In zicht
Ds. B.J.W. Ouwehand schrijft in het kerkblad Voetius onder de wijkberichten van hervormd Andel, de gemeente die hij dienen mag, over de intrede van zijn zwager ds. S. Griffioen, eind januari in de christelijke gereformeerde kerk van Zeewolde. Wat bid je voor jouw predikant?
Tijdens de intrededienst van mijn zwager als predikant van de CGK in Zeewolde afgelopen zondag, citeerde een spreker een gebed met de titel How to pray for your pastor? Een gebed dat ik graag aan u doorgeef:
‘Bid dat je dominee God vreest en geen mensen. Bid dat hij zo bezet is met de liefde tot God, dat hij bereid is om met het oog op Gods eer jou teleur te stellen.
Bid dat je dominee een sterk vertrouwen heeft in de kracht van het Woord, dat hij dat met toewijding mag onderzoeken, dat het belangrijkste punt van de tekst het belangrijkste punt van de preek mag zijn. Bid dat hij trouw mag zijn en de hele raad van God mag verkondigen.
Bid dat de predikant ook een toegewijde vader en echtgenoot kan zijn. Er wordt veel van een predikant gevraagd en nog meer verwacht soms. Hij kan emotioneel en spiritueel uitgeput raken. Bid dat hij de kracht en discipline mag hebben om er te zijn voor zijn vrouw en voor zijn kinderen. Bid voor het gezin.
Bid dat hij zijn schapen mag liefhebben, ook al is hij in hen teleurgesteld, ook als ze zondigen of hem tegenstaan. Bid dat God hem bewaart voor bittere gedachten.
En bid dat de dominee rust mag nemen en zich mag verheugen in zijn arbeid. Bid dat hij geen workaholic wordt, dat hij tevreden en verheugd mag zijn met het werk dat hij wel kan doen en dat hij zich niet blind zal staren op wat hij niet kan. En dat hij zich mag verheugen in zijn God.’
In zijn tweede bijbelstudieboekje over het boek Handelingen, In de kracht van de Heilige Geest (uitg. Ark media), geeft dr. Pieter J. Lalleman naar aanleiding van Handelingen 20 ‘Lessen voor leiders’. Onder het kopje ‘Interpretatie’ schrijft hij:
• Paulus stelt zichzelf ten voorbeeld aan zijn hoorders. Ik denk dat allen die verantwoordelijkheid dragen in de kerk, datzelfde moeten kunnen doen. Zij zijn per definitie voorbeelden. Zij behoeven niet perfect te zijn (dat was Paulus ook niet), maar wel voorbeeldig.
• Kerkleiders zijn dienaren, ook dat blijkt hier duidelijk. Dat geeft natuurlijk een bepaalde spanning tussen gezag en nederigheid. Jezus spreekt hierover in Markus 10:45 en handelt hiernaar door de voeten van zijn leerlingen te wassen (Joh. 13).
• Leiders moeten goed voor zichzelf zorgen, zegt Paulus in vers 28. Ook hierin moet een balans worden gevonden, want goede zelfzorg kan gemakkelijk overgaan in het dienen van ons ‘welbegrepen eigenbelang’. Dan menen sommige leiders bijvoorbeeld dat een privévliegtuig belangrijk is voor hun bediening.
• Vooral in vers 32 valt op dat Paulus niet over zijn opvolging spreekt. (Hij doet dat ook niet in zijn brieven, evenmin als Petrus.) Dit betekent dat de Bijbel niet zoiets kent als apostolische successie. Voor ons betekent dit dat wij vertrouwen dat God zal voorzien in leiders, en dat die overal vandaan kunnen komen.
• Het onderwijs van Jezus, van Paulus en van de andere apostelen werd voor ons bewaard in het Nieuwe Testament. Vers 32 impliceert dat de kerk en haar leiders ondergeschikt zijn aan dit Woord van God. Helaas hebben niet alle kerkleiders zich aan deze regel gehouden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 februari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 februari 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's