Topontmoeting
En zie, twee mannen spraken met Hem; het waren Mozes en Elia. Zij verschenen in heerlijkheid en spraken over Zijn heengaan, dat Hij zou volbrengen in Jeruzalem. Lukas 9:30-31
Geregeld ontmoeten wereldleiders elkaar om allerlei vraagstukken die hen bezighouden te bespreken: de G7- en de G20-top, de Europese top. Lukas vertelt ons ook van een topontmoeting: Jezus ontmoet, op de berg, Mozes en Elia.
Jezus neemt daarvoor drie van zijn discipelen mee. Daar is Petrus, die nog geen week eerder zijn Meester had proberen tegen te houden de lijdensweg op te gaan. En we zien Jakobus en Johannes, die in het nieuwe koninkrijk wel links en rechts van de troon zouden willen zitten. Het zijn de drie die er tot nog toe het meest uitdrukking aan hebben gegeven hoe weinig ze begrepen hebben van de bedoeling van Jezus’ komst en rondgang op aarde. Al moeten we niet denken dat de andere negen het wel snapten.
Bergtop
De tocht is omhoog, de berg op, naar de bergtop. Daar wil Jezus bidden. Zo’n berg is daar juist bij uitstek geschikt voor. Bidden is God naderen, figuurlijk. Op een berg gebeurt dat bijna letterlijk.
Daar, op die berg, met een biddende Jezus en slapende (!) leerlingen, verandert Hij van gelaat en gewaad. Hij krijgt een gezicht dat straalt als de zon en kleding zo wit dat het blinkt. Mattheüs en Markus spreken zelfs over een metamorfose. Een week nadat Jezus voor de eerste maal Zijn naderende einde aangekondigd heeft, verheerlijkt God Hem. Heeft dat niet alles te maken met de weg die Jezus moet gaan?
Twee anderen voegen zich bij het viertal. Mozes, de vertegenwoordiger van de Wet, en Elia, de vertegenwoordiger van de Profeten uit het Oude Testament, voegen zich bij Jezus. Wat bijzonder. Mozes, de man die het beloofde land nooit binnen mocht gaan en die door God zelf werd begraven, mag nu, over de dood heen, in het beloofde land met de beloofde Verlosser van Israël spreken. En Elia, de man die nooit gestorven is, maar door vurige wagens van de aarde werd meegenomen naar de hemel, mag een ogenblik naar de aarde terugkeren.
Hen ontmoet Jezus hier. Het is een topontmoeting, een bergtop op de bergtop.
Uitgang
Mozes en Elia spreken met Jezus over Zijn heengaan, Zijn exodus. We herkennen het woord als de uittocht uit Egypte, die nota bene plaatshad onder leiding van Mozes. De oude Statenvertaling vertaalt dit woord met ‘uitgang’, de uitgang die Hij volbrengen zou te Jeruzalem. Het gaat over de weg die Jezus moet gaan. Hij moet sterven voor een volk dat aan de Wet voorbijgaat. Hij moet de dood in voor mensen die het profetische woord niet willen horen.
Hoor ik het daar ook over mezelf gaan? Veel lijden… voor mij? Hij liet het leven, om ons het leven te schenken. Hij volbracht wat wij niet volbrengen kunnen. Hij draagt ons leven en anders is er geen leven. Dáár gaat het over, daar op die berg. Dat is de uitgang die Jezus te volbrengen had. Zijn heengaan is een exodus, een uittocht, want in dit heengaan gaat ook ons oude leven eraan, de ik-gerichte mens. Daar gaan we dan uit, een nieuw leven in. We gaan een leven mét Jezus in, bevrijd uit het slavenhuis van de zonde en de dood.
Perspectief
Petrus ziet het helemaal zitten, zo’n permanente bergtop. Hij wil er gelijk een heel Loofhuttenfeest van maken, ook permanent. Maar dát gebeurt niet. Door de slaap misten ze de eerste gedaanteverandering van Jezus. Door een wolk missen ze de verandering terug. Wie zou het ook kunnen bevatten?
Nee, Petrus, hier kunnen we niet blijven. Er wacht namelijk nog het heengaan, die uítgang. Die komt onherroepelijk, ook voor jou. Het lijden volgt, maar ook de heerlijkheid, de uittocht uit het graf, de uittocht uit Jeruzalem, Zijn hemelvaart vanaf de Olijfberg.
Wat een geweldig perspectief zien we in deze bergtop van Jezus, Mozes en Elia. Zijn exodus mag mijn intocht in het beloofde land, in het nieuwe Jeruzalem betekenen. Wat moet dát een topontmoeting worden.
Hoe we daar komen? Er is maar één manier: ‘Dit is Mijn geliefde Zoon, luister naar Hem!’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 maart 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's