Wakker gemaakt
Want de gerechtigheid van God wordt daarin (in het Evangelie) geopenbaard uit geloof tot geloof, zoals geschreven is: Maar de rechtvaardige zal uit het geloof leven. Romeinen 1:17
‘Is de Reformatie mislukt?’ Het is een vraag van de vroegere Kamper hoogleraar Auke Jelsma. Hij wijdde er zelfs een brochure aan. Het is maar wat men onder reformatie en mislukken verstaat.
De kerk raakt nooit ‘uitgereformeerd’. Wat hebben de kinderen van de Reformatie van het Evangelie soms een levenloze zaak gemaakt door het in te pakken in systemen, rasters en stelsels. Wee de kerk, als zij niet bij het Woord blijft, daaruit leeft en dat voorleeft. In de 62e van zijn 95 stellingen weet Luther het zeker: Niet de traditie, niet de overtollige goede werken van de gestorven heiligen en hun voorbede, ook niet de kloosters en de kerken, maar ‘de ware schat van de kerk is het allerheiligst evangelie van de genade en van de heerlijkheid van God’. Daar ging echter wel iets aan vooraf. In lijn met de kerkleer van zijn dagen zocht ook Luther vrede waar die niet te vinden is. Hij zocht rechtvaardiging in eigen werken en niet in het volbrachte werk van de Heere Christus. Heel de kerk sliep. Dat ging door totdat God Luther wakker maakte. Vervolgens maakte Luther de kerk wakker. Met kracht heeft hij opgeroepen om als een boetvaardig zondaar alleen te vertrouwen op de genade van God in de Heere Jezus Christus.
Gods barmhartigheid
Hoe vaak had hij de brief aan de Romeinen niet gelezen...? Hij las die steeds vanuit een bepaalde vooringenomenheid. Tradities kunnen goed zijn, maar ze kunnen ook levensgevaarlijk zijn. Luther brak zijn hoofd over de woorden dat de rechtvaardige uit het gelóóf zal leven, maar ineens brak zijn hart. Steeds had hij gemeend dat Paulus schreef over Gods eisende gerechtigheid.
In de Tischreden (Tafelgesprekken) vertelt hij: ‘Die woorden “gerechtigheid Gods” waren als een donderslag in mijn geweten, als een donderslag in mijn hersenen. Zodra ik die woorden hoorde, schrok ik. Want ik dacht aan de gerechtigheid van God die de zondaar moet straffen. (...) Telkens als ik die woorden las, wenste ik dat God het Evangelie niet had bekendgemaakt. Ik wist niet waar ik beginnen moest. De ‘rechtvaardigheid van God’ versperde mij de weg. (...) O, wat werd ik vrolijk, toen ik ontdekte dat de rechtvaardigheid van God Zijn barmhartigheid is, waardoor hij ons, die schuilen bij Christus, voor rechtvaardigen houdt. Toen werd voor mij, midden in mijn aanvechtingen, een apotheek geopend, een hemelse apotheek. Stond ik tevoren nog voor een muur, nu was het alsof er een deur in de hemel voor me openging.’
Zaak van het geloof
De rechtvaardiging van de goddeloze door het geloof is het grote thema in de Romeinenbrief. ‘Hoe ben ik rechtvaardig voor God?’ Onze catechismus (zondag 23) antwoordt: ‘Alleen door een waar geloof in Christus.’ Luther zou zeggen: ‘Wie gelooft, die heeft.’ God schenkt gerechtigheid. Door Christus.
De vraag is niet: ‘Geloof ik wel, maar geloof ik God op Zijn Woord, dat Christus alleen mijn gerechtigheid is?’
Er staat nog iets in vers 17: ‘De gerechtigheid van God wordt geopenbaard in het Evangelie uit geloof tot geloof...’ Dat wil zeggen: zalig worden, behouden zijn, je rechtvaardig weten voor God, is van begin tot eind een zaak van het geloof. En wat is geloof anders dan het middel, het instrument, de hand die Gods genade ontvangt? De bedelaarshand die bij Hem wordt opgehouden.
Maar er zit wellicht nog een aspect aan: wie gelooft, kan niet zwijgen. Zo heeft het Evangelie zich verspreid door heel de wereld. Het ging van mond tot mond. Van hart tot hart. Zo’n bevrijdende boodschap kun je toch niet voor jezelf houden?! Je gunt het heel de wereld.
Beloftewoord voor Habakuk
En dan schiet Paulus een beloftewoord te binnen dat God tegen Habakuk heeft gesproken (2:4). ‘De rechtvaardige zal uit het geloof leven.’ De profeet ziet de Babyloniërs optrekken naar Jeruzalem als straf van God op de verregaande goddeloosheid van zijn volk. Habakuk is ontdaan. Zal dan de rechtvaardige met de goddeloze omkomen? Nee, zo is de Heere niet. Daarom verzekert Hij er ons van dat ‘de rechtvaardige door het geloof zal leven’.
Met dit geloofsartikel staat of valt de kerk.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 oktober 2023
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's