Jezus de Messias!?
'Hij is niet hier; Hij is opgestaan.' Dat zijn woorden die u vinden kunt op de open deur die toegang geeft tot het graf van Jezus in de graftuin te Jeruzalem. Ontroerend, onvergetelijk.
Het bewijs van Pasen
Hij is opgestaan. Dat is de Paasroep, waarmee Jezus wordt verkondigd als de Messias, de grote Overwinnaar van zonde, dood en graf. Als Hij als een onaanzienlijk Kind in Bethlehems stal ligt, als Hij als de Man van smarten aan een vloekhout hangt, kan iemand vragen: 'Is dat, is dat mijn Koning? '
Maar van een Heiland die de machten van zonde, dood en graf waar Hij plaatsvervangend onderdoor ging, aan de kant zet, mag geen sterveling kleine gedachten hebben. Voor het geloof ligt in dit alles het 'bewijs', dat Hij de Messias is: Davids Zoon, lang verwacht; Davids Heere, God en mens (Matth. 22 : 41vv). Pasen is de inzet van het nieuwe leven waarin Gods Koningschap op de aarde zich baanbreekt. Daarin ligt de belofte verscholen van de vernieuwing van hemel en aarde. Nu nog in gebrokenheid. Straks volkomen; als met de laatste bazuin de graven zullen opengaan.
Hij is het: de Messias! Jezus is de Messias! Was Hij er Zich blijkens de Evangeliën niet Zelf van bewust, dat Hij dat was? ! Is Hij als zodanig niet door de Vader aangewezen bij Zijn doop in de Jordaan en op de berg der verheerlijking? !'Hoort Hem!' Jezus is de Messias! Dat hebben Zijn volgelingen van Hem beleden; mensen uit het jodendom: Wij hebben gevonden de Messias' (Joh. 1 : 42; Andreas en Petrus); Samaritanen: Wij zelf hebben Hem gehoord en weten, dat Deze waarlijk is de Christus, de Zaligmaker der wereld' (Joh. 4 : 42). Zo is het geloof in Jezus als de Messias gaan gloren.
Jezus is de Messias! Dat is ook krachtig beleden door Simon Petrus bij Caesarea Filippi, toen Jezus vroeg, hoe men over Hem dacht: Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God' (Matth. 16 : 16). Een profeet? Ja, veel meer ook dan een herleefde Elia.
Jezus de Messias! Zo is Hij door de eerste opstandingsgetuigen aangeprezen: Deze Jezus heeft God opgewekt...; zo wete dan zekerlijk het ganse huis Israels, dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft...' (Hand. 2 : 33vv).
En tenslotte heeft ook een apostel als Paulus - na zijn bekering - onder de joden te Damaskus 'bewezen', dat Hij de Christus was (Hand. 9 : 22). En Apollos, de 'redenaar', machtig in de Schriften, deed hetzelfde in Efeze, 'bewijzende door de Schriften, dat Jezus de Christus was' (Hand. 18 : 28).
Christendom zonder opstanding (D. Flusser)
De oplettende lezer zal echter wel gezien hebben, dat er achter de titel van deze bijdrage niet alleen een uitroepteken, maar ook een vraagteken staat. Jezus' Messiasschap is ook een aangevochten zaak. Is het wel zo zeker, dat Hij het is? Is er door kruis en opstanding in de wereld wezenlijk wat veranderd? Het lijkt er niet op. Vrede en gerechtigheid zijn ver zoek onder de volkeren. De huidige stand van zaken - maatschappelijk, politiek, geestelijk/moreel - vertoont het omgekeerde beeld van wat Koninkrijk van God heet. En het christelijk geloof, de christelijke kerk heeft - naar het inzicht van velen - op dit punt weinig in de melk te brokkelen. De wereld ziet er althans helemaal niet zo verlost uit.
Wellicht zijn het vooral deze dingen die mensen aan het twijfelen brengen. Ook joden die zich uitvoerig met Jezus bezighielden, zoals bijv. David Flusser, kunnen om deze reden niet geloven, dat Jezus de Messias is geweest. Het jodendom heeft zich in de loop der eeuwen bepaald niet druk gemaakt om Jezus. De Messias van de kerk, Jezus paste niet in het joodse denken. Dat betekent voor Flusser niet, dat de joodse Jezus voor hem geen betekenis heeft. Men moet Hem volgens deze joodse geleerde verstaan vanuit het begin, de Bergrede, niet vanuit het einde, vanuit Zijn dood als een priesterlijk offer en vanuit Zijn opstanding als een overwinning op de machten en als een bewijs, dat Hij - typisch onjoods - een Goddelijke Messias zou zijn.
Jezus' profetische werkzaamheid is volgens Flusser te waarderen als het werk van een messiaanse figuur. Maar de Messias? De Messiaanse Koning van de eindtijd? 'Ik ben zover', aldus Flusser, 'in tegenstelling tot de grote Paulus, dat ik zeg dat het christendom (gericht op een beter menswaardig leven) rustig zonder de opstanding van Christus zou kunnen bestaan...' Opstanding is zeker niet onmogelijk. Maar ze is geen bewijs, dat Jezus de Messias is en zeker niet, dat Hij God is.
Aanvechtingen
Wij verstaan deze vragen. Ook wij worden soms met Pasen bestormd door twijfel, net als Thomas. Jezus' discipel. Misschien niet direct door intellectuele twijfel: is het wel echt gebeurd? Maar wel door een existentiële twijfel. Hoe hoog wij op Paasdagen in de Evangelieverkondiging ook opgeven van de victorie van onze Paaskoning, op de bodem van ons hart leeft de worsteling: is er iets veranderd? 'Is Hij Degene Die komen zou? ' Waarom gaan de dingen dan zo onverlost voort? Waarom roep ik dagelijks: Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen van het lichaam dezes doods? ' (Rom. 7 : 24).
In deze worsteling staan we dicht bij elkaar: jood en christen. Ik denk, dat dit in elk geval een gesprek oplevert over heel wezenlijke dingen: 'Is Hij het Die Israël verlossen zal? '.
Yelena Kogan
Eén dezer dagen kreeg ik het getuigenis toegezonden van Yelena Kogan. Zij is een Russische immigrante in Israël, geboren in de Oekraïne, in een joods geseculariseerd gezin en opgevoed in het atheïstisch marxisme: geen Bijbel, geen Jezus, zeker niet voor joodse mensen.
Na haar Medicijnenstudie immigreert zij naar Israël waar zij in Eilat in aanraking komt met het Evangelie van de gekruisigde en opgestane Zaligmaker (John Pex). Aanvankelijk is ze vol twijfel. 'Is de Bijbel een boek voor joden? Zou Jezus werkelijk de Messias Israels zijn en bevind ik me niet op een verkeerde weg, als ik in Hem geloof?
Totdat de God van Israël haar te sterk wordt. Zij schrijft: 'God opende mijn hart, terwijl ik bezig was met het lezen van het Oude Testament. Hij nam de sluier van voor mijn ogen weg'. Jesaja 53 - ruim zes eeuwen voor de komst van de Messias Jezus geschreven - toont haar de rijke betekenis van Jezus, haar Redder.
Door Hem te zien, wordt haar leven nieuw: vergeving voor al haar zonden, vrijheid, een leven in liefde, een toekomst door Hem. Verlossing, ja toch? !
Mij dunkt, zoiets belooft wat. Paulus vraagt in zijn brief aan de Romeinen: Heeft Israël het niet verstaan? ' (Rom. 10 : 19). Ja, toch? ! Kijk naar de eerstelingen van de volle oogst.
De joodse Jezus, de Opgestane, krijgt in onze dagen gelukkig ook de aandacht die Hij verdient van de kant van Zijn volk. De Opgestane bewijst Zichzelf. Door Zijn Geest. In de weg van een Damaskus-ervaring waarin de mens van dood levend wordt gemaakt, waarin hij aan een eind komt met zichzelf, met al zijn zelfverlossingssystemen, met zijn denken, dat hij het met de hulp van een weinig genade zelf wel redt. Lees nog eens na wat Yelena schrijft.
Het is in die weg, dat ik - jood of heiden - aangewezen raak op Hem. De Levensvorst van Pasen bewijst Zichzelf. En dan mag het levenslang zijn: Opdat ik Hem kenne en de kracht van Zijn opstanding' (Fil. 3 : 10). Om een mens te zijn met een uitstraling waar de wereld wat van merkt.
Hem kennen als de Gezalfde, onze hoogste Profeet, onze enige Hogepriester en onze eeuwige Koning (Heidelbergse Catechismus, zondag 12). Wij verwachten geen ander. 'Jezus Christus, onze Heere is naar de Geest der heiligmaking, uit de opstanding der doden krachtelijk bewezen te zijn de Zoon van God' (Rom. 1:4).
Daarom blijven wij vragen, aan wie dan ook, met de Samaritaanse vrouw: 'Is deze niet de Christus? '.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 april 1998
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 april 1998
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's