Trouwen in coronatijd
Aanstaande bruidsparen staan voor moedige en moeilijke keuzes
De kostbaarheid van het huwelijk is iets waar we jaren voor gestaan (en gestreden) hebben. De coronacrisis dwingt ons echter om over nieuwe vragen na te denken. Het lijken vooral praktische keuzes met betrekking tot de trouwdag.
Onder de praktische keuzes liggen echter ook fundamentele vragen. Je trouwt toch met elkaar ten overstaan van de Heere God? Of trouw je voor het perfecte plaatje? Komt de feestelijkheid van een bruiloft tot haar recht? Wat is de betekenis van de gasten die op de bruiloft komen? Er zal in deze coronatijd water bij de wijn moeten wat betreft de plannen voor de bruiloft. Maar we mogen in afhankelijkheid van de leiding van Gods Heilige Geest een weg zoeken om het belangrijkste niet te verliezen: dat Gods aanwezigheid vorm krijgt op de bruiloft. Dat is een verantwoordelijkheid van kerkenraden en predikanten, samen met stellen die willen trouwen.
Uitstellen
De bruiloft is als geheel te vieren als je de bruiloft uitstelt: burgerlijk huwelijk, de kerkelijke inzegening en het feest. Bovendien kunnen dan alle mensen erbij zijn die om je heen staan en die je graag getuige wilt laten zijn van het huwelijk en van Gods zegen daarop. Het uitstellen van de bruiloft in zijn geheel is in elk geval een van de opties die een serieuze afweging verdient. Maar hoe lang gaat het duren voordat je de dag weer kunt inrichten zoals je eigenlijk zou willen?
Als je eraan toe bent om te trouwen, ook omdat je de seksuele eenwording wilt bewaren voor het huwelijk, dan is het goed om daar ook naartoe te leven en de stap te nemen. Een bruiloftsfeest mag een oase in de woestijn zijn, waarbij we mogen ontdekken hoe goed het is als mensen onder Gods zegen aan elkaar gegeven zijn. Juist ten tijde van een crisis mag dit licht schijnen. Zoals de geboorte van een kind niet op zich laat wachten als het voldragen is, zo zou een huwelijk ook niet moeten hoeven wachten. Zeker als er al een huis staat te wachten en soms al bewoond wordt. Maar ook is het goed om de onderlinge liefde te laten omlijsten door de trouwbelofte van het huwelijk als de relatie al ver gegroeid is.
Vieren
Een andere optie is om de bruiloft nu te vieren met de mogelijkheden die er zijn. Deze mogelijkheden worden hopelijk weer steeds ruimer. Dit zal wel creativiteit vragen om op nieuwe manieren een bruiloft te vieren. Stellen kunnen de mogelijkheden van internet hierbij benutten en de kleinschaligheid kan positief worden aangewend.
Tegelijk mag het huwelijk een feest zijn en mis je een wezenlijk element van de dag als het niet in vreugde beleefd wordt met een brede kring van mensen om je heen. Het huwelijksformulier wijst ons erop dat het huwelijk openbaar is. De kerkdienst is geen privéaangelegenheid. Gods zegen wordt gevraagd in het midden van de gemeente. Dat wordt normaal gesproken ook beaamd in het zingen van Psalm 134:3 door de gemeente bij de inzegening.
Delen
De derde optie is een tussenweg. Hierbij zal op het ene moment een sobere huwelijksvoltrekking plaatsvinden en op een later moment een feest. De grote vraag is waar de kerkdienst en de huwelijksinzegening in dat geheel een plaats krijgen. Wat is een trouwdienst zonder gemeente? (Helaas groeide vaak de trouwdienst ook voor de coronatijd al los van de gemeente.) Missen we niet het meest wezenlijke als we op een later tijdstip het feest (nog) vieren zonder kerkdienst?
Tegelijk moeten we zeggen dat een burgerlijk huwelijk niet op zichzelf kan staan. Dan probeer je een tent op te zetten met slechts één tentstok. Het lijkt een onmogelijke keuze: een burgerlijk huwelijk zonder zegen of een feest zonder kerkdienst.
In onze traditie is het contractmatige aspect van het huwelijk bewust bij de overheid gelaten. Het is ook niet voor niets dat het stel na het voltrokken burgerlijk huwelijk naar de kerk gaat. In de kerk brengt het pasgetrouwde stel zijn dank en stelt het zich afhankelijk van de zegen van de Heere God. Hiermee wordt het huwelijk ook onder het gezag van God gesteld. In het burgerlijk huwelijk heeft de naam van God geen plek, in de kerk betrek je Hem in een ‘drievoudig snoer’ (Pred.4:12). Daarom wil ik ervoor pleiten om het burgerlijk huwelijk en het vragen van Gods zegen zo dicht mogelijk bij elkaar te houden.
Vertrouwen
Nadenken over trouwen in deze coronatijd vraagt soms moedige en moeilijke keuzes. Welke van de bovenstaande opties paren ook kiezen, het zal altijd betekenen dat ze de eigen ideeën over de bruiloft ten dele los moeten laten. Het leert ons het huwelijk zoals we dat altijd konden vieren, opnieuw waarderen. Het kan ons tot bewustere keuzes en een dieper verstaan van het huwelijk brengen.
Daarvoor is het wel nodig dat we hier Gods weg in zoeken. Als het gaat over trouwen, kunnen we natuurlijk niet heen om het eerste wonder dat de Heere Jezus deed. Oppervlakkig gezien was het heel praktisch dat Hij van water wijn maakte op een bruiloftsfeest en voorzag in wat nodig was. Maar deze geschiedenis in Kana wijst ons erop dat een bruiloft vieren God Zelf aan het hart gaat. Juist omdat op een bruiloft Zijn eer in het geding is.
Trouwen is een teken van zoveel meer. Als het gaat over trouwen in deze tijd, mogen we dan ook op Hem vertrouwen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 juni 2020
De Waarheidsvriend | 24 Pagina's