Een nabije Zaligmaker
Het eigene van de verkondiging van M’Cheyne is zijn existentiële bewogenheid
Zijn begaafdheid als prediker en zijn godsvrucht maakten de Schotse predikant Robert Murray M’Cheyne (1813-1843) zeer geliefd. Zijn geestelijke invloed was groot, zowel tijdens zijn korte leven als na zijn dood, tot op de dag van vandaag. Onlangs verschenen preken van hem in Nederlandse vertaling.
Deze preken zijn uitgegeven als een getuigenis van wat God kan doen met een leven dat aan God is gewijd en om de lezer te verzekeren dat God opnieuw kan doen wat Hij eens heeft gedaan.
Kort leven
Robert Murray M’Cheyne, geboren in Edinburgh op 21 mei 1813, werd in november 1835 hulppredikant van John Bonar in de kerk van Schotland. Een jaar later, in november 1836, werd hij bevestigd als predikant in de nieuwe St. Peter’s Church in Dundee. Daar overleed hij op 25 maart 1843 aan tyfus. Robert Murray M’Cheyne was 29 jaar.
In zijn korte leven leefde M’Cheyne dichter bij God dan menigeen. Zijn hele hart was toegewijd aan de Heere. Zo is hij een van de grote theologen die God heeft gebruikt om Schotland en de wereld te zegenen. The Banner of Truth Trust in Edinburgh publiceerde preken van hem in 2004. Drs. Christine Pas-Donker zorgde voor een vertaling ervan, in drie goed verzorgde bundels. De overgrote meerderheid van de preken komt rechtstreeks uit de originele, handgeschreven preekschetsen van M’Cheyne. De preken zijn slechts licht bewerkt om ze voor uitgave geschikt te maken.
Wegwijzers naar Christus
Het eigene van de verkondiging van M’Cheyne in de Preken over het Oude Testament is de ruimte van zalig worden in Jezus Christus. Hij ziet in het Oude Testament vele beelden en teksten als wegwijzers naar Christus. In zijn preek over de vrijsteden (Jozua 20) gaat hij in op de ligging, want ze leken daarin op Christus: zo goed te bereiken en zo veilig. Christus is een nabije Zaligmaker.
Ontwaakte zielen menen altijd dat de zaligheid ver weg is, maar ‘Nabij u is het Woord’ (Rom.10:6-8). Christus is in de Bijbel, de Bijbel is in uw hand. Ja, Christus is nog dichterbij, het Woord over Jezus is in uw mond. Laat Hem nog dichterbij, in uw hart zijn. Geloof in de Heere Jezus en u zult zalig worden. De weg naar Christus, de ware Vrijstad, is breed en open. Er is geen hindernis, zelfs de dwaas kan daarin niet dwalen. Er is niets waarin een klein kind kan struikelen. Er is een gebaande weg naar de Vrijstad Christus. O, vlucht van de komende toorn en vlucht tot Jezus! Een existentiële, gunnende prediking – christocentrisch – is ook vandaag van waarde.
Dieren
En hoe actueel is M’Cheyne met zoveel aandacht voor de dieren, als hij preekt over de ezel van Bileam (Num.22:32) ‘Gods zorg voor de dieren’. God is zeer vertoornd als we dieren wreed behandelen. Bewijzen worden geleverd vanuit het paradijs, vanuit de geschiedenis (de ark in de zondvloed en daarna), de wet van God en de voorzienigheid.
M’Cheyne stelt ook pastorale vragen. Kunnen (jonge) gelovige verontrusten na opnieuw zondigen teruggebracht worden in het licht van Gods aangezicht? Bevestigend wordt geantwoord vanuit de preek ‘Bekeer u, o Israël!’ (Hosea 14:2-7).
Ruime verkondiging
Ook in Preken over het Nieuwe Testament is M’Cheyne er alles aan gelegen dat onbekeerde mensen in de wereld en in zijn gemeente zich bekeren. Terloops dacht ik aan de aandacht die dr. Wim Dekker onlangs in zijn boek Oproep tot omkeer aan bekering heeft gegeven. Opnieuw springt bij M’Cheyne de ruime verkondiging van het Evangelie in het oog, waarbij vermaning in het licht van hemel en hel opvalt. Alle mensen worden genodigd tot het bruiloftsmaal (Matt.22:1-14). Na Joden, die niet komen, worden heidenen genodigd, waarna het oordeel komt.
Jezus nam het brood (Matt.26:26). Christus wordt vrij aan alle mensen aangeboden: ‘Hij wordt aan u aangeboden, o mens: Wendt u naar Mij toe alle gij einden der aarde.’ ‘Die tot Mij komt, zal Ik geenszins uitwerpen.’ ‘Die wil, die kome’ (Openb.22:17). Alle mensen mogen vrij op de koperen slang zien. De Ark is open en er is nog plaats. U kunt de vrijstad nog binnengaan.’ In ‘De sabbat is gemaakt om de mens’ (Mark.2:27) is de rustdag een zegen voor lichaam, geest en ziel. Al Gods kinderen hebben de sabbatdag lief.
Tijdloze prediking
Het eigene van de verkondiging van M’Cheyne is ongetwijfeld zijn jeugdige bevlogenheid en existentiële bewogenheid. De zeggingskracht van de preken is groot. Ze zijn blijvend van betekenis waar de jonge M’Cheyne zowel onbekeerde mensen als mensen van Gods volk van egocentrisme vandaan leidt om op Jezus te zien, Christus te volgen in leven en in sterven.
In de preek over ‘Verloren schapen’ (Luk.15:1-7) blijkt hoe deze prediking tijdloos is vanwege het appellerende karakter: ‘Christus zoekt u niet alleen met evenveel ijver alsof er geen andere zondaar in het heelal was. Hij is echter ook bereid om u terug te brengen op de wegen van de heiligheid. Hij wil u lieflijkheid en vrede geven in de wegen van de wijsheid. Als u zich slechts door Christus laat vinden, als u gebruik maakt van Zijn vergoten bloed en rechtvaardigende gerechtigheid, als u uw eigen deugden opgeeft voor Zijn gerechtigheid en volmaakt bent in Christus, dan zult u Jezus niet alleen ontvangen als Zaligmaker, maar zal Hij u ook heiligen. Hij zal het goede werk niet alleen beginnen, maar ook voleindigen in uw ziel. Wat een volheid is er in de zaligheid van Jezus! Er ontbreekt niets. Zult u zich niet laten overreden om deze Zaligmaker als uw Zaligmaker aan te nemen?’
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 augustus 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 augustus 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's