Ongehoorde woorden
God zei: Laat er licht zijn! En er was licht. Genesis 1:3
Er zijn momenten dat het voelt alsof je ‘een roepende in de woestijn’ bent of dat je woorden gericht zijn aan de spreekwoordelijke ‘dovenmansoren’. Bepaalt hoe er geluisterd wordt de waarde van de woorden?
Het jaarthema van de Gereformeerde Bond is: ‘Hoor, Hij spreekt’. Die oproep, die aansporing is belangrijk en urgent in elke tijd, ook in de onze. Gods stem wordt gehoord in een geschreven boek en dat vraagt van ons dat we niet alleen met onze beide oren luisteren, maar ook met onze ogen. Om te luisteren naar Gods Woord gebruiken we onze ogen. Wie de Bijbel niet leest, mist een groot deel van het luisterrijke Evangelie. Daarom is bijbellezen van groot belang, naast present zijn in de samenkomsten van de gemeente en op andere plaatsen waar Zijn Woord klinkt. Het gaat erom Zijn stem te horen én te verstaan wat Hij zegt.
Het is geen eenvoudige opgave om het Woord goed te verstaan. Vaak gaat het gesprek dus over ‘wat’ God spreekt en ‘wat’ Hij ermee bedoelt. In deze meditatie letten we op een eerdere stap. We stellen namelijk niet de vraag naar het ‘wát’, maar letten erop ‘dát’ God spreekt. Dat is een wonder.
Eerste woorden
De eerste woorden die wij lezen, zijn ongehoord. Ongehoord in figuurlijke zin, want de scheppende kracht die er achter Gods ‘er zij licht’ zit, is ongehoord krachtig. Maar de eerste woorden zijn ook letterlijk ongehoord. Er was geen schepsel, geen mens die de woorden kon horen en toch spreekt God ze uit. God was geen roepende in de woestijn, maar in de chaos. De stem van God roept de chaos tot orde. God kiest ervoor om te spreken, zelfs als er geen mens is om te luisteren.
De waarde van het Woord ligt dus niet in hoe wij het waarderen, maar het Woord heeft waarde, omdat Hij het spreekt. Dat geeft vandaag moed om vol te houden zelf te blijven spreken. Ook als je denkt: er is toch niemand die naar me luistert, waarom zou ik er iets van zeggen? We dienen een God Die spreekt, zelfs als er niemand luistert. Zijn stem schept orde in de chaos, schept licht in het duister, schept leven waar geen leven is. Gods stem is niet afhankelijk van het feit of er mensen zijn die horen. Hij laat Zijn stem klinken, omdat Hij een sprekende God is.
Doel
God heeft het eerste woord, Hij heeft in den beginne het licht doen overwinnen, Hij spreekt nog altijd voort. Met deze geloofsbelijdenis begint een oud gezang (Gez.1, Liedboek 1973), waarin de scheppende macht van God bezongen wordt. Maar dat niet alleen, dit gezang wijst ons er ook op dat Gods spreken meer is dan iets uit het verleden.
Doordat Gods stem klinkt, is het leven op aarde niet een repeterend liedje geworden: Zijn woord is van het zijnde, oorsprong en doel en zin. Gods spreken heeft een doel, een bedoeling. Zo moeten we het ook verstaan of leren verstaan. We moeten niet in hetzelfde cirkeltje blijven ronddraaien, maar het doel van God voor ogen houden. Omdat God spreekt, leven we niet in de circle of life, maar cirkelt het leven rond het thema van het nieuwe leven. De stem van God doorbreekt het donker van het bestaan, de chaos die we van Gods goede schepping gemaakt hebben en nog steeds maken. Hoor, Hij spreekt; er is iets nieuws onder de zon gekomen en in dat licht verstaan we Zijn woorden.
Troost
Als ik goed luister naar de woorden uit Genesis 1, dan hoor ik daarin de troost dat niet door onze gehoorzaamheid de wereld toegaat naar het nieuwe leven, maar dankzij Zijn spreken. Ook als Zijn woorden ongehoord blijven, dan vervult Hij toch op Zijn tijd en wijze de belofte. ‘Hoor, Hij spreekt’ is je oor te luister leggen bij de scheppende macht van Gods Woord en die taal leren verstaan om zelf een nieuw gezang te zingen tot eer van Zijn Naam.
Daarom is het van levensbelang om je erover te verwonderen dat God spreekt en om Zijn stem te leren verstaan. De woorden zijn zo krachtig, zo licht en leven gevend dat het zonde is om die ongehoord te laten. De mens is door Hem op de zesde dag geschapen om te horen van en te luisteren naar de hoogte, de breedte, de diepte en de lengte van Zijn Woord. Daardoor wil Hij ons steeds weer vormen met als doel dat wij sprekend lijken op het beeld dat Hij scheppend voor ogen had.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 mei 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's