Bewaar! [I]
'Bewaar het goede pand, dat u toebetrouwd is.' [2 Tim. i : 14a]
Prachtige brieven zijn het, die Paulus aan Timotheüs schreef. Om verschillende redenen. Allereerst omdat ze ons in het hart laten kijken zowel van Paulus als van Timotheüs. We zien hoe ze beiden gedreven worden door •dmJietiie YanGktistM.-Die liefde ver bindt hen aan elkaar. Zelfs zó dat Paulus Timotheüs noemt: 'Mijn zoon'. En Timotheüs beschouwt op zijn beurt Paulus als zijn vader, zijn geestelijke vader. Geen wonder dat ze naar elkaar verlangen. Zeker nü: Paulus zit gevangen in Rome; Timotheüs zit honderden kilometers verderop: in Efeze, waar hij voorganger is van de gemeente. 'Timotheüs, - schrijft Paulus hem - span je in zo snel mogelijk bij mij te komen. Want mijn einde is nabij.' Een andere reden dat de Timotheüsbrieven ons aanspreken, is dat ze vol raadgevingen staan, die ook nu nog actueel zijn. Ze bevatten adviezen voor ambtsdragers. Ze geven kledingvoorschriften. Maar vooral sporen ze aan om te volharden in het geloof. Dat is ook het geval in onze tekst: 'Timotheüs, bewaar het goede pand, dat u toebetrouwd is'.
Het woord 'pand' heeft een aantal betekenissen. De Latijnse vertaling zet ons al op een spoor: depositum. In vers 14 duidt 'pand' op een kostbaar bezit, waarop je zuinig moet zijn. Tegelijk zit er de betekenis in: het is niet je eigendom, al mag je het wel gebruiken. Kinderen worden in deze zin meer dan eens een 'pand' genoemd.
'Geleend goed', zei men vroeger. We weten ons rijk, als God ons zo'n pand toevertrouwt. Ook vrijheid en vrede kunnen we zo'n pand noemen. In onze tekst heeft 'pand' te maken met de schat van het evangelie. Vanuit - hoofdstuk 1 laat die schat zich goed invullen. Het pand zijn de genadegaven, die Timotheüs ontvangen heeft (vs. 6- 7): kracht, liefde, gematigdheid. Het is ook het ambt, dat Timotheüs draagt. Tevens kunnen we eronder verstaan de leer, in vers 13 'de gezonde woorden' genoemd. Die 'gezonde woorden' hebben als inhoud Gods genade (vs. 9- 10), ons gegeven in Christus Jezus, Die de dood te niet heeft gedaan en het leven en de onverderfelijkheid aan het licht heeft gebracht.
Begrijpelijk dat Paulus dit pand 'het goede pand' noemt. Goed wil hier zeggen: mooi, kostbaar. Is het Evangelie niet het meest kostbare pand, dat er is? Want het is toch machtig een Vader in de hemel te hebben, Die een eeuwig verbond der genade met ons sluit, Die ons aanneemt als Zijn kinderen en erfgenamen, Die voor ons zorgt en alle kwaad van ons weert of tot ons bestwil keert. Is het ook niet geweldig een Heiland te hebben, Die ons wast in Zijn bloed van alle zonden en Die voor ons ter helle nederdaalt en Die als de Goede Herder ons door nood dood heendraagt? ! Is het niet heerlijk een Heilige Geest te hebben, Die ons toeeigent wat wij in Christus hebben en Die ons rebelse, dode hart maakt tot riend een nieuw, levend hart? ! Zo'n goed pand is Timotheüs toevertrouwd. Wanneer? In de uitleg van de Timotheüsbrieven kunnen we aan diverse momenten denken: toen Timotheüs belijdenis deed, toen hij in het ambt bevestigd werd, toen hij gedoopt werd. We hoeven niet te kiezen. Want steeds komt God bij mensen met de schat van het evangelie. Dat is Zijn verkiezende zondaarsliefde. Zodoende komt Hij ook bij óns. En Hij zegt ('k verwoord het simpel): 'Als 't u blieft, hier hebt u het deposito van Mijn hartelijke liefde en trouw. Kijk 's: een pand: voor jou!' Waar het Woord wordt bediend, daar worden panden uitgedeeld. Dat is de zegen en de verrassing van de kerkdienst. Worden doop en avondmaal bediend, dan zien we zelfs hoe God ons en onze kinderen een pand toevertrouwt. Zullen we daar niet aan twijfelen? Dat mag niet. Want daarmee trappen we God op het hart. Vergeet het dus niet: ons is een pand toebetrouwd, het goede pand! Hebben wij wel half door hoe rijk wij zijn? We hebben een pand, een goddelijk pand! Een kinderliedje zingt er in alle eenvoud van: "k Heb een schat in de hemel en 'k heb Jezus in mijn hart'. Wie dit gelooft, zal steeds minder schrapen en graaien om aardse panden en schatten te verwerven. Allerlei dingen in ons leven worden dan betrekkelijk. We ontdekken hoe langer hoe meer dat we.het goed hebben, echt goed, als we dit pand hebben. Vervolgens geeft Paulus een aanwijzing voor de manier, waarop we met het pand dienen om te gaan: 'Bewaar het goede pand, dat u toevertrouwd is.' 'Bewaar' is een sterk woord. Het betekent niet: een oogje in het zeil houden; maar: bewaak. Je zou bijna zeggen: zet er een wachtpost bij, zoals bij het paleis van de koningin een
wachtpost staat. Bewaren is een intens gebeuren, dat alle aandacht en energie vereist. Timotheüs, let op het pand, zorg dat het niet geschonden of vernield wordt. Een overbodige aanwijzing? Je hoeft ouders toch ook niet op te dragen op hun kind te letten? Rechtgeaarde ouders doen dat uit zichzelf. Maar dat is het nu net: zijn wij in Gods heilige ogen rechtgeaarde mensen? Nee, leert ons de Heilige Geest, we zijn in zonde ontvangen en geboren, we kunnen in het Rijk van God niet komen, tenzij we opnieuw geboren worden. Dat dat nu zal gebeuren, dat wij^Gods kinderen zullen zijn, - daartoe wordt ons dat goede pand toevertrouwd, wordt ons opgedragen: 'Bewaar!' Dat is het appèl, dat vanuit deze briefregel tot ons komt.
Bewaar! Het wordt ons als ouders opgedragen. Is namelijk het gezin, het christelijk gezin, niet één van de beste
plekken om het goede pand van Gods genade te bewaren? Daar voeden we onze kinderen op in de vreze des Heeren; daar vouwen we dagelijks onze handen, samen als man en vrouw en met onze kinderen; daar gaat telkens de Bijbel open; daar stimuleren we elkaar om naar Gods huis te gaan; daar is de zondag een feestdag; daar leren we over het geloof te praten; daar bie-den we elkaar veiligheid en geborgenheid; daar zijn we - als we tenminste de media verantwoord gebruiken - nog enigszins gevrijwaard voor het sensuele en het vunzige, waarmee we in de wereld om ons heen overspoeld worden. Daarom: bewaar het goede pand!
H. J. LAM, NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 mei 2001
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's
![Bewaar! [I]](https://dewaarheidsvriend.digibron.nl/images/generated/de-waarheidsvriend/reguliere-editie/2001/05/17/1-thumbnail.jpg)
Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 mei 2001
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's