In Zijn element
Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader? Lukas 2:49b
Over de jeugd van Jezus wordt in het Evangelie weinig verteld. Eigenlijk is er maar één verhaal over de tienerjaren van Jezus. Dat verhaal is echter wel leerzaam. Voor jong en oud. In ieder geval zien we waar Jezus’ hart ligt.
De geschiedenis kennen we. Jezus is zoek. Elke ouder kent de spanning als je je kind kwijt bent. Waar is m’n kind? Een bange vraag. Ook voor Jozef en Maria. Gelukkig wordt Jezus na drie dagen gevonden. Op een plek waar het wellicht niet verwacht werd. In de tempel, omringd door Schriftgeleerden.
De reactie van Maria is begrijpelijk. Kind, waarom heb je dit ons aangedaan? We waren enorm ongerust. En dan de opmerkelijke reactie van Jezus: ‘Wist u niet dat Ik moet zijn in de dingen van Mijn Vader?’
Band met de Vader
Deze uitspraak van Jezus heeft twee kanten. Allereerst gaat het over de relatie tussen Jezus en Zijn Vader, maar ook over onze relatie met onze Vader in de hemel. In ieder geval is de relatie tussen Jezus en Zijn Vader zeer innig. Wie het hogepriesterlijk gebed leest, ziet daar de diepe verbondenheid tussen Jezus en Zijn Vader oplichten. Hij noemt Hem zelfs Zijn heilige Vader. Ook heeft Jezus heel vaak de eenheid beklemtoond tussen Zijn Vader en Hem. Ik en de Vader zijn één.
Reeds als kind heeft Hij die band tussen Zijn Vader en Hem gevoeld. Zijn roeping als Messias ook. Vandaar die wat verwijtende opmerking richting Zijn moeder. Ze had het moeten weten dat er een innige relatie bestaat tussen Zijn Vader en Hem. Vandaar dat Hij Zich in Zijn element voelde tussen die Schriftgeleerden. Hij heeft lust om de woorden van God te onderzoeken en Hij was ook nog in het huis van Zijn Vader. Dan ben je wel helemaal in je element. Ook al was Hij kind van Maria en Jozef, die blijvende, eeuwigdurende band met Zijn Vader in de hemel was nog sterker.
Jeugd van de gemeente
Nu heeft dat niet alleen wat te zeggen over Zijn relatie met Zijn Vader, maar ook over onze relatie met God de Vader. Het is belangrijk om een hechte band te hebben met onze Vader in de hemel. Ook voor onze jongeren is dat belangrijk. Spurgeon hield een preek over deze tekst en trekt daarin de lijn sterk door naar de jeugd van de gemeente. Waar ligt je levenselement? Waar ligt je hart? Neem een voorbeeld aan Jezus en zoek je levenselement in de dingen van de Vader.
Nu is dat niet alleen belangrijk voor jongeren, maar net zo goed voor ouderen. Wat laten we zien aan onze kinderen, onze jeugd van de gemeente, onze leerlingen op school, van waar ons hart ligt? Hebben we liefde tot God en leven we daarom nauwgezet met Zijn Woord? Voelen we ons als een vis in het water als het gaat over dingen van Gods Koninkrijk? Stralen we dat uit? Merken onze jongeren dat? Laat het geloof bij ons geen lege huls zijn, maar laat ons leven getuigen van een graag zijn in de dingen van onze Vader in de hemel.
Erin leven
Ooit was ik bij de opening van de contio voor predikanten van de Gereformeerde Bond door ds. A. van Brummelen. Op zijn kenmerkende wijze kon hij de dingen onder woorden brengen. Hij sprak over een tekst uit de eerste brief aan Timotheüs. Hij stond stil bij de tekst uit 1 Timotheüs 4:15a, waar in de klassieke Statenvertaling staat: ‘Bedenk deze dingen, wees hierin bezig.’ Hij zei toen dat hij het jammer vond dat daar dat cursieve woord ‘bezig’ staat. Hij beklemtoonde dat er alleen maar staat: wees erin! Het moet niet te activistisch, te doenerig, worden. De HSV heeft daarom terecht dat woordje ‘bezig’ weggelaten en vertaald: leef erin.
Nu, dat is precies wat Jezus bedoelt als Hij tegen Maria zegt dat Hij wilde zijn in de dingen van Zijn Vader. Daar leefde Hij in. Daar was Hij helemaal in. Dat had Zijn levenselement. Hoe is dat bij ons? Waar leven we in, waar ligt ons hart? Wie in de dingen van God is, komt niet eenmaal buiten te staan. Waar vinden we ons element in? Laat dat geen vraag blijven, maar een uitroepteken: mijn leven ligt diep verborgen in God. Mijn God, Die in Christus Jezus ook mijn Vader is!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 januari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 januari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's