Globaal bekeken
‘Roel Abraham is naast schrijver ook vader van zes kinderen en dat met slechts één echtgenote, is actief in het joodse leven, rijdt Trabant en vindt wel eens wat van dingen.’
Zo stelt deze columnist zich voor in VolZin (‘religie en samenleving’). Over Joden in Egypte:
In Egypte besloot men opeens de joodse geschiedenis van dat land te gaan koesteren. Miljoenen werden uitgetrokken om de Eliyahu Hanavisynagoge in Alexandrië te restaureren. Oorspronkelijk gebouwd in 1354, stond het verwaarloosde gebouw op instorten. Nu is het in zijn oude luister, nou ja, de luister van 1850 hersteld. Dankzij een bombardement door Napoleon – Trump zou zeggen: een bombardement door de Franse luchtmacht in 1798 – was er van het originele pand niks meer over. De joodse gemeenschap van Alexandrië is ontroerd. Overigens niet alleen die van Alexandrië, alle Egyptische joden waren blij. Het zijn er alleen niet zoveel meer. Er woonden eind jaren veertig 60.000 joden in Egypte. Hun bezittingen werden door Nasser onteigend en ze werden verjaagd. Er zijn er nu in het hele land nog acht. We kennen allemaal de geschiedenissen van de joden in de Arabische wereld; daarover hoef ik niet uit te wijden. Ik vind het mooi dat de Egyptische regering over haar eigen schaduw heen is gestapt en dit kostbare gebaar heeft gemaakt. Uiteraard: het helpt het toerisme. Maar het is óók en vooral: verbroederend. En daar hou ik me graag aan vast.
•••
Marja Brak, Jaap van der Stoep en Dick Westerveld brachten een fraai, rijk geïllustreerd boek uit, Amersfoorts Sint-Joriskerk van de middeleeuwen naar morgen (St. Vrienden van de Sint-Joriskerk Amersfoort). Het boek voor de (lage!) prijs van € 10,-, is alleen verkrijgbaar in de Sint-Joriskerk tijdens openingstijden: www.joriskerkamersfoort.nl. Twee fragmenten uit ‘De historie’:
• Hostiewonder. Amersfoort kreeg ineens grotere betekenis door een ramp. In 1340 verbrandde een flink deel van de stad en de kerk bleef zwartgeblakerd over. Tegen de noordmuur stond een altaar waar gewijde hosties in een ciborie (kelk met deksel) werden bewaard. Wonder boven wonder waren die behouden gebleven. Dat trok pelgrims die hoopten op zo’n wonderplek genezing of een andere gebedsverhoring te krijgen. Amersfoort werd dus een bedevaartstad.
• De Reformatie. De hervormingsbeweging kreeg in Amersfoort weinig voet aan de grond. Veel Amersfoorters verdienden aan de bedevaartgangers. Al in 1526 verboden de Amersfoortse kloosters de lutherse boeken, waarna verschillende monniken maar vooral veel nonnen vertrokken. Daarna kwam Amersfoort nog maar incidenteel in het nieuws door ketterij. Er moesten dan ook legers van buiten komen om het protestantisme hier in te voeren. Het eerste kwam al in de maand van de inval in Den Briel, april 1572. Felcalvinistische Geuzen brachten grote schade toe aan het interieur van de Sint-Joriskerk. Het Spaanse leger kwam terug en de kerk werd hersteld, maar de tak van de doornenkroon was en bleef zoek. Pas ná de Unie van Utrecht in 1579 sloot Amersfoort zicht mokkend aan bij de Opstand. De hervormden (ook wel gereformeerden genoemd) kregen in dat jaar de Sint-Joriskerk en kort daarna ook de Onze-Lieve-Vrouwekapel, maar hun aantal was aanvankelijk zó klein dat ze eigenlijk geen twee kerken nodig hadden. ’s Middags de dienst in de kapel bezoeken was dus meer een symbolische daad, nadat de katholieke eredienst een jaar later was verboden. Eind 18e eeuw stond de kapel gewoon leeg. Eerst bleven de meesten katholiek en anderen kwamen wel maar werden nog geen lid. Daardoor waren er rond 1620 maar zo’n 520 echte leden van de gereformeerde kerk (8%): pas daarna kwam er meer druk om lid te worden van de staatskerk, bijvoorbeeld als je bestuurslid wilde worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 april 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 2 april 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's