Schuilen bij het kruis
En toen Hij dichtbij kwam en de stad zag, weende Hij over haar. Lukas 19:41
De God van oordeel is ook de God Die huilt, lezen we in Jeremia 48. Dat geeft hoop. In het Nieuwe Testament zien we Jezus huilen over Jeruzalem, over het oordeel. Ook dat geeft hoop. Die tranen laten ons namelijk zien dat het oordeel niet het laatste woord heeft. Het Nieuwe Testament vertelt over het geheim achter deze hoop.
We lezen in de Bijbel dat onze Heere huilt. Dat gebeurt bij het graf van Lazarus – Jezus weende. (Joh.11:35) – en enkele dagen later bij Jeruzalem.
Geen inzicht
Jezus zit op een ezel om als koning Jeruzalem binnen te rijden. En de mensen roepen ‘Hosanna’, maar het is allemaal niet echt. Ze hebben Jezus niet echt nodig als Redder voor hun zonden. Ze hebben niet door wat voor hun vrede nodig is.
Jezus huilt over Jeruzalem, want Hij voorziet dat Jeruzalem enkele tientallen jaren later verwoest zal worden en zegt: ‘Er zullen dagen over u komen dat uw vijanden een wal rondom u zullen opwerpen en ze zullen u met de grond gelijk maken.’ Dat gebeurt omdat de mensen in Jeruzalem niet inzien wat tot hun vrede dient. Ze erkennen niet dat ze Jezus nodig hebben als hun Verlosser. Zo blijft Jeruzalem in de greep van het kwaad en van het geweld, totdat de Romeinen de stad verwoesten.
Dat komende oordeel gaat Jezus intens aan het hart. Hij huilt over Jeruzalem. De Heere, Die huilt over het oordeel. Zou dat niet betekenen dat er ook nog hoop is voor het Joodse volk? Die tranen laten ons zien dat het oordeel niet het laatste woord heeft. Er blíjft hoop voor het volk van Israël. Dat merken we als de Heere Jezus zegt: Jullie huis zal woest worden gelaten tótdat jullie zullen zeggen: Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heere.
Aan het kruis
Maar hoe is het mogelijk dat Gods oordeel niet het laatste woord heeft? Voor een antwoord zullen we opnieuw naar de Heere Jezus moeten kijken. De Heere liet met Zijn tranen de intense ontferming over Jeruzalem zien. Als God Zich ontfermt, ontfermt Hij Zich metterdaad. Daarom hangt de Heere enkele dagen later aan een kruis bij Jeruzalem. Daar draagt Hij het oordeel van God over de zonde. Daar drinkt Hij de beker van Gods toorn.
Dat doet Hij voor Moab, voor Jeruzalem, voor de oorlogszuchtige volken van onze eeuw en voor ons. Daar draagt Hij het oordeel van God over onze zonden, de toorn van God over onze hoogmoed, Zijn afkeer van onze afgoderij, de woede van God over al die keren dat wij ons gedragen als liefdeloze egoïsten. Het oordeel over al die zonden ligt dan op de Zoon van God. Hij moet daaronder sterven. Al onze ongerechtigheid laat God op Hem aanlopen en de straf die ons de vrede brengt, is op Hem. Daarom is het mogelijk dat Gods barmhartigheid roemt tegen het oordeel en daarom kunnen wij toch tot God komen.
Oordeel over ons leven
Dankzij het kruis kunnen wij weer tot God komen, ook als we iets van Gods oordeel over ons eigen leven ervaren. Dat kan toch? Dat God ons juist door de moeilijkheden heen laat zien dat het leven dat wij leiden, anders moet. Dat we daardoor niet langer met onze rug naar God toe blijven staan. Dat we daardoor breken met onze hoogmoed en leren onszelf te vernederen onder de krachtige hand van Gods oordeel.
Maar onder het oordeel zien we ook de tranen van onze Heere en die laten ons zien dat Hij met intense barmhartigheid over ons bewogen is. De Zoon van God spreekt wel over het oordeel, maar doet dat met tranen in de ogen. Deze Heere, Die over het oordeel huilt, is ook onze Heere Die het oordeel van God draagt aan het kruis. Daar wordt de hitte van Gods gramschap geblust.
Gods liefde
Wie zonder dit kruis God wil ontmoeten, zal merken dat dit niet kan. Zonder het kruis van Christus kunnen wij voor God niet bestaan. Maar wie schuilt bij het kruis, ontdekt het geheim: dáár heeft het oordeel niet het laatste woord. Wie op Christus vertrouwt, weet dat het kruis het laatste woord heeft. Daar is Gods liefde volledig geopenbaard en Gods liefde heeft het laatste woord.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 augustus 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 24 augustus 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's