Globaal bekeken
Ds. E.J. Terpstra kwam over van de gereformeerde kerk op Urk naar de hervormde gemeente van Bunschoten. Uit De Bunschoter:
‘De Gereformeerde Kerk is uiteraard niets minder, maar ik ben dankbaar dat de kerkelijke schotten binnen de PKN dusdanig verlaagd zijn dat het mogelijk was een bijbelgetrouwe predikant met een gereformeerde achtergrond in een hervormde bondsgemeente te beroepen. Misschien dat ik één van de eersten ben bij wie dat gebeurt. Bij de traditie van de Gereformeerde Bond voel ik mij thuis. Ik voel me verbonden met hervormde gemeenten waar naar Schrift en belijdenis gepreekt wordt.’ (…)
Al vanaf zijn eerste gemeente Drogeham zocht de in Drachten geboren Terpstra naar contacten over kerkmuren heen.
‘Dat wil ik ook hier doen. Ik ben benieuwd. Het is aftasten. Eerst maar eens gewoon koffiedrinken met collega’s. Dat is het beste wat je kunt doen. Maar ik zie ernaar uit mijn vleugels uit te slaan in de Bunschoter samenleving. Proberen een netwerk op te bouwen, je er eens wat tussen mengen, mensen uit andere kerken leren kennen. Niet bang zijn om over kerkdrempels heen te stappen. Eens een keer een dienst in een ander kerkgebouw bijwonen.’
Spelonk van Adullam
De samenstelling van de kerkelijke gemeente waar Terpstra nu aan verbonden is, kan als atypisch aangeduid worden.
‘Met veel mensen van allerlei komaf en richting is het net de spelonk van Adullam, heb ik weleens horen zeggen. Zo is het eigenlijk vanaf de doorstart van de gemeente na de Doleantie geweest. Eerst helemaal teruggebracht tot het nulpunt en langzaamaan weer wat volgelopen met mensen van allerlei komaf. En dat maakt het natuurlijk ook tot een heel boeiende gemeente. We kunnen elkaar niet missen. Daar is de gemeente te klein voor. Je kunt niet net als op Urk, met een grote Gereformeerde Kerk van bijna 5.000 leden, als er eens een paar weglopen, zeggen: jammer. Samenbinden is nu extra belangrijk.’
In Ecclesia (Vrienden van Kohlbrugge) schreef A.B. Goedhart over ‘(Oranje) toespraken in crisistijd’. Een ‘Paasboodschap van Koningin Wilhelmina’:
In februari 1943 had Duitsland de slag bij Stalingrad verloren met immense verliezen. Dit was een uiterst belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.
Generaal Christiansen, opperbevelhebber van het Duitse leger in Nederland, maakt in april 1943 op bevel van Hitler bekend dat zo snel mogelijk 300.000 Nederlandse oud-militairen als krijgsgevangenen (arbeidskrachten) naar Duitsland moesten worden gedeporteerd. De spontane April-Meistakingen die hiervan het gevolg waren, kwamen voor in het gehele vaderland.
Op zaterdag 24 april, de zaterdag voor Pasen, hoorde men Wilhelmina’s stem fel en verontwaardigd protesteren tegen mensenjacht. Maar dat niet alleen. ‘Alvorens over verschillende aangelegenheden het woord tot u te richten, wens ik een vlammend protest te doen weerklinken tegen de listig opgezette, en steeds erger wordende mensenjacht welke door de moffenbenden, geholpen door de landverraders, over geheel ons land gehouden wordt (…)
Ik meen dat we tot geen andere slotsom kunnen komen dan dat wij te doen hebben met de meest onbeschaamde aanslag op Gods plaats in ons volksleven, en daarmee op Gods plaats in ons eigen leven, die ooit is gepleegd. Zij zullen niet rusten, voordat zij bereikt hebben dat God verdwijnt uit ons denken en handelen. Ja, uit iedere vorm van beschaving die het christendom ons bracht, uit onze wetenschap, uit onze liefdadigheid, uit onze sociale instellingen, uit de opvoeding onzer kinderen, uit onze woningen. Welk een verdwazing!
Zij kennen de eenvoudige waarheid niet dat geloof en diepe overtuiging niet uitgeroeid kunnen worden door dwingelandij en vervolging.
Tot slot nog een correctie: de predikant die op 18 april 1949 tijdens een paasappèl in Amersfoort sprak (geciteerd in De Waarheidsvriend van 28 mei), was niet ds. A.H. den Hartog, maar ds. A. den Hartogh.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 juni 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's