sprak vervolgens namens de ring en de classis, waarna het laatste woord aan ouderling M. Uitbeyerse was, die de vier plichten, die een predikant heeft benadrukte, nl. de zuivere prediking, het bidden, de bediening van de sacramenten en de uitoefening van de tucht. Hij liet tenslotte ds. Teeuw en zijn gezin toezingen psalm 81 vers 12. Hierna werd de indrukwekkende bevestigingsdienst beëindigd.
REFORMATORISCH VOORTGEZET ONDERWIJS
In de noordelijke regio van ons land begint het reformatorisch onderwijs na de basisschool langzamerhand gestalte te krijgen. Dit geldt voor zowel het lager beroepsonderwijs als voor het algemeen voortgezet onderwijs. Belanghebbende ouders, schoolbesturen en kerkeraden hebben initiatieven ontplooid om onderwijsvoorzieningen te verkrijgen, waarbij onderwijs en vorming gegeven wordt zoals dit gewenst wordt door hen die vast willen houden aan de grondslag van Gods onfeilbaar Woord en de Drie Formulieren van Enigheid. Het stemt tot vreugde dat dit streven reeds weerklank heeft gevonden.
Ouders die dan ook de wezenlijks behoefte hebben om de kinderen in de 'voorzeide leer' bij het vortgezet onderwijs te doen onderwijzen, doen er goed aan om de krachten binnen de gereformeerde gezindte te bundelen. Hoe? Door gebruik te maken van die scholen, die ook op die grondslag willen werken. Daartoe kunt u uw kind(eren) aanmelden bij de reformatorische Scholengemeenschap Pieter Zandt voor mavo-havo (tel. 05202-25482, dir. D. Vogelaar) te IJsselmuiden en de Reformatorische Scholengemeenschap Willem Sluiter voor mavo-lbo (tel. 05225-2141, dhr. H. van Arnhem) te Rouveen.' Wilt u volledig op de hoogte zijn van alle mogelijkheden, neem dan kontakt op met de scholen en/of bezoek een van de voorlichtingsbijeenkomsten.
Voorlichtingsavonden:
Aanvang 20.00 uur.
Woensdag 15 jan.: Doornspijk, Hervormde Basisschool, Oude Kerkweg 57.
Vrijdag 17 jan.: Genemuiden, Hervormd Centrum, Stuivenbergstraat 51.
Woensdag 22 jan.: Lelystad, Timotheüsschool, Zuiderwagenplein 11.
Vrijdag 24 jan.: Urk, Verenigingsgebouw Irene, Wijk 8 85.
Woensdag 29 jan.: Zwolle, Stichting het Refter, Koestraat 6.
Woensdag 5 febr.: Drachten, Eben-Haëzerschool, Engwerd 1.
Vrijdag 7 febr.: Rouveen, Scholengemeenschap Willem Sluiter, Oude Rijksweg 255. Donderdag 20febr.: Oldebroek, Eben-Haëzerschool, Bloemstraat 107.
Vrijdag 21 febr.: IJsselmuiden, Pieter Zandtscholengemeenschap, Rembrandtstraat 2.
BEVESTIGING EN INTREDE VAN KANDIDAAT J. BOER TE BENTHUIZEN
Zondag 22 december was het een blijde dag voor de Hervormde gemeente van Benthuizen. Na een betrekkelijk korte vacaturetijd, die begon toen ds. Exalto eind april met emeritaat ging, werd de predikantsplaats weer bezet door de komst van kandidaat J. Boer uit Nieuwveen.
In de morgendienst werd kandidaat Boer bevestigd door de consulent ds. J. Harteman uit Moerkapelle. Tekst voor de prediking was Handelingen 8 vers 15: 'En Filippus kwam af in de stad Samaria en predikte hun Christus'. In de preek werd achtereenvolgens aandacht gevraagd voor de prediker van de gemeente, de gemeente van de prediker en de prediking van de prediker. Ds. Harteman wijst erop dat de prediker op een eerlijke manier Gods Woord uitlegt. Dit stelt hoge eisen aan hem: studie en gebed zijn onmisbaar. Als Gods Woord wordt onderzocht is de prediking altijd nieuw en vers. Ook in Benthuizen is er geen ideale gemeente, maar ter bemoediging mag gewezen worden op de Zender. Vooral in het boek Handelingen leren we hoe God zelf barrières wegneemt die mensen opwerpen tegen Zijn Woord. De prediking van Filippus was Christus-prediking. Die is niet vrijblijvend: we kunnen de Zaligmaker in geloof aannemen of in ongeloof verwerpen. Ds. besluit met de wens dat van ds. Boer gezegd zal worden: hij predikte de gemeente te Benthuizen Christus.
Na de bevestiging namen aan de handoplegging deel: de bevestiger ds. Harteman, ds. Vermeer uit Achterberg en ds. Geuze uit Noorden. Daarna werd ds. J. Boer staande toegezongen psalm 132 : 6 en werd hij met z'n gezin hartelijk toegesproken door ds. Harteman.
's Middags deed ds. Boer intrede. Tekst voor de prediking was Psalm 51 vers 20: 'Doe wel bij Sion naar Uw welbehagen, bouw de muren van Jeruzalem op'. Deze Psalm lijkt zich heen te strekken naar het gekozen tekstgedeelte, daar waar het verwachten van de Heere ten top is gestegen. Ds. Boer wijst erop dat van hem geen bouwplan verwacht mag worden op grond waarvan hij de gemeente kan laten bloeien. Het is de Heere die zijn gemeente bouwt, onderhoudt en bewaart. David bidt voor de opbouw van Jeruzalem. Dat kan letterlijk worden verstaan maar ook geestelijk: als een gebed of God Zijn gemeente wil bouwen. Dit gebed is op wonderlijke wijze verhoord. De Heere heeft geantwoord met een daad waardoor de genade overvloedig geworden is, zo overvloedig dat de genade machtiger is dan welke zonde ook. Uit het huwelijk van David en Bathséba is Salomo geboren en uit zijn nageslacht de Messias. Hij is gekomen om zondaren zalig te maken.
Na de prediking betrok ds. Boer in zijn dankwoord een groot aantal personen en instanties. Zelf werd hij nog toegesproken namens de burgerlijke overheid door burgemeester Verbree en namens classis en ring en als consulent door ds. Harteman. Tot slot sprak ouderling Bakker namens kerkeraad en gemeente. De gemeente zong ds. Boer en zijn gezin staande Psalm 89 : 1 toe.
BUBELLEZINGEN
In de serie Bijbellezingen die We dit seizoen houden n.a.v. het thema: 'Van Adventsverwachting tot Pinksterglorie' hopen we, zo de Heere wil en wij leven, de volgende lezing te houden op woensdag 15 januari 1986. In de Broederkerk te Kampen. Aanvang 20.00 uur. Ds. J. v. d. Ketterij uit Wezep hoopt dan te spreken over: 'Een Knecht der knechten'. U bent allen hartelijk welkom!
Het Bestuur van de Herv. Mannenver. op G.G. te Kampen
CONCERT IN ZWOLLE T.B.V. OOST-EUROPA
Op D.V. vrijdag 31 januari a.s., wordt er een concertavond georganiseerd waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan het werk dat vanuit de Hervormde Gemeente van Zwolle plaats vindt, om de christenen in Oost-Europa in hun nood te hulp te komen.
Medewerking verlenen de Euphonion Singers uit Wilsum en de gitarist Dingeman Coumou. Verder is er samenzang en zal er Oost-Europa-informatie worden gegeven. Deze avond zal worden gehouden in de Bethlehemsekerk te Zwolle en begint om 19.45 uur. Voor meer informatie tel. 038-655290.
JEUGDWERK
Hierbij nodigen wij jullie uit voor een jeugd-weekend in Zwolle op D.V. 1 en 2 februari 1986 in het Refter. Leeftijd 16 jaar en ouder. Thema: 'Christenen zijn saai'. Opgeven tot en met 25 januari bij: W. van Essen, tel. 038-217596, of A. Mijnheer, tel. 038-541137. Voor nadere inlichtingen kun je je tot bovenstaande adressen richten.
j.v. Sola Scriptura, Kompas
KANDIDATEN
In onderstaande kolom staan de namen en adressen van Hervormd Gereformeerde kandidaten die bevoegd zijn in de dienst des Woords voor te gaan. Alleen op persoonlijk initiatief van de kandidaten zelf komen hun namen in deze kolom voor.
P. B. Bakker, Merelstraat 9, 2851 VS Haastrecht, tel. 01821-1831.
G. J. van Beek, Hofdijkstraat 58, 3842 ZM Harderwijk, tel. 03410-14697.
A. Boer, Prof. F. C. Dondersstraat 34BIS, 3572 JJ Utrecht, tel. 030-715666. H. Born, Kromhout 121, 3311 RE Dordrecht, tel. 078-132613.
W. van den Born, 'De Bornput', Dorpsstraat 22, 3366 BC Wijngaarden, tel. 01840-18934. D. Breure, Sabinaweg 2, 4794 SK Heyningen, tel. 01686-2477.
P. Buitelaar, Middenhagen 3, 3078 BG Rotterdam, tel. 010-823026. Drs. P. Cammeraat, Hoolweg 12, 3956 NC Leersum, tel. 03430-12816.
C. H. V. Campenhout, Brasem 57, 2986 HA Ridderkerk, tel. 01804-26205. C. Cluistra, De Heygraeff 7, 3931MK Woudenberg, tel. 03498-3204.
G. J. Hiensch, Zandstraat 109, 3905 EB Veenendaal, tel. 08385-12678.
J. G. van Hoven, Kurenpolderweg 5, 4273 LA Hank, tel. 01622-3193.
J. de Jong, V. Randwijklaan 17, Werkendam, tel. 01835-3715.
H. Klink, Lage Engweg 45, 3882 BC Putten, tel. 03418-58539.
M. A. Kuyt, Kapelstraat 5, 2161 HD Lisse, tel. 02521-15701.
J. R. Lammers, Kamillelaan 27, 3925 RG Scherpenzeel, tel. 03497-3412.
J. P. de Man, Raadhuisstraat 142, 5161 BK Sprang-Capelle, tel. door de week overdag 04192-13316; privé 04167-72406.
J. van der Meijden, Edeseweg 96II, 6721 KB Bennekom, tel. 08389-19175.
R. W. van Mourik, Van Merelstraat 28, 2861 TW Bergambacht, tel. 01825-3480.
N. Naorlander, Hugo de Grootstraat 8, 2811 KX Reeuwijk, tel. 01829-4830.
Drs. M. J. Paul, Rogaarplein 6, 3815 MD Amersfoort, tel. 033-750427.
A. Prins, Gruttolaan 30, 3465 KM Driebergen, tel. 03487-2027.
A. N. Rietveld, Barwoutswaarder 128, 3449HR Woerden, 03480-12545. A. van Rijsbergen, Piet Heynlaan 60, 3931 AE Woudenberg, tel. 03498-3437. F. Stevens, Treiler 60, 1276 EE Huizen (N.H.), tel. 02152-58638.
N.M. Tramper, Mijzijde 14, 3471GM Kamerik, tel. 03481-1904. . A. Treuren, MolenvHetsingel 16, Krimpen a/d IJssel, tel. 01807-12123. A. C. Verweij, Morsstraat 36, 2312 BM Leiden, tel. 071-140807.
F. Verboom, Hoofdweg 23, 3842 GZ Harderwijk, tel. 03410-13608. J. J. Verhaar, Kerkbuurt 135, 3361 BE Shedrecht, tel. 01840-12331.
J. Vlastuin, Eikenlaan 7, 4194 TN Meteren, tel. 03456-463 (na 17.00 uur). W. V. Vreeswijk, Streeflandstraat 33, 2957 KG Nieuw-Lekkerland, tel. 01848-4109, . A. V. Vuuren, Zandpad 24, 3631 NL Nieuwersluis, tel. 02943-1744 (p/a fam. J. W. Casant; tussen 19.00-20.00 uur). J. M. van Wijk, Maasdijk 13, 5317 KP Nederhemert, tel. 04185-388. Ph. van Wijk, Magnolia 11, 3904 LL Veenendaal, tel. 08385-25855.
P. Zeedijk, H. Koningsbergerstr. 240, 1063 AK Amsterdam, tel. 020-134539.
P. C. Zorge, De Kievit 20, 2935 VB Ouderkerk a/d IJssel, tel. 01808-1775.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 1986
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 1986
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's