Elkaar dienen
Laat ieder de anderen dienen met de genadegave zoals hij die ontvangen heeft, als goede beheerders van de veelsoortige genade van God. 1 Petrus 4:10
Heb elkaar vurig lief. Daartoe roept Petrus de uitverkoren vreemdelingen op. Want Jezus, onze Heere, komt bijna terug. Besef dat en leef in dat licht als gemeente. Maar hoe gaat dat, leven als Maranatha-gemeente?
Dat doe je door elkaar te dienen. Daarin doet iedereen mee. De gemeente is geen gondel waar je als toerist instapt voor een rondvaart en de gondelier al het werk doet. Het is eerder een roeiboot. Daarin wordt iedereen ingeschakeld en krijg je aanwijzingen van de Man Die op de oever meegaat. Je kunt hier niet te oud of te jong voor zijn. Je kunt wel te klein van jezelf denken. Iemand kan ook te hoogmoedig en te onverschillig zijn.
Het is prachtig hoe de bijbelse verhalen laten zien dat allerlei mensen worden ingeschakeld. Hier een dienstmeisje dat haar meester Naäman vertelt waar genezing te vinden is. Daar een jongetje met vijf broden en twee vissen. Ze zijn er niet te jong voor. Eli is niet te oud en te blind om de jonge Samuël attent te maken op de stem van de Heere. Ieder doet mee door woorden van God te spreken, door te dienen uit de kracht die God schenkt (vs.11).
Ontvangen gaven
Het genadige is dat we ingeschakeld worden met de gaven die we hebben. De gaven die God ons geeft, kan de Heilige Geest gebruiken in dienst van de gemeente. De een is een geboren verteller die de bijbelverhalen dicht bij kinderen weet te brengen.
De ander is muzikaal of creatief in het bedenken van aansprekende verwerkingen. Een volgende is van nature trouw in het meeleven met anderen in vreugde en verdriet door een luisterend oor te bieden of een bemoedigend kaartje te sturen.
Het kan ook zijn dat ons karakter door God gevormd wordt of dat de Heilige Geest ons een bijzondere genadegave geeft. Of allebei, zoals bij Petrus. Van nature was hij vurig en vrijmoedig. Dat pakte voor hem als discipel niet altijd even goed uit. Maar na Pinksteren staan deze eigenschappen helemaal in dienst van het Koninkrijk van God, al botst het dan nog wel eens. Zo is er een visioen nodig met onrein voedsel om hem te laten ontdekken dat het Evangelie ook voor de heidenen bestemd is.
Wat je ontvangt, blijft een genadegave. We kunnen er niet zelf over beschikken.
Goede econoom
Ondertussen vraagt het wel om zorgvuldigheid. Als God ons (geestelijke) talenten toevertrouwt, gaat het erom die in Zijn dienst te besteden. Dat vraagt van een kerkenraad om zo het lichaam van Christus te zien. Wat kan elk deel ervan bijdragen aan het geheel? Wij zijn geneigd te denken in schaarste. Er zijn veel taken die moeten gebeuren en vacatures die vervuld moeten worden.
Gods overvloed vraagt echter om het net aan de andere kant uit te gooien: wat heeft God aan veelsoortige genade in de gemeente geschonken? Hoe kan die voor Hem, voor elkaar en onze roeping in de wereld ingezet worden?
In de praktijk is dat wel zoeken. We hebben structuren van kerkenraad, commissies en jeugdwerk nodig en mensen die het werk doen als middel om het gemeentewerk vorm te geven. Hierbij geldt het principe dat niet het vele goed is, maar het goede veel. Het weinige onder Gods zegen is al een overvloed.
Van God
Tegelijk kunnen zulke aansporingen om dienstbaar en toegewijd te zijn maar zo iets dwingends en vermoeiends hebben. Ze vormen als het ware een mooie verpakking, maar er moet gewoon veel gebeuren in de gemeente. Ook al heb je de genadegave voor die en die taak, dan vraagt het niet minder om volharding en omgaan met teleurstelling. Daarnaast is het gewone leven met gezin, werk, mantelzorg en sociale ‘verplichtingen’ al zo vol en intensief.
Belangrijk hierin is dat al het werk ten diepste van God is, zodat Hij in alles verheerlijkt wordt door Jezus Christus. En als we rust nodig hebben, laten we gewoon op zondag de kerkbank inschuiven om op te ademen van Zijn genade, liefde en vrede.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's