Strijden tegen de duivel
'Belijdenis doen is 'nee' zeggen
Belijdenis doen is allereerst 'ja' zeggen. Ja tegen de Heere, tegen Zijn Woord, Jezus Christus erkennen als je Redder. Tegelijk is belijdenis doen ook 'nee' zeggen.
Wie belijdenis aflegt, zegt 'nee' tegen de duivel en zijn handlangers. Wie belijdt dat Jezus zijn Heere en Meester is, belooft namelijk ook tegen de duivel te strijden. Maar hoe ziet die duivel er dan uit? Wat is zijn werkwijze? Dat zijn echt belangrijke vragen. Lang geleden schreef iemand al: 't Is nodig dat gij zijn listen en werkingen kent om des te kloekmoediger te strijden.' Ouderwetse taal natuurlijk, maar de strekking is helder.
Tegelijk is het belangrijk om te weten hoe je het in de strijd tegen hem het beste uithoudt en wat de sterkste wapens zijn.
Hij bestaat echt
De bekende schrijver C.S. Lewis heeft eens gezegd dat een van de meest listige tactieken van de duivel is om mensen te laten geloven dat hij niet bestaat. Deze tactiek werkt helaas nog steeds. Ook in onze tijd zijn er mensen die hun schouders ophalen of zelfs in de lach schieten als wordt gewaarschuwd tegen de duivel en zijn praktijken. De duivel is voor hen niet meer dan een duister verzinsel, of wellicht een personage uit een of andere film. 'Wie een beetje nuchter nadenkt, kan toch niet denken dat de duivel echt bestaat', zo is hun mening.
Vanuit de Bijbel weten we beter. Want hoewel de Schrift weinig loslaat over het ontstaan van de duivel - daar moet je dan ook maar niet te nieuwsgierig naar zijn - wordt zijn bestaan niet ontkend. Integendeel zelfs. Op meerdere plaatsen wordt hij omschreven als een bestaande en reële macht en worden navolgers van Jezus ernstig gewaarschuwd. Ik denk alleen al aan de woorden van de apostel Petrus: 'Weest nuchter en waakt, want uw tegenpartij, de duivel gaat rond als een briesende leeuw, zoekende wie hij zou kunnen verslinden' (1 Petr. 5:8).
Het is weliswaar niet de bedoeling dat we in de duivel geloven. Geloven is immers vertrouwen en liefhebben. Maar neem de duivel en zijn invloed wel serieus. Hij woont niet in de hel, maar op de aarde. Houd rekening met zijn bestaan en denk in ieder geval niet dat hij zich met veel mensen bemoeit, maar niet met jou! Onderschatting van zijn macht en invloed is levensgevaarlijk. Overschatting trouwens ook.
Wat is zijn doel?
Wat wil de satan eigenlijk? Wat is zijn doel? Zijn bedoeling is helder. Hij wil alle mensen (en dus ook mij) graag zo ver mogelijk bij de HEERE vandaan houden en halen. Niet voor niets wordt Hij ook wel de uiteenwerper (diabolos) genoemd. Hij wil het vertrouwen en vooral ook het vuur van de liefde tussen een mens en de HEERE doven. Hij probeert alle intimiteit tussen God en mij te verstoren, zodat mijn relatie met de Heere zich niet verder verdiept. Hij is een misleidende stoorzender. Alle middelen die dichter bij God brengen en de gemeenschap met Hem versterken, houdt hij dus het liefst zo ver mogelijk bij je vandaan. Ik denk dan vooral aan het lezen van de Bijbel en het gebed, maar ook aan het sacrament van het Heilig Avondmaal.
Van Jezus Christus heeft hij vooral een grote afkeer. Hij is immers Het Middel, of liever gezegd De Middelaar die ons bij de Vader brengt, Die ons het hart van de Vader openbaart. De duivel is echt anti-christelijk. Let wel op: dat is nog wel wat anders dan anti-godsdienstig, of religieus.
Klerenkast vol
De bedoeling van de satan is dus helder: je bij God vandaan houden, het vertrouwen op de HEERE ondermijnen - neem dat woord maar heel letterlijk - en je tot zonde verleiden. Maar hoe herken je hem? Hoe ziet hij eruit? Op die vraag is helaas niet één antwoord te geven. De Bijbel geeft ons niet voor niets totaal verschillende beelden voor de duivel: briesende leeuw, engel van het licht, wolf in schaapskleren. Je zou kunnen zeggen: de duivel heeft blijkbaar niet één stel kleren, maar een hele klerenkast vol. Hij bezit 'evangelische jasjes' en 'gereformeerde broeken'. En al naargelang situatie, omstandigheden en stemming kleedt hij zich aan. De ene keer wat luchtig en vrolijk, de andere keer degelijk en somber.
Ook in zijn strategie is hij niet makkelijk te volgen. Soms valt hij direct, bliksemsnel en van voren aan, maar vaker gaat het sluipenderwijs, zo stilletjesweg van achteren. Niet voor niets spreekt de Bijbel over listige omleidingen - meervoud! - van de satan. (Ef. 6:11) We kunnen het woord 'omleidingen' ook vertalen met 'methoden'. De duivel heeft dus verschillende methoden om zijn doel te bereiken. Wees erop bedacht.
Druk
Voor wie binnenkort belijdenis van het geloof aflegt, of dat al heeft gedaan, wil ik twee listige methoden van de duivel wat uitgebreider beschrijven. Het lijken mogelijk geen 'echte' duivelse methoden, maar juist daarom zijn ze misschien wel des te gevaarlijker! In het afgelopen catechese-seizoen ben je waarschijnlijk heel intensief met het geloof en de Bijbel bezig geweest. Elke week was er de catechisatie. Meestal moest je ook wel wat voorbereiden. Hopelijk zie je erg uit naar de zondag waarop je voor in de kerk je jawoord geeft. Misschien kijk je er dankbaar op terug. Wat een mooie dag! En ja, wat dan ... ? Misschien val je wel in een gat: de regelmaat van catechisatie is weg. Je hoeft niet meer echt wat voor te bereiden. Voor je het weet blijft je Bijbel een paar dagen dicht. Je bent ook enorm druk op jouw manier: je opleiding, je stage, het weekend van JV, de ontspanningsavond van het Open Jeugdwerk.
Druk zijn
Voel je wat ik bedoel? Een van de meest listige omleidingen van de duivel is dat hij ons druk laat zijn met op zich verantwoorde en leuke dingen. Misschien wel met dingen van de kerk. Maar intussen komen we niet meer toe aan de stille ontmoeting met Hem. Je kunt nauwelijks concentratie opbrengen om Hem in je gebed hartelijk te loven en prijzen. Zo lokt de duivel je indirect bij de HEERE vandaan en wordt gaandeweg de afstand tussen jou en de HEERE groter. Grote afdwalingen beginnen vaak met een enkele stap. Laat dat niet gebeuren. Zoek dagelijks Gods aangezicht.
Twijfel
Juist vlak voor of vlak na de dag van je geloofsbelijdenis kan soms de twijfel erg toeslaan. Heb ik er wel goed aan gedaan? Meende ik het wel echt? En misschien denk je wel: als ik het echt gemeend zou hebben, dan had ik nu toch niet van die rare gedachten. En plotseling denk je ook weer aan die ene zonde die je deed. Het een komt zomaar bij het ander. Je geloofsvreugde verdwijnt en de twijfel slaat toe. En ja, in zo'n stemming kun je toch ook niet bidden, denk je dan. Voor je het weet, kom je in een negatieve spiraal terecht, een duivelse draaikolk. Luister maar niet te veel naar al die stemmen en gedachten.
Maar je moet jezelf toch ook beproeven? Jazeker. Maar zelfbeproeving is geen geestelijk navelstaren, maar je hart openleggen voor Gods aangezicht, je hart met al je twijfels. Blijf er niet zelf mee rondlopen. De HEERE schrikt echt niet terug van jouw twijfels.
Geen hopeloze strijd
Strijden tegen de duivel. Ja, dat is wat je hebt beloofd en waartoe de HEERE je roept. Hoe die strijd. afloopt? Dat is niet onzeker. De duivel zal het onderspit delven. Dat heeft hij namelijk al gedaan. Wanneer? Ja, inderdaad, op Golgotha. Toen Jezus uitriep: 'Het is volbracht', verloor de duivel definitief. Ook in de strijd tegen de duivel gelden de woorden: 'Ik zet mijn treden in Uw spoor, opdat mijn voet niet uit zou glijden.' In dat spoor ligt de overwinning.
Ten slotte een aansporing: 'wordt krachtig in de HEERE en in de sterkte Zijner Macht!'
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 maart 2007
De Waarheidsvriend | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 maart 2007
De Waarheidsvriend | 22 Pagina's