Gods straf instrument
De oproep om krachtig het zwaard te hanteren, tot bloedens toe, klinkt in Jeremia 48:10. Het is een tekst om van te huiveren. Zo’n vervloeking kun je in je geloofsleven onmogelijk een plaats geven. Of misschien toch wel?
‘Citeert u daar nu uit de Bijbel, of stiekem uit de koran?’ vroeg de catechisant, toen zijn dominee de tekst voorlas. ‘Vervloekt wie zijn zwaard van bloed onthoudt.’ Staat dat echt in Gods Woord? De catechisatiegroep werd er onrustig van. Veel bijbeluitleggers ook. Sommigen van hen doen pogingen om deze tekst te interpreteren als een latere toevoeging, door een wraakzuchtige schrijver die vond dat er te veel medelijden met het goddeloze Moab in deze profetie doorklinkt. Een pure gissing, natuurlijk, zonder enige grond. Het staat er echt, als een uitroepteken achter de eerste negen verzen waarin Moab de ondergang wordt aangezegd.
Dit is typisch een van die ‘struikelteksten’ waar je als bijbellezer mee in je maag zit. Waarom heeft de Heilige Geest dit laten optekenen, dit staat toch haaks op mijn geloof? Als ik vandaag om mij heen kijk, zie ik een wereld waar de aardbodem verzadigd is van bloed: Syrië, Oekraïne, Gaza, Jemen, Soedan, Myanmar... Een diepe afkeer van geweld komt in mij op. En al helemaal een afkeer van het vele religieus geïnspireerde geweld. Wat kan de naam van God verschrikkelijk misbruikt worden om bloedvergieten te rechtvaardigen.
Totale inzet
Bij het lezen van de Bijbel komt het steeds weer aan op zorgvuldig luisteren. Dat geldt zeker ook bij een volkenprofetie als die over Moab, in Jeremia 48. Je merkt dan al snel dat hier niet een religieuze fanaticus aan het woord is. In beeldtaal die voor iemand uit het oude Nabije Oosten direct herkenbaar was (vergelijk bijvoorbeeld Richteren 5:23), spoort God de vijand aan om Zijn rechtvaardig oordeel over Moab niet weifelend maar krachtig uit te voeren. Eens moest er een einde komen aan Gods geduld. Te zeer vloekte de aarde naar de hemel, met alle onrecht en kwaad. Dan stuurt God de Babyloniërs als Zijn strafinstrument – ook tegen Moab. Maar het is en blijft ‘het werk van de Heere’. Hij móest wel ingrijpen.
Het is veelzeggend dat in deze zelfde profetie tegelijk sprake is van de weeklacht van God. Hij weent om al het leed (vs.31,32,36). De Rechter Die moet straffen, staat met tranen in de ogen. Ja, het werk van Gods recht over Moab moet met totale inzet uitgevoerd worden (vs.10). Maar eindeloos dieper gaat het werk van Gods recht en barmhartigheid, dat de Heere Zelf met totale inzet uitvoert, in Zijn Zoon, op Golgotha.
Gevaarlijk projectiel
Een bijbeltekst kan makkelijk misbruikt worden, zeker Jeremia 48:10. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de Engelse Burgeroorlog in de zeventiende eeuw, toen met een beroep op deze tekst koning Karel I werd onthoofd. De tekst losgemaakt uit zijn context, is een gevaarlijk projectiel. Zó kan het niet, een bijbeltekst naar je toehalen om geweld tegen persoonlijke, nationale of religieuze vijanden goed te praten.
Kerkvaders en reformatoren hebben het beter begrepen. Zij gebruiken deze tekst om in het algemeen de ijver en inzet voor kerk en Koninkrijk te stimuleren. Vervloekt zij alle laksheid, luiheid, gemakzucht, slapheid, halfslachtigheid in het dienen van de Heere. Vaak met het oog op de kansel: predikers moeten hun werk krachtig uitvoeren. Zij moeten niet aarzelen om in hun preken rechte lijnen te trekken, zonden aan te wijzen, en niet bang zijn voor heftige reacties daarop.
Hoge drempels
Dit bijbelwoord mag echter nog dichterbij komen, tot diep in je eigen geloofsleven. In Jeremia 48 wordt Moab ontdekt aan zijn trots en eigenroem, zelfoverschatting en hooghartigheid. Stuk voor stuk hoge drempels tussen een mens en God. Maar die drempels zijn er ook zomaar in je eigen leven. Wat gaat er in jouw hart om richting andere mensen of richting de Heere? Tot je schrik zoveel zelfhandhaving, neerzien op anderen, niet willen buigen, trots, hoogmoed. Hier is een zwaard nodig om te snoeien, niet in traagheid maar met kracht. Dood dan uw leden die op de aarde zijn, zegt Paulus tegen de Kolossenzen (3:5). Je zult pas echt leven, als je door de Geest de daden van het lichaam doodt, schrijft hij aan de Romeinen (8:13). Er is echt een strijd van het geloof (1 Tim.1:18; 6:12; 2 Tim.4:7; 1 Petr.2:11). Het Evangelie biedt ons zelfs een complete wapenrusting hiervoor aan, met als krachtig wapen het zwaard van de Geest, het Woord van God (Ef.6:17), een tweesnijdend, scherp zwaard.
‘Nu begin ik het te begrijpen’, zei de catechisant tegen de dominee. ‘Misschien toch wel goed dat ook deze tekst in de Bijbel staat.’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2024
De Waarheidsvriend | 20 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 februari 2024
De Waarheidsvriend | 20 Pagina's