Hulp bij seksverslaving
ELEOS BIEDT INFORMATIE OVER STOORNISSEN
Vele zonden in onze samenleving gaan dagelijks geruisloos voort, ingevreten als ze zijn in de boezem van onze samenleving. Dagelijks wordt er gestolen, dagelijks wordt er verkracht, elke werkdag wordt er geaborteerd. De Nederlandse samenleving richt zich even op als de Je iten meer dan gemiddeld schokkend zijn, om vervolgens de slaap der gewenning voort te slapen. De ajfaire rond de tot ajtreden gebrachte Amsterdamse^ wethouder Rob Oudkerk heeft ons echter met de neus op de Jeiten gedrukt: we weten in welk land we leven.
Het feit was schokkend: oud-huisarts en oud-lid van de Tweede Kamer Rob Oudkerk kijkt op zijn werk naar pornosites en bezocht regelmatig prostituees. Wie in de publieke sfeer verantwoordelijkheid draagt, kan deze praktijken niet onopvallend verrichten. Je wordt chantabel. Toen het draagvlak voor de wethouder in de gemeenteraad van onze hoofdstad wegviel, restte hem slechts zijn aftreden.
En even woedde de discussie in onze Nederlandse mediacratie, waarin kranten, radio en televisie de macht hebben iemand te breken. Maar de wijze waarop die discussie plaatshad, is wellicht nog schokkender dan het gegeven dat ook een overheidsdienaar in zonde kan vallen. Dat een mens een misstap kan begaan, zelfs langdurig in zonde kan leven, toont de Bijbel ons heel concreet. De discussie ging echter slechts enigszins over de wat ongemakkelijk geworden relatie van Oudkerk tot zijn vrouw en kinderen, maar vooral over het feit of je als wethouder nu wel of niet een prostituee mag bezoeken. Daarover praat - of babbelt - Nederland! Het televisieprogramma Nova discussieerde zelfs of je als getrouwde man beter een minnares - met liefde - kunt hebben of een prostituee - zonder liefde - kunt bezoeken. Het is eigenlijk niet meer dan een logisch vervolg op het besluit van de Kamer dat wie prostituee is, een wettig beroep uitoefent en aangeslagen wordt door de fiscus. Ook een publieke vrouw krijgt in Nederland de blauwe envelop van de belasting.
De klap op de vuurpijl is het korte krantenbericht van een dag of tien later, dat Rob Oudkerk goed zou zijn voor tien kamerzetels als hij nu met een eigen lijst zou uitkomen. Waar de kleine christelijke partijen, die in hun politieke arbeid gehoorzaam willen zijn aan God, samen vijf zetels hebben en enorm dankbaar zouden zijn als dit er zeven of acht zouden worden, schrijft de waan van de dag tien zetels op rekening van één man die opzien baart vanwege seksverslaving. De zonde wordt kennelijk beloond in onze alles-moet-kunnen-cultuur. Dit signaal geeft Nederland als eerste af bij deze morele grensoverschrijding.
De eerste steen
Welke houding nemen wij in? Hoe moeilijk ook als we zien dat de gevolgen van haar beleid desastreus zijn, het gebed voor de overheid moet er juist nu zijn. Waar onze samenleving niet meer weet van de vrijheid die Christus' geboden geven, bidt de christelijke gemeente voor hen die het overheidsambt bekleden. Het volk van Nederland weet immers niet meer wat het doet. Daarbij zullen we tegelijk de zonde heel concreet als zonde voor God moeten aanwijzen. Ook daarin zijn we zo gemakkelijk wereldgelijkvormig, dat wil zeggen denkend in de schema's van onze samenleving. God, die ons schiep naar Zijn beeld en gelijkenis, wordt oneer aangedaan. Daarin ligt de spits voor allen die oproepen tot terugkeer tot Hem.
Ten derde mogen we onze leidraad zoeken in Johannes 8, waar Jezus het volk leert. Wanneer een vrouw in overspel gegrepen is, richt de Heiland zich allereerst tot degenen die bij de wet van God leven: 'Wie van u zonder zonde is, werpe eerst de steen op haar'. En daarna krijgt zij te horen: 'Zondig niet meer'. Hij blijft haar zien als méns, hoe de macht van de zonde het leven kan doen ontsporen.
Zo, als schepsel van God, mogen we blijven kijken naar hen die in de prostitutie werken! Het wordt voor ons snel een anonieme groep, maar het gaat om concrete mensen, met een eigen levensgeschiedenis, veelal zonder veel perspectief in de wereld. Dat wordt opnieuw duidelijk uit het vorige maand verschenen boek Zonder moeder van Karina Schaapman, ex-prostituee en nu lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Na de echtscheiding van haar ouders en het overlijden van haar moeder opgegroeid in het gezin van haar vader en diens vriendin, belandt ze in de krakersbeweging, de Satanskerk en de straatprostitutie. Haar moed en strijdbaarheid brengen haar na jaren in de maatschappij terug, zo beschrijft ze in dit boek haar levensgang.
Vrijheid
Ex-wethouder Oudkerk heeft met zijn wandaden het thema seksverslaving op de nationale agenda gezet. Dat is enige winst uit verlies. Want nu weten we weer dat vijf procent van de bevolking hiermee te maken heeft: 800.000 mensen. Hulpverleners geven aan dat het percentage onder christenen niet zal afwijken. Ook dat is een gegeven dat allen die pastoraal en diaconaal werk doen, moeten weten. Om jongeren en ouderen te leren heilig te leven. Hebben in onze door seks beheerstje* wereld - zie de kiosken, de benzine- ^ . pompen, de tv-gidsen - christenen niet de roeping wel hun tafel maar nietr , hun bed met de ander te delen? Is onze seksuele moraal helder en waar-, . • neembaar in ons eigen leven?
Hier begint onze eerste roeping, in het concreet benoemen van het bijbelse f gebod. Laat juist de kerk in dit opzicht tegendraads zijn. Dan gaat het met name om de bredere verbanden van de Schrift. De in de twintigste eeuw invloedrijke Franse filosoof Sartre zei dat de notie van menselijke vrijheid het bestaan van God per definitie uitsluit, want 'als God bestaat, bespiedt Hij mij.' Nee, God schept juist de vrijheid waarin Zijn schepselen in verantwoordelijkheid voor Hem mogen leven. Het is een feit dat onze medemens, los van God, geen raad weet met zijn vrijheid. 'Op zoek naar vrijheid geraakt hij op drift in een eenzaam avontuur', zei ooit ds. H. G. Abma in zijn tijd als SGP-partijleider, 'een avontuur dat de mens in een beangstigend niets brengt'. Alles is de christen wel geoorloofd, maar alle dingen stichten niet, zijn niet tot nut of tot voordeel van de naaste. In zijn uitleg van de Korinthebrief wijst Calvijn er op dat wij zozeer tot heer over alles gesteld zijn dat wij ons niet door enig ding moeten overgeven tot verslaving - en dat doen zij die hun begeerten niet kunnen beheersen. 'Dan is de vrijheid in haar tegendeel veranderd.'
Televisie
Hierbij moeten we de invloed van de televisie op de moraal van de Neder-' lander niet onderschatten. Waar elke
avond in soaps en allerlei onzinnige programma's schunnigheden en dubbelzinnigheden de huiskamer binnenkomen, kunnen we ons hiertegen alleen afschermen door radicale keuzen te maken. 'Door het aanbod op televisie voel ik me niet vrij in m'n eigen land', zei een lid van de Bond van Nederlandse Plattelandsvrouwen enige tijd geleden, toen ze enkele duizenden handtekeningen tegen seks en geweld op de tv verzamelde. 'De overstroming van onze gezinnen met seks en geweld moet worden gestopt. Ik zie bij de jeugd gewenning optreden aan allerlei zaken die hiermee te maken hebben'. Wie waarden en normen handen en voeten wil geven, zal zelf concrete stappen moeten zetten! Begeleide confrontatie met de werkelijkheid van onze samenleving is nodig, waarbij het leefklimaat in ons land getoetst wordt aan een leefregel van de bergrede: zalig de reinen van hart.
Eleos
Onder christenen moet een open gesprek over seksualiteit mogelijk zijn. Openheid is iets anders dan platvloersheid. Het gaat immers om een van de scheppingsgaven van God, die genoten mag worden. Echter, een kwart van de Nederlanders ervaart een tekort in het beleven ervan als gevolg van een seksuele stoornis. De stichting voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg Eleos signaleerde dezer dagen dat het niet vanzelfsprekend is dat christenen hiervoor hulp zoeken. Nog altijd ligt er in kerkelijke kring een taboe op deze thematiek én ervaart men dat in de reguliere hulpverlening er weinig respect is voor bijbelse normen.
Om de seksuologische thematiek meer onder de aandacht van christenen te brengen en om het hulpaanbod toegankelijker en kwalitatief beter te maken, is Eleos gestart met specialistische teams voor seksuologische hulpverlening. Dat is waardevol. Omdat spanningen inzake seksualiteit de gehele relatie raken en ernstige seksuele problemen niet vanzelf overgaan, kan het goed zijn met de huisarts of een ambtsdrager hierover te praten. Vooral hebben we echter behoefte aan deskundige hulpverlening op grond van Gods Woord.
Het is immers niet zoals de Heere het samenleven van man en vrouw bedoeld heeft, als seksueel disfunctioneren in de onderlinge verhouding bron van spanning of verdriet is. En het is een last voor het leven als de gevolgen van een seksueel trauma in de jeugd oorzaak van blijvende pijn zijn. We . mogen daarom Eleos onze steun geven als nu beoogd wordt door middel van speciale teams, door voorlichting en informatievoorziening, een grotere openheid over seksuologische problemen te bewerkstelligen en het wantrouwen in de richting van de hulpverlening te verminderen. Het gaat ook om het durven vragen van hulp.
Vorig jaar is in Dordrecht een eerste team gestart, terwijl onlangs Amersfoort gevolgd is. In 2005 wordt het project uitgebreid naar Zwolle. Om de verantwoordelijkheid van de kerkenraden in deze problematiek te onderstrepen en hen daarin te steunen, ontvangen de kerkenraden in de Dordtse regio binnenkort een brochure met informatie over seksuele stoornissen. Tegelijk wordt door middel van een advertentiecampagne het thema onder de aandacht van christenen gebracht.
Heelmaker
Help, ik kan het niet alleen! is de titel van een vorig jaar verschenen boek over psychische en seksuologische klachten, waarin vanuit bijbels perspectief hulp geboden wil worden. Dit kan een roep zijn tot een medemens, maar ook een belijdenis tot God, een gebed om hulp en ontferming. In alle gebrokenheid van dit leven - dat hier nooit tot volkomenheid zal leiden - is Hij ons heil alleen, de Heelmaker voor allen die Zijn Naam kennen en op Hem betrouwen. Dan werken we er zelfs niet samen aan, maar zijn we geheel aangewezen op Christus' reddende barmhartigheid, die ook via medechristenen ons aangereikt wordt. Genade redt, maar genade bevrijdt evenzeer. God haat de zonde, wetende dat Zijn schepping ooit geheel goed was. Maar gebrokenen van hart heelt Hij.
P. J. Vergunst
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 2004
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 februari 2004
De Waarheidsvriend | 16 Pagina's