In memoriam ds. H. Binnekamp
1933-2019
Op vrijdag 27 december overleed op 86-jarige leeftijd ds. Henk Binnekamp, predikant binnen de Nederlandse Hervormde Kerk. Na het dienen van een achttal gemeenten overleed hij in Goes, zijn laatste woonplaats. Hij was een pastor in hart en nieren, maar hij diende ook de kerk in de breedste zin.
Over kerkmuren heen
Hendrik Binnekamp werd in 1933 in Utrecht geboren, waar hij na het gymnasium theologie studeerde en onderwijs kreeg van onder meer de hoogleraren Severijn, Van der Linde en Edelkoort. In 1960 werd hij bevestigd als hervormd predikant in Goudriaan en Ottoland. Hij en zijn vrouw werden daar bevriend met het echtpaar ds. Coen van Beek, gereformeerd predikant in dezelfde plaats, eveneens beginnend. Die vriendschap zou hun hele leven duren en kenmerkte Henk en zijn vrouw Attie, die over kerkmuren heen keken en zochten naar de gemeenschap met andere ware Christgelovigen.
Het leven van ds. Binnekamp werd ook gekenmerkt door het feit dat hij in alles naar Gods stem wilde luisteren. Dat was de reden dat hij, wanneer hij ergens meer dan vier jaar had gestaan, bij elk eerste beroep zich in gebed afvroeg of God hem al naar elders riep. Wellicht daarom heeft hij meestal slechts vier of vijf jaar ergens gestaan. Dat blijkt uit de reeks gemeenten die hij heeft gediend: na Goudriaan en Ottoland kwam hij in 1964 in Vriezenveen; in 1969 ging hij naar Boven- Hardinxveld; al in 1973 nam hij het beroep aan naar Maarssen; hij vertrok in 1978 naar Strijen en vandaar in 1983 naar Oudewater, vervolgens op 56-jarige leeftijd in 1989 naar Gouda. In deze laatste plaats was het werk zeer omvangrijk en op 63-jarige leeftijd ging hij daarom met vervroegd emeritaat, om vervolgens in 1996 parttime de gemeente van Cillaarshoek te dienen, waar hij tot 2002 bleef en toen verhuisde naar Voorst. Ten slotte ging het echtpaar Binnekamp in 2010 wonen in Goes, dicht bij het gezin van een van zijn kinderen.
Schisma van 1054
Hoewel ds. Binnekamp dicht bij zijn roeping bleef in de verkondiging van het Woord van God, was hij in de gemeenten ook zeer geliefd in het pastoraat. Nog steeds spreken de nu oudere gemeenteleden met grote dankbaarheid over hem. Hij reikte ook in zijn bezoeken en gesprekken over kerkgrenzen heen.
Schrijver dezes was diep onder de indruk dat het echtpaar Binnekamp gedurende een lange reeks van jaren met de auto en een kleine caravan via Italië en de Adriatische zee naar Griekenland toog om daar tot dicht bij de Turkse grens het gezin van hun dochter op te zoeken. Henk was zelfs aanwezig bij de doop van een van zijn kleinkinderen, al vond de plaatselijke priester het niet wenselijk dat hij bij dat sacrament ook maar enige verantwoordelijkheid droeg. Helaas, het schisma van 1054 was tot in de twintigste eeuw voelbaar, maar Gods beloften werden ook daar uitgesproken.
Het Getuigenis
Ds. Binnekamp was, als genoemd, actief in de kerk als geheel. Zo was hij vele jaren actief lid van de synode van de Nederlandse Hervormde Kerk, onder meer toen daar in 1972 ‘Het Getuigenis’ werd behandeld. Een zinsnede uit de Handelingen van de synode laat het volgende weten uit de mond van ds. Binnekamp: ‘Het Getuigenis zou dieper zijn doorgeklonken, als daarin een meer profetische schuldbelijdenis was voorgekomen.’ Hij sprak de hoop uit dat dit getuigenis een basis zou vormen voor een verder gesprek in de kerk.
Behalve zijn werk in de synode was ds. Binnekamp visitator-generaal, waardoor hij werd betrokken bij problematiek die op plaatselijk of classicaal niveau niet konden worden opgelost. Ook is hij een lange periode lid geweest van de Commissie voor het Beroepingswerk. Ten slotte was hij lange tijd actief voor de Morgenlandzending, geparenteerd aan de GZB. In dat kader bezocht hij in het Midden-Oosten verschillende gemeenten in Libanon, Syrië en Iran.
Moeilijke tijd
Henk Binnekamp maakte in de laatste periode een steeds moeilijker tijd door. Hij werd daarin op indrukwekkende wijze bijgestaan door zijn vrouw, die hem, evenals in de jaren dat hij de gemeenten diende, onvermoeibaar heeft geholpen. Hij verlangde ernaar de rust te mogen ingaan, die God heeft beloofd aan allen die Zijn Naam van harte liefhebben. Dat laatste heeft ds. Binnekamp op alle plaatsen waar hij stond uitgedragen, vooral op de vele kansels, zoals die te Maarssen, waarop gebeiteld staat: ‘Heb dan de Waarheid en de Vrede lief’.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's