Boekbesprekingen
John Piper Ondersteboven. Tien waarheden die de wereld veranderen. Uitg. Geloofstoerusting Publicaties, Ede; 181 blz.; € 12,90.
Dit boekwerk van John Piper met de bijzondere titel Ondersteboven is in 2018 in het Engels uitgegeven en nu vertaald in het Nederlands. Het is destijds verschenen ter gelegenheid van het afscheid van Piper van de Bethlehem Baptist Church in Minneapolis (VS). Piper heeft de (tien) thema’s eerst als preken gehouden in de gemeente die hij veel jaren heeft gediend. In het voorwoord schrijft hij dat de tien waarheden niet alleen bedoeld zijn als een terugblik, maar juist als een opwekking voor de toekomst. De gekozen waarheden (of leerstellingen) waren én moeten zijn als ‘een rode draad voor de gemeente’. Hij noemde deze waarheden of leerstellingen ‘ontembaar, onbedwingbaar en toekomst scheppend’. Alleen die woorden al geven de intensiteit aan die je voelt door het hele boek heen.
Piper ziet ‘leerstellingen’ als onderwijs en niet (primair) als dogma’s. Ze zijn er voor opbouw van het persoonlijk geloofsleven en het functioneren van de gemeente. De Heere Jezus leerde immers, gaf Zelf onderwijs.
Geloof in een absoluut God, je verheugen in Hem kan namelijk niet zonder kennis en onderwijs. Daarom begint Piper met wíé God is. Niet voor niets gaf hij deze bundel ‘waarheden’ de titel Ondersteboven (Astonished by God) mee.
God verheugt zich bovenmate in ons als wij ons in Hem verheugen. God heeft er plezier in als wij de drie-enige God verheerlijken. Onze God heeft (als Enige) recht om te zeggen dat het om Hemzelf gaat. God is soeverein. Er gaat niets boven Hem. Hij is de Volmaakte Die het goede doet én is. Uiteindelijk, zo stelt Piper, heeft God de mens niet nodig om een (ver)heerlijk(t) God te zijn. En het genieten van God door verheerlijking van God Zelf is niet egoïstisch, zoals sommige mensen wel denken. De thema’s genieten, vreugde in God, Hem verheerlijken lijken het ‘handelsmerk’ van Piper te zijn. Hij gebruikt in dit verband de voor sommigen wat vervreemdende term ‘Christenhedonisme’. Dat is een mogen, nee een moeten (!) genieten van God Zelf en het Evangelie van Jezus Christus.
Het boek van Piper bestaat – analoog aan de tien naar voren gebrachte waarheden – uit tien hoofdstukken. Ik noem hier nog ‘De opdracht tot wereldwijde zending’; hij houdt een hartstochtelijk pleidooi voor grote betrokkenheid van de lokale gemeente bij de (buitenlandse) zending. Al in 1890 stuurde de Bethlehem Baptist Church de eerste zendelingen naar Birma. En hoofdstuk 9 bijvoorbeeld is gewijd aan het actuele thema ‘mannelijk en vrouwelijk’. Zijn visie op man en vrouw is (op basis van vooral Efeze 5) volgens mij een voluit bijbelse. Dit werk van Piper werkt aanstekelijk en is, hier en daar wat wijdlopig, voor iedereen goed te lezen. Wat is het goed om onze God te loven en te prijzen, voor wie Hij is en wat Hij gedaan heeft. Het boek is vooral geschikt voor (alleen?) geestelijk tobbende mensen. Het laatste hoofdstuk heeft als titel ‘Bedroefd, maar altijd blij’. ‘De wereld heeft’, zo begint Piper hoofdstuk 10, ‘de onbedwingbare vreugde in Jezus te midden van lijden en verdriet nodig.’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 juni 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's