'Stichting Hulp Oost Europa’
Er wordt nogal eens gevraagd naar ontstaan en werkzijde van deze stichting. Onderstaand artikel moge wat duidelijkheid geven.
In oorsprong en ook thans nog is deze stichting een Hervormd-Gereformeerde organisatie. Dat laat zich goed begrijpen als men weet dat ds. J. van Rootselaar de oprichter was en ir. J. v. d. Graaf vanaf het begin voorzitter is van de stichting.
De naam is eenvoudig en zegt behalve het doel verder niets. Dat is uit veiligheidsoverwegingen. Elke dwarsverbinding van de naam met kerk of Christenen kan ten nadele werken van christenen achter het IJzeren Gordijn. Het werk van de stichting wordt in een vignet als volgt voorgesteld:
Kerk
Het kerkje verbeeldt de gedachte van de geldelijke hulp aan gemeenten achter het IJzeren Gordijn. Van dat geld is het mogelijk bouwmaterialen aan te kopen. Vrijwilligers renoveren met dat materiaal hun kerk of hun kerkelijke gebouwen als catechisatielokaal of pastorie.
Zo staan er op dit moment al heel wat ker ken in de diverse landen die er van buiten weer zeer toonbaar uitzien. Het interieur nodigt thans weer uit tot bijwoning van de kerkdiensten. Van buiten en van binnen weer de eredienst waardig. Veel pastorieën werden opgeknapt. De predikant die het alleen om zijn ambt al heel moeilijk heeft is er financieel dikwijls slecht aan toe. Omdat hij predikant is ontvangt hij het laagste salaris. Vaak minder dan wat wij minimumloon zouden noemen. Door zijn opleiding wordt hij dikwijls iii de verleiding gebracht maar met zijn werk te stoppen en leraar te worden. Om de morele last voor deze man te verlichten wordt geholpen de pastorieën redelijk bewoonbaar te houden.
Boek
De communistische organisatie zit niet stil. Als 's zondagsmorgens de gemeente samenkomt onder de prediking organiseert de staat verplichte bijeenkomsten voor de jeugd. Dus niet naar de kerk.
Vele betrouwbare predikanten organiseren hun kerkelijke bijeenkomsten voor de jeugd op de zaterdagmiddag. Daar leert men de psalmen en het christelijke lied, de catechismus en de andere belijdenisgeschriften. Er worden echter geen bijbels en christelijke zangboeken meer gedrukt. Of soms mondjesmaat om daarmee voor het oog van m.n. de westerse wereld de schijn van godsdienstvrijheid hoog te houden. Behalve de Bijbels en bijbelse lektuur, zoals bijv. de christenreis van Bunyan, worden er ook veel kinderbijbels verzonden. En niet te vergeten veel zondagsschoolboekjes en plaatjes. Daarnaast ook veel diaseries over de Bijbelse geschiedenis. Voortdurend is er overleg tussen de mensen van de diverse landen en mensen van onze stichting over te vertalen boeken. Als er op de Nederlandse markt een goed boek is verschenen wordt dit ter lezing aan enkele mensen daar aangeboden. Is het oordeel zeer gunstig en blijkt het boek een aanwinst dan wordt tot vertalen en drukken overgegaan. Ook wordt ons wel een of ander (inmiddels verboden) boek aangeboden met de vraag het te willen herdrukken en verzenden. Ook op die wijze krijgen de contacten gestalte en inhoud.
Behalve dit Boek en deze boeken voor ieder wordt er ook voor gezorgd dat predikanten de voor hun broodnodige vakliteratuur krijgen evenals de studenten. Voor dat doel is bijv. de Institutie van Calvijn gedrukt.
Brood
Voedsel voor de ziel, brood des levens, is leeftocht voor het geestelijk leven. Daarnaast lezen we in de Bijbel dat gerechtigheid met de daad gepaard gaat. In dit geval de zgn. 'Stille Hulp'. Hulp waarbij de linkerhand zelfs niet hoeft te weten wat de rechter doet. Predikanten daar zijn in staatsogen 'staatsgevaarlijk'. Hun inkomen, zoals al eerder is vermeld, is het laagst van alle inkomens. Wie in het koninkrijk van God arbeidt, zo leert Paulus, moet onderhouden worden. Hij hoeft buidel noch male voor onderweg mee te nemen. Zo niet de predikanten daar. Velen hebben zorgen, soms zelfs grote zorgen om hun dagelijks brood, of hun huisvesting. Die nood wordt gelenigd met maandelijkse extra bijdragen. Vele anderen m.n. in Roemenië hebben wellicht enig geld om het dagelijks brood aan te schaffen maar moeten constateren dat een aantal belangrijke voedingsmiddelen eenvoudigweg niet te koop is. Dan zijn voedselpakketten een uitkomst. In 1986 verzorgt de stichting tweemaandelijks een voedselpakket, telkenmale plm. 150, aan de armste gezinnen in Roemenië. Er zouden nog veel meer pakketten verzonden moeten worden. Je kunt echter van een lap niet meer scheuren dan er stof aan zit. En dan raakt het het hart diep als arme gezinnen in Roemenië nog van hun broodnodige voedselpakket weten te delen met andere eveneens arme gezinnen.
In enkele gevallen, bij acute nood, wordt een 'snel-aktie' gehouden. Nog laatste bijv. de aktie 'Geef om Polen'. Door de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl was er geen melk in N.O.-Polen meer beschikbaar voor de jongere kinderen. Snel is er toen melkpoeder besteld om daar te bezorgen. In de armste landen wordt dikwijls medische hulp verleend aan hen die daarvan door armoede of door het ontbreken van medicijnen verstoken blijven. Nu eens vraagt een christen-(kinder)arts om een apparaat om ziekten vast te kunnen stellen of zelfs maar een bloeddrukmeter. Dan weer wordt gevraagd om medicijnen tegen de meest uiteenlopende ziekten tot zelfs kan ker toe. Een ons welgezinde apotheker levert de pillen en poeders en als het niet anders kan vervaardigt hij de medicamenten uit de grondstoffen.
Op beperkte schaal wordt kleding ingezameld en vervoerd. Daarenboven is er een goede band met een particulier kleding-depót dat voor verwerking en verzending uitstekend is ingericht.
De vraag zal gesteld worden hoe de stichting aan de middelen komt. Evenals bijv. de Geref. Zend. Bond, IZB en de HGJB ontvangt de St. Hulp Oost Europa van vele Hervormde diakoniën jaarlijks één of meerdere malen de opbrengst van een voor dit doel gehouden kollekte. Daarnaast zijn er kollekte-opbrengsten uit andere kerken en giften van talloze particulieren en vele bedrijven. Dat stemt immer tot ootmoed en dankbaarheid.
Voor kledingzaken wordt naar het depot verwezen. Soms ook nemen stichtingsvertegenwoordigers het mee van bijv. dialezingavonden.
Nogal eens gebeurt het dat een emerituspredikant zijn vakliteratuur in buitenlandse talen ter beschikking stelt voor een Oosteuropees predikant.
En zo u zult begrijpen wordt er op de vele wijk-en gemeenteavonden, catechisatie-en jeugdavonden, avonden voor mannen- en vrouwenverenigingen, koliekten gehouden of een gift meegegeven. Dat kollekteren is geen voorwaarde, er wordt zelfs niet naar gevraagd. Hoe verrassend is het dan om steeds zelfs bedremmeld te moeten staan om zoveel medeleven.
En zo maakt dit inkomen het mogelijk gemiddeld eens per week een zending van 800 a 1000 Bijbels en boeken te vervoeren, eens per 2 maanden zo'n 150 voedselpakketten te verzenden. Buitendien veel 'Stille Hulp' en 'Projekthulp'.
In bedragen is dat dit jaar als volgt:
Voedsel 150.000, —
Bijbels 150.000, —
Kinderbijbels 150.000, —
Vakliteratuur e.d. 50.000, —
Stille Hulp 140.000, —
Projekthulp 125.000, —
Om dit alles in goede banen te leiden is er een buro in Putten gevestigd. Dat brengt ook kosten met zich mee. Telefoon, energie, papier, advertenties en andere vormen van publiciteit. Twee medewerkers hebben meer dan een normale dagtaak aan alle arbeid. Werk om alles langs de geordende banen via de vrijwillige medewerkers door te sluizen naar Oost-Europa, en de werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Daarnaast wordt een omvangrijke buro-administratie gevoerd. Alles zo dat er goede verantwoording van de ontvangen gelden kan worden afgelegd en niet met geld gemorst wordt. De jaarlijkse accountantsverklaring bevestigt dit.
Eens per kwartaal geeft de stichting het blad 'Helpende Handen' uit. Dit blad geeft voortdurend een afgewogen beeld van de situatie in de diverse Oosteuropese landen en de werkzaamheden van de stichting. Een jeugdrubriek, gedreven door een goede jeugdredaktie completeert het geheel.
In de arbeid van de stichting vindt u pastoraal, diakonaal en apostolair werk terug. Geen schokkende verhalen of emotionele taferelen moeten ons bewegen mee te helpen maar uitsluitend de opdracht van de Heere. Doorgeven van het Woord, de liefdevolle handreiking en de heenwijzing naar Christus in het licht van het Bijbelse Woord dat ook wij maar onnutte dienstknechten zijn, verschuldigd om het te doen.
Het adres van de stichting is: Stichting Hulp Oost Europa, Postbus 3, 3880 AA Putten, tel. 03418-58177, giro 8887.
J. Gooijer, alg. secr.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1986
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juni 1986
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's