Maand van de Bijbel
In de rubriek Signalement leggen leden van de redactie de vinger bij actuele ontwikkelingen in maatschappij of kerk.
De ‘Maand van de Bijbel’, die van 24 januari t/m 14 februari gehouden wordt, krijgt onder ons misschien niet de aandacht die het verdient. Jacobine Geel schreef bij de aftrap van dit evenement een essay. Zij ziet de Bijbel niet zozeer als openbaring van God: ‘De bijbel is bij elkaar geleefd en geloofd.’ Mogelijk schrikte dat deze en gene af om aan te haken bij de ‘Maand van de Bijbel’. Maar het zou jammer zijn als de kwestie zelf ondersneeuwt: het is dringend nodig dat wij de Bijbel kennen en lezen.
Nostalgie
Soms komt deze oproep voort uit een zekere nostalgie. Neerlandici en historici vinden dat de Statenbijbel zozeer tot onze vaderlandse geschiedenis behoort dat studenten die gelezen moeten hebben. Ook in wat meer kerkelijke kringen worden steeds initiatieven ontplooid. In 2015 was er in Dordrecht de actie KAFT, waarbij in een kerkgebouw de gehele Bijbel werd voorgelezen in een soort marathondienst. Kortgeleden deed Jeroen van ’t Hekke hetzelfde: in één week las hij de Bijbel op Youtube voor. Het Nederlands Bijbelgenootschap reikt elk jaar een rooster aan; wie dat volgt, leest in één of twee jaar de hele Bijbel door.
Al deze initiatieven roepen hetzelfde beeld op: als we niet gestimuleerd worden, lezen we de Bijbel niet (meer). Hoe komt dat toch? Het zal iets te maken hebben met onze diepgewortelde zonde, die alleen door de kracht van genade en van de Heilige Geest gebroken wordt. Gedurende mijn gehele ambtelijke loopbaan hoorde ik ooit van één collega dat hij ieder jaar de hele Bijbel leest. Vooral theologen schijnen het moeilijk te vinden om eenvoudig de Bijbel te lezen. En dat virus slaat over op andere gemeenteleden. Links en rechts hoor ik het verlangen naar rust, soms concreet ingevuld door een verblijf in een klooster. In ‘De Wittenberg’ is een soort leefgemeenschap ontstaan, die zich laat meenemen op het ritme van de getijden. Er is verlangen naar stilte. Zonder stilte komt de Bijbel niet tot zijn recht.
Heel hoofdstuk
Lezen we de Bijbel? In arme landen kunnen mensen vaak niet lezen, ze gingen nooit naar school. In de kerk en thuis worden er dan hardop bijbelteksten opgezegd: een manier om bijbelkennis op te doen. Ook hoorde ik van mensen die als volwassene zich nog het lezen en schrijven eigen maakten, alleen maar om de Bijbel te kunnen lezen. En wat een vreugde als dat lukt! Wat een dankbaarheid dat er een vertaalteam was, die de Bijbel in hun eigen taal vertaald heeft!
Mijn vader las thuis drie keer per dag een heel hoofdstuk uit de Bijbel. Hij begon bij Genesis 1 en eindigde met Openbaring 22. Dat veronderstelt wel dat je als gezin driemaal per dag aan tafel zit. Dat schijnt nauwelijks meer zo te werken. Het veronderstelt ook dat je het belangrijk vindt, en er tijd voor maakt. Ook dat schijnt vervlogen te zijn. In plaats daarvan luisteren we nu naar de podcast Eerst Dit, een initiatief van de EO en de IZB. Je kunt die beluisteren tijdens de afwas, of in de auto. Ik zeg er geen kwaad woord van. Ik realiseer me trouwens ook dat niet iedereen een gezin heeft. En ik juich elk initiatief om de Bijbel te lezen toe.
In je systeem
Het beste lijkt me toch de eenvoudige regel: lees je Bijbel, bid elke dag. In het Nederlandse taalgebied zijn talloze vertalingen voorhanden. Nog altijd is de Bijbel het meest gelezen boek ter wereld. Of dat ook voor Nederland geldt, weet ik niet. Eén ding is zeker: als christenen de Bijbel niet lezen, bloedt het geloof dood. De Bijbel lezen is niet: enkele teksten kunnen opzoeken. Het gaat erom dat we de grote lijnen van Gods werk door de geschiedenis heen leren kennen. Daarvoor is grondige kennis van de Bijbel nodig.
Maak er een gewoonte van de Bijbel te lezen. Het is Gods Woord. Als je volhardend leest, zul je Zijn stem horen. Lees de Bijbel elke dag. Zorg dat het in je systeem komt te zitten. Als de ‘Maand van de Bijbel’ daaraan bijdraagt, ben ik blij.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 30 januari 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's