Boekbesprekingen
Anne-Marije de Bruin en Elsbeth Vogel Wortels en vleugels. Over jongeren en hun christelijke identiteitsontwikkeling. Uitg. Groen, Leeuwarden; 173 blz.; € 14,99.
Om christelijke jongeren te helpen in hun religieuze identiteitsontwikkeling, is het nodig dat opvoeders hen stimuleren bij twee processen die tegelijkertijd plaatsvinden. Er moet ruimte zijn voor zowel commitment ( je verbinden aan het geloof) als exploratie (het onderzoeken van alternatieven). Dat is in het kort de stelling van het boek Wortels en vleugels. Over jongeren en hun christelijke identiteitsontwikkeling van Anne-Marije de Bruin en Elsbeth Vogel. De ‘wortels’ uit de titel verwijzen naar het zich verbinden en de ‘vleugels’ naar het exploreren (ruimte voor het uitslaan van de vleugels).
De achtergrond van het boek is vooral die van de reformatorische gezindte, waarin volgens de auteurs vaak te weinig ruimte wordt gegeven aan het exploreren. Opvoeders zien exploratie als bedreigend. Daarom proberen ze jongeren zoveel mogelijk af te schermen voor verkeerde invloeden. De Bruin en Vogel zijn ervan overtuigd dat dat averechts werkt. Juist het ruimte geven aan exploreren, bevordert een persoonlijk commitment aan het geloof. ‘We zijn ervan overtuigd dat jongeren dieper wortelen als ze zelf persoonlijke keuzes maken en zich niet slechts verbinden omdat het zo hoort of van hen verwacht wordt. Een sterk commitment krijg je vooral door een periode van exploratie.’ (p.44) Over het proces van exploreren en verbinden schrijven de auteurs, godsdienstpedagoog en docent-onderzoeker aan respectievelijk Driestar educatief (De Bruin) en de CHE (Vogel), interessante en behartigenswaardige dingen. In de kern hebben ze uiteraard gelijk: als we jongeren angstvallig afhouden van het exploreren, helpen we hen niet bij een gezonde identiteitsontwikkeling. Toch zou ik dit boek niet willen aanbevelen als een pleidooi voor het exploreren zonder meer. Het zou wel eens kunnen dat in een deel van de gereformeerde gezindte (het minder reformatorische deel ervan) eerder te véél ruimte is voor exploratie dan te weinig. Er zijn ook opvoeders die zich vooral ter harte moeten nemen wat in dit boek staat over het belang van het aangaan van commitments (hoofdstuk 4). Misschien komt het hierdoor dat ik het boek soms wat te enthousiast vind over het exploreren.
Herman van Wijngaarden, medewerker HGJB
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 augustus 2024
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's